iΑρχικήiσελίδα

iΤαυτότητα

iΠεριεχόμενα

iΑρχείο

iRadio Αrtως

iExodως3

 

 

 

 

 

 

 

 
Aποστολές

ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΜΙΖΑΡΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΜΙΖΑΡΑΗ πόλη που αποτέλεσε μια απ' τις μεγαλύτερες κοιτίδες πολιτισμού και διανόησης τις δεκαετίες '50 και '60, δεν μπορεί παρά να διατηρεί πάντα μια αίγλη, παρόλο που δεν είναι πια το κέντρο των εξελίξεων, ούτε η απαρχή των νέων ρευμάτων. Στο κέντρο της Πόλης του Φωτός, οι εικαστικές παρεμβάσεις στα διάφορα διαμερίσματά -arrondissements- προσδίδουν προσωπικότητα στους δρόμους του. Είναι βέβαια και τα ίδια τα 20 διαμερίσματα, τα οποία ξετυλίγονται σπειροειδώς ξεκινώντας από το κέντρο σαν κέλυφος κογχυλιού... που το κάνουν να είναι για πάντα.
Το Παρίσι διαιρείται σε 20 διαμερίσματα-arrondissements, τα οποία ξετυλίγονται σπειροειδώς ξεκινώντας από το ιστορικό κέντρο σαν κέλυφος κογχυλιού.
Στην καρδιά του Παρισιού, την πρωτεύουσα της τέχνης, στο 1ο διαμέρισμα, βρίσκεται το Λούβρο των Αντικέρ (Le Louvre des Antiquaires) που είναι η πιο μεγάλη «βιτρίνα» γκαλερί αντικών, ένα μοναδικό μέρος στον κόσμο, όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 250 αντικέρ. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει, αλλά και να αγοράσει κάθε είδους αντίκα, από τα εξειδικευμένα παλαιοπωλεία.Η συνοικία γύρω από το Λούβρο και το Παλάτι των Tuileries εξουσιάζεται από τα επιβλητικά κτίσματα και τα μουσεία (εκτός του πασίγνωστου Λούβρου). ΟΙ γαλήνιες αψίδες του Palais Royal φιλοξενούν έργα μοντέρνας τέχνης και πολυάριθμους επισκέπτες από όλες τις ηλικίες..
Πλατεία των Halles, αγαπημένο στέκι για βόλτα και ψώνια των νέων. Η Fnac (γνωστό υπερ-βιβλιο-δισκοπωλείο) στο πρώτο επίπεδο των Halles, θεωρείται από τα πιο μεγάλα του Παρισιού. Στα πάρκα και τα πλακόστρωτα τις ευρύτερης περιοχής, ζογκλέρ, μουσικοί, μίμοι και μάγοι... δίνουν παραστάσεις τις ηλιόλουστες μέρες, μετατρέποντάς τα σε μια μεγάλη σκηνή ενός χαοτικού υπερθεάματος...
Στη συνοικία του Marais (η οποία έχει πάρει το όνομά της από την πρώην ιδιότητα της περιοχής, Marais=Βάλτος), πολλά καφέ κρύβουν μυστικά από τους μη μυημένους. Όπως το Les Etages (Οι Όροφοι), το οποίο στους δυο τελευταίους etages του είναι διαμορφωμένο σε ατμόσφαιρα grunge... γκράφιτι στους τοίχους, παράταιρες πολυθρόνες και δυνατή μουσική.
To Marais έχει θεσμοθετηθεί ως το κέντρο των gay. Cafι, bar, trendy καταστήματα και extreme εμφανίσεις όπως και διαδηλώσεις της κοινότητας που διεκδικεί ίσοτητα...Η πρώην place Royale και σημερινή place des Vosges, χτίστηκε από τον Ερρίκο IV το 1612, τότε το Marais αναδείχθηκε σε μια ανεπτυγμένη συνοικία στην οποία διέμενε μεγάλο μέρος της αριστοκρατίας και των καλλιτεχνών. Μετά τη δολοφονία του Ερρίκου IV από τον Ravaillac και την ανάρρηση του Λουδοβίκου του XIII στο θρόνο, η υψηλή κοινωνία «άλλαξε» στέκι και στο Marais ήρθαν να εγκατασταθούν τεχνίτες και μικρές βιοτεχνίες. Στις μέρες μας, κάτω από τις γραφικές καμάρες της πλατείας, πλανόδιοι μουσικοί, ντύνουν ηχητικά τις ανοιξιάτικές βόλτες των περαστικών.
Το Quartier Latin είναι από τον Μεσαίωνα το κέντρο της ανώτατης εκπαίδευσης στο Παρίσι και όπως σε κάθε μορφωτική κοιτίδα και εδώ βρίσκονται πολλοί φοιτητές και -αντίστοιχα- πολλά μπαρ, καφέ και φαγάδικα για να τους εξυπηρετούν. Στην περιοχή μπορεί κανείς να απολαύσει ένα sandwich grec, που δεν είναι άλλο από το ελληνικότατο σουβλάκι. Ενώ κάθε «ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο» στο Caveau de la Huchette γίνονται συναυλίες τζαζ, συνεχίζοντας μια παράδοση 40 ετών. Είναι αξιόλογο να αναφερθεί ότι η περιοχή αυτή είναι γνωστή ως Quartier Latin γιατί μέχρι την Επανάσταση όλες οι συζητήσεις μεταξύ φοιτητών και καθηγητών γίνονταν στα λατινικά (Quartier=Συνοικία).
Νυχτερινός περίπατος πάνω και κάτω από τις γέφυρες του Σηκουάνα επιβάλλεται. Η περιοχή γύρω από την καινούρια βιβλιοθήκη και την Gare de Lyon έχει αναμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, από τότε που άρχισαν να ανοίγουν πλωτά εστιατόρια (peniches) και να αξιοποιούνται οι παλιές κάβες στο Bercy Village.
Quai de la Seine, ή αλλιώς οι Όχθες του Σηκουάνα, είναι ένα ιδανικό μέρος για περίπατο, ιδιαίτερα για τους βιβλιόφιλούς. Στους υπαίθριους βιβλιοπώλες -bouquinistes- μπορεί κανείς να βρει βιβλία, περιοδικά, γκραβούρες και παλιά κόμικς.
Το 13ο διαμέρισμα έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια λόγω της αναδιαμόρφωσης της περιοχής, που «έφερε» το μοντέρνο κτίριο της καινούριας εθνικής βιβλιοθήκης. Όχι πολύ μακριά η υπόγεια οδός Watt, αποτελεί ήδη ορόσημο της underground καλλιτεχνικής αισθητικής. Έχει εμπνεύσει πολλούς πλανόδιους καλλιτέχνες να την διακοσμήσουν με γκράφιτι, αλλά και ένα ποίημα του Boris Vian.
Την τελευταία δεκαετία, τα παλιά ψυγεία του Παρισιού πυροδότησαν πολλές συζητήσεις με θέμα τον κοινωνικό ρατσισμό. Οι «δυνάμεις» του εκσυγχρονισμού επιθυμούσαν να «καθαρίσουν» παλιές συνοικίες, δημιουργώντας μοντέρνες κτιριακές υποδομές αμερικάνικου τύπου. Τα ψυγεία ήταν να γκρεμιστούν, αλλά τελικά -με τροπολογία στη νομοθεσία- δόθηκαν στους καλλιτέχνες προς κάποιο συμβολικό ποσό. Στα -σημερινά- ατελιέ των καλλιτεχνών, τα γκράφιτι κατακλύζουν το οπτικό πεδίο κάθε γωνιά ενώ φιλοξενούνται συχνά περιθωριακές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα.Jardins des Plαntes. Ο Βοτανικός Κήπος εγκαινιάστηκε το 1626 ως κήπος φαρμακευτικών βοτάνων για το Λουδοβίκο ΙΓ΄, σε αυτόν μπορείτε να επισκεφτείτε τα Τροπικά θερμοκήπια, τον Αλπικό Κήπο και τον Κήπο της Γεωπονικής Σχολής καθώς και τον μικρό ζωολογικό κήπο, που φαίνεται να μην έχει αγγιχτεί από τον χρόνο.
Στο Παρίσι υπάρχει μια παράδοση να γίνονται εκθέσεις σε ασυνήθιστα σημεία, ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο χαρακτηρισμός «πρωτεύουσα των τεχνών» δεν έχει χάσει ακόμα το γόητρό του. Στον γοτθικό ναό του νοσοκομείου Hopital dela Pitie Salpertiere, γίνονται συχνά εκθέσεις μοντέρνας τέχνης. Ο Απόλλωνας, της φωτογραφίας 30, είναι σχεδιασμένος εξ' ολοκλήρου με στυλό μπικ από Ρώσο καλλιτέχνη.
Όπως απομακρυνόμαστε από το κέντρο, στο μετρό Mairie de Choisy, οι γιγάντιοι ουρανοξύστες της κινέζικής συνοικίας, κάνουν την εμφάνισή τους. Το 13ο διαμέρισμα, ουσιαστικά φιλοξενεί το μεγαλύτερο -αν όχι όλο το- μέρος των Κινέζων, Βιετναμέζων και Καμποτζιανών της Γαλλικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκεί και πολλά εστιατόρια, μπαρ και μαγαζιά των αντίστοιχων εθνοτήτων. Σε αγορές όπως αυτή της Tang Frθres, μπορεί να βρει κανείς από χρυσοκέντητα πασουμάκια και φορέματα, σετ από χειροποίητα κινέζικα ξυλάκια, κεραμικά αγαλματίδια του Βούδα, μέχρι μεγάλες λαχαναγορές με εξωτικά φρούτα.
Η Forge παλιό σιδηρουργείο, είναι ένα από τα πολλά μέρη στη Belleville που έχουν συγκεντρωθεί καλλιτέχνες από διάφορες χώρες. Ενώ ήταν να τα γκρεμίσουν βάση του σχεδίου πόλεως κατάφεραν να θεσμοθετηθούν και εδώ ως καλλιτεχνικά ατελιέ και ανακαινίζονται. Την άνοιξη κατά τη διάρκεια των Portes Ouvertes -το οποίο θα μπορούσε να μεταφραστεί : Aνοιχτές Πόρτες-, μπορεί κανείς να τα επισκεφτεί και να συζητήσει με τους καλλιτέχνες για τα έργα τους, αλλά και να αγοράσει.
Passage Brady. Ανάμεσα στο bouleverd de Strasbourg και την rue de Faubourg St. Denis βρίσκεται η ινδική συνοικία. Η στοά -passage- Brady θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται στις Ινδίες. Μέσα, αλλά και γύρω, από την στοά βρίσκει κανείς πολύ φθηνά ινδικά, πακιστανικά και μπαγκλαντεσιανά εστιατόρια με αυθεντικές γεύσεις αλλά και πολλά εξωτικά παντοπωλεία με παράξενες κονσέρβες και ινδικά αξεσουάρ.
Δύσκολο να πεις ότι θα πας ένα ταξίδι στο Παρίσι και μετά... θα το σκεφτείς ξανά την επόμενη δεκαετία... δύσκολο, αν όχι ανέφικτο... είπαμε το Παρίσι θα 'ναι πάντα... για πάντα... 

Art Paris
Αιθιοπία
Ανδαλουσία
Αφρική
Βαλκάνια
Βαλχάλα
Βανουάτου
Βαρκελώνη
Βενετία
Βερολίνο
Βερόνα
Βρυξέλλες

Cartagena

Espiritu Santo
Ινδίες
Ιράκ
Ιράν
Iσλανδία
Κάϊρο
Καραϊβική
Κassel
Κολομβία
Κοπενχάγη
Κούβα
Κωνσταντινούπολη:
Τo Σταυροδόμι των τεχνών
Κωνσταντινούπολη:
mια πόλη μέσα μου
Lago di Garda
Λονδίνο I
Λονδίνο II
Μαδρίτη
Μαλάουϊ
Μόσχα
Νείλος
Νέα Υόρκη
Nότιος Αφρική
Νορβηγία
Οδησσός
Ουγκάντα
Παρίσι
Πέργαμος
Περού
Πίζα
Ραροτόνγκα
Robben Island
Σαντιάγο
Σαράγεβο
Σμύρνη
Σοβέτο
San Pedro De Atacama
Σόφια
Σρι Λάνκα
Στα Νησιά του Πάσχα
Τζιμπουτί
Τόκυο
Τολέδο
Τυνησία
Φλωρεντία
Χιλή