Απολαύστε υπεύθυνα


 

 

 

 

Πάμε Θέατρο


  Βίκτωρ Ουγκώ

Ερνάνης Χίλια φράγκα αμοιβή


Ερνάνης του Βίκτωρ Ουγκώ

Hernani by Victor Hugo (1830)

Σκηνοθεσία: Λάμπρος Κωστόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Μύρτα Πολίζου
Επιμέλεια ήχων: Φανή Σιώρη
Ρύθμιση ήχου: Γιάννης Παπαδόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Βίκυ Μουνδρέα
Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται οι ηθοποιοί:
Αλίκη Αλεξανδράκη, Θάνος Καληώρας, Χλόη Λιάσκου, Κώστας Καστανάς, Γιάννης Κάσδαγλης, Μάριος Παπαγεωργίου, Λεωνίδας Βαρδαρός, Θόδωρος Σειριώτης, Τάκης Χρυσούλης.
Ηχογράφηση 1982
*Από το αρχείο της ΕΡΤ

 
Ηχητικό Ντοκουμέντο
Θεατρική παράσταση:
Ερνάνης του Βίκτωρ Ουγκώ
Διάρκεια: 1:41:50

*Με αριστερό κλικ: Άνοιγμα αρχείου (live), με δεξί κλικ -αποθήκευση ως-: ή -αποθήκευση προορισμού ως- για την αποθήκευση του αρχείου.

Yπόθεση:
...Στην Ισπανία του 1519. Ο Δον Ζουάν του Aragon έχει χάσει τον τίτλο και τον πλούτο του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Αλλάζοντας όνομα και ως Ernani πλέον, γίνεται επικεφαλής μιας ομάδας φυγόδικων στα βουνά. Εκεί, αποκαλύπτει στους άνδρες του τον ερωτά του για την Elvira και μοιράζεται μαζί τους παράτολμο σχέδιό του: να τη σώσει από τον επικείμενο, υποχρεωτικό γάμο με τον ηλικιωμένο θείο της, Don Ruy Gomez de Silva. Οι άνδρες του Ernani που διψάνε για δράση, ξεκινούν μαζί του για το κάστρο της Elvira...

Βίκτωρ Ουγκώ

Ο Βίκτωρ Ουγκώ (26 Φεβρουαρίου 1802 - 22 Μαΐου 1885) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, ο πλέον σημαντικός και προβεβλημένος εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού.
Από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του αντιλήφθηκε το λογοτεχνικό του ταλέντο και ξεκίνησε τις μεταφράσεις έργων από τα λατινικά καθώς και δικές του πρωτότυπες ποιητικές εργασίες. Η αξία του αναγνωρίστηκε σύντομα μέσα στο γαλλικό ακαδημαϊκό κύκλο αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την πολιτική μεταλλασσόμενος βαθμιαία από φιλομοναρχικό συντηρητικό σε ριζοσπάστη δημοκρατικό. Την τελευταία περίοδο της ζωής του γνώρισε τη λατρεία του γαλλικού έθνους, ταυτιζόμενος με την ίδια τη Γαλλία, όπως ο ίδιος έλεγε στο ποίημά του "Lettre a une femme" (Γράμμα σε μία γυναίκα): "Je ne sais plus mon nom, je m'appelle Patrie!" (Δε γνωρίζω πλέον το όνομά μου, ονομάζομαι Πατρίς). Προ πάντων, όμως, ως ο μεγαλύτερος Γάλλος συγγραφέας του άμεσου μετεπαναστατικού περιβάλλοντος, ήταν ο ποιητής του νέου κόσμου, ο προφητικός, παραισθησιακός φιλόσοφος και μυθοπλάστης μιας ριζικά νέας εποχής.
Με τα έργα του σημάδεψε την ταραχώδη και συχνά μεταβαλλόμενη πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην πατρίδα του καθ΄ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα.
Στα χρόνια της νεότητάς του ο Ουγκώ επηρεασμένος από το οικογενειακό περιβάλλον με τον αξιωματικό του Ναπολέοντα πατέρα και την φιλομοναρχική μητέρα, έγραφε ωδές στους μονάρχες.
Από τη δεκαετία του 1820, όμως και μετά εμπνευσμένος από τις εξεγέρσεις στην Ανατολή και από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων έδωσε στη γραφίδα του δημοκρατικό προσανατολισμό.
Η συλλογή «Les Orientales» (1829), όπως και το δράμα του «Κρόμβελ» (ο ηγέτης της αγγλικής προαστικής επανάστασης) που προηγήθηκε (1827) ήταν εύγλωττα του νέου του δρόμου.
Παράλληλα από το θεατρικό δράμα του ευγενικού ληστή «Ερνάν» και το πρώτο σημαντικό μυθιστόρημά του «Η Παναγία των Παρισίων» ο Ουγκώ άρχισε να ηγείται ενός καινούργιου ρεύματος, του «ρομαντισμού» εναντίον του κρατούντος «κλασικισμού».
Η πραξικοπηματική παλινόρθωση της μοναρχίας το 1848 ανάγκασε τον Ουγκώ να αυτοεξοριστεί στα νησιά της Νορμανδίας από το 1852 και να ριζοσπαστικοποιηθεί ακόμα πιο πολύ.
Τα πολιτικά ποιήματα «Τιμωρία» (1853) έγιναν τραγούδια των κατοπινών Παρισινών κομμουνάρων. Οι πασίγνωστοι «Άθλιοι» (1862), «Οι εργάτες της θάλασσας», «Ο άνθρωπος που γελά», είναι δείγματα της συναισθηματικής-ανθρωπιστικής καταγγελίας του για την κοινωνική αδικία και ένας ύμνος στις ηθικές αρχές, που βρίσκει κανείς μόνο στις κατώτερες κοινωνικά τάξεις.
Η ανατροπή του αυτοκράτορα τον ξανάφερε στη Γαλλία εν μέσω της Παρισινής Κομμούνας (1870-71) της οποίας την απήχηση εκθειάζει στη συλλογή «Ο τρομερός χρόνος» (1872), ενώ με το «Ενενηντατρία» ξαναζωντανεύει την πάλη της Δημοκρατίας των Ιακωβίνων και ζωγραφίζει τις μορφές των επαναστατών.Χίλια φράγκα αμοιβή του Βίκτωρ Ουγκώ

Mille Francs de recompense by Victor Hugo (1934)
Έργο μεγάλης διάρκειας (3:18:08)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης
Μετάφραση και ραδιοφωνική προσαρμογή: Πλάτων Μουσαίος
Μουσική επιμέλεια: Αργυρώ Μεταξά
Επιμέλεια ήχων: Θανάσης Πολίτης
Ρύθμιση ήχου: Θανάσης Πολίτης
Παραγωγή: Δημήτρης Φραγκουδάκης
Οργάνωση παραγωγής: Βίκυ Μουνδρέα
Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται οι ηθοποιοί:
Βέρα Ζαβιτσιάνου, Σταύρος Ξενίδης, Αθηνά Μιχαηλίδου, Λουκιανός Ροζάν, Ανδρέας Φιλιππίδης, Λάκης Μπαλής, Νίκος Καζής, Χριστόφορος Χειμάρας, Φραγκούλης Φραγκούλης, Μάκης Ρευματάς, Νώντας Καστανάς, Βασίλης Μαυρομάτης, Σπύρος Ολύμπιος.
Ηχογράφηση 1965
*Από το αρχείο της ΕΡΤ

Ηχητικό Ντοκουμέντο
Θεατρική παράσταση:
Χίλια φράγκα αμοιβή του Βίκτωρ Ουγκώ
Διάρκεια: 3:18:08

*Με αριστερό κλικ: Άνοιγμα αρχείου (live), με δεξί κλικ -αποθήκευση ως-: ή -αποθήκευση προορισμού ως- για την αποθήκευση του αρχείου.


Yπόθεση:
Το «Χίλια φράγκα αμοιβή» είναι ένα ασυνήθιστο έργο του Ουγκώ. Από τη μία πλευρά, είναι εκείνοι που έχουν την εξουσία, το χρήμα, τις χαρές και την απονομή δικαιοσύνης κατά το δοκούν, από την άλλη, εκείνοι που υποφέρουν, που αγωνίζονται ενάντια στη φτώχεια, το κρύο, οι δικαστικοί επιμελητές, οι εναντίον των αστυνομικών και ... η ίδια η δικαιοσύνη.
Φυσικά, ως συνήθως, ο συγγραφέας έχει επιλέξει πλευρές: από τη χήρα και το ορφανό(!) και τον πεινασμένο κλέφτη από ανάγκη.  Αντ' αυτού, χρησιμοποιεί το χιούμορ για να ξεπεράσει την απελπισία που απεικονίζει.
Και γι' αυτό, δημιουργεί έναν πανέμορφο και γκροτέσκο χαρακτήρα, ένα μείγμα Γιάννη Αγιάννη με στοργική καλοσύνη που θα μετατραπεί σε καλός  Σαμαρείτης και να ισιώσει τις αδικίες της αστικής κοινωνίας και τους εκβιασμούς. Και επιπλήττει και την εξουσία!
Σε αυτό το μελόδραμα «διαμαρτυρίας» ο Ουγκώ προσφέρει ένα ανθρωπιστικό μήνυμα που συνδυάζει την αγωνία και την δράση, με το χιούμορ και την πολιτική...

 
   Απολαύστε υπεύθυνα
   

Copyright © ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ως3
Aνάπτυξη & Yλοποίηση: Ως3 Π.Ο.Ε.Α.Μ.
Πρότυπη Οικολογική Εκδοτική Αγροτουριστική Μονάδα Ως3