ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΜΠΙΟΣ

( Ως3 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006)

ΚΕΙΜΕΝΟ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΑΚΗΣ

...η φόρμα στην τέχνη είναι τις πιο πολλές φορές απαραίτητη. Γιατί όπως ορθά έχει διατυπώσει κι ο Robert Adams μας βοηθάει να σταθούμε όρθιοι απέναντι στο χάος της ζωής...

Εδώ μένει μαζί με τον Χάρη Κατσιμίχα, τον Γεράσιμο Αδρεάτο, τη Μαρία Σπυροπούλου, αλλά και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.
Πριν από αρκετούς μήνες ο Μιχάλης Κουμπιός αποχαιρέτησε τους αναγνώστες του «Διφώνου» του οποίου ήταν διευθυντής τα τελευταία χρόνια. Μέσα από το τελευταίο του editorial στο περιοδικό απευθύνθηκε ονομαστικά στον Χάρη Κατσιμίχα καλώντας τον να πιούν «ζεστά ποτά». Τότε ούτε ο ίδιος ο Κουμπιός ήξερε ότι τελικά με τον Χάρη θα συναντηθούν πολύ σύντομα στο φυσικό πεδίο των μουσικών. Και να που ο Χάρης Κατσιμίχας πήγε ως το studio Αιολία και τραγούδησε δύο τραγούδια του Μ. Κουμπιού.
Το «Εδώ μένω» που είναι και ο τίτλος του δίσκου και το «τα λέμε» μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο. Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος ο οποίος συμμετέχει στο δίσκο σε ακόμα τρία τραγούδια ενώ τρία τραγουδά και η Μαρία Σπυροπούλου.  Σε μια εποχή που δεν ευνοεί γενικότερα τους δίσκους και πόσο μάλλον αυτούς που έχουν ως κεντρικό πρόσωπο ένα δημιουργό κι όχι τον τραγουδιστή ο Μιχάλης Κουμπιός επιχειρεί. Τι; Μα να περάσει μέσα από το ευαίσθητο προσωπικό του φίλτρο πολλά μουσικά ρεύματα έτσι ώστε να διαμορφωθούν τελικά ιδιαίτερα σύγχρονα τραγούδια.
Μεγαλώνοντας στην ακριτική Τήλο της Δωδεκανήσου και στα πανηγύρια της ήρθε ως έφηβος στον Πειραιά για να αποτελέσει στα τέλη της δεκαετίας των 70΄ς αρχιτέκτονα της ελληνικής punk σκηνής με το θρυλικό συγκρότημα ΚΟΥΜΠΟΤΡΥΠΕΣ Α.Ε.
Από τους πιο πληθωρικούς συνθέτες σύγχρονης  οργανικής μουσικής (Τήλος, Άναμμα, Μεταμφιέσεις, Σύρνα,Περίπλους) αλλά και συνθέτης ενίοτε στιχουργός πολλών τραγουδιών ο Μιχάλης Κουμπιός φαίνεται να ξεκινά μια νέα δημιουργική φάση. Έχουν προηγηθεί για το 2006 η συμμετοχή του στο δίσκο της Εστουδιαντίνας «Δάκρυ στο γυαλί» όπου το τραγούδι «όταν πέφτει το βράδι», σε δική του μουσική και στίχους του Νίκου Σταθόπουλου έχει ήδη άξια αγαπηθεί από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς και το κοινό. Έγραψε τους στίχους στο πολύ πετυχημένο καλλιτεχνικό project magenta ενώ αυτό τον καιρό παράλληλα με το «εδώ μένω» κυκλοφορεί ένας δίσκος με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του ελληνικού τραγουδιού Λευτέρη Παπαδόπουλο στον οποίο συνυπογράφει την παραγωγή με τον Γιώργο Νταλάρα.
Κυρίες και κύριοι το Ως3 φιλοξενεί για δεύτερη φορά στις σελίδες του τον Μιχάλη Κουμπιό και για πρώτη φορά δηλώσεις του Χάρη Κατσιμίχα.

Ποιας περιόδου είναι τα συγκεκριμένα τραγούδια; Σε ποιες συνθήκες γράφτηκαν;
«Μετά την αποχώρησή μου από το Δίφωνο το πρώτο πράγμα που είχα ανάγκη να κάνω ήταν να γράψω τραγούδια. Μέσα  σε τρεις μέρες  μαζί με τον Νίκο Σταθόπουλο γράψαμε είκοσι δύο τραγούδια. Από αυτά το ένα μόνο έχει κυκλοφορήσει και είναι το «Όταν πέφτει το βράδυ» τα άλλα είναι στα χέρια του Γιώργου Νταλάρα για να τα διαχειριστεί όπως νομίζει.

Και πως έγινε αυτό; Εσύ  ως τώρα διαχειριζόσουν τα τραγούδια σου μόνος.
Πάντα πίστευα πως πέρα από τον συνθέτη και τον στιχουργό καταλύτης στην ολοκλήρωση μιας σύγχρονης τραγουδοποιητικής δημιουργίας είναι ο παραγωγός που πολλές φορές επιλέγει και τον τραγουδιστή. Πιστεύω ως παραγωγός σε δουλειές άλλων σε σημαντικό βαθμό έχω κάνει πράγματα πετυχημένα. Το να είσαι ο ίδιος όμως και παραγωγός του υλικού σου είναι παλιό και ξεπερασμένο τόσο όσο ο άγνωστος ζωγράφος προϊστορικών σπηλαίων. Ο Γιώργος Νταλάρας, έχει τόση πείρα που μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά ένα τραγούδι δίνοντας του ότι χρειάζεται. Βέβαια στο «Εδώ μένω» έκανα μόνος μου και την παραγωγή με την βοήθεια του Γεράσιμου Ανδρεάτου, με τον οποίο συζητήσαμε πάρα πολλές φορές για ώρες, λεπτομέρειες στο κάθε κομμάτι. Ενώ σε ζητήματα που είχαν να κάνουν με το σχεδιασμό του ήχου, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ενέργειες του ηχολήπτη Γιώργου Φραγκέλη.

Ναι, αλλά δεν μου απάντησες για το πότε και πως γράφτηκαν τα τραγούδια του Εδώ μένω.
Και σε αυτή την περίπτωση όπως και με άλλους δίσκους μου στο παρελθόν ξεκίνησα από τον τίτλο. Ένα βράδυ, τον Δεκέμβρη που μας πέρασε είπα στον Νίκο Σταθόπουλο να κάνουμε μια δουλειά πάνω στον τίτλο «Εδώ μένω», γιατί έβλεπα πως ο Νταλάρας είχε άλλες προτεραιότητες και ήθελε χρόνο για να ωριμάσουν μέσα του τα κομμάτια που του δώσαμε. Τελικά σε αυτή την υπόθεση δεν προχωρήσαμε μαζί με τον Νίκο αλλά έμεινα μόνος μου να γράφω τους στίχους στο εδώ μένω παράλληλα με τους στίχους του Magenta.

Tι σηματοδοτούν οι συμμετοχές του Χάρη Κατσιμίχα, του Γεράσιμου Ανδρεάτου και του Αλκίνοου Ιωαννίδη;
Γιατί αφήνεις απέξω την Μαρία Σπυροπούλου; Εγώ θα ήθελα να ξεκινήσω από αυτή λέγοντας ότι είναι πολύ καλή τραγουδίστρια. Εδώ και πέντε χρόνια ήθελα να κάνω κάτι μαζί της. Όσο για τους άλλους τρεις έχω να πω πολύ απλά πως είναι υψηλά μεγέθη της σύγχρονης τραγουδοποιίας στη χώρα μας και η τιμή που μου έκαναν είναι πολύ μεγάλη.

Πως  έπεισες τον Χάρη Κατσιμίχα να συμμετάσχει στη δουλειά αφού είναι γνωστό ότι στην ουσία έχει αποσυρθεί και αποφεύγει τις συμμετοχές;
Με τον Χάρη πιστεύω πως μας ενώνει κατά καιρούς ο ίδιος φόβος, η ίδια υποψία πως η ζωή είναι ένα χάος όπου κατά συνέπεια τα βάσανά μας δεν έχουν νόημα. Κι αυτός ο χείριστος φόβος μπορεί να αντιμετωπίζεται με το να ενασχολείσαι με την φόρμα τραγουδιού. Να γιατί η φόρμα στην τέχνη είναι τις πιο πολλές φορές απαραίτητη. Γιατί όπως ορθά έχει διατυπώσει κι ο Robert Adams μας βοηθάει να σταθούμε όρθιοι απέναντι στο χάος της ζωής.

Πως θα χαρακτήριζες τα τραγούδια του εδώ μένω;
«Δεν ξέρω αν είναι ελκυστικά, αν είναι επαγγελματικά, αν έχουν την πρέπουσα αισθητική. Επίσης δεν ξέρω αν είναι τραγούδια που μπορούν να αγγίξουν ένα ευρύ κοινό. Το μόνο που ξέρω είναι πως πρόκειται για τραγούδια που πηγάζουν από άυλες πηγές και η όποια μορφολογική ανάλυση δεν θα μας ήταν ιδιαίτερη χρήσιμη. Αν εν τέλει είναι καλλιτεχνικά προϊόντα τότε δεν έχουν ανάγκη ούτε το δικό μου αλλά πολύ περισσότερο τον όποιο δημοσιογραφικό λόγο για να ερμηνευτούν Αν πάλι δεν είναι τότε ας πεθάνουν πριν γεννηθούν.

Ποια πρόταση θα σε έκανε να  ματαιώσεις τα μελλοντικά καλλιτεχνικά σου σχέδια για να της δωθείς;
Αν αποφάσιζε ο Χάρης να μπει στο Studio για να κάνει δίσκο με καινούργια τραγούδια. Θα τα παρατούσα όλα για να ήμουν δίπλα του σε όποιο ρόλο μου έδινε. Από το να του κάνω την παραγωγή ή ακόμη και να φτιάχνω απλά καφέδες.

Ο Χάρης Κατσιμίχας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας είπε για τη συνεργασία του με τον Μιχάλη Κουμπιό:
Δεν κάνω επαγγελματικές συνεργασίες παρά μόνο φιλικές. Μου άρεσαν και τα δύο τραγούδια του Μιχάλη που είπα. Αν δεν σ΄αρέσει ένα τραγούδι όσο κι αν προσπαθήσεις δεν μπορείς να το βγάλεις. Δεν σκοπεύω να τραγουδήσω ζωντανά σε συναυλίες ή εμφανίσεις, αλλά νομίζω προς το τέλος του χρόνου αλλά και το 2007 θα έχετε δισκογραφικά νέα μου.