iΑρχικήiσελίδα

iΤαυτότητα

iΠεριεχόμενα

iΑρχείο

iRadio Αrtως

iExodως3

 

 

 

 

 

 

 

 
Aποστολές

ΜΑΔΡΙΤΗ

ESCENA CONTEMPORANEA

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Την Ισπανία την έχουμε επισκεφτεί πολλές φορές. Είναι στη καρδιά μας. Έτσι με τη πρώτη αφορμή που θα μας δοθεί, έχουμε έτοιμες τις βαλίτσες μας.
Μια αποστολή στη Μαδρίτη το διάστημα που ξεκινά το Escena Contemporanea δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί την ιδανικότερη συγκυρία δεδομένου ότι το εν λόγω φεστιβάλ το συναντήσαμε φέτος στην πολυπολιτισμικότερη και πιο εξωστρεφή εκδοχή των τελευταίων χρόνων του.
Ξέχωρα πάντως απ΄το συγκεκριμένο φεστιβάλ η Μαδρίτη εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς στην περίπτωση που κάποιος θα θελήσει να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι εστιασμένο στην τέχνη.
Μαδρίτη η πόλη των μουσείων. Όταν ακούγαμε ως μαθητές πριν χρόνια ότι η εκδρομή θα περιλαμβάνει και επίσκεψη σε μουσείο βαθύς αναστεναγμός έβγαινε απ΄τα πνευμόνια όλης της τάξης και δεν ήταν αναστεναγμός ανακούφισης αλλά αναστεναγμός για τις δυο πιο βαρετές ώρες της εκδρομής. Είμαι όμως σίγουρος ότι αν η επίσκεψη αφορούσε το Prado, το Thyssen Bornemistha, η το Rheina Sofia θα είχαμε αντίθετη άποψη για τα μουσεία. Τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης, όμορφα κτίρια πλαισιωμένα από σύγχρονες πτέρυγες σπουδαίας και εμπνευσμένης αρχιτεκτονικής δημιουργίας που μια επίσκεψη στο εσωτερικό τους αποτελεί σπουδή πάνω στην ιστορία της τέχνης. Αν ακολουθήσεις τους διαδρόμους του μουσείου Thyssen Bornemistha από τον 3ο όροφο προς το ισόγειο θα συναντήσεις έργα των σημαντικότερων περιόδων της δυτικής τέχνης. Από τη μεσαιωνική τέχνη στην αναγέννηση και στο μπαρόκ μέχρι τους ιμπρεσιονιστές και εξπρεσιονιστές και τη μοντέρνα τέχνη, φεύγεις ικανοποιημένος και πεινασμένος μετά την πολύωρη ξενάγηση. Και κατευθύνεσαι σένα από τα ωραιότερα μοντέρνα εστιατόρια της Μαδρίτης που τυχαίνει να βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Το στοίχημα που έχουν κερδίσει όλα τα σύγχρονα και μεγάλα μουσεία διεθνώς, πέρα απ΄ τη βιωσιμότητά τους, είναι αυτό του ανοίγματός τους στην κοινωνία, στο ευρύ κοινό και όχι μόνο στους φιλότεχνους και κυρίως της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών όχι μόνο σε περιόδους μεγάλων εκθέσεων. Πέρα από την επίσκεψη για το θαυμασμό των εκθεμάτων υπάρχουν και πλήθος άλλων λόγων για να επισκεφτεί κάποιος ένα Ισπανικό μουσείο. Ένα γεύμα στο Τhyssen, ένας καφές στο Rheina Sofia μια ζεστή σοκολάτα στο Prado...
Δεν ακούγεται και πολύ άσχημο.Το φεστιβάλ Escena Contemporanea (Σύγχρονη Σκηνή) στην πόλη της Μαδρίτης παρουσιάζει την 6η του έκδοση με σκοπό να διαδώσει το σύγχρονο πολιτισμό και τις πιο σύγχρονες τάσεις του μέσα από το βλέμμα και τις πράξεις των δημιουργών του. Κάθε χρόνο παρουσιάζει τα έργα όσο το δυνατόν περισσότερων καλλιτεχνών. Ο κύριος σκοπός του είναι η πολυπολιτισμικότητα των έργων που παρουσιάζονται και ο διεθνής τους χαρακτήρας. Επιθυμία του είναι να κάνει τη Μαδρίτη αυτόπτη μάρτυρα αυτής της ποικιλίας των πολιτισμών και της τέχνης!
Με τις συχνές συναντήσεις στις οποίες προετοιμάζεται το φεστιβάλ προτείνονται συμπαραγωγές θεατρικές, χορού και μουσικής, στρογγυλά τραπέζια, εκδόσεις, υποτιτλισμοί και βοηθητικές υποτροφίες ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση των νεαρών καλλιτεχνών.


Το θέατρο Lliure της Βαρκελώνης, το Φεστιβάλ Citemor στο Montemor-o-Velho σε σύμπραξη με διάφορα πορτογαλικά σχήματα, το Φεστιβάλ Escena Contemporanea της Μαδρίτης, ομάδες χορού και μουσικής της Σεβίλλης, ενώνονται με τα εθνικά θέατρα της Toulouse και του Burdeos, πρωτεργάτες της πολιτιστικής αυτής πρωτοβουλίας και όλοι μαζί προσπαθούν να δυναμώσουν τους δεσμούς και τις σχέσεις μεταξύ των καλλιτεχνών από Τσεχία, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία και Πορτογαλία που συμμετέχουν στη φετινή escena contemporanea.
Θέατρα, μουσικές σκηνές, bar, κινηματογράφοι, αθλητικοί χώροι, μουσεία, φιλοξενούν τις παραστάσεις του φεστιβάλ. Τον Φεβρουάριο όλη η ζωή της Μαδρίτης «αναπνέει» διαδοχικά και για όλο το 24ωρο στους παραπάνω χώρους.
Ζήσαμε από κοντά το πανδαιμόνιο αυτό στην πρώτη του εβδομάδα. Κάναμε αγώνα δρόμου για να δούμε όσα περισσότερα μπορέσουμε. Και είδαμε πολλά! Η παράσταση La Baraque Cantine Musicale ήταν ότι πιο ανατρεπτικό έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. Ατμόσφαιρα καμπαρέ, τσιγγάνικης ορχήστρας, βιτρίνας του Άμστερνταμ, εναλλάσσονται με στοιχεία από τσίρκο, κουκλοθέατρο, draqshow, στριπτίζ, μαύρο θέατρο, παντομίμα και όλα αυτά με τη συμμετοχή σκύλου και γουρουνιού με φτερά!!! αληθινού πελαργού και κοτόπουλων (δεν είχε εισβάλει ακόμη η γρίπη) σε ένα χώρο που παρέπεμπε σε ταβέρνα γαλλικής επαρχίας! Το αποκορύφωμα, η στιγμή που ένα κάρο με ένα μεγάλο καζάνι φτάνει στο κέντρο της αίθουσας και αρχίζουν να μας μοιράζουν πιάτα για να δοκιμάσουμε τη σούπα που μαγειρεύονταν κατά τη διάρκεια της παράστασης! Και το κοινό; Καταπληκτικό. Ότι θα επιθυμούσε κάθε καλλιτέχνης μιας τέτοιας παράστασης κατά την οποία η ενεργή συμμετοχή των θεατών κρίνεται απαραίτητη.
Στο ίδιο πνεύμα πρωτοτυπίας και εκκεντρικότητας και οι περισσότερες παραστάσεις και εκδηλώσεις της φετινής Escena Contemporanea.
Η παράσταση χορού με τίτλο Atlas της Καταλανικής ομάδας Mal Pelo, ο Γερμανός Gerhard Maas με την παράσταση Alte Maenner και Spuren der Macht, το Teatro Temple, το Cambaleo Teatro, ο Juan Dominguez μερικές από τις καλύτερες συμμετοχές της πρώτης εβδομάδας.Η Escena Contemporanea θέλει να ανοίξει διάλογο μεταξύ των καλλιτεχνών και μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού. Με τον τρόπο αυτό επιθυμεί να συνδέσει τον ισπανικό καλλιτεχνικό και επαγγελματικό κόσμο με τον αντίστοιχο των άλλων χωρών, να επιτευχθεί η ροή ιδεών και έργων, πρώτα εντός της Ισπανίας και στη συνέχεια η Ισπανία να μεταφέρει τα «προϊόντα» της στις άλλες χώρες.
Η Escena Contemporanea μας μάγεψε, (ταυτόχρονα μας προβλημάτισε σε σχέση με τις δικές μας διοργανώσεις), μας έδωσε ιδέες και ανέπτυξε διαύλους επικοινωνίας με τις πιο σύγχρονες τάσεις και τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ιβηρική χερσόνησο.
Ανάμεσα σε όσα πολύτιμα και ενδιαφέροντα κουβαλήσαμε απ΄το ταξίδι αυτό, σημαντική θέση κατέχει και η συνταγή του πιο νόστιμου cocido...

Η συνταγή Cocidο
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε: Ρεβύθια, φασόλια, καρότα, βοδινό, κοτόπουλο, φρέσκα κρεμμυδάκια, πατάτες, χοιρομέρι, δενδρολίβανο, κανελογαρύφαλλα, αλάτι, πιπέρι, λάδι, καυτερή πιπεριά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν... Θα πιείτε πρώτα τον ζωμό σαν πρώτο πιάτο και τα υπόλοιπα θα τα σερβίρετε ως κύριο πιάτο. Καλή σας όρεξη... 

Art Paris
Αιθιοπία
Ανδαλουσία
Αφρική
Βαλκάνια
Βαλχάλα
Βανουάτου
Βαρκελώνη
Βενετία
Βερολίνο
Βερόνα
Βρυξέλλες

Cartagena

Espiritu Santo
Ινδίες
Ιράκ
Ιράν
Iσλανδία
Κάϊρο
Καραϊβική
Κassel
Κολομβία
Κοπενχάγη
Κούβα
Κωνσταντινούπολη:
Τo Σταυροδόμι των τεχνών
Κωνσταντινούπολη:
mια πόλη μέσα μου
Lago di Garda
Λονδίνο I
Λονδίνο II
Μαδρίτη
Μαλάουϊ
Μόσχα
Νείλος
Νέα Υόρκη
Nότιος Αφρική
Νορβηγία
Οδησσός
Ουγκάντα
Παρίσι
Πέργαμος
Περού
Πίζα
Ραροτόνγκα
Robben Island
Σαντιάγο
Σαράγεβο
Σμύρνη
Σοβέτο
San Pedro De Atacama
Σόφια
Σρι Λάνκα
Στα Νησιά του Πάσχα
Τζιμπουτί
Τόκυο
Τολέδο
Τυνησία
Φλωρεντία
Χιλή