Απολαύστε υπεύθυνα


 

 

 

Πάμε Θέατρο


  Γκέοργκ Μπύχνερ

Βόυτσεκ Ο θάνατος του Δαντόν


Βόυτσεκ του Γκέοργκ
Μπύχνερ

Woyzeck by Georg Buchner (1836-37)


Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Τριβιζάς
Μετάφραση και ραδιοφωνική προσαρμογή: Δημήτρης Μπέσκος
Μουσική επιμέλεια: Έλλη Σολομονίδη
Επιμέλεια ήχων: Δανάη Ευαγγελίου
Ρύθμιση ήχου: Νίτσα Λοντή
Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται οι ηθοποιοί:
Kώστας Καζάκος, Γιάννης Γκιωνάκης, Λουκιανός Ροζάν, Ελένη Χατζηαργύρη, Ελένη Κριτή, Θεοχάρης Λάζος, Νάσος Κεδράκας, Γιώργος Βρασιβανόπουλος, Κώστας Παπαγεωργίου, Γιώργος Μοσχίδης, Χρήστος Κατσιγιάννης, Σταύρος Φαρμάκης, Γιώργος Πλούτης, Βίκτωρ Παγουλάτος, Νίκος Παπαναστασίου, Χριστόφορος Μπουμπούκης, Αλίκη Ζωγράφου, Αγλαϊα Παγκάλου, Γρηγόρης Μασσαλάς.
Ηχογράφηση 1979
*Από το αρχείο της ΕΡΤ 

Ηχητικό Ντοκουμέντο
Θεατρική παράσταση:
Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ
Διάρκεια: 0:59:34

*Με αριστερό κλικ: Άνοιγμα αρχείου (live), με δεξί κλικ -αποθήκευση ως-: αποθήκευση αρχείου.

Yπόθεση:
Η αληθινή ιστορία του βετεράνου του σουηδικού και πρωσικού στρατού Γιόχαν Κρίστιαν Βόυτσεκ (1780-1824), που εκτελέστηκε σε δημόσια εκτέλεση στη Λειψία, στις 27 Αυγούστου 1824, για το φόνο της 46χρονης Γιοχάννα Κρίστιαν Βόοστ, μετά από γνωμοδότηση του Δρα Γιόχαν Κρίστιαν Κράους ότι είχε σώας τας φρένας κατά τη διάπραξη του εγκλήματος.
Στα δύο προηγούμενα έργα του Μπύχνερ, στο «Θάνατο του Δαντών» και το «Λεόντιος και Λένα», τα λαϊκά πρόσωπα εμφανίζονται σε δεύτερο πλάνο. Στην κωμωδία «Λεόντιος και Λένα» είναι σχεδόν βουβά, περιορισμένα στο ρόλο του πλήθους που τους έχουν βάλει να ζητωκραυγάζουν στον πριγκιπικό γάμο· στο δράμα «Ο θάνατος του Δαντών» ο λαός λειτουργεί σαν αντίβαρο στις ιδεολογικές συζητήσεις, καθώς όμως η επανάσταση τον έχει σπρώξει στη γωνία, έχει δευτερεύοντα ρόλο πάνω στη σκηνή.
Στον «Βόυτσεκ», ο Μπύχνερ δεν αντιμετωπίζει πια τον λαό σαν άμορφη μάζα, στο όνομα της οποίας μιλούν κάποτε ορισμένοι εκπρόσωποί της σχεδόν ανώνυμα: εδώ παίρνει πρόσωπα από τα χαμηλότερα σκαλοπάτια της κοινωνικής κλίμακας και τα κάνει κεντρικούς ήρωες μιας τραγωδίας. Έτσι, εκείνος που μέχρι τώρα ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, παθητικός θεατής είναι πια πρωταγωνιστής στην τραγική σκηνή. Ο Μπύχνερ είναι χωρίς αμφιβολία ο πρώτος στην ιστορία της δραματικής λογοτεχνίας που κάνει αυτό το βήμα. Και επιπλέον, δεν εξιδανικεύει τα πρόσωπα παρουσιάζοντάς τα σαν ήρωες των φτωχών ή της επανάστασης, παρά τα δείχνει στην καθημερινή τους ζωή με τα βάσανα και τις ταπεινώσεις τους. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να δούμε στον Βόυτσεκ ένα θετικό πρότυπο για τους επερχόμενους κοινωνικούς αγώνες, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν αντι-ήρωα.

Γκέοργκ Μπύχνερ

O Γκέοργκ Μπύχνερ γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1813 στο Γκοντελάου της Γερμανίας. Ως γιος στρατιωτικού γιατρού, σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Από πολύ νεαρή ηλικία όμως γράφει ποιήματα και μικρά διηγήματα. Επηρεασμένος από την παρισινή εξέγερση του 1830 ιδρύει την «Εταιρεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (1834) και εκδίδει παράνομα το επαναστατικό φυλλάδιο «Ο Κήρυκας της Έσσης» που φωτίζει τον αγώνα της γερμανικής αστικής τάξης ενάντια στην απολυταρχία του φεουδαρχισμού. Το φυλλάδιο κατάσχεται αμέσως από τις αρχές και ο ίδιος, για να αποφύγει τη σύλληψη, δραπετεύει στο Στρασβούργο (1835) και κατόπιν στη Ζυρίχη, όπου γίνεται δεκτός στο πανεπιστήμιο ως διδάκτωρ (1836). Στις 19 Φεβρουαρίου 1837 πεθαίνει από τυφοειδή πυρετό.
Το θεατρικά έργα του Μπύχνερ προπορεύονται κατά πολύ της εποχής τους και δικαίως θεωρείται σήμερα μείζων πρόδρομος του θεατρικού εξπρεσιονισμού και εξέχουσα μορφή της γερμανικής λογοτεχνίας.
Κυριότερα έργα του: «Ο Κύρυκας της Έσσης» 1834, «Ο θάνατος του Δαντόν»  1835,  «Λεντς» 1835, Διήγημα «Λεόντιος και Λένα» 1836, «Βόυτσεκ» 1836-37.
Ο θάνατος του Δαντόν του Γκέοργκ Μπύχνερ

Danton's Death by Georg Buchner (1835)

 

Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος
Μετάφραση και ραδιοφωνική προσαρμογή: Νίκος Γκάτσος
Μουσική επιμέλεια: Σπύρος Σκιαδαρέσης
Ρύθμιση ήχου: Ανδρέας Λάμπρου
Οργάνωση παραγωγής: Βίκυ Μουνδρέα
Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται οι ηθοποιοί:
Λούλα Ιωαννίδου, Ανδρέας Ζησιμάτος, Στέλιος Βόκοβιτς, Μαρία Βούλγαρη, Πέτρος Φυσσούν, Βασίλης Παπανίκας, Νίκος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Μετσόλης, Γιάννης Αργύρης, Γιώργος Νέζος, Θεόδωρος Έξαρχος, Αλέκος Πέτσος, Λάμπρος Κοτσίρης, Γιάννης Αποστολίδης, Αγγέλικα Καπελαρή, Δημήτρης Καλλιβωκάς.
Ηχογράφηση 1986
*Από το αρχείο της ΕΡΤ

 
Ηχητικό Ντοκουμέντο
Θεατρική παράσταση:
Ο θάνατος του Δαντόν του Γκέοργκ Μπύχνερ
Διάρκεια: 1:18:46

*Με αριστερό κλικ: Άνοιγμα αρχείου (live), με δεξί κλικ -αποθήκευση ως-: αποθήκευση αρχείου.

Yπόθεση:
Ο Δαντόν, μία από τις κύριες μορφές της Γαλλικής Επανάστασης, έχει κουραστεί από τις αδιάκοπες εκτελέσεις και την ανούσια πλέον αιματοχυσία κι έρχεται σε σύγκρουση με τον πρώην σύντροφο του και συνεπαναστάτη, τον πανίσχυρο Ροβεσπιέρο, ο οποίος αρχίζει να δρομολογεί την καταστροφή του. Παρόλο που ο Δαντόν θα μπορούσε να δραπετεύσει και να σωθεί, αφήνει τα γεγονότα με προφανή αδιαφορία να ακολουθήσουν τη ροή τους. Συλλαμβάνεται δικάζεται και τελικά αποκεφαλίζεται.
Πίσω από την απάθεια του κρύβεται η φιλοσοφική πεποίθηση ότι κάθε άνθρωπος είναι ανίσχυρος μπροστά στις ιστορικές εξελίξεις και ότι ο ιδεαλιστικός αγώνας για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία δεν έχει κατά βάθος κανένα νόημα, όπως και η ίδια η Δημιουργία.
Δεν είναι περίεργο που αυτό το πρώτο έργο του Μπύχνερ θεωρήθηκε από τους συγχρόνους του ως απόλυτα μηδενιστικό. Σήμερα όμως καθηλώνει τον αναγνώστη/θεατή με την ευθύτητα του, το γλωσσικό πλούτο και τα ριζοσπαστικά φιλοσοφικά νοήματα του. Οι ήρωες προβάλλονται με μια πολυπλοκότητα πέρα από το σχήμα του Καλού και του Κακού. Τόσο ο Ροβεσπιέρος όσο και ο Δαντόν παραμένουν έως το τέλος βαθιά αινιγματικές προσωπικότητες.

 
   Απολαύστε υπεύθυνα
   

Copyright © ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ως3
Aνάπτυξη & Yλοποίηση: Ως3 Π.Ο.Ε.Α.Μ.
Πρότυπη Οικολογική Εκδοτική Αγροτουριστική Μονάδα Ως3