Απολαύστε υπεύθυνα


 

 

 

Πάμε Θέατρο


  Ζαν-Πωλ Σαρτρ

Οι αυτοτιμωρούμενοι της Αλτόνα Τα βρώμικα χέρια


Οι αυτοτιμωρούμενοι της Αλτόνα του Ζαν-Πωλ Σαρτρ

Les Sequestres d'Altona by Jean-Paul Sartre (1959)
Έργο μεγάλης διάρκειας (3:25:10)

Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος
Μετάφραση και ραδιοφωνική προσαρμογή: Μανώλης Σκουλούδης
Μουσική επιμέλεια: Αργυρώ Μεταξά
Επιμέλεια ήχων: Θανάσης Πολίτης
Ρύθμιση ήχου: Ανδρέας Λάμπρου
Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται οι ηθοποιοί:
Κάκια Παναγιώτου, Τιτίκα Νικηφοράκη, Βασίλης Κανάκης, Στέλιος Βόκοβιτς, Μάνος Κατράκης, Νίκος Μπιρμπίλης, Θάνος Τζενεράλης.
Σπάνια ηχογράφηση του 1961
*Από το αρχείο της ΕΡΤ

Ηχητικό Ντοκουμέντο
Θεατρική παράσταση:
Οι αυτοτιμωρούμενοι της Αλτόνα του Ζαν-Πωλ Σαρτρ
Διάρκεια: 3:25:10

*Με αριστερό κλικ: Άνοιγμα αρχείου (live), με δεξί κλικ -αποθήκευση ως-: ή -αποθήκευση προορισμού ως- για την αποθήκευση του αρχείου.

Yπόθεση:
Οι αυτοτιμωρούμενοι της Αλτόνα ή Οι καταδικασμένοι της Αλτόνα, είναι ένα έργο στο οποίο ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ ασχολείται άμεσα με τον ναζισμό. Ο τίτλος θυμίζει κάτι που είχε πει ο Σαρτρ ότι «ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να είναι πάντα ελεύθερος».

Η υπόθεση του έργου εστιάζεται στο δίλημμα ενός γέρου Γερμανού βιομηχάνου όπλων, ο οποίος πάσχει από καρκίνο και δεν ξέρει σε ποιον από τους δυο γιους του πρέπει ν' αφήσει το εργοστάσιό του για να συνεχίσει την  οικογενειακή επιχείρηση η οποία στο παρελθόν συνέβαλλε στην οικοδόμηση της Ναζιστικής πολεμικής μηχανής. 
Είναι μία ακόμη σπάνια ηχογράφηση από το αρχείο της ΕΡΑ, με το οποίο η Ελληνική Ραδιοφωνία και η εκπομπή «Νύχτα Θεάτρου» τίμησαν τη μνήμη του Μάνου Κατράκη.

Η ταινία
Οι αυτοτιμωρούμενοι της Αλτόνα γυρίστηκε ταινία το 1962 σε σκηνοθεσία Βιτόριο ντε Σίκα  με πρωταγωνιστές την Σοφία Λώρεν και τον Μαξιμίλιαν Σελλ. Ο Βιτόριο ντε Σίκα τιμήθηκε με το βραβείο David di Donatello καλύτερης σκηνοθεσίας.

Ζαν-Πωλ Σαρτρ

Ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ γεννήθηκε στο Παρίσι στις 21 Ιουνίου 1905. Σπούδασε στην Ecole Normale Superieure και δίδαξε σε λύκεια από το 1931 έως το Ι944. Βαθιά επηρεασμένος από τη φαινομενολογία του Χούσερλ και την οντολογία του Χάιντεγκερ, επεξεργάστηκε μια υπαρξιστική θεωρία αρχικά με άξονα τη σχέση του ανθρώπου με την ελευθερία (Το είναι και το μηδέν) και αργότερα του διαλεκτικού υλισμού και της αντίληψης του για τη στράτευση (Κριτική του διαλεκτικού λόγου). Ανέπτυξε τις ιδέες του σε μυθιστορήματα (Η ναυτία, Οι δρόμοι της ελευθερίας), θεατρικά έργα (Κεκλεισμένων των θυρών, Τα βρόμικα χέρια, Ο Διάβολος και ο καλός Θεός, Ο ηθοποιός Κιν, Νεκρασσοφ, Οι καταδικασμένοι της Αλτόνα), διηγήματα (O τοίχος), άρθρα και κριτικά δοκίμια (Καταστάσεις, Ο άγιος Ζενέ, κωμωδός και μάρτυρας), ένα αυτοβιογραφικό πεζογράφημα (Οι λέξεις), μια μελέτη για τον Φλομπέρ (0 ηλίθιος της οικογένειας).
Το 1945 ίδρυσε την πολιτικού και λογοτεχνικού περιεχομένου επιθεώρηση «Les Temps Modernes» μαζί με τη Σιμόν ντε Μποβουάρ και τον Μορίς Μερλό-Ποντύ. Το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, το οποίο όμως αρνήθηκε να παραλάβει. Είχε μια μοναδική ικανότητα να αφουγκράζεται τα προβλήματα της εποχής του και ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα (ενεργή συμμετοχή κατά του πολέμου του Βιετνάμ, μέλος του «Δικαστηρίου Ράσσελ», συμμετοχή στον Μάη του `68, διεύθυνση των αριστερών εφημερίδων «La cause du people», «La Liberation». Πέθανε στο Παρίσι στις 15 Απριλίου 1980. 
Τα βρώμικα χέρια του Ζαν-Πωλ Σαρτρ

Les Mains sales by Jean-Paul Sartre (1948)


Σκηνοθεσία: Κώστας Μπάκας
Μετάφραση: Ελένη Γερογιάννη
Μουσική επιμέλεια:  Καίτη Γκίνη-Αλεξίου
Τεχνική επιμέλεια: Βασίλη Καρά
Επιμέλεια ήχων: Δανάη Ευαγγελίου
Ρύθμιση ήχου: Γιάννης Παπαδόπουλος
Παραγωγή: Δημήτρης Φραγκουδάκης
Οργάνωση παραγωγής: Βίκυ Μουνδρέα
Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται οι ηθοποιοί:
Μαρία Σκούντζου, Γιάννης Φέρτης, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Κυριάκος Ντούμος, Θόδωρος Σαρής, Δημήτρης Αστεριάδης, Άννα Βενέτη, Ντίνος Δουλγεράκης, Δημήτρης Ιωακειμίδης,  Άγγελος Αντωνόπουλος, Νίκος Μπουσδούκος, Μάκης Ρευματάς.
Ηχογράφηση 1988
*Από το αρχείο της ΕΡΤ

Ηχητικό Ντοκουμέντο
Θεατρική παράσταση:
Τα βρώμικα χέρια του Ζαν-Πωλ Σαρτρ
Διάρκεια: 1:58:35

*Με αριστερό κλικ: Άνοιγμα αρχείου (live), με δεξί κλικ -αποθήκευση ως-: ή -αποθήκευση προορισμού ως- για την αποθήκευση του αρχείου.

Yπόθεση:
...Ένα ισόγειο σπιτάκι δίπλα στο μεγάλο δρόμο. Δεξιά η είσοδος και ένα παράθυρο με κλειστά τα παντζούρια. Στο βάθος, το τηλέφωνο πάνω σ' ένα κομοδίνο. Αριστερά, προς το βάθος, μια πόρτα. Τραπέζι, καρέκλες. Έπιπλα ετερόκλητα και φτηνά. Αισθάνεσαι πως το πρόσωπο που μένει μέσα σ' αυτό το χώρο δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την επίπλωση. Αριστερά, δίπλα στην πόρτα, ένα τζάκι. Πάνω απ' το τζάκι ένας καθρέφτης. Ακούγονται αυτοκίνητα που περνάνε έξω στο δρόμο. Κορναρίσματα. Κλάξον...

 
   Απολαύστε υπεύθυνα
   

Copyright © ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ως3
Aνάπτυξη & Yλοποίηση: Ως3 Π.Ο.Ε.Α.Μ.
Πρότυπη Οικολογική Εκδοτική Αγροτουριστική Μονάδα Ως3