ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ

(Ως3 - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  2006)

ΚΕΙΜΕΝΟ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗΣ

...Τα συνέτριψα. Όλα όμως. Τη φιλία μας, την καριέρα μου, τη ζωή μου, την οικογένειά μου, την υγεία μου, τους φίλους μου. Εγώ ο Αττίλας...

Όταν κυκλοφόρησε ο «Σταυρός του Νότου» ήμουν πιτσιρικάς. Μεγάλωσα, ερωτεύτηκα, ταξίδεψα, σπούδασα και ήταν πάντα εκεί, στις αποσκευές μου. Όταν πήγα πέρυσι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να ακούσω ζωντανά τον «Σταυρό του Νότου» και τον άκουσα με τη φωνή του Γιάννη Κούτρα ξανά, δεν πίστευα ότι αυτό που έβλεπα κι άκουγα το ζω πραγματικά. Και γέμισαν ξανά οι αποσκευές συγκίνηση. Ο Γιάννης Κούτρας είχε συγκινήσει τους πάντες, και είχε κλέψει την παράσταση. Πέρασαν όμως πολλά χρόνια.

Γιάννης Κούτρας: "Πέρασα κι εγώ, όπως πολλοί άνθρωποι γύρω μας, την προσωπική μου νύχτα. Συναντηθήκαμε με τον Θάνο πριν από μερικά χρόνια και δε με γνώρισε. Σκέφτηκα πως δεν έχω παραμορφωθεί μόνο μέσα μου, αλλά και απ' έξω. Πέρασα μια προσωπική περιπέτεια. Την ξεπέρασα μόνος μου. Χτίζω την ζωή μου ξανά από την αρχή και θέλω να ξαναπώ, πως για όλη αυτήν την απουσία μου, δεν φταίει κανείς άλλος. Μόνο η προσωπική μου νύχτα, που με έβαλε στο περιθώριο, όχι μόνο στο τραγούδι, αλλά και στην προσωπική μου ζωή".

Τώρα επιστρέφετε «Χωρίς Βαλίτσα και Παλτό», που πάει να πει ότι δεν έχετε καμία αποσκευή στα χέρια σας;
Έχω. Τα τραγούδια που μου έδωσαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Ζήτησα υλικό από φίλους και ανθρώπους που εκτιμώ και ανταποκρίθηκαν όλοι άμεσα. Συγκινήθηκα βαθειά. Με όλους τους. Και θέλω να τους αναφέρω όλους. Μουσική στα τραγούδια έχουν γράψει ο Γιάννης Κότσιρας, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Ηλίας Μακρίδης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μάριος Στρόφαλης, ο Διονύσης Τσακνής και στίχους η Βίκυ Γεροθόδωρου, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Ανδρέας Θωμόπουλος, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Μάνος Ξυδούς, ο Ισαάκ Σούσσης, και ο Διονύσης Τσακνής. Το έχω πει και στο Θάνο και θα το λέω συνέχεια «Αυτό το ταξίδι, όμως, δεν το χάνω με τίποτα». Αυτή τη φορά θα το απολαύσω και θα το γευτώ όλο. Από μικρός το μόνο πράγμα που δεν με άγχωνε ήταν η μουσική. Πάντα έλεγα γιατί να αγχωθώ με κάτι που πρόκειται να απολαύσω;

Στο «Μέγαρο» θέλετε να μου πείτε ότι δεν υπήρχε καθόλου άγχος μετά από απουσία τόσων χρόνων;
Εκεί έγιναν μαγικά πράγματα. Εκείνες τις μέρες έχανα και τη μητέρα μου, το τελευταίο μου αποκούμπι και παιζόταν το αν αυτό το χαστούκι θα με έκανα να βγω στην επιφάνεια και αν αναπνεύσω ή η βουτιά θα με πήγαινε ακόμα πιο βαθειά. Ευτυχώς συνέβη το πρώτο. Την πρώτη βραδιά στο Μέγαρο ομολογώ ότι είχα πολύ άγχος. Έτρεμαν τα πόδια μου. Πάω να βγω στη σκηνή και βλέπω αριστερά μου όρθιο τον κόσμο να με χειροκροτεί και γυρίζω να φύγω. Με κοίταξε ο Θάνος και μου έκανε νόημα να γυρίσω πίσω. Από εκεί και πέρα συνεχίζουν όλα να είναι μαγικά. Έχουμε κάνει πάνω από 100 συναυλίες στην Ελλάδα.

Νιώθετε ότι υπήρχε ένα κοινό που σας περίμενε;
Τώρα πια μπορώ να λέω ότι μάλλον υπήρχε. Δεν μπορώ να το εξηγήσω βέβαια γιατί και παλιότερα είχα παίξει σε μικρότερους χώρους, άλλα έρχονταν λίγα άτομα. Τα πράγματα άλλαξαν μετά το Μέγαρο.

Από την κυκλοφορία του δίσκου τι περιμένετε; Υπάρχει αγωνία για το πώς θα πάει;
Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι από τους καλλιτέχνες που επενδύουν τα πάντα σε μια δουλειά. Είμαι ήρεμος, αλλά και σίγουρος ότι αυτά τα τραγούδια θα αγαπηθούν. Είναι όλα μικρά διαμαντάκια. Θέλω βέβαια αυτή η δουλειά να πάει καλά, αλλά άγχος δεν υπάρχει.

Ξανασυναντιέστε με το Θάνο Μικρούτσικο μετά από πόσα χρόνια;
Για περίπου είκοσι χρόνια δεν είχαμε καμία απολύτως επικοινωνία!

Ακούγεται παράδοξο!
Μπορεί. Κι εγώ απορώ. Ο Θάνος είναι ένας άνθρωπος που σε αγαπάει και σε εμπιστεύεται ολοκληρωτικά και περιμένει και το ίδιο να κάνεις κι εσύ. Εγώ δεν μπόρεσα να σηκώσω το βάρος. Έκανα λάθος κινήσεις. Πήρα λάθος αποφάσεις. Και φταίω εγώ. Το έχω πει και στον ίδιο. Δεν κατέστρεψα μόνο την καριέρα μου, αλλά και τη φιλία μας, και την οικογένειά μου.

Το τοπίο, το μουσικό αλλά και το ραδιοφωνικό έχει αλλάξει. Το έχετε παρακολουθήσει;
Όχι. Τώρα αποκτώ και πάλι αισθήσεις. Μάτια, αυτιά, σώμα και αυτό που εισπράττω, μάλλον δεν είναι αυτό που περιμένετε να ακούσετε. Δεν είμαι απαισιόδοξος. Η αίσθηση μου για τα σύγχρονα πράγματα είναι πολύ καλή. Δεν γίνεται να μην υπάρξουν, να μην ξεπηδήσουν και νέα πράγματα.

Εμφανίσεις; Ξεκινάτε από τον Σταυρό του Νότου;
Ναι θα παίξουμε με τον Θάνο Μικρούτσικο και την Ελεονώρα Ζουγανέλη στο Σταυρό του Νότου και θα συνεχίσουμε με παραστάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Και για το τέλος το σημείωμα του Γιάννη Κούτρα από το καινούριο του cd «Χωρίς Βαλίτσα και Παλτό» που νομίζω ότι τα συνοψίζει όλα και καλύτερο επίλογο δεν μπορώ να σκεφτώ:
«Και ξαφνικά σκοτείνιασε πολύ. Σκοτάδι πίσσα. Έχασα τα πάντα γύρω μου. Μου τελείωσαν κάτι τελευταίες «φιάλες» οξυγόνου για να βγω στην επιφάνεια.
Έφευγε κι η κυρά-Βαγγελιώ πονεμένη, το τελευταίο μου στήριγμα. Από πού να πιαστώ. Πήρα την τελευταία της ανάσα και ανέβηκα ως την επιφάνεια. Αντάμωσα τον Θάνο και δεν με αναγνώρισε. Λέω: παραμορφώθηκα κι απέξω μου; Ο Θάνος ο τσαμπουκάς, που δεν ξεχνάει τίποτα.
«Γιατί έφυγες και τα κατέστρεψες όλα;»
Του απαντώ: «Δεν τα κατέστρεψα. Τα συνέτριψα. Όλα όμως. Τη φιλία μας, την καριέρα μου, τη ζωή μου, την οικογένειά μου, την υγεία μου, τους φίλους μου. Εγώ ο Αττίλας.»
Με κατάλαβε και μου πρότεινε έξι συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής. Λέω δεν γίνεται ο Θεός να μου χαρίζει μια φορά τη ζωή και ο Μικρούτσικος δύο, μυστήρια πράγματα..
Θυμήθηκα το μυστικό, ιερό μας ραντεβού Λ. Αλεξάνδρας 66, 1978 περίπου, αυτός εγώ κι ο Καββαδίας. Κόψαμε με ξυράφι τις φλέβες μας στον καρπό και τις ενώσαμε, κι από τότε κυλάει το αίμα του ενός μέσα στον άλλον. Έφυγε ο καπετάν Νίκος, μείναμε εμείς να οργώνουμε τον κόσμο μεταφέροντας τις απαράμιλλες εικόνες του.
Το Μέγαρο έγινε, και μετά από αυτό καμιά εκατοστή συναυλίες ακόμη σε Αθήνα και επαρχία. Η χάρτινη ζωή μου οργανώθηκε. Τώρα συναντιόμαστε δισκογραφικά με τον Θάνο και πάλι, και μπορώ να ελπίζω ξανά.»

Σ.τ.Ε.
Το cd του Γιάννη Κούτρα «Χωρίς Βαλίτσα και Παλτό» κυκλοφορεί από την ΕΜΙ με την υποστήριξη του «Ως3».