iΑρχικήiσελίδα

iΤαυτότητα

iΠεριεχόμενα

iΑρχείο

iRadio Αrtως

iExodως3

 

 

 

 

 

 

 

 
Aποστολές

ΟΥΓΚΑΝΤΑ

Νυχτερινοί ταξιδιώτες...

KEIMENO: ΣΟΦΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Με το που πέφτει η νύχτα, τα εξαντλημένα παιδιά αρχίζουν να φτάνουν στο καταφύγιο. Μέχρι τις 11 το βράδυ, οι τεράστιες πλαστικές σκηνές που έχουν στηθεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα είναι ήδη γεμάτες από παιδιά τυλιγμένα σε κουβέρτες, που έχουν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο τουλάχιστον για λίγες ώρες.
Κάθε βράδυ, πάνω από 7.000 παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης Γκούλου, στη Βόρεια Ουγκάντα, για να αναζητήσουν ασφάλεια μακριά από τις συγκρούσεις που μαίνονται στην περιοχή. Διανύοντας κάθε βράδυ πάνω από δέκα χιλιόμετρα με τα πόδια από τους καταυλισμούς των εκτοπισμένων πληθυσμών και από τα περίχωρα της πόλης Γκούλου, αυτά τα παιδιά είναι γνωστά ως «νυχτερινοί ταξιδιώτες» και αποτελούν την ζωντανή απόδειξη της βίας που εξακολουθεί να πλήττει την περιοχή.
Για δύο δεκαετίες, οι αντάρτες του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA) αγωνίζονται ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο LRA έχει απαγάγει τις τελευταίες δύο δεκαετίες πάνω από 20.000 παιδιά, ωστόσο σήμερα αριθμεί πολύ λιγότερα μέλη. Παρόλο που οι αντάρτες του LRA δεν είναι πολλοί, οι τακτικές και συχνά εξαιρετικά βίαιες επιθέσεις τους κατά των αμάχων, αποδεικνύουν ότι είναι ακόμα ικανοί να σκορπίσουν το φόβο και την ανασφάλεια στους κατοίκους.

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την απειλή του LRA, το 1997 η κυβέρνηση της Ουγκάντα ζήτησε από τους κατοίκους να συγκεντρωθούν σε μεγάλους καταυλισμούς ύστερα από τρομακτικές σφαγές. Ο επίσημος στόχος αυτών των λεγόμενων προστατευόμενων χωριών ήταν να παρέχουν ασφάλεια στον πληθυσμό, ο οποίος πριν ήταν διασκορπισμένος κυρίως στις αγροτικές περιοχές.
Σχεδόν μία δεκαετία μετά, περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 90% του συνολικού πληθυσμού, ακόμα συνωστίζονται σε περίπου 200 καταυλισμούς, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ή να καλλιεργήσουν τη γη. Σαν αποτέλεσμα, εξαρτώνται σχεδόν ολοκληρωτικά από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.
Παντού επικρατεί η βία
Ακόμα και η προστασία που παρέχεται στους καταυλισμούς δεν είναι πάντα αρκετή. Η βία επικρατεί παντού και κανείς δε μένει αμέτοχος στις συγκρούσεις. Ακόμα και μέσα στους καταυλισμούς, ως επακόλουθο της απογοήτευσης και του αδιεξόδου που νιώθουν οι κάτοικοι, η κοινωνική βία έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινής ζωής.
Στο Κέντρο Υγείας του καταυλισμού Λαλόγκι, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν κάθε μήνα περίπου 20 ασθενείς που έχουν πέσει θύματα βίας. Πολλοί λίγοι από αυτούς έχουν τραυματιστεί λόγω της υπάρχουσας σύγκρουσης.
«Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών ο κοινωνικός ιστός της χώρας έχει καταστραφεί εντελώς», εξηγεί η επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ, Αμάγια Εσπάρσα. «Οι επιπτώσεις της διαβίωσης στους καταυλισμούς είναι τραγικές για τη ζωή πολλών ανθρώπων. Ο αλκοολισμός αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και η βία, ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή βία, είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Αυτό που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε εδώ, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Μία έρευνα που διεξήχθη από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα το Δεκέμβριο του 2004, έδειξε ότι η κατάθλιψη είναι πολύ κοινή ανάμεσα στους κατοίκους. Οι άνθρωποι δε ζουν στους καταυλισμούς, απλά προσπαθούν να επιβιώσουν. Τίποτα παραπάνω».

Οι στρογγυλές αχυρένιες καλύβες είναι στριμωγμένες η μία δίπλα στην άλλη. Η καλλιέργεια της γης είναι αδύνατη, οι υποδομές είναι περιορισμένες και η ζωή πολύ δύσκολη. Συχνά κατά τη διάρκεια της εποχής της ξηρασίας ξεσπούν φωτιές και διάφορα σοβαρά περιστατικά συμβαίνουν με ανησυχητική ακρίβεια.
«Χθες τρεις γυναίκες έπεσαν θύματα απαγωγής εδώ», λέει ο Κόμακετς, ένας οδηγός της οργάνωσης δείχνοντας τους λόφους στην άκρη του καταυλισμού Αού όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν ένα Κέντρο πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης. Μας μιλάει σα να μη συμβαίνει κάτι σοβαρό, χωρίς καμία υποψία έκπληξης στη φωνή του, σα να φαίνεται ότι έχει παραιτηθεί από την κατάσταση.
Με το πέρασμα των χρόνων, οι καταυλισμοί έχουν αρχίσει να μοιάζουν με τα παραδοσιακά χωριά της κοινότητας των Ατσόλι. Αλλά αυτό είναι μια οφθαλμαπάτη. Με την ανασφάλεια που επικρατεί, η ζωή στους καταυλισμούς δεν αφήνει καμία ελπίδα για κάτι καλύτερο.
Οι συνθήκες υγείας είναι επίσης πολύ άσχημες. Με τον συνωστισμό στους καταυλισμούς και τις μηδαμινές υποδομές, η ελονοσία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ενώ οι συνθήκες υγιεινής πολύ επισφαλείς. Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι ανησυχητικά υψηλά, ιδιαίτερα ανάμεσα στα παιδιά.
Ψυχολογική υποστήριξη στους μικρούς «ταξιδιώτες»
Μέσα σε αυτό το κλίμα βίας και ανασφάλειας οι «νυχτερινοί ταξιδιώτες» του Γκούλου συνεχίζουν κάθε μέρα το ταξίδι τους στα καταφύγια.
«Τα περίπου 1.200 παιδιά που αναζητούν εδώ κάθε βράδυ καταφύγιο, έρχονται για διάφορους λόγους», εξηγεί η ψυχολόγος των ΓΧΣ που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα περίθαλψης των παιδιών αυτών. «Όταν τα ρωτώ, μου λένε ότι φεύγουν για να ξεφύγουν από τους αντάρτες και τους ληστές. Οι γονείς τους, αν ζουν ακόμα κι αν βρίσκονται στο σπίτι, προτιμούν να στέλνουν τα παιδιά τους στα καταφύγια από το να παραμείνουν στους καταυλισμούς».
Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία πολλών παιδιών είναι πολύ ανησυχητικές. Μία πρόσφατη έρευνα που έγινε σε 170 παιδιά που επισκέπτονται το καταφύγιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έδειξε ότι το 23,5% παρουσίαζε σημάδια σοβαρού ψυχολογικού στρες. Μέσα από ένα πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης, η ομάδα των ΓΧΣ προσπαθεί να αλλάξει αυτά τα δεδομένα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη σε κλινικές σε 19 καταυλισμούς στη βόρεια Ουγκάντα. Σε πέντε καταυλισμούς στην περιοχή Κίτγκουμ, οι ΓΧΣ πραγματοποιούν περίπου 6.000 ιατρικές συνεδρίες κάθε μήνα. Ένα Κέντρο για τα σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά στην πόλη Λίρα φιλοξενεί συνήθως πάνω από 100 παιδιά. Επίσης, ειδικευμένες ομάδες της οργάνωσης τους παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
ΞΕΝΙΑΣ 15, 115 27 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 52.00.500
www.msf.gr 

Art Paris
Αιθιοπία
Ανδαλουσία
Αφρική
Βαλκάνια
Βαλχάλα
Βανουάτου
Βαρκελώνη
Βενετία
Βερολίνο
Βερόνα
Βρυξέλλες

Cartagena

Espiritu Santo
Ινδίες
Ιράκ
Ιράν
Iσλανδία
Κάϊρο
Καραϊβική
Κassel
Κολομβία
Κοπενχάγη
Κούβα
Κωνσταντινούπολη:
Τo Σταυροδόμι των τεχνών
Κωνσταντινούπολη:
mια πόλη μέσα μου
Lago di Garda
Λονδίνο I
Λονδίνο II
Μαδρίτη
Μαλάουϊ
Μόσχα
Νείλος
Νέα Υόρκη
Nότιος Αφρική
Νορβηγία
Οδησσός
Ουγκάντα
Παρίσι
Πέργαμος
Περού
Πίζα
Ραροτόνγκα
Robben Island
Σαντιάγο
Σαράγεβο
Σμύρνη
Σοβέτο
San Pedro De Atacama
Σόφια
Σρι Λάνκα
Στα Νησιά του Πάσχα
Τζιμπουτί
Τόκυο
Τολέδο
Τυνησία
Φλωρεντία
Χιλή