KANSAS

(Ως3 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2005)

ΚΕΙΜΕΝΟ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΧΡΙΛΑΣ

Οι Kansas σχηματίστηκαν στην Topeka του Kansas των Η.Π.Α. και το ομότιτλο ντεμπούτο τους το 1974 έκανε αρκετή αίσθηση στο κοινό ενώ χαιρετίστηκε με αρκετά καλά σχόλια και από τον τύπο. Σύντομα, οι Kansas άρχισαν μια πολύ μεγάλη πορεία στο χώρο της rock μουσικής που κρατάει μέχρι τις μέρες μας. Επηρεασμένοι από μπάντες της εποχής (κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία) οι Kansas πειραματίστηκαν με τις συνθέσεις τους και, σε μικρό χρονικό διάστημα, προσανατολίστηκαν προς την κατεύθυνση του λεγόμενου «progressive rock», αν και είναι πολύ δύσκολο να βάλεις σε κουτάκια οποιοδήποτε συγκρότημα που δημιουργεί για 30 συναπτά έτη.
Οι Kansas είναι οι συνθέτες αρκετών αριστουργημάτων, αλλά ένα από τα γνωστότερα είναι σίγουρα το «Dust in the Wind» με το μελωδικό βιολί να μας θυμίζει  την περίοδο που περνάγαμε πολλά βράδια με το αυτί κολλημένο στο ραδιόφωνο. Το ίδιο κομμάτι κατάφερε να μείνει τον εντυπωσιακό αριθμό των 200 εβδομάδων στο Billboard Chart, ενώ πολλά από τα 20 albums που έχουν κυκλοφορήσει οι Kansas έχουν γίνει πολύχρυσα και πολυπλατινένια.
Στην Αθήνα την 1η Ιουλίου στο Λυκαβηττό, το αμερικανικό συγκρότημα θα μας παρουσιάσει επιλογές από την πολυετή τους καριέρα λεπτομέρειες για το live.

Αυτή η περιοδεία γιορτάζει τα τριακοστά σας γενέθλια ως μπάντα. Πως νιώθετε;
Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που υπάρχουμε ακόμα και βγάζουμε το ψωμί μας παίζοντας μουσική. Εκτιμούμε, επίσης, πολύ το κοινό μας που έμεινε κοντά μας όλον αυτόν τον καιρό.

Το τελευταίο album που ηχογραφήσατε κυκλοφόρησε το 2000, αν δεν κάνω λάθος... Να περιμένουμε μια ηχογράφηση από την περιοδεία;
Το σκεφτήκαμε, αλλά τελικά στάθηκε αδύνατο...

Σας έχουνε χαρακτηρίσει ως ένα συγκρότημα που παίζει «progressive rock», ενώ ο Phil Ehart έχει πει πως έχετε ένα πιο «σοφιστικέ» ύφος. Πρέπει να βάζουμε τέτοιες ταμπέλες στα συγκροτήματα;
Υπάρχουμε τόσο καιρό που ο κόσμος λέει: «Αυτή η μπάντα ακούγεται σαν τους KANSAS!», αλλά όχι τόσο συχνά πλέον, υποθέτω... Ο κόσμος χρησιμοποιεί περιγραφές και ταμπέλες, για να μεταφέρει το πως μπορεί να ακούγεται μια μπάντα.

Διάβασα πως επηρεάζεστε από το κοινό όταν παίζετε ζωντανά. Προτιμάτε τεράστιες συναυλίες σε στάδια και φεστιβάλ, ή μικρότερα και «ζεστά» live;
Μας αρέσουν οποιουδήποτε τύπου συναυλίες, αρκεί το κοινό να συμμετέχει. Αν απλά στέκεται και μας κοιτάει, είναι λίγο σκληρό για την μπάντα.

Έχετε ηχογραφήσει στα «Abbey Road Studios». Πως ήταν σαν εμπειρία;
Ήταν απλά εκπληκτικά να είμαστε στα ίδια studios όπου έχει δημιουργηθεί τόσο μεγάλη μουσική. Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς να βρεθούμε εκεί.

Η συνεργασία σας με την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία. Υπάρχει κάποιος με τον οποίο θα θέλατε να δουλέψετε, αλλά δεν είχατε την ευκαιρία;
Θέλουμε ακόμα να συμμετέχουμε στη μουσική επένδυση μιας ταινίας. Τραγούδια μας έχουν ακουστεί σε ταινίες, αλλά ποτέ δε γράψαμε μουσική αποκλειστικά για κάποια σκηνή, ή σενάριο.

Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στη μουσική; Σας αρέσει κάποια μπάντα; 
Βεβαίως! Υπάρχουν μερικές πολύ καλές και δημοφιλείς μπάντες που έχουν να δείξουν εξαιρετικά δείγματα μουσικής και προσεγμένους στίχους...

Ποια ήταν η πιο αξέχαστη συναυλία που έχετε δώσει;
Ανοίγοντας για τους Rolling Stones στο στάδιο του Cleveland μπροστά σε 90.000 άτομα...Είναι μια φοβερή ανάμνηση!!!

Έχετε μετανιώσει για κάτι μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια ηχογραφήσεων και περιοδειών;
Οι προσωπικές σχέσεις υποφέρουν το περισσότερο όταν κάποιος είναι μακριά από το σπίτι του για τόσο καιρό. Παρ' όλα αυτά, ήταν μια πολύ ωραία βόλτα, και ευχαριστούμε το Θεό για μια τέτοια ζωή!