Απολαύστε υπεύθυνα


 

 

 

Πάμε Θέατρο


 

Μπορίς Βασίλιεφ

Είναι ήσυχα εδώ τα χαράματα του Μπορίς Βασίλιεφ
The Dawns Here Are Quiet by Boris Vasilyev (1969)


Μπορίς Βασίλιεφ: Ο θρύλος της σύγχρονης Ρωσικής λογοτεχνίας.

Με αφορμή της νέας ταινίας-ριμέικ «Είναι ήσυχα εδώ τα χαράματα» The Dawns Here Are Quiet (2015), το Ως3 έχει ένα μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο Ρώσο συγγραφέα. Και με ραδιοφωνική θεατρική μετάδοση του έργου που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό.

Κείμενα: Νίκος Βιδάλης
Τεχνική επεξεργασία: Άρης Δούκας
Eπιμέλεια αφιερώματος: Γιώργος Νικολαϊδης
Ως3 - Ιούλιος 2015

 


Σκηνοθεσία: Χρίστος Σιοπαχάς
Μετάφραση: Βλαδίμηρος Καυκαρίδης
Μουσική επιμέλεια: Χρίστος Σιοπαχάς
Τραγούδι: Βασιλιώ Αλεξανδρινή
Φυσαρμόνικα: Δημήτρης Τσανάκας
Επιμέλεια ήχων: Γίτσα Βαλμά
Ρύθμιση ήχου: Δημήτρης Πουλόπουλος
Παραγωγή: Βίκυ Μουνδρέα
Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται οι ηθοποιοί:
Τζίνα Δράκου, Χρήστος Ζορμπάς, Δημήτρης Τζουμάκης, Όλγα Πολίτου, Χριστίνα Σιμοπούλου, Μαρία Σπαντιδάκη, Μελίνα Μποτέλη, Ελένη Θεοφίλου, Νίκη Τσιγγάνου, Αγάπη Μανουρά, Χρήστος Καλαβρούζος, Λεωνίδας Βαρδαρός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.
Μετάδοση από το «Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» στις 5 Ιουλίου του 2015.
*Από το αρχείο της ΕΡΤ


Ηχητικό Ντοκουμέντο
Θεατρική παράσταση:
Είναι ήσυχα εδώ τα χαράματα του Μπορίς Βασίλιεφ
Διάρκεια: 2:03:10

Υπόθεση:
Ρωσία 1942 ενώ μαίνεται η γερμανική εισβολή ο επιλοχίας Βάσκοφ έχει τοποθετηθεί επικεφαλής μιας ομάδας νεαρών γυναικών της αεράμυνας σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό, μακριά από την πρώτη γραμμή.
Μια ημέρα, δύο Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εμφανίζονται στο δάσος. Πιστεύοντας ότι μπορεί να ήρθαν για να σαμποτάρουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού, ο Βάσκοφ και πέντε από τις γυναίκες θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τους Γερμανούς. Θα πάρουν μια τέλεια θέση άμυνας, μόνο που λίγο αργότερα διαπιστώνουν ότι υπάρχουν δεκαέξι αλεξιπτωτιστές αντί για δύο. Αν και οπλισμένοι και λιγότεροι, ο Βάσκοφ αποφασίζει να κρατήσει τους Γερμανούς για όσο το δυνατόν περισσότερο. 


 

 

The Dawns Here Are Quiet (2015)

Trailer
Διάρκεια 02:23

Το The Dawns Here Are Quiet επιστρέφει στον κινηματογράφο (ριμέικ) το 2015 σε σκηνοθεσία του Ρενάτ Νταβλετβάροβ και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους Πιότρ Φιοντόροφ, Αναστασία Μικουλίνοβα και Ευγενία Μαλάχοβα. Μια μεγάλη παραγωγή που έτυχε θερμής υποδοχής από το κινηματογραφόφιλο κοινό και τους κριτικούς!


 

Μπορίς Βασίλιεφ

Μπορίς Βασίλιεφ
Ο Μπορίς Βασίλιεφ γεννήθηκε στις 21 Μάη 1924 στο Σμολένσκ. Ο πατέρας του ήταν ανώτατος αξιωματικός του τσαρικού στρατού, ο οποίος μετά την επανάσταση του Οκτώβρη τάχθηκε στο πλευρό των κομμουνιστών και υπηρέτησε στον Κόκκινο στρατό ως τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ρωσία.
Το 1941 ο 17χρονος Βασίλιεφ κατατάχθηκε ως εθελοντής στο τάγμα εθελοντών της Κομσομόλ για να υπερασπιστεί το Σμολένσκ. Στη συνέχεια πολέμησε με την φημισμένη 3η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία έως τον Μάρτιο του 1943 όπου τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύτηκε για έξι μήνες. Όταν βγήκε από το νοσοκομείο εισήχθη στην σχολή αξιωματικών των τεθωρακισμένων και στη συνέχεια με απαράμιλλο ηρωισμό πολέμησε έως το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τιμήθηκε με πολλά παράσημα για την προσφορά του στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Το 1952 εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα 
Ήταν το 1954 όταν ο 30χρονος λοχαγός του Μηχανικού Μπορίς Βασίλιεφ απολύθηκε από το στρατό αποφάσισε να γίνει συγγραφέας. Κουβαλούσε μαζί του τον πόλεμο, στον οποίο πήγε εθελοντής σε ηλικία 17 ετών, έναν βαρύ τραυματισμό, σπουδές στην ακαδημία τεθωρακισμένων, και ένα διάστημα όπου εργάστηκε ως δοκιμαστής αρμάτων. Οι σημαντικές εμπειρίες του θα τον βοηθούσαν στη λογοτεχνική καριέρα του, που ξεκίνησε με το θεατρικό έργο «Αρματιστές». Ωστόσο, δεν ήταν αυτό που είδε πρώτο το φως της δημοσιότητας.
Ο Βασίλιεφ  θεωρείται ο τελευταίος εκπρόσωπος της λεγόμενης «πεζογραφίας των ανθυπολοχαγών», μιας ομάδας πρώην χαμηλόβαθμων Σοβιετικών αξιωματικών οι οποίοι έγραψαν τις προσωπικές τους εμπειρίες κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Χάρις σε αυτούς, ο πόλεμος παρουσιάστηκε υπό ένα άλλο πρίσμα: Όχι μόνο σαν άθλος του σοβιετικού λαού, και όχι μόνο σαν γεγονός παγκόσμιας σημασίας και έκτασης. Στα έργα του, ο Μεγάλος Πατριωτικός πόλεμος παρουσιάστηκε από τη σκοπιά των ανθρώπων που βρέθηκαν μέσα στη δίνη των γεγονότων, στα χαρακώματα μαζί με τους στρατιώτες. Των ανθρώπων, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για τις ζωές αυτών των στρατιωτών. Οι μάχες τοπικού χαρακτήρα στα έργα «των υπολοχαγών» αποκτούν παγκόσμια εμβέλεια, καθώς εξιστορούν για τις ανθρώπινες ζωές». 

To «Είναι ήσυχα εδώ τα χαράματα» εξυμνεί τον ηρωισμό των γυναικών της Σοβιετικής Ένωσης και όταν πρωτοεκδόθηκε το 1969 έγινε Best Seller πουλώντας 1.800.000 αντίτυπα μέσα σε ένα έτος.
Το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, μεταφέρθηκε στο θέατρο Taganka  και ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς παραγωγές της δεκαετίας του 1970, έγινε όπερα και γυρίστηκε σε τηλεοπτική σειρά με μεγάλη επιτυχία στην Κίνα.

Μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο το 1972 (The Dawns Here Are Quiet) σε σκηνοθεσία του Στανισλάβ Ροστότσκυ  και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ  Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας χάνοντας από την ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ «Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας».
Το 2002 γυρίστηκε σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο πόλεμος των γυναικών».
Επιστρέφει και πάλι στον κινηματογράφο το 2015 σε σκηνοθεσία του Ρενάτ Νταβλετβάροβ και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους Πιότρ Φιοντόροφ, Αναστασία Μικουλίνοβα και Ευγενία Μαλάχοβα.
Μια μεγάλη παραγωγή η οποία έτυχε θετικής υποδοχής από το κινηματογραφόφιλο κοινό και τους κριτικούς!

Το 1973 ο Μπόρις Βασίλιεφ έγραψε το  «Δεν πυροβολούν τους κατάλευκους κύκνους» (Don't Shoot the White Swans) ένα από τα πρώτα βιβλία της λεγόμενης «επιθετικής οικολογικής γραφής» το οποίο ήταν έντονα επικριτικό για την παράλογη καταστροφή του περιβάλλοντος και της εκμετάλλευσης της φύσης για προσωπικό κέρδος. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έγινε ένα από τα «πρώτα» εργαλεία των οικολόγων σε ολόκληρο τον κόσμο. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Ροντιόν Ναχαπέτοφ θα γυρίσει μια ταινία εμπνευσμένη από το βιβλίο αυτό.
Ο Βασίλιεφ τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο ΕΣΣΔ το 1975 και ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στο 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου.  
Το 1989, εγκατέλειψε το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά ένιωσε απογοητευμένος και με την επικράτηση της Περεστρόικας πολύ γρήγορα. 
Το 1993, αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα των κομμουνιστών και τη διάλυση της Βουλής από τον πρόεδρο Γιέλτσιν, ο Βασίλιεφ υπέγραψε την επιστολή των Σαράντα Δύο (Γνωστών Ρώσων Λόγιων  κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος) στην οποία, μαζί με τον Δανιήλ Γκράνιν, τον Μπουλάτ Οκουτζάβα και άλλους διακεκριμένους συγγραφείς, κάλεσε τον Γιέλτσιν να απαγορεύσει κάθε είδος κομμουνιστικής αλλά και εθνικιστικής φασιστικής ιδεολογίας και προπαγάνδας.
Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ισβέστια στις 5 Οκτωβρίου 1993 υπό τον τίτλο «Συγγραφείς απαιτούν αποφασιστικές δράσεις της κυβέρνησης».
Η απάντηση ήρθε άμεσα από την Πράβδα  που με ανάλογη επιστολή με αυτήν, άλλων Γνωστών Ρώσων Λόγιων που ήταν υπέρ του Κομμουνιστικού Κόμματος και οι οποίοι έριχναν της ευθύνες στον Γιέλτσιν ζητώντας την άμεση παραίτησή του.
Ήταν η πρώτη φορά στην Ρωσία μετά το 1918 όπου oι διανοούμενοι χωρίστηκαν σε δύο παρατάξεις και πάλεψαν με φανατισμό για να προβάλει η κάθε μια τις θέσεις της. Ο -ακαδημαϊκός- αυτός εμφύλιος συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια και άφησε πολλές πληγές που άργησαν να επουλωθούν.   
Συμμετέχοντας άφοβα στα ιστορικά γεγονότα της σύγχρονη Ρωσίας, ο Βασίλιεφ εργάστηκε παράλληλα και με το ιστορικό υλικό. Το 1996 εκδίδει τη σειρά «Μυθιστορήματα της Αρχαίας Ρωσίας» η οποία ξεκίνησε με τον «Προφήτη Ολέγκ» και ολοκληρώθηκε με τον «Βλαδίμηρο Μονομάχο» που κυκλοφόρησε το 2010. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα εργάστηκε και για τη σειρά «Ιστορία του γένους των Ολέξιν».
Ο Βασίλιεφ στο τέλος της συγγραφικής πορείας στράφηκε προς την ιστορική μυθοπλασία βασισμένος σε περιστατικά από τα μεσαιωνικά ρωσικά χρονικά.

Ο ρώσος πεζογράφος και δραματουργός, Μπορίς Βασίλιεφ, συγγραφέας των βιβλίων: «Είναι ήσυχα εδώ τα χαράματα» και «Μην πυροβολείτε τους λευκούς κύκνους», έφυγε "ήσυχα τα χαράματα" στις 11 Μαρτίου του 2013 σε ηλικία 89 χρονών αφήνοντας πίσω κληρονομιά εκτός από το σπουδαίο συγγραφικό του έργο και την μαχητικότητα που τον διέκρινε στο να υπερασπίζεται ως το τέλος της ζωής του τα ιδανικά του.
Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με ορισμένες από τις επιλογές του, ο Μπορίς Βασίλιεφ θα μείνει στην ιστορία ως θρύλος της Ρωσικής και της Παγκόσμιας λογοτεχνίας.
*Πηγές: Wikipedia και εφημερίδες «Πράβδα»,« Ισβέστια» και «Η Ρωσία Σήμερα».

Νίκος Βιδάλης

   Απολαύστε υπεύθυνα
   

Copyright © ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ως3
Aνάπτυξη & Yλοποίηση: Ως3 Π.Ο.Ε.Α.Μ.
Πρότυπη Οικολογική Εκδοτική Αγροτουριστική Μονάδα Ως3