APURIMAC

(Ως3 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2005)

ΚΕΙΜΕΝΟ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΧΡΙΛΑΣ

Apurimac, στη γλώσσα των Incas, σημαίνει :Τα λόγια του Θεού... Για το Ελληνικό κοινό, οι Apurimac είναι μια μπάντα με παρελθόν, παρόν και μέλλον... Τα λόγια αυτά πρωτοακούστηκαν στην Αθήνα το 1983, τότε που η Latin αισθητική ήταν άγνωστη στη χώρα μας, και έκτοτε, μας έχουν χαρίσει ξεχωριστές στιγμές. Το τελευταίο τους album «Πάμε πάλι.» κυκλοφορεί από τη LYRA, και αποτελείται από διασκευές γνωστών Ελληνικών κομματιών.

Πως προέκυψε η ιδέα με τις «διασκεδές», όπως τις ονομάζετε; 
Πρέπει να ομολογήσουμε ότι αυτή την τρέλα με τις «διασκεδές» μας κυνηγάει εδώ και πολλά χρόνια. Πάντα μας άρεσε να καταπιανόμαστε με όμορφα τραγούδια και να τα φτιάχνουμε με έναν εντελώς δικό μας τρόπο. Μερικά από τα τραγούδια του δίσκου διασκευάστηκαν σε λάτιν ρυθμούς για τις ανάγκες ζωντανών εμφανίσεων και βάλαμε σκοπό να τα φέρουμε 'στα δικά μας νερά', να τον κάνουμε Λατίνο! Το τραγούδι Κόκκινο θολό φεγγάρι, έγινε σαν δώρο στον Χρήστο Θηβαίο που είναι ένθερμος οπαδός του συγκροτήματος (και εμείς δικοί του) και όταν συχνά έρχεται να μας ακούσει στις εμφανίσεις μας, όπως καταλαβαίνετε τον ανεβάζουμε να τραγουδήσει μαζί μας.

Πόσο εύκολο ήταν να εμφυσήσετε Λατινοαμερικάνικο αέρα στην Ελληνική παράδοση;
Το να βάλεις «λατινοαμερικάνικο αέρα» σε οποιαδήποτε μουσική δεν είναι δύσκολο. Εξάλλου το κάνουν πολύ συχνά τώρα τελευταία οι ποπ, σκυλοπόπ και οι σκυλάδες. Βάζοντας λίγο κόνγκας, μια τρομπέτα και δυο μαράκες πιστεύουν ότι κάνουν «latin». Το δύσκολο είναι να φτάσεις σ' ένα αποτέλεσμα αξιοπρεπές, με σεβασμό προς το δημιουργό του τραγουδιού και προς το ίδιο το τραγούδι και προπαντός χωρίς να κοροϊδεύεις. Εμείς εδώ και 20 χρόνια κάνουμε μια προσπάθεια να φέρουμε τη λατινοαμερικάνικη μουσική κοντά στον Έλληνα ακροατή, είτε τα τραγούδια είναι στα ελληνικά, είτε στα ισπανικά. Και έτσι, το «λατινοαμερικάνικο αεράκι» που φυσάει στα τραγούδια μας είναι γνήσιο, ειλικρινές, με μεράκι. 

Πληθώρα μουσικών οργάνων και δημιουργών. Πόσο κουραστική ήταν η σύμπραξη και η παραγωγή;
Η σύμπραξη με ανθρώπους σαν τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον Χρήστο Θηβαίο και την Martha Moreleon, όχι μόνο είναι πολύ εύκολη αλλά και απολαυστική. Είναι και οι τρεις καταπληκτικοί καλλιτέχνες . Όπως επίσης και η Αθηνά Ρούτση που ήρθε σαν τραγουδίστρια στο γκρουπ και ερμήνευσε πολύ όμορφα τρία από τα τραγούδια. Σε ότι αφορά τους δημιουργούς, συνθέτες, στιχουργούς, τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί όταν τους στείλαμε τα τραγούδια σε Demo για να μας δώσουν την άδεια, μας έδειξαν μεγάλη εμπιστοσύνη και πολλοί απ' αυτούς μας ενθάρρυναν με τα πολύ καλά τους λόγια. Η παραγωγή ήταν μεγάλη και αρκετά δύσκολη. Πολλά όργανα, πολλές φωνές, πολλά κρουστά, πολλά πνευστά. Μα κυρίως ήταν δύσκολο να βγάλουμε μια αίσθηση live στα τραγούδια. Όλες οι βάσεις, τα φωνητικά, τα πνευστά, παίχτηκαν ζωντανά με τη διάθεση της στιγμής.

Έχετε κάποια σχέδια για το άμεσο μέλλον;
Δισκογραφικά έχουμε αρχίσει ήδη και δουλεύουμε το υλικό για τον επόμενο δίσκο που θα έχει τραγούδια δικά μας, όπως επίσης τραγούδια που γράφουν αυτή τη στιγμή για μας, γνωστοί δημιουργοί, φίλοι μας.