EMMA SHAPPLIN

(Ως3 -  ΙΟΥΛΙΟΣ 2004)

ΚΕΙΜΕΝΟ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

 

Με τη μουσική  ζωγραφίζω τον κόσμο που ζω...

Η μεσογειακή φωνή που κατέκτησε τον κόσμο θα είναι και πάλι εδώ. Στην Αρχαία Ολυμπία, στο θέατρο Λυκαβηττού και στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης. Μας μίλησε για τα νέα της σχέδια, για τα τραγούδια που θα μας πει και μας αποκάλυψε ότι θα προσπαθήσει να τραγουδήσει και στα.. .Ελληνικά!

Καλώς ήλθατε ξανά στην χώρα μας. Χαιρόμαστε να σας έχουμε εδώ έστω και για λίγες μέρες.
Κι εγώ είμαι χαρούμενη που θα ξανατραγουδήσω στη χώρα σας.

Νομίζω ότι έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα - και πολύ περισσότερο με τους Έλληνες, σωστά;
Δεν γνωρίζω τη χώρα, αλλά θα ήθελα πολύ να έρθω για διακοπές σε ένα νησί της Ελλάδας. Το μόνο που έχω γνωρίσει είναι το ελληνικό κοινό με τις συναυλίες και πιστέψτε με είναι το κάτι άλλο. Εκφραστικό και απαιτητικό. Δεν μπορείς να του κρυφτείς εύκολα. Υπάρχουν στιγμές που νομίζω ότι μπορεί να με καταλάβει αν δεν είμαι στα καλύτερα μου. Είναι μαγικό!

Πως μας βρήκατε αυτήν τη φορά; Ξέρετε φυσικά ότι  προετοιμαζόμαστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες...
Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη, όπου κατά την διάρκεια των αγώνων υπήρχε εκεχειρία. Μάλιστα το γεγονός ότι στον ΟΗΕ ψηφίστηκε ομόφωνα, με πρωτοβουλία της Ελλάδας,  διεθνή εκεχειρία για όλη την διάρκεια των αγώνων, είναι από μόνο του μια δυνατή συμβολική πράξη. Το γεγονός ότι θα τραγουδήσω στην Αρχαία Ολυμπία και στο Λυκαβηττό με ενθουσιάζει, γιατί θεωρώ αυτούς τους χώρους ιερούς, ποτισμένους από βαριά ιστορία και παράδοση. Κατά την διάρκεια φωτογράφησης μου στο Ηρώδειο και στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, αισθάνθηκα δέος απέναντι στη μεγαλοσύνη και στην ενέργεια που εκπέμπουν αυτά τα μνημεία...

Έχετε φίλους εδώ; Εκτός από τους εκατοντάδες φαν.(Γιώργος Νταλάρας, Μάριος Φραγκούλης κ.α.)
Έχω αρκετούς φίλους στην Ελλάδα αλλά τις περισσότερες φορές λόγω δουλειάς ή λόγω υποχρεώσεών τους δεν μπορούμε να βρεθούμε. Δεν είναι τόσο οι γνωστοί καλλιτέχνες οι αγαπημένοι μου φίλοι όσο κάποιοι άνθρωποι απλοί, που δεν λείπουν από καμία συναυλία. Είναι μοναδικό αυτό το συναίσθημα γιατί σου δείχνουν ότι σε αισθάνονται δικό τους άνθρωπο. Κυρίως για αυτούς τους θαυμαστές αισθάνομαι σαν να είμαι στην πατρίδα μου.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τις καλύτερες στιγμές σας στην Ελλάδα;
Είναι οι τρεις προηγούμενες συναυλίες μου στο Big Top Theatre. Εκτός από το ότι ήταν sold out αισθάνθηκα ότι κατάφερα να κάνω ένα πολύ καλό live εδώ στην Ελλάδα. Οι συνθήκες το επέτρεψαν και νομίζω ότι και το κοινό βοήθησε αρκετά. Πέρασε λίγος καιρός για να καταλάβω ότι παίζει ρόλο και το κοινό αλλά και ο χώρος για μια επιτυχημένη συναυλία.

Με την ευκαιρία ποια είναι τα σχέδια σας για το φετινό καλοκαίρι;
Μόνο συναυλίες. Είναι ένα από τα πιο φορτωμένα καλοκαίρια μου...

Τα γενικότερα σχέδια σας; Τι να περιμένουμε από εσάς (μουσική);
Ετοιμάζω το νέο μου άλμπουμ που ενδεχομένως να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο.  Θα έχει ως θέμα του μια γυναίκα σε διάφορες στιγμές της ζωής της. Κάτι σαν ένα μουσικό φωτογραφικό άλμπουμ.

Είναι η Ελλάδα μια χώρα που θα μπορούσατε να... «κάνετε μουσική»; Να εξελίξετε την «ποπ όπερα»;
Από την ελάχιστη γνώση, την εμπειρία και επικοινωνία που έχω με Έλληνες, εκτίμησα την περηφάνια που εκπέμπει ο λαός αυτός. Θεωρώ δε πολύ σημαντικό και ενδεικτικό το γεγονός ότι η παραδοσιακή σας μουσική δεν είναι ένα τοπικό folklore, αλλά μια ολοζώντανη μουσική και ένας τρόπος ζωής. Ωστόσο δεν υπάρχει χώρος για το δικό μου είδος.

Πάντως οι επισκέψεις σας δείχνουν ότι θα μπορούσατε να ζήσετε εδώ.
Αυτό μάλλον θα το μάθουμε μόνο αν τελικά γίνει πράξη. Προς το παρόν φαίνεται σχεδόν αδύνατο.

Άλλες χώρες που αγαπάτε;
Μου αρέσει πολύ η Πορτογαλία και νομίζω ότι με ξετρελαίνει η ιδέα των λυπημένων fadοs. Ταιριάζουν πολύ και στις λυρικές φωνές επίσης.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών; Αφορούν στους ανθρώπους ή στην κουλτούρα;
Είναι περισσότερο η ποιότητα ζωής. Νομίζω ότι εσείς στην Ελλάδα δεν θα αισθανθείτε εύκολα την ανάγκη της κάθαρσης από τις περιττές πληροφορίες που συσσωρεύονται στο μυαλό μας καθημερινά. Στους Γάλλους, ίσως γιατί το ζουν πιο πολλά χρόνια, είναι αυτονόητο. Γι' αυτό και πολλά από αυτά τα reality shows που μαθαίνω ότι πάνε πολύ καλά εδώ στην Ελλάδα, στην Γαλλία δεν είναι τόσο διάσημα.

Και ποια η διαφορά μεταξύ Ελληνίδων και Γαλλίδων;
Αυτό πιστέψτε με δεν μπορεί να το πει μια γυναίκα αλλά ένας άνδρας...(γέλια).

Λένε, ότι η Γαλλίδες είναι περισσότερο ερωτικές...
Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες. Προτιμώ τις ελεύθερες απόψεις που λένε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε άνθρωπος έχει πάνω του έναν λόγο για να τον ερωτευτείς.

Η ζωή σας μοιάζει με παραμύθι. Πιστεύεται σε αυτά;
Το μοναδικό μου παραμύθι είναι το καταφύγιό μου... Από τα ταξίδια μου αφουγκράζομαι μυρωδιές, χρώματα, αισθήσεις, συζητήσεις, εικόνες.. τα οποία όταν επιστρέψω στην βάση μου, το καταφύγιο μου, ένα γραφείο στο Fontainebleau, μέσα στο πράσινο, και δίπλα από το εντυπωσιακό παλάτι θα περάσουν από ένα αργό ασυνείδητο εσωτερικό φίλτρο. Στο κρεβάτι μου, όπου περνάω τις περισσότερες ξένοιαστες ώρες μου, για να ξεκουραστώ αλλά και να αποβάλλω ότι περιττό έχω συσσωρεύσει κατά την διάρκεια του ταξιδιού μου. Θα αποβάλλω το περιττό και το ανούσιο, (διαδικασία κάθαρσης) και ότι παραμείνει θα γίνει ψηφίδα στο μωσαϊκό του γραφείου μου.

Ποια είναι η αρνητική πλευρά της ζωής σας;
Η απογοήτευση. Όταν απογοητεύομαι νομίζω ότι δεν θα μπορέσω να ξανανιώσω ενθουσιασμό για αυτό που με έχει προδώσει. Έτσι δεν δίνω δεύτερες ευκαιρίες.

Σε αυτή την φάση της ζωής σας, τι χρειάζεστε περισσότερο;
Την δύναμη για να καταφέρω τα νέα μου σχέδια, τους νέους μου στόχους.

Μήπως την αγάπη των φαν, την μουσική ή ένα σύζυγο;
Μάλλον την αγάπη που σου προσφέρουν απλόχερα και τα τρία.

Ο αγαπημένος σας, σας ακολουθεί; Συμβιβάζετε με το εξαντλητικό σας πρόγραμμα;
Πάντα ο αγαπημένος μου επικοινωνεί μαζί μου ακόμα κι αν βρίσκεται πολύ μακριά. Το ίδιο κι εγώ μαζί του αλλά και με τους άλλους αγαπημένους μου ανθρώπους. Έχω μεγαλώσει σε περιβάλλον όπου τα συναισθήματα δεν τα εκφράζαμε ποτέ με λόγια, αλλά με βλέμματα, με πράξεις, η με την σιωπή. Δεν μιλάω συχνά με την οικογένεια μου, αλλά μέσα από τον ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας που μας δένει, μια μορφή τηλεπάθειας, καταλαβαίνω πάντα αν συμβαίνει κάτι στα μέλη στης οικογένειας μου.

Περιγράψτε μου μια τυπική μέρα στην ζωή σας.
Όταν δεν ταξιδεύω παιδεύομαι για να στήσω το επόμενο live ή το επόμενο άλμπουμ. Μεταφράσεις, ανάγνωση βιβλίων, πού μουσική, πρόβες...

Τι ακριβώς σημαίνει αγάπη;
Να συγχωρείς. Μακάρι να μπορούσαν όλοι οι άνθρωποι να συγχωρέσουν. Θα ήταν πολύ καλύτερες οι σχέσεις.

Το προσωπικό σας μάθημα από την ζωή;
Θεωρώ ότι πρέπει να αντικατασταθεί το «Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν» με το «ζήσε για να βρεις τον εαυτό σου αφού σώσεις τους άλλους...»

Με ποιους στίχους που έχετε τραγουδήσει θα θέλατε να κλείσουμε αυτήν την κουβέντα;
Με το Αστέρι του Βοριά του Μάνου Χατζιδάκι!

Τ΄ αστέρι του βοριά
θα φέρει  ξαστεριά
μα πριν φανεί μέσα από το πέλαγο πανί
θα γίνω κύμα και φωτιά
να σ΄ αγκαλιάσω ξενιτιά.