Απολαύστε υπεύθυνα


 

 

 

Πάμε Θέατρο


 

Τζόζεφ Κέσσελρινγκ

Αρσενικό και παλιά δαντέλα του Τζόζεφ Κέσσελρινγκ
Arsenic and Old Lace by Joseph Kesselring (1939)

Μετάφραση, σκηνοθεσία και ραδιοφωνική προσαρμογή: Παύλος Μάτεσις
Ρύθμιση ήχου: Δημήτρης Πουλόπουλος
Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Παραγωγή: Δημήτρης Φραγκουδάκης
Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται οι ηθοποιοί:
Νέλη Αγγελίδου, Βασίλης Ρίζβας, Γιώργος Λέφας, Ακίνδυνος Γκίκας, Ντίνα Κώνστα, Σοφία Κανταρελίδου, Κώστας Σπυρόπουλος, Γιώργος Σουξές, Νίκος Μπουσδούκος, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Μιχάλης Μητρούσης.
Πιάνο παίζει η Ολυμπία Κυριακάκη-Λούκισα.
Ηχογράφηση 1995
*Από το αρχείο της ΕΡΤ

Ηχητικό Ντοκουμέντο
Θεατρική παράσταση:
Αρσενικό και παλιά δαντέλα του Τζόζεφ Κέσσελρινγκ
Διάρκεια: 2:01:03

*Με αριστερό κλικ: Άνοιγμα αρχείου (live), με δεξί κλικ -αποθήκευση ως-: αποθήκευση αρχείου.

Yπόθεση:
Ο κριτικός θεάτρου Μόρτιμερ Μπρούστερ, αν και ορκισμένος εργένης, αποφασίζει τελικά να παντρευτεί την αγαπημένη του Ελέιν. Όταν θα επισκεφτεί τις δύο γεροντοκόρες θείες του για να τους ανακοινώσει το ευχάριστο γεγονός, θα βρεθεί προ εκπλήξεως. Συγκεκριμένα, θα ανακαλύψει ότι οι αυτές οι γλυκές γριούλες έχουν ένα μακάβριο χόμπι: να δηλητηριάζουν ηλικιωμένους, μοναχικούς κυρίες και ύστερα να τους θάβουν στο υπόγειο του σπιτιού τους, με τη βοήθεια ενός δεύτερου ανιψιού ο οποίος πιστεύει ότι είναι ο Θεόδωρος Ρούζβελτ. Ωστόσο, τα πράγματα θα αποδειχθούν χειρότερα, όταν θα εμφανιστεί από το πουθενά και ο άλλος ψυχωτικός αδερφός του, ο Τζόναθαν μανιακός δολοφόνος με πλούσιο βιογραφικό, ο οποίος θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις θείες του στις δολοφονίες, περιλαμβάνοντας στα θύματά του και τον Μόρτιμερ.

Τζόζεφ Κέσσελρινγκ

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζόζεφ Κέσσελρινγκ (1902-1967) έγραψε το Αρσενικό και παλιά δαντέλα το 1939. Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Foulton Theatre της Νέας Υόρκης στις 10 Ιανουαρίου 1941 και ήταν τόσο τεράστια η επιτυχία του, που δεν κατέβηκε παρά τρία χρόνια αργότερα,  ύστερα από 1.444 παραστάσεις.

Το κλασικό αριστούργημα του Φρανκ Κάπρα. Μια θεότρελη μαύρη κωμωδία με την ανεπανάληπτη ερμηνεία του θρυλικού Κάρι Γκραντ. Τα γυρίσματα της ταινίας διάρκεσαν δύο μόλις μήνες, από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 1941. Κατά τη διάρκειά τους ο Φρανκ Κάπρα κλήθηκε να καταταγεί στο στρατό, αλλά κατόρθωσε να πάρει αναβολή μέχρι να ολοκληρώσει το μοντάζ, τον Ιανουάριο του 1942.  Η ταινία προβλήθηκε τελικά στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο του 1944, καθώς ο Κάπρα είχε δεσμευτεί στην Warner Bros. να μην τη βγάλει στους κινηματογράφους, προτού σταματήσει να παίζεται το θεατρικό στο Μπρόντγουεϊ. Πρώτοι όμως την είδαν σε ειδικές προβολές το 1943 οι Αμερικανοί στρατιώτες που πολεμούσαν μακριά από την πατρίδα τους.
Στην Ελλάδα το Αρσενικό και παλιά δαντέλα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1946 από το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Στη διανομή ήταν, εκτός από την Κοτοπούλη, ο Βασίλης Λογοθετίδης, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και ο Δημήτρης Μυράτ.

 
   Απολαύστε υπεύθυνα
   

Copyright © ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ως3
Aνάπτυξη & Yλοποίηση: Ως3 Π.Ο.Ε.Α.Μ.
Πρότυπη Οικολογική Εκδοτική Αγροτουριστική Μονάδα Ως3