ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ

(Ως3 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2007)

ΚΕΙΜΕΝΟ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗΣ

Κάτι να μου πάει κάτι να μου πει
Κι έπειτα ένα άλλο που θέλω πιο πολύ
Κι όλο κάτι ακόμα να ζητάω πως βρέθηκα
Όλα είναι ψεύτικα.
Κάτι παραπάνω και κάτι ψιλά
Όμως τα μετράς σου βγαίνουν μισά
Το 'χα μυριστεί μα πια σιγουρεύτηκα
Όλα είναι ψεύτικα.

Ο Μανώλης Φάμελλος είναι και δεν είναι η ψυχή του πάρτυ. Ο Μανώλης Φάμελλος είναι εκλεκτός, δεν είναι μειονότητα. Δεν τρέχει, εκτός και αν κάποιος πυροβολεί εναντίον του. Είναι και δεν είναι μέσα στις πολυεθνικές. Παίρνει και δεν παίρνει την βοήθεια του κοινού. Και έχει γράψει ένα και περισσότερα «τραγουδάκια για το τίποτα» που δεν θα βρουν ποτέ τον δρόμο τους προς το ραδιοφωνικό airplay, σε αντίθεση με άλλα τραγουδάκια που γράφτηκαν με το τίποτα και σαρώνουν. Κάναμε και δεν κάναμε μια κουβέντα με τον Μανώλη Φάμελλο με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του cd "Η ψυχή του πάρτυ". Διαβάζεται και δεν διαβάζεται. Ή μάλλον διαβάστε την, όπως μιλάμε.

Ένα τραγουδάκι για το τίποτα» δεν βρίσκει το δρόμο του προς το ραδιοφωνικό airplay. Ποια τελικά τον βρίσκουν; Αισθάνεσαι μια εκλεκτή μειονότητα ή δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα;
Υποθέτω ότι άλλα τραγουδάκια για ένα άλλο τίποτα θα βρίσκουν τον δρόμο τους. Το τίποτα είναι ωραίο σας ερώτημα αλλά ως απάντηση είναι τουλάχιστον τρομακτικό. Αλλά εφαρμόζει παντού. Ναι αισθάνομαι εκλεκτός για τον εαυτό μου μόνο. Από την άλλη οι μειονότητες πάσχουν συχνά από τέτοια συμπλέγματα ανωτερότητας ενώ είναι απλά μειονότητες.

Μια «Λουλουδού χρόνια πλάι στην πίστα, γέρνει από τη νύστα και κοιτάζει αλλού». Έχεις αισθανθεί «λουλουδού» όσα χρόνια βρίσκεσαι στη δισκογραφία; Εγκλωβισμένος; Σε έχουν κάνει να αισθανθείς βαρετά και αφοπλισμένος;
Ναι, βέβαια πολλοί βοηθητικοί ρόλοι είναι ουσιαστικοί αλλά τελικά είναι φορές που αισθάνομαι όντως βαρετά και αφοπλισμένος. Όμως δεν κάνω στο τραγούδι αυτό προσπαθώ να μην το χρεώνω ούτε στους άλλους ούτε και στην τύχη. Το να αναλαμβάνουμε την ευθύνη είναι μια καλή αρχή αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Ο χαμένος πάντα ελπίζει στην βοήθεια του κοινού». Έχεις πάρει τη βοήθεια του κοινού; Έχεις αισθανθεί χαμένος;
Ο όρος κοινό είναι μια ισοπεδωτική γενίκευση στην τρέχουσα κατάσταση, οπότε δεν μπορεί να μας βοηθήσει πολύ. Υπάρχει βέβαια από την μία ένα κοινό που δεν περιμένει τίποτα στην ουσία, παρά να επιβεβαιώσει τις προτιμήσεις του, και δεν έχει καμιά δυναμική. Απλά σου παραχωρεί ένα μέρος από τα χρήματά του. Αυτοί ξέρουν τι θέλουν. Εμένα με ενδιαφέρουν οι άλλοι από τα πίσω τραπέζια εκεί που κάθομαι και εγώ συνήθως. Αυτοί είναι το ουσιαστικό κομμάτι για μένα και όχι το περιθώριο. Το περιθώριο είναι η μάζα.

Στο «Μεγάλο χωριό», όλα είναι ψεύτικα. Θες να εξαιρέσεις κάτι; Υπάρχει κάτι για να κρατηθούμε από αυτό;
Την στιγμή που νιώθεις ότι όλα είναι ψεύτικα αγγίζεις το αληθινό. Αληθινό είναι αυτό στο οποίο δίνουμε τον εαυτό μας κι όχι τα χρήματά μας. Είναι απείρως μεγαλύτερη η ευχαρίστηση του να χαρίζεις από του να ψωνίζεις. Αυτή είναι χάρη όπως λέει και η λέξη. Δυστυχώς κι εγώ είμαι κάπως άχαρος σε αυτό επίπεδο. Αλλά ελπίζω να βελτιωθώ.

Αν δεν κάνω λάθος, αυτή είναι και η πρώτη φορά που κάνεις και την παραγωγή του cd σου. Σημαίνει ότι αισθάνεσαι και πιο ανεξάρτητος;
Πατάς με το ένα πόδι στις πολυεθνικές, αλλά κρατάς και το άλλο απέξω. Αυτό για να τρέξεις αν χρειαστεί.
Αυτό είναι λάθος και δεν ξέρω τι να απαντήσω. Νομίζω πάντως πως οι πολυεθνικές έχουν βρεθεί με το ένα πόδι απέξω και όχι εμείς. Εμάς κατά βάθος μας άρεσε η περιποίηση. Τώρα θα βρούμε έναν ενδιάμεσο τρόπο να υπάρξουμε κι ελπίζω τελικά να μας αρέσει περισσότερο. Δεν θα τρέξω πάντως, εκτός αν κάποιος αρχίσει να πυροβολεί εναντίον μου.

Έχεις κάποια παραγωγή στα σκαριά; Να περιμένουμε να μας παρουσιάσεις κάποιο καινούριο πρόσωπο;
Ένα νέο σχήμα από την Δράμα, την «Δραμαμίνη», κι ένα νέο τραγουδοποιό από την Νέα Σμύρνη, τον Μύρωνα Στρατή. Δυστυχώς δεν θα συνταχτούμε με την πολυεθνική δύναμη που λέγαμε παραπάνω, αλλά αγαπούν την ειρήνη κι επιθυμούν το καλό της ανθρωπότητας και της μουσικής. Ελπίζω να τους διευκολύνω τον δρόμο προς τις ουσιαστικές δυσκολίες. Στην συνέχεια θα ασχοληθώ με το να παρουσιάσω το δικό μου νέο πρόσωπο που βέβαια ίσως και να έχει το πρόσωπο κάποιου άλλου...