iΑρχικήiσελίδα

iΤαυτότητα

iΠεριεχόμενα

iΑρχείο

iRadio Αrtως

iExodως3

 

 

 

 

 

 

 

 
Aποστολές

AFRICA UNITE

ΑΙΘΙΟΠΙΑ

KEIMENO/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΜΙΖΑΡΑ

...Αν είστε το μεγάλο δέντρο, είμαστε το μικρό τσεκούρι που έρχεται να σας ρίξει κάτω...
Τάδε έφη Mπομπ Mάρλεϋ...

Συμπληρώθηκαν εξήντα χρόνια από τη γέννησή του Mπομπ Mάρλεϋ. Στις μέρες μας το πρόσωπο και η μουσική του αποτελούν θρησκεία για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ακόμα και από αυτούς που γεννήθηκαν πολύ μετά από το θάνατό του -πέθανε από καρκίνο στα 36 του. O Mάρλεϋ πήρε τη ρέγγε, από τη Tζαμάικα και την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι κατάφερε να εκφράσει τις αγωνίες και την αισιοδοξία των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων στις έντονα πολιτικοποιημένες δεκαετίες του '60 και του '70 με τρόπο μοναδικό.
Παρόλο που έκανε τη πρώτη του μεγάλη επιτυχία το 1964 στη Τζαμάικα ο Mάρλεϋ χρειάστηκε να περιμένει 8 χρόνια για να ξεφύγει από τη φτώχεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι το 1972 κέρδισε μόλις 200 λίρες από τη μουσική του και αναγκάστηκε να εργαστεί παράλληλα σαν οξυγονοκολλητής και καθαριστής σε ξενοδοχεία. Όταν, όμως χτύπησε την πόρτα του ο Kρις Mπλάκγουελ ένας πλούσιος λευκός Tζαμαϊκανός και ιδιοκτήτης της Island Record, τα πάντα άλλαξαν καθώς ερχόταν να προσφέρει ένα καλό συμβόλαιο σε αυτόν Mάρλεϋ και τους Waillers.

Λένε ότι είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις τον Mάρλεϋ, και καλλιτεχνικά, αλλά και στον προφορικό του λόγο. Πράγμα που -ως προς το δεύτερο μέρος- μάλλον είχε να κάνει με το δυσνόητο της ομιλίας του, λόγο βαριάς προφοράς, αλλά και της απίστευτης κατανάλωσης... Αλλά και η φιλοσοφία του δεν ήταν και τόσο ευκολονόητη. Αρνιόταν με έμφαση την οποιαδήποτε ενασχόληση με την πολιτική, παρόλο που υποστήριζε ένα θρησκευτικό σύστημα αξιών, με έντονες πολιτικές δόσεις. Ο Pασταφαριανισμός, του οποίου ήταν πιστός, είναι μια περίεργη δοξασία οι πιστοί της οποίας διακήρυτταν ότι ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Xαϊλέ Σελασιέ (που γεννήθηκε με το όνομα Pας Tαφάρι) είναι ο ενσαρκωμένος Θεός, ο Jah όπως τον αποκαλούσαν. Όμως, εκτός της διαρκούς άρνησης του Σελασιέ και της οικογένειάς του να αποδεχτούν αυτή την ύψιστη τιμή, και του γεγονότος ότι η ενσάρκωση του Jah πέθανε το 1975 διαψεύδοντας μάλλον οριστικά τη πίστη των Pασταφαριανών στην αθανασία του, οι καταβολές του Pασταφαριανισμού έχουν καθαρό πολιτικό στοιχείο. Αφού το κίνημα-θρησκεία, βασίστηκε στις ενέργειες του Mάρκους Γκάρβεϋ, ενός μαύρου εθνικιστή ηγέτη στην Αμερική των αρχών της δεκαετίας του '20, που κήρυττε την Επιστροφή στην Αφρική.
Αν λοιπόν είναι κάποιος το μεγάλο δέντρο, και κάποιο μικρό τσεκούρι έρχεται να το καταποντίσει μένει να αξιολογηθεί. Η επίσκεψη στην Άντις Αμπάμπα για τη μεταφορά των οστών του Μάρλευ, όμως, έγινε, αν και τα οστά δεν έφυγαν ποτέ από τη Τζαμάικα.
Μια μέρα προς τα τέλη Ιανουαρίου η φίλη και συγγραφέας ταξιδιωτικών βιβλίων Κάτια Αντωνοπούλου με πήρε τηλέφωνο ενθουσιασμένη γιατί διάβασε σε κάποιο άρθρο στο διαδύκτιο πως η οικογένεια του Μπόμπ Μάρλευ, του γνωστού τραγουδιστή reggae, σχεδίαζε να μεταφέρει τα οστά του από την Τζαμάικα στην Αιθιοπία, τη γη της απαγγελίας για τη Ράστα κοινότητα ανά τον κόσμο. Συναυλίες, συνέδρια και εορτασμοί θα ακολουθούσαν την τρομερή αυτή μεταφορά.
«Έλα θα είναι μοναδικά!» άρχισε το ψήσιμο η Κάτια. Εμείς ζυγίζαμε τα συν και τα πλην. Ναι μεν Αιθιοπία, 35ο βαθμοί θερμοκρασία, ήλιος και κερασάκι η συναυλία προς τιμήν του πιο γνωστού reggae-man, αλλά και οι δουλείες, οι υποχρεώσεις, κτλκτλ. Μιάμιση μέρα αργότερα τρέχαμε πρωί-πρωί στο Προξενείο της Αιθιοπίας να βγάλουμε βίζες και να κανονίζουμε εισιτήρια και τέσσερις μέρες μετά λιαζόμασταν πίνοντας machiatto στην Άντις Αμπάμπα, γιατί αυτό που διαφημίζει ο ντόπιος ΕΟΤ, ισχύει: «στην Αιθιοπία απολαμβάνουμε τον ήλιο 13 μήνες».

Οι προετοιμασίες για τη μεγάλη συναυλία θύμιζαν αφρικάνικη Αθήνα προ των Ολυμπιακών. Την προηγούμενη μέρα στηνόντουσαν οι λάμπες στους δρόμους, σκαψίματα και ισιώματα σε κεντρικούς δρόμους... Τελικά το πρωί της Κυριακής, από νωρίς κόσμος άρχισε να μαζεύεται στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Η συναυλία άρχισε στις 12, όπως είχε ανακοινωθεί. Μικρά τοπικά γκρουπ τραγουδιστών και χορευτών άρχισαν να προθερμαίνουν τον κόσμο αφού ο Παπάς Abuna Paulos of the Ethiopia Taewhedo Orthodox Church ευλόγησε τη συναυλία. Όσο η ώρα περνούσε, ο ήλιος γυρνούσε και χτύπαγε κατακόρυφα και αλύπητα. Ο ενθουσιασμός ανέβαινε αλλά για μας τους πιο μπλαζέ ήταν η ώρα να πιούμε καμιά μπύρα. Συνεχίσαμε να ακούμε διάφορους αφρικανούς καλλιτέχνες και να βλέπουμε από τις σκηνές που είχαν στηθεί για να μας προστατέψουν από τον ήλιο. Angelique Kidjo, το μουσικοχορευτικό συγκρότημα National Drummers of Burundi, oι Drums of Rasta και πολλοί άλλοι τραγούδησαν μέχρι που -με το που έπεσε το φως- η οικογένεια Μάρλευ έκανε την εμφάνιση της. Πρώτα η μαμά και η... γιαγιά Μάρλευ, η πρώην τραγουδίστρια των Fugees, Laureen Hill και μετά οι γιοι και οι κόρες του Μπόμπ Μάρλευ αποθεώθηκαν από το πλήθος, με ξέφρενο χορό...
Τα γεγονότα για τον εορτασμό της επετείου για τα 60στα γενέθλια του θρύλου Bob Marley διοργανώθηκαν με την πρωτοβουλία των ιδρυμάτων Bob Marley και Rita Marley.
Τα ιδρύματα «Bob Marley Foundation» και «Rita Marley Foundation» είναι μη-κερδοσκοπικά ιδρύματα που δημιουργήθηκαν με σκοπό την υποστήριξη οργανισμών και ιδρυμάτων που διεξάγουν προγράμματα που στοχεύουν στην ανακούφιση της φτώχιας και του πόνου που βιώνουν βρέφη, νέοι, και ηλικιωμένοι. Επιπλέον, συνεισφέρουν στην προσπάθεια εξύψωσης και ενδυνάμωσης των καταπιεσμένων.
Τα γεγονότα που πλαισιώνουν τους εορτασμούς στην Αιθιοπία είναι μέρος των εορτασμών για το Μήνα Μαύρης Ιστορίας και της αφοσίωσης του Bob Marley στους καταπιεσμένους ανθρώπους ανά την υφήλιο, και, ειδικότερα, στην Αφρική.

One Love
«One Love, One Heart
Let's get together and feel all right
As it was in the beginning
So shall it be in the end
Give thanks and praise to the Lord and I will feel all right»

«Μια Αγάπη, Μια Καρδιά
Ας ενωθούμε όλοι κι ας νιώσουμε καλά
Όπως ήταν στην αρχή, έτσι θα είναι και στο τέλος,
Ευχαριστήστε και υμνείστε τον Κύριο, και θα νιώθω μια χαρά»
. 

Art Paris
Αιθιοπία
Ανδαλουσία
Αφρική
Βαλκάνια
Βαλχάλα
Βανουάτου
Βαρκελώνη
Βενετία
Βερολίνο
Βερόνα
Βρυξέλλες

Cartagena

Espiritu Santo
Ινδίες
Ιράκ
Ιράν
Iσημερινός
Iσλανδία
Κάϊρο
Καραϊβική
Κassel
Κολομβία
Κοπενχάγη
Κούβα
Κωνσταντινούπολη:
Τo Σταυροδόμι των τεχνών
Κωνσταντινούπολη:
mια πόλη μέσα μου
Lago di Garda
Λονδίνο I
Λονδίνο II
Μαδρίτη
Μαλάουϊ
Μόσχα
Νείλος
Νέα Υόρκη
Nότιος Αφρική
Νορβηγία
Οδησσός
Ουγκάντα
Παρίσι
Πέργαμος
Περού
Πίζα
Ραροτόνγκα
Robben Island
Σαντιάγο
Σαράγεβο
Σμύρνη
Σοβέτο
San Pedro De Atacama
Σόφια
Σρι Λάνκα
Στα Νησιά του Πάσχα
Τζιμπουτί
Τόκυο
Τολέδο
Τυνησία
Φλωρεντία
Χιλή