Απολαύστε υπεύθυνα


 

 

 

Πάμε Θέατρο


 

Ο Αντιπρόσωπος του Ρολφ Χόχουτ
The Deputy by Rolf Hochhuth (1963)Σκηνοθεσία: Κωστής Λειβαδέας
Μετάφραση και ραδιοφωνική προσαρμογή: Κωστής Λειβαδέας
Μουσική επιμέλεια: Κωστής Λειβαδέας
Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται οι ηθοποιοί:
Χρήστος Κατσιγιάννης, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιώργος Μοσχίδης, Χρήστος Δοξαράς, Στάθης Ψάλτης, Γιώργος Μούτσιος, Σταύρος Ξενίδης, Μάκης Λειβαδάς, Ζώρας Τσάπελης, Φραγκούλης Φραγκούλης, Λευτέρης Ελευθεριάδης, Δέσποινα Νικολαϊδου, Ναταλία Αλκαίου.
Ηχογράφηση 1977
*Από το αρχείο της ΕΡΤ

Ηχητικό Ντοκουμέντο
Θεατρική παράσταση:
Ο Αντιπρόσωπος του Ρολφ Χόχουτ
Διάρκεια: 2:02:43

*Με αριστερό κλικ: Άνοιγμα αρχείου (live), με δεξί κλικ -αποθήκευση ως-: ή -αποθήκευση προορισμού ως- για την αποθήκευση του αρχείου.Yπόθεση:
Κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου υπήρχαν δυο συστήματα: Η ναζιστική μηχανή και το Βατικανό. Και δυο άντρες που αντιμάχονται από μέσα. Από τη μια μεριά ο Κουρτ Γκερστάιν, υπαρκτό πρόσωπο, διακεκριμένος χημικός και αξιωματικός των Waffen SS. Προμηθεύει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με το φονικό Zychlon B, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλει τα εγκλήματα, ενημερώνοντας τους Συμμάχους, τον Πάπα και τη εκκλησία, ρισκάροντας την ασφάλεια του και αυτή της οικογενείας του. Από την άλλη, ο Ρικαρντο, ένας νεαρός Ιησουίτης, φανταστικός χαρακτήρας, που ενσαρκώνει όλους τους κληρικούς που είχαν το σθένος να αντιταθούν στην αγριότητα, πληρώνοντας πολύ συχνά το θάρρος τους με την ζωή τους. Αυτούς τους κληρικούς, γνωστούς και ανωνύμους, που πολύ απλά δεν συμβιβάστηκαν με την σιωπή των ιεραρχικά ανωτέρων. Έτσι κάποιοι σταυρώθηκαν και κάποιοι «ένιψαν τα χέρια τους». 

Έργο μεταφρασμένο από τους Richard & Κλάρα Winston, 1964), που προκάλεσε τη διαμάχη λόγω της κριτικής του ρόλου του Πάπα Πίου ΧΙΙ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το έργο στη συνέχεια δημοσιεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μετάφραση του Robert David MacDonald ως The Representative - Ο αντιπρόσωπος (1965).
Αν και το έργο δεν έχει λάβει ποτέ σοβαρό έπαινο λογοτεχνίας ή της ιστορίας, ο εκδότης του Ed Keating και δημοσιογράφος Warren Hinckle, οργάνωσε μια επιτροπή για να υπερασπιστεί το έργο ως ένα θέμα της ελευθερίας του λόγου. Το 2007, ο Ίον Μιχάι Πατσέπα, ένας πρώην πράκτορας της ρουμανικής κατασκοπίας, ισχυρίστηκε ότι το έργο ήταν μέρος μιας εκστρατείας της KGB να δυσφημήσουν τον Πάπα Πίος ΧΙΙ. Μια κορυφαία γερμανική εφημερίδα αποφάνθηκε ότι «ο Hochhuth χρειάζεται καμία βοήθεια από την KGB για παρουσιάση μια πλευρά της ιστορίας.
Η αυτούσια έκδοση του έργου είναι μεγάλη πάνω από πέντε ώρες και περιλαμβάνει την αληθινή ιστορία του Kurt Gerstein. Ο Gerstein, ένας αφοσιωμένος προτεσταντική και αργότερα μέλος των SS, έγραψε μια έκθεση αυτόπτη μάρτυρα σχετικά με τους θαλάμους αερίων όπου έχασαν τη ζωή τους πολλοί αιχμάλωτοι του πολέμου.
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο στις 20 του Φεβρουαρίου του 1963 υπό τη διεύθυνση του Erwin Piscator.
Η πρώτη αγγλική παραγωγή ήταν στο Λονδίνο από το Royal Shakespeare Company στο Aldwych Θέατρο το 1963 σε μετάφραση του Robert David MacDonald και σκηνοθεσία του Clifford Williams. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τότε έχει αναβιώσει στο Θέατρο Πολιτών, Γλασκώβη, το 1986, και στο Θέατρο Finborough, του Λονδίνου, το 2006.
Μια συντομευμένη εκδοχή άνοιξε στο Broadway στις 26 Φεβρουαρίου 1964 το Atkinson Theatre Brooks, με Emlyn Ουίλιαμς ως Πίος ΧΙΙ και Jeremy Brett ως Πατέρα Fontana και διήρκεσε για 316 παραστάσεις.


Η ταινία του Κώστα Γαβρά
Ο «Αντιπρόσωπος»  έγινε ταινία από τον Κώστα Γαβρά το 2002 με τίτλο «Αμήν», η οποία επικεντρώθηκε περισσότερο στην ιστορία του Κουρτ Γκερστάιν, του γερμανού χημικού και αξιωματικού των Ες Ες Κουρτ Γκερστάιν (κατά τραγική ειρωνεία του υπευθύνου για την κατασκευή του αερίου που χρησιμοποιείτο για τη θανάτωση των εβραίων), ο οποίος ματαίως προσπάθησε να αποσπάσει το ενδιαφέρον του Πάπα Πίου ΙΒ' έτσι ώστε ο τελευταίος να καταδικάσει τη θηριωδία.
Οι αντιδράσεις εκκλησιαστικών οργανώσεων της Γαλλίας εναντίον της ταινίας υπήρξαν δριμύτατες, τόσο για την ταινία όσο και για την αφίσα της, που προκαλεί ακόμη περισσότερο «παντρεύοντας» μια σβάστικα με τον σταυρό.

 

   Απολαύστε υπεύθυνα
   

Copyright © ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ως3
Aνάπτυξη & Yλοποίηση: Ως3 Π.Ο.Ε.Α.Μ.
Πρότυπη Οικολογική Εκδοτική Αγροτουριστική Μονάδα Ως3