iΑρχικήiσελίδα

iΤαυτότητα

iΠεριεχόμενα

iΑρχείο

iRadio Αrtως

iExodως3

 

 

 

 

 

 

 

 
Aποστολές

ΜΑΛΑΟΥΙ
Ένας τροπικός παράδεισος

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΜΙΖΑΡΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΜΙΖΑΡΑ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΚΙΡΙΤΖΙΩΤΗΣ
Ίσως η πιο σημαντική και ενδιαφέρουσα πλευρά του να ταξιδεύεις σε χώρες μακρινές και ονειρεμένες είναι η επαφή με τους κατοίκους του εκάστοτε «ονείρου» σου. Η ιστορία, οι διαφορετικές συνθήκες ζωής και σίγουρα και το στοιχείο της απόστασης, σε συνδυασμό με τα παγκόσμια σύγχρονα προβλήματα δημιουργούν συνθήκες για έντονη πνευματική δραστηριότητα... η οποία -λέγεται- ότι προάγει το γενικό καλό, έστω και μακροπρόθεσμα. Και εφόσον αυτό είναι επιθυμητό, η «χαρά του ταξιδιού» -φράση που ουσιαστικά συνοψίζει την παράγραφο παραπάνω- δε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι σώζει τον κόσμο;... Ιδιαίτερα όταν στόχος είναι μια από τις δημοκρατίες της νοτιοκεντρικής Αφρικής... το Μαλάουι. Η χώρα των 8.823.000 κατ, συνορεύει βόρεια με την Τανζανία, ανατολικά και νότια με τη Μοζαμβίκη και δυτικά με τη Ζάμπια, αποτελείται κυρίως από ορεινές εκτάσεις, με εξαίρεση προς τα ανατολικά της μεγάλης λίμνης Νιάσα. Λόγο του ζεστού και υγρού κλίματός της κυριαρχείται από σαβάνα στα υψίπεδα και τροπικά δάση στις κοιλάδες της. Πρόκειται για το παλιό βρετανικό προτεκτοράτο της Νιάσα, το οποίο ιδρύθηκε το 1891 και ήταν μέλος της ομοσπονδίας της πρώην Ροδεσίας -σημερινής Ζάμπια- από την οποία αποσχίστηκε το 1963. Στις 6 Ιουλίου του 1964 έφτασε στην πλήρη ανεξαρτησία με το όνομα Μαλάουι και έγινε δημοκρατία από το 1966. Την ήττα του πρώην προέδρου Καμούζου Μπάντα το 1995, θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη δολοφονία τεσσάρων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, διαδέχθηκε μια περίοδο πολιτικής σταθεροποίησης, η οποία αποδίδεται στον επόμενο πρόεδρο Μπακίλι Μουλούζι. Σήμερα η χώρα μαστίζεται από τα προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό ορίζουν τη συνολική τύχη της Αφρικής. Υποσιτισμός και AIDS.Η αρχή και... τα μέσα
Η είσοδος στο Μαλάουι έγινε από τη Ζάμπια. Το μέσο με το οποίο έγινε ήταν ένα καταταλαίπωρο τζιπ με: τρύπιο ψυγείο, τρύπια μόνωση και ξεχαρβαλωμένα μέρη... τα οποία αυτονόητα αποφέρουν: συχνές στάσεις, ρεύματα αέρος και μεταμοντέρνα μουσική, εκτελεσμένη από σιδερένια μουσικά όργανα και ενορχηστρωμένη από τη συχνότητα των λακκουβών του εκάστοτε δρόμου. Κι όμως, ταξίδι στην Αφρική σημαίνει, οργάνωση και ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο... Λαμβάνοντας όλα τα στοιχεία υπόψη... η αποστολή θα ήταν ευχής έργο, αν έφτανε μέχρι την Πάρνηθα.

Η πρωτεύουσα-χωριό
Από τα σύνορα της Chipata, μέχρι τη σημερινή πρωτεύουσα της χώρας, Lilongwe, η διαδρομή ήταν μικρή και διανύθηκε σε 2 ώρες. Η πρωτεύουσα, για κάποιο περίεργο λόγο, αναφέρεται πολλές φορές, ως η πόλη πολλαπλής προσωπικότητας. Και να γιατί : α) λόγο της εγγύτητάς της με τον ποταμό Lilongwe, πήρε το όνομά του, β) ονομάζεται επίσης Κηπούπολη -ή Garden City, αγγλιστί-, γ) χωρίζεται σε παλιά και καινούργια πόλη... αν στο τελευταίο προσθέσουμε και τη μόνη λογική άποψη ότι πρόκειται απλώς για ένα μεγάλο χωριό... η χρήση του όρου -από ψυχολογικής απόψεως- εξασφαλίζεται. Το Lilongwe μετονομάστηκε σε νέα πρωτεύουσα του Μαλάουι, στην αρχή του 20ου αιώνα, όταν έγινε διοικητικό κέντρο των Βρετανών αποίκων. Ο τότε τοπικός άρχοντας, ζήτησε από τους τελευταίους προστασία από τους απειλητικούς γείτονές του. Οι Βρετανοί συνέδραμαν με μεγάλη ευχαρίστηση... το «χωριό» βρίσκεται επί του εμπορικού κόμβου προς τη Ζάμπια. Το περιβάλλον τοπίο της πρωτευούσης αποτελεί αρκετά ενδιαφέρον σημείο της, ίσως και κάποια κτίσματα, η αρχιτεκτονική των οποίων αποτυπώνει τη σημαντική αλλαγή που συντελέστηκε με την έλευση των Βρετανών. Κατά τα άλλα, ίσως και κατά την προσφιλή «συνήθεια» των αφρικανικών χωρών, η πρωτεύουσα δεν άξιζε πάνω από ένα απόγευμα. Η παλιά πρωτεύουσα όμως...

Η παλιά πρωτεύουσα
Το Blantyre, αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλά και αρχαιότερη πόλη του Μαλάουι, η οποία φιλοξενεί ακόμα τις σημαντικότερες εμπορικές δραστηριότητες της χώρας. Εδώ ευημερεί και η πολυπληθέστερη ελληνική κοινότητα του Μαλάουι. Συνολικά στη χώρα, ζουν -σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού- περίπου 800 Έλληνες, η πλειοψηφία των οποίων έχει μεγάλα αγροκτήματα με καλλιέργειες καπνού. Η πόλη περιβάλλεται από μερικές από τις πιο όμορφες βουνοκορφές του Μαλάουι, το αποτέλεσμα είναι ότι περπατώντας στους δρόμους της, όπου κι αν κοιτάξεις... φόντο έχεις ορεινούς όγκους, οι οποίοι έχουν συνήθως και αξιοπρόσεκτα ονόματα, το βουνό της βροχής, το βουνό του κοιμισμένου άντρα κ.τ.λ.. Στο κέντρο της πόλης, δεσπόζουν το κτίριο της ιεραποστολής -του αποτέλεσε και απαρχή της αστικής κατοίκησης της περιοχής, ο ναός του Αρχάγγελου Μιχαήλ, αλλά και το αρχαιότερο κτίριο της χώρας, κατασκευής 1882.
Η θέση του Blantyre, ευνοεί για εξορμήσεις προς τη Zomba, η οποία φημίζεται για τη μεγάλη αγορά της και το Thyolo, όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες καλλιέργειες τσαγιού της χώρας. Αλλά καιρός να προχωρήσουμε σε κάτι πιο τουριστικό...


Παραλίμνιος τουρισμός
Αφού το Monkey Bay, κλασσικός προορισμός για να αρχίσεις την εξερεύνηση της τεράστιας λίμνης της χώρας και δημοφιλέστατο για τις παραλίες του θέρετρο, αποδείχθηκε φρούδα ελπίδα, λόγο πεσμένης γέφυρας, η βορινή διαδρομή προς το Senga Bay, ήταν σχεδόν αναγκαστική λύση. Στο δρόμο, συναντάμε το μικρό χωριουδάκι Mua, όπου λειτουργεί μια μεγάλη ιεραποστολή. Φαίνεται ότι οι ντόπιοι είχαν φυσική κλίση προς τη χειροτεχνεία, τη ζωγραφική και τη ξυλογλυπτική και με τη βοήθεια και την οργάνωση των ιεραπόστολων έχουν δημιουργήσει χώρους στους οποίους μπορείς να παρακολουθήσεις τους καλλιτέχνες επί το έργο. Φυσικά για να κατανοήσεις καλλίτερα τα έργα χρειάζεται μια επίσκεψη στο μικρό μουσείο που λειτουργεί στο χωριό, και αυτό διότι οι εμπνεύσεις προέρχονται κυρίως από τη θρησκεία και τον τρόπο αυτή λειτουργεί για τους κατοίκους και το μουσείο αφορά ακριβώς αυτό. Η άφιξη στο Senga Bay αποκαλύπτει, δίπλα στη λίμνη, δεκάδες μπανγκαλόου -λοτζ στα εκεί ελληνοαγγλικά-, που φιλοξενούν τους λουόμενους. Η λίμνη του Μαλάουι είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές της Αφρικής, καταλαμβάνοντας το ένα πέμπτο της συνολικής έκτασης της χώρας. Εκτείνεται 580 χλμ. σε μήκος, 80χλμ. σε πλάτος, ενώ στο βορινό της μέρος φτάνει και τα 700 μ. βάθος. Τροφοδοτείται από 5 ποταμούς, ενώ στραγγίζεται μόνο από ένα, τον ποταμό Shire στο νότο. Η λίμνη θεωρείται ένας τροπικός παράδεισος, εντυπωσιακά τοπία την περιβάλουν, όπως και πολλά χιλιόμετρα. χρυσών αμμουδιών, ενώ η ίδια φημίζεται για τα κρυστάλλινα νερά της. Με πάνω από 500 είδη τροπικών ψαριών, μερικά από τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο, οι καταδύσεις είναι κάτι πολύ δημοφιλές. Ένα στοιχείο της ζωτικής σημασία είναι να προσέχεις τους ιπποπόταμους, τουλάχιστον έτσι φαίνεται να ισχύει στις παραλίες της λίμνης.

Προβλήματα... κάθε είδους
Το Μαλάουι νοσεί βαρύτατα από την ασθένεια του AIDS. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μόλυνση από τον ιό HIV ανάμεσα σε ηλικίες 15-49 ετών ξεπερνά το 15% ενώ για το γενικό πληθυσμό το ποσοστό μόλυνσης είναι περίπου 20%. Η πλειοψηφία των κρεβατιών στα νοσοκομεία είναι γεμάτα με ανθρώπους που είτε έχουν μολυνθεί από AIDS είτε, υποφέρουν από ασθένειες και επιπλοκές σχετικές με αυτό. Το πρώτο περιστατικό που καταγράφηκε στη χώρα ήταν το 1985 και από τότε μέχρι τον Ιούνιο του 1997, το σύνολο των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν επίσημα, έφτανε τις 49.120.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη χώρα, το 1/4 του ετήσιου προϋπολογισμού για την εκπαίδευση δαπανάται για έξοδα κηδειών των δασκάλων. Επίσημα, η χώρα έχει σχεδόν 1 εκατομμύριο ορφανά εξαιτίας του AIDS.
Και παράλληλα με το μάστιγα του AIDS, έχουμε και προβλήματα προκαταλήψεων... Οι φήμες για ύπαρξη βαμπίρ είναι τόσο έντονες που οι Αρχές διέταξαν έρευνα σε βάθος για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι φήμες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κάτοικοι δηλώνουν έντρομοι πως μπαίνουν βαμπίρ στα σπίτια τους και τους κλέβουν το αίμα, πράγμα που δεν απόκλινε πολύ από τις καταβολές του λαού... στο Μαλάουι η πίστη στους βρικόλακες υπήρξε ανέκαθεν μεγάλη. Μόνο που τώρα, μπαίνει απ' ότι όλα δείχνουν και η πολιτική στο παιχνίδι για να αποκομίσει οφέλη. Πιο συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση του καθεστώτος της χώρας, κατηγορεί το ίδιο το καθεστώς για αναποτελεσματικότητα και για τη φτώχεια που αναγκάζει ανθρώπους να μπαίνουν τη νύχτα σε ξένα σπίτια, να κλέβουν το αίμα τους και να το πουλούν. Ο πρόεδρος του καθεστώτος της χώρας κατηγορεί την αντιπολίτευση για παραπληροφόρηση και για επιδίωξη κλίματος πανικού. Μια νύχτα μάλιστα συνέλαβε για βαλτό έναν άνδρα που υποστήριζε ότι του πήραν το αίμα με σύριγγες καθώς κοιμόταν! 

Art Paris
Αιθιοπία
Ανδαλουσία
Αφρική
Βαλκάνια
Βαλχάλα
Βανουάτου
Βαρκελώνη
Βενετία
Βερολίνο
Βερόνα
Βρυξέλλες

Cartagena

Espiritu Santo
Ινδίες
Ιράκ
Ιράν
Iσλανδία
Κάϊρο
Καραϊβική
Κassel
Κολομβία
Κοπενχάγη
Κούβα
Κωνσταντινούπολη:
Τo Σταυροδόμι των τεχνών
Κωνσταντινούπολη:
mια πόλη μέσα μου
Lago di Garda
Λονδίνο I
Λονδίνο II
Μαδρίτη
Μαλάουϊ
Μόσχα
Νείλος
Νέα Υόρκη
Nότιος Αφρική
Νορβηγία
Οδησσός
Ουγκάντα
Παρίσι
Πέργαμος
Περού
Πίζα
Ραροτόνγκα
Robben Island
Σαντιάγο
Σαράγεβο
Σμύρνη
Σοβέτο
San Pedro De Atacama
Σόφια
Σρι Λάνκα
Στα Νησιά του Πάσχα
Τζιμπουτί
Τόκυο
Τολέδο
Τυνησία
Φλωρεντία
Χιλή