ΛΙΖΕΤΑ ΚΑΛΗΜΕΡΗ

(Ως3 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2005)

KEIΜΕΝΟ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΡΑΚΗΣ

...Αφύλαχτη σκοπιά, είναι χώρος για συνάντηση, είναι ελευθερία, εκεί που σμίγουν οι φωνές ανθρώπων και αγγέλων...

Είναι η Λιζέτα του σήμερα. Με τον Χρίστο Τσιαμούλη και τον Μανώλη Λιδάκη, στον νέο δίσκο με τίτλο «Αφύλαχτη σκοπιά». Με στίχους δικούς τους αλλά και άλλων. Των Ηλία Κατσούλη, Αρ. Αποστολόπουλου, Ελ. Περινού, Σ.Θωμοπούλου και Γ.Τσουρούλα.

Γιατί Αφύλαχτη σκοπιά;
Γιατί η ζωή είναι άνοιγμα κι όχι κλείσιμο. Αλληλοκατανόηση. Αλληλεπίδραση. Συνεργασία. Αφύλακτη σκοπιά, είναι χώρος για συνάντηση, είναι αίσθημα εμπιστοσύνης. Μου αρέσουν αυτές οι έννοιες. Με οδηγούν στην ελευθερία. Και η ελευθερία μας είναι μακριά από την ύλη. Γιατί η ύλη πια έγινε ταβάνι και μας έπνιξε...

Τα τραγούδια αναφέρονται στον έρωτα. Πόσο σημαντικός είναι για σας ο έρωτας;
Ο έρωτας είναι υπέρβαση. Και η ζωή θέλει συμμόρφωση για να μη γίνουμε τέρατα, αλλά και υπέρβαση της κονσέρβας που υπάρχει παντού. Αυτό κάνει ο έρωτας. Μας παίρνει από το χέρι και μας οδηγεί στο δρόμο της επιθυμίας. Μόνο ερωτικά μπορώ να δω τη ζωή, διαφορετικά είναι κατάθλιψη.

Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε με τον Μανώλη Λιδάκη;
Όχι, δεν είναι η πρώτη φορά. Συμμετείχα σε συναυλίες του Μανώλη Λιδάκη στο παρελθόν. Μου άφησε την αίσθηση μιας γόνιμης δημιουργικής σχέσης που ελπίζω να συνεχιστεί και στο μέλλον. Ήδη τραγουδήσαμε σε δύο διήμερα στην Σταυρό του Νότου με τα τραγούδια της Βάσως Αλλαγιάννη και περάσαμε πραγματικά συγκινητικές στιγμές.

Αν θα σας δινόταν η δυνατότητα να συνεργαστείτε με όποιον καλλιτέχνη επιθυμούσατε, ποιον θα επιλέγατε;
Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που με συγκινούν και που ίσως αυτό που κάνουμε δεν φαίνεται να συναντιέται άμεσα. Όπως η Σαββίνα Γιανάτου, ο Μιχάλης Σιγανίδης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Σίγουρα είναι και άλλοι. Μου αρέσει πάντως οι συνεργασίες να προκύπτουν από έμπνευση και αλήθεια. Να μην είναι εμπορικά «τρικ».

Σχεδιάζετε να παρουσιάσετε ζωντανά την «Αφύλαχτη Σκοπιά»;
Προς το παρόν θα εμφανιστώ μαζί με τον Νίκο Παπάζογλου στον Ζυγό. Με τη νέα χρονιά σκοπεύουμε με το Χρίστο Τσιαμούλη να κάνουμε μια σειρά εμφανίσεων για να  παρουσιάσουμε τα καινούρια τραγούδια μαζί όμως με άλλα που αγαπάμε να παίζουμε. Πιθανότατα θα είναι μαζί μας και ο Μανώλης Τζουγανάκης, σπουδαίος μουσικός και τραγουδιστής από τη Κρήτη που εκτιμώ ιδιαίτερα.

* Το cd «Αφύλαχτη σκοπιά» του Χρήστου Τσιαμούλη και της Λιζέτας Καλημέρη κυκλοφορεί από την Libra Music.