OJOS DE BRUJO

(Ως3 - ΜΑΪΟΣ 2004)

ΚΕΙΜΕΝΟ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

Η μουσική μας είναι εφικτή γιατί και εμείς είμαστε εφικτοί.

Όπως οι κατασκευαστές αμαξών, οι δρόμοι, τα σοκάκια, οι γειτονιές, τα εργοστάσια, τα προάστια, η μαγεία, τα καθημερινά πράγματα, το χθες, το σήμερα και το φλαμένκο, αλλά πορώδες φλαμένκο, αυτού του πολύγλωσσου μουσικού είδους που αρνείται να δεχτεί επιρροές. Οι Ojos de Brujo μυρίζουν και έχουν γεύση από τα παραπάνω. Το συγκρότημα, από την Βαρκελώνη αλλά και από όλο τον κόσμο, επιλέγει να ρέει σαν μια αναλυτική φιλοσοφία με μια δημιουργική διαδικασία που αντιτίθεται σε ό,τι παρουσιάζεται ως συνηθισμένο: από τις ζωντανές του εμφανίσεις, όπου είναι το βασικό μέσον του συγκροτήματος, μέχρι και τις ηχογραφήσεις του. Χωρίς ιδιοτελή κίνητρα, αυτή η ομάδα εξαντλεί και υπερβαίνει ακόμη τα όρια της μουσικής. Το συγκρότημα αναζητά την έμπνευσή του τόσο στο φυσικό όσο και στο παράλογο, έτσι ώστε να πάρει καινούριες κατευθύνσεις, νέες προκλήσεις με φυσική άνεση και σεβασμό.

Πως προέκυψαν οι Ojos de Brujo;
Ramσn: Η αρχική ιδέα δεν είχε να κάνει με την δημιουργία ενός συγκροτήματος. Μαζευτήκαμε κάποια στιγμή όλοι και μας άρεσε να παίζουμε μουσική, χωρίς να ρωτήσουμε από που ερχόταν ο καθένας. Αρκούσε μόνο ότι απολαμβάναμε αυτό που κάναμε. Εάν υπήρχε ένας κοινός παρανομαστής για την γέννηση του συγκροτήματος αυτού, είναι ο κοινός θαυμασμός για την μουσική και τον χορό φλαμένκο. Το φλαμένκο ζει μέσα μας, όπως και άλλα βέβαια πράγματα. Η μουσική παράσταση των Ojos de Brujo είναι ουσιαστικά μια παρουσίαση αυτών που κάναμε όταν μαζευόμαστανdoes ή καλύτερα μια ανάκληση των μουσικών γνώσεων των μελών του συγκροτήματος. Σε ρυθμό bulerνa, ένας Κουβανός παίζει με τον δικό του τρόπο, προσθέτοντας τα congas και αυτό δημιουργεί μια περιέργεια και μια αγωνία να βρεθούν τα κοινά σημεία των μουσικών αυτών ειδών. Κάποια στιγμή, όταν οι ακατέργαστες σκέψεις μας γίναμε ώριμοι στίχοι και όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία να κάνουμε έναν δίσκο, περιλάβαμε σε αυτόν ό,τι είχε συμβεί τα προηγούμενα πέντε με έξι χρόνια.

Πως συμφωνήσατε όλοι σε αυτό;
Ramσn: Γνωρίζαμε ο ένας τον άλλο μέσα από την μουσική... συναντιόμασταν, τζαμάραμε και κάναμε ηχογραφήσεις.
Marina: Και επειδή συνέχεια όλοι τριγυρνάγαμε. Τους συνάντησα στην Formentera, σε ένα κλαμπ όπου μερικά πράγματα προκύπτουν έτσι απλά και αποτελούν κομβικά σημεία.

Και είναι οι ζωντανές εμφανίσεις όπου οι Ojos de Brujo παρουσιάζουν ολόκληρη την ουσία τους...
Ramσn: Οι ζωντανές παραστάσεις είναι το φυσικό μας μέσον.
Marina: Οι ζωντανές εμφανίσεις των Ojos de Brujo είναι πολύ πιο εντυπωσιακές από τις ηχογραφήσεις.  Μακάρι να είχατε ακούσει έναν δίσκο και να είχατε δει μια παράσταση. Νομίζω ότι θα τρελαινόσασταν επειδή είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Πάντα έτσι το αντιμετωπίζαμε. Στην παράσταση ο καθένας είχε το μερίδιο του στο μοίρασμα της πίτας. Κάθε άνθρωπος είναι σημαντικός και ο καθένας έχει την ευκαιρία να δείξει τον καλύτερό του εαυτό.
Ramσn: το αποτέλεσμα είναι το άθροισμα αυτών των μικρών κομματιών.

Σε μουσικό επίπεδο, ποιο είναι το κοινό σημείο σε αυτό το χωνευτήρι των ειδών;
Ramσn: Νομίζω ότι κάθε είδος έχει συνδέσεις που φαίνονται ξεκάθαρα. Μεταξύ των bulerνas και της  funky μουσικής υπάρχουν ομοιότητες στον ρυθμό, δηλαδή στο πως αυτός βγαίνει προς τα έξω. Υπάρχουν ζεύγη τα οποία πορεύονται πολύ καλά το ένα δίπλα στο άλλο. Ένα παράδειγμα είναι η μουσική Reggae και το ταγκό, που χωρίς να πιέζουν, ανοίγουν έναν δρόμο που μπορείς εύκολα να ακολουθήσεις. Μερικές φορές σου έρχεται μια ιδέα και λες «για να δούμε τι είναι αυτό». Κάτι που αρχικά μοιάζει ασύλληπτο. Το θυμάμαι έντονα αυτό με τους πρώτους ήχους των Ojos de Brujo. Οι κριτικοί είπαν ότι επρόκειτο για φλαμένκο χιπ- χοπ. Όταν το διάβασα μου σηκώθηκαν οι τρίχες. Ήταν αδύνατον και όμως όταν τους άκουγες, συνειδητοποιούσες ότι τελικά αυτό λειτουργούσε.
Marina: Δεν είναι κάτι βεβιασμένο. Το κλειδί είναι να καταλάβουμε ότι η μίξη υπάρχει στον καθένα μας. Δεν πρόκειται για μια φόρμουλα ή για κάτι συγκεκριμένο. Συμβαίνει σε οποιονδήποτε σαν και εμένα, που τραγουδάει φλαμένκο, που έπαιζε μουσική rumba στο πάρκο της γειτονιάς μου, αλλά μου άρεσε επίσης το hip hop, το hard core και η reggae... Έχω πολλές επιρροές και το ίδιο και ο Ramσn. Νομίζω ότι η μουσική μας είναι δυνατόν να σταθεί γιατί και εμείς οι ίδιοι είμαστε κάπως έτσι.
Ramσn: Από την στιγμή που συσχετίζεις το ένα είδος μουσικής με το άλλο, στο μυαλό σου, στην καρδιά σου, δημιουργείς μια νέα έκδοση. Είμαι τσιγγάνος και στο σπίτι μου το φλαμένκο ακουγόταν συνέχεια. Θα μπορούσα να πω ότι ήμουν εντελώς εθισμένος στο φλαμένκο. Όμως ήρθα σε επαφή με τον κόσμο του χιπ- χοπ στην ηλικία των δεκαπέντε, πήρα μια κιθάρα, άρχισα να χορεύω break dance, δημιούργησα το δικό μου συγκρότημα, πήγαμε στο εθνικό πρωτάθλημα της Ισπανίας... όταν πραγματικά σου αρέσει κάτι, τότε σε απορροφάει. Αλλά όλοι, ανεξάρτητα από το που προερχόμαστε, έχουμε μέσα μας τους Ojos de Brujo.
Το να δώσεις μια ταμπέλα στο συγκρότημα αυτό είναι σχεδόν αδύνατον...

Η αλήθεια είναι ότι έχετε δεχτεί σκληρή κριτική από την παλιά σχολή φλαμένκο;
Ramσn: Το πνεύμα των Ojos de Brujo βασίζεται στον σεβασμό. Δεν επιδιώκουμε να καταταχτούμε στο φλαμένκο ή να μοιάζουμε σε αυτό ή να δώσουμε αυτήν την ταμπέλα. Το φλαμένκο δεν ανήκει σε κανέναν. Είναι μέσα μας, όπως και άλλα πράγματα και θεωρώ ότι έχουμε την ελευθερία να κάνουμε ότι επιθυμούμε. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άλλοι που ασχολούνται με το φλαμένκο. Με αυτόν τον συλλογισμό, οι κριτικές ήταν θετικές. Βέβαια, υπάρχει πάντα μια ομάδα ανθρώπων που δεν συμφωνεί με αυτό που κάνουμε.    
Marina: Υπάρχουν πάντα οι συντηρητικοί σε όλα τα είδη. Υπάρχουν ακόμα και στην χιπ χοπ μουσική. Μερικοί λένε ότι αυτό δεν είναι χιπ χοπ, αλλά τι είναι τελικά το χιπ χοπ; Τι κάνετε; Επειδή κάποιος σας το είπε ή επειδή το είδατε να συμβαίνει στην Αμερική; Εκτός και να επρόκειτο για κάτι που έρχεται από κάπου αλλού, οπότε τώρα οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο. Στο βιβλίο μου, οι Ojos de Brujo έχουν ένα απόλυτο αίσθημα φλαμένκο και ψυχή. Το φλαμένκο είναι ένα μείγμα από κουλτούρες και όλες έχουν συμβάλλει σε κάτι. Οι τσιγγάνοι, με τις κινήσεις του και τον νομαδισμό, έδωσαν πολλά στην Ανδαλουσία.
Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και τώρα. Το φλαμένκο βρίσκεται σε πολλούς τόπους.