Αρχικήισελίδα

Αφιερώματα

Ταιγεγονότα

Artως Radio

Exodως3

 

 

 

 

 

Αφιερώματα

 

 
Αφιερώματα
Ζapink: Eιδικά Αφιερώματα

COMICDOM 
Απ' το χαρτί στο Con

ΚΕΙΜΕΝΟ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: SOLOUP

To comicdom, ως ηλεκτρονική πύλη, ως blog, ως convention και ως...ότι άλλο, εδώ και αρκετά χρόνια έχει μπει για τα καλά στις ζωές των φίλων των κόμικς. Χρόνο με το χρόνο, βήμα το βήμα, αποκτά όλο και μεγαλύτερη αναγνωρησιμότητα. Με εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες για τα κόμικς καλά σχεδιασμένες και προσεκτικά οργανωμένες. Ποια εταιρία παραγωγής, προώθησης ή... κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, κρύβεται από πίσω; Μα, στην Ελλάδα ζούμε. Ποιος θ' ασχολούνταν σοβαρά μ' ένα είδος εμπορικά τόσο αμφιλεγόμενο; Τι άλλο παρά μια «εταιρία»... φίλων. Μια συντροφιά, κάποιοι τύποι και... τύπισσες που δίνουν όλη την αγάπη και τον ελεύθερο χρόνο τους σε αυτό που αγαπάνε. Τα κόμικς. Ως ενεργοί -πλέον- αναγνώστες και με όπλο το διαδίκτυο, οι πρωτοβουλίες τους πιάνουν τόπο και ανατρέπουν «σκηνικά» παλαιότερων δεκαετιών.

Το comicdom, όπως μας λένε οι πρωτεργάτες του, ξεκίνησε από τη βαρεμάρα που απέπνεε η αίθουσα κάποιου ΙΕΚ. Εκεί πρωτοβρέθηκαν, μαθητευόμενοι, ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και ο Δημήτρης Σακαρίδης κι εκεί σκέφτηκαν να σκαρώσουν, το 1996, ένα ενημερωτικό φανζινάκι για τα αμερικάνικα κόμικς. Ως φανζινάκι πρωτοθυμάμαι κι εγώ το «Comicdom», να διανέμεται στα γνωστά κομικσομάγαζα της Αθήνας. Έτσι το έντυπο έγινε σύντομα μια χάρτινη εστία, ένας πυρήνας που μάζεψε γύρω του και άλλους ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα.

Μετά από μπόλικα τευχάκια και αρκετές .επανεκκινήσεις ( όπως θα διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω), το 2004 η παρέα που είχε πλέον σχηματιστεί, ίδρυσε την .αστική μη κερδοσκοπική Εταιρία «Comicdom Press» με αντικείμενο την προώθηση και τη διάδοση της 9ης Τέχνης. Στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού από τότε περιστρέφονται και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες της ομάδας. Το ενημερωτικό Site-blog «Comicdom.gr», η εκδοτική «Comicdom Press», και φυσικά το «Comicdom Con Athens» που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2006 στους χώρους -και με την σύμπραξη- της «Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης».

Στο site www.comicdom.gr υπάρχουν όλα τα καλούδια για τους φανατικούς των -κυρίως αμερικάνικων- κόμικς: απόψεις, ειδήσεις, νέα για εκδόσεις κι εκδηλώσεις, reviews και ό,τι άλλο προκύπτει. Η συνεργασία με σημαντικούς διεθνείς εκδοτικούς (DC, Dark Horse, Image, Marvel, Top Shelf και άλλους) και η φιλοξενία συνεντεύξεων σημαντικών δημιουργών (Mike Mignola, Frank Miller, Marc Silvestri, Bryan Talbot, Steve Englehart κ.α.), δίνουν πλέον μιαν άλλη διάσταση και μιαν άλλη οπτική στους Έλληνες αναγνώστες των κόμικς.
Το Convention (www.comicdom-con.gr) απ' την άλλη, από το 2006 που ξεκίνησε, μας επιφυλάσσει κάθε χρόνο πολλές εκπλήξεις. Πρώτα απ' όλα φιλοξενώντας σημαντικούς δημιουργούς από την διεθνή σκηνή όπως Joe Linsner, Bill Tucci, David Lloyd, Mark Buckingham, Peter Milligan, Marv Wolfman, Barry Kitson, Scott Lobell, Guneri Icoglu, Aleksandar Zograf, Bryan Talbot, Ethan Van Sciver, αλλά και τους φετινούς Mike Carey, D'israeli, John Romita Jr., και Kyle Hotz. Επίσης οργανώνει θεματικές εκθέσεις όπως αυτές για τα «50 χρόνια Peanuts» (2007), «Το πνεύμα του Will Eisner» (2008) και φέτος την ομαδική «από το Yellow kid στον Conan».

Παράλληλα συμμετέχουν πολλοί ελληνικοί εκδοτικοί, παρουσιάσεις νέων βιβλίων, sketch events δημιουργών, προβολές, workshops, εργαστήρια για παιδιά, ενώ το Convention συνηθίζει να κλείνει με τα awards του Comicdom. Κάποια βραβεία που δίνονται σε Έλληνες δημιουργούς με αρκετές όμως μέχρι σήμερα αδυναμίες και ερασιτεχνισμό. Πράγμα που προφανώς έγινε αντιληπτό κι έτσι από φέτος με κάποιες αλλαγές και την ίδρυση μιας ...«ακαδημίας» από ανθρώπους που γνωρίζουν αποδεδειγμένα το αντικείμενο, η κριτική επιτροπή των βραβείων, διευρύνεται.

Τέλος μέσω του «Comicdom press», (www.comicdom-press.gr) η παρέα του Comicdom προσπαθεί να προτείνει νέους τίτλους και νέους δημιουργούς στο ελληνικό κοινό. Mέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει το «Ψόφα» του Γιώργου Κομιώτη, το «Σύνδρομο» #1 και #2 σε σχέδιο Χρήστου Μαρτίνη και Γιάννη Ρουμπούλια αντίστοιχα και σενάριο Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου, όπως και τα «Κουραφέλκυθρα» του Αντώνη Βαβαγιάννη.

Με αφορμή το 5ο comicdom con Athens του 2010, βρεθήκαμε τον Φεβρουάριο για έναν φραπέ εφ όλης της ύλης, στη ...«γιάφκα» του Comicdom, ένα ίντερνετ καφέ στην Ακαδημίας. Παρόντες οι πρωτεργάτες της παρέας. Οι Editors Δημήτρης Σακαρίδης και Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, ο Administratoras Γιάννης Κουρουμπακάλης και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Λήδα Τσενέ. Μια κουβέντα για όλη την πορεία και εξέλιξη του Comicdom από την εποχή του φωτοτυπημένου fanzine μέχρι το λαμπρό τριήμερο στην οδό Μασσαλίας 22. Με τον καθένα να συμπληρώνει την δική του οπτική και τον .προβοκάτορα Δημήτρη να πετάγεται κάθε τόσο (όπως θα καταλάβετε διαβάζοντας την απομαγνητοφώνηση) στα λεγόμενα των άλλων. Πριν αφήσουμε όμως το λόγο στα παιδιά, θα πρέπει να αναφέρουμε και τους υπόλοιπους ανθρώπους που τρέχουν, γράφουν και βοηθάνε με κάθε τρόπο στο site και στο Con. Τη Βασιλεία Βαξεβάνη, τον Νίκο Βλασερό, τον Αριστείδη Κώτση, τον Νίκο Λάμπρη, τον Κώστα Λαμπρόπουλο, τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, την Έλλη (Asaph) Μόκα, τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο, τον Βασίλη Σάκκο, τον Αντώνη Σουβατζή, τον Άκη Τριανταφύλλου, την Μυρτώ Τσελέντη και τον Γιώργο Χατζηκωστή.

Η συνέντευξη

Παιδιά, θα ήθελα ν' αρχίζαμε την κουβέντα με το πώς ξεκίνησε η φάση με το Comicdom. Πως βρεθήκατε μεταξύ σας;
Kατιρτζιγιανόγλου: Ξεκινήσαμε με τον Δημήτρη, τον Μάρτιο του 96. Εκείνη την περίοδο ήμασταν σε ένα ΙΕΚ δημοσιογραφίας.. παρακμιακές καταστάσεις. Ουσιαστικά εκεί, μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας ξεκίνησε. Σε μια στιγμή απέραντης βαρεμάρας. Κι εκεί ξεκίνησε ουσιαστικά η ιδέα για ένα φανζινάκι για κόμικς.
(Σακαρίδης: Δική σου ιδέα ήταν. Πρέπει να το πούμε αυτό.)
ΚΑΤ.:Θες ν' αποποιηθείς την ευθύνη;
(ΣΑΚ.: Εγώ ο Δημήτρης Σακαρίδης θέλω να δηλώσω ότι δεν ήταν δική μου η ιδέα. Όπως και ο τίτλος.)
ΚΑΤ.: Δεν ήξερα εγώ, δεν ρώταγα;.

Πόσα τεύχη βγάλατε;
ΚΑΤ: Η πρώτη περίοδος ήταν 9 τεύχη. Τον πρώτο καιρό έβγαινε κάθε ένα -ενάμισι μήνα.
ΣΑΚ: Στα τελευταία 3 τεύχη είχαμε καθυστερήσει λίγο. Πήγαινε δηλαδή στο δίμηνο.
ΚΑΤ: Ουσιαστικά μέσα σε ενάμισι χρόνο, βγάλαμε 9 τεύχη. Αργότερα επανήλθαμε, 2 χρόνια περίπου μετά . Τέλη του '98.
(ΣΑΚ: Η Λήδα έδινε πανελλήνιες.)
ΚΑΤ: Η Τρίτη περίοδος ήταν το 2003. Είχε μεσολαβήσει ένα μεγάλο κενό. Ξαναμαζευτήκαμε. Μπήκαν και κάποια καινούργια πρόσωπα μέσα στην ομάδα.
(ΣΑΚ: Συγνώμη. Νομίζω πάλι ιδέα του Ηλία ήταν).
ΚΑΤ: (Για τον ΣΑΚ.) Συνεχίζει. Υπάρχει ένα μοτίβο σ' αυτό... Ουσιαστικά με τον ερχομό του Σάκου ξεκινήσαμε. Ήρθε κι ο Γιάννης. Και στην τρίτη περίοδο βγάλαμε 4 τεύχη. Το 2003 με 2004, όπου με αφορμή το εκτυπωτικό κόστος -το φανζίν διανεμόταν δωρεάν, οπότε δεν είχαμε κάποιο έσοδο από κει-, σκεφτήκαμε να εκμεταλλευτούμε το internet. Η κοινότητα των κόμικς είχε τότε αρχίσει να στρέφεται προς τα εκε, οπότε μεταφέραμε το φανζίν στο internet με το comicdom.gr

Όσο διανέματε το φανζινάκι, ποια ήταν η ανταπόκριση; Υπήρχε κόσμος που επικοινωνούσε μαζί σας; Είχατε κάποιο email;
ΣΑΚ: Δεν υπήρχαν mail. Είχανε 5-6 άνθρωποι mail τότε. Υπήρχε όμως κάποια επικοινωνία. Συχνά βλέπαμε ανθρώπους σε μαγαζιά . Τον Βασίλη τον Σάκο έτσι τον γνωρίσαμε. Ήρθε και μου είπε «είμαι ο μεγαλύτερος σου φαν». Επίσης υπήρξαν κάποιοι που είχαν επικοινωνήσει μαζί μας από παλιότερα για να συμμετέχουν και οι ίδιοι στο Φανζίν. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Σπύρος Ευάγγελος Αρμένης ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια συνεργάτης.

Φαντάζομαι αργότερα στο portal πρέπει να υπήρχε περισσότερη ανταπόκριση.
Κουρουμπακάλης: Όχι στο βαθμό που θα φανταζόταν κανείς. Όχι κάτι το τρομερό. Το να παίρνουμε δηλαδή καθημερινά mail, αλλά σίγουρα ήταν πιο άμεση η ανταπόκριση από το fanzine. Ήταν σαφές ότι υπήρχαν κάποιοι εκεί έξω που διάβαζαν αυτά που γράφαμε. Ενώ με το περιοδικό, κάποιοι το έπαιρναν γιατί ήταν δωρεάν και μπορεί μετά να το πέταγαν μαζί με τα διαφημιστικά. Ναι αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα και ένας από τους λόγους που μεταφερθήκαμε. Και μπορούσαμε να έχουμε ένα μεγαλύτερο interaction με το κοινό μας. Ότι κι αν σημαίνει αυτό.

Και από το portal στα events, με την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, πως προχωρήσατε;
Τσενέ: Αυτή ήταν μια συγκλονιστική ιδέα. Το 2005 είχα πάει σε ένα άσχετο συνέδριο για το πανεπιστήμιό μου στην Κοπεγχάγη. Κι εκείνη την περίοδο ταυτόχρονα, γινόταν ένα φεστιβάλ για κόμικς που γίνεται για πολλά χρόνια. Εκεί ήταν καλεσμένοι ο Jeff Smith και ο Brian Talbot και είχα την ευκαιρία να τους γνωρίσω. Εγώ τότε ήμουν το .πουλέν της ομάδας. Νέο μέλος. Επιστρέφοντας πίσω πάλι, είχε ανακοινωθεί ότι το 2005 θα γινόταν το δεύτερο συνέδριο της Iconotopoia στη Μυτιλήνη. Οπότε σκεφτήκαμε, αφού γίνεται ένα event για τα κόμικς γιατί να μην επιχειρήσουμε να φέρουμε κι εμείς κάποιους; Έτσι συνεργαστήκαμε με την Jemma books and comics για να διοργανώσουμε εδώ το πρώτο signing με τον Smith και τον Talbot στο κατάστημα στην Καλλιθέα.

Και μετά πήγατε όλοι μαζί στη Μυτιλήνη;
ΤΣΕ.: Ναι. Στο αεροδρόμιο μάλιστα, εκεί που περιμέναμε στο check in ξαφνικά ο Talbot κοιτάει έναν κύριο. Κοιτάζονται στα μάτια. Κάνει ο ένας.. Brian! Απαντάει ο άλλος ...Brian. Ήταν ο Brian Bolland που πήγαινε στο συνέδριο και συνταξιδέψαμε όλοι μαζί..
Επιστρέφοντας από την Μυτιλήνη, σκεφτήκαμε ότι ίσως αυτό που έγινε με τον Smith και τον Talbot, έπρεπε να έχει και συνέχεια. Στο signing στη Jemma είχε πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Πράγμα που δεν το είχαμε οραματιστεί. Το ότι θα υπάρχει δηλαδή τόση δίψα, και αφού είχαμε πολλές «διαμάχες» μεταξύ μας, αποφασίσαμε τελικά να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ αλλά στα πρότυπα των διεθνών φεστιβάλ και επικεντρωμένο μόνο στα κόμικς . Αυτό το λέμε και το τονίζουμε για να δείξουμε τη διαφορά από το φεστιβάλ της «Βαβέλ». Γιατί όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται στο διήμερο (και τώρα τριήμερο ) του Comicdom Con, έχουν να κάνουν μόνο με κόμικς. Ούτε συναυλίες ούτε θεατρικές παραστάσεις...

Και το πρώτο στην Ελληνοαμερικάνικη;
ΤΣΕ.: Έγινε το 2006. Ψάχναμε να βρούμε ένα χώρο ο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενήσει κάτι τέτοιο.
ΚΟΥΡ.: Να προσθέσω κάτι εδώ. Ότι το να βρεις χώρο να φιλοξενήσεις κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο!
ΤΣΕ.: Είχαμε διάφορους χώρους στο μυαλό μας. Η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση ήταν μια αναλαμπή της τελευταίας στιγμής. Προσεγγίσαμε την υπεύθυνη των πολιτιστικών, την Ήρα Παπαδοπούλου η οποία με την ομάδα των συνεργατών της αποτελεί προέκταση της δικιάς μας ομάδας στο κομμάτι της διοργάνωσης. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και μας έχουν βοηθήσει πολύ. Έχουν καταλάβει πλήρως τι κάνουμε. Το υποστηρίζουνε και τους ευχαριστούμε πολύ. Ετοιμάσαμε λοιπόν την πρότασή μας και παρουσιάσαμε πως θα θέλαμε να είναι οργανωμένο το φεστιβάλ.
ΚΟΥΡ.: Θέλω να πω πως όταν πήγαμε για πρώτη φορά στην Ένωση, ήμασταν εμείς οι τέσσερεις. Στα χέρια μας είχαμε μόνο πάθος, όρεξη, και κουράγιο να δουλέψουμε εθελοντικά. Και θέλαμε πολύ να το κάνουμε αυτό. Και έπρεπε να πείσουμε την Ήρα. Να της πούμε, ξέρεις κάτι, εμείς οι 4 δεν είμαστε παιδάκια. Θέλουμε πολύ να το κάνουμε και θα δουλέψουμε σκληρά. Και ομολογώ ότι ήταν από τα πιο δύσκολα κομμάτια. Όχι ότι ήταν δύσπιστη αλλά καταλαβαίνεις. Δεν μας ξέρανε από πουθενά. Και ήταν μια καλή αρχή, και γι αυτούς και για μας.

Μέσα στην παρέα του comicdom έχετε χωρίσει κάποιους ρόλους; Πως λειτουργείτε;
ΤΣΕ.: Ναι. Εγώ για παράδειγμα έχω τις δημόσιες σχέσεις, τις επαφές με τους καλεσμένους και το κομμάτι το εκθεσιακό. Ο Ηλίας είναι υπεύθυνος για τις εκδόσεις. Το δημιουργικό κομμάτι του πράγματος και το. γραφείο τύπου.
ΚΑΤ.: Ναι, με τον Δημήτρη τρέχουμε όλα αυτά τα χρόνια το κομμάτι της επιμέλειας των κειμένων, το editing και δεν συμμαζεύεται.

Για το blog;
ΣΑΚ.: Για οπουδήποτε. Οπουδήποτε υπάρχουν κείμενα, συνήθως εμείς τα διορθώνουμε.

Δηλαδή υπάρχει επιμέλεια στα κείμενα πριν αναρτηθούν;
ΣΑΚ.: Όoου Γεςς!
ΚΑΤ.: Προσπαθούμε να μην επεμβαίνουμε στα νοήματα και στο προσωπικό ύφος του κάθε συντάκτη αλλά από εκεί και ύστερα, παρεμβαίνουμε σε επίπεδο ορθογραφίας και σύνταξης. Αλλά και σε κάποιες ανακρίβειες σε επίπεδο πληροφορίας.

Η ανάπτυξη του Portal, βλέπω πως έχει εδώ και καιρό μετεξελιχθεί ουσιαστικά και σε Blog. Έχει γίνει πιο διαδραστικό. Αλλά επίσης υπάρχουν και κάποια web στριπάκια όπως αυτό του Βαβαγιάννη. Πως το βλέπετε και πως το κινείτε αυτό εσείς που το ζείτε από μέσα;

ΚΑΤ.: Ουσιαστικά οι δραστηριότητές μας μπορούν να χωριστούν σε τρεις τομείς. Το ένα είναι το ειδησεογραφικό και το ενημερωτικό κομμάτι που καλύπτεται από το blog. Το άλλο είναι το συνέδριο, το convention, το οποίο είναι και το κύριο κομμάτι της δραστηριότητάς μας σε επίπεδο εκδηλώσεων. Και τέλος η comicdom press η οποία είναι το εκδοτικό μας κομμάτι και δραστηριοποιούμαστε σε αργούς και προσεκτικούς ρυθμούς, σε μια αγορά που πιστεύουμε ότι είναι κορεσμένη σε μεγάλο βαθμό. Από την άλλη όμως, αν δεν πιστεύαμε ότι έχουμε κάποιον λόγο ύπαρξης διαφορετικό, δεν θα είχαμε προχωρήσει και στη δημιουργία του εκδοτικού κομματιού.
ΤΣΕ.: Να προσθέσω και μια ακόμα κατεύθυνση που έχουμε αρχίσει να κινούμαστε. Είναι το κομμάτι της «εκπαίδευσης». Με την έννοια ότι εκτός από τα workshop που οργανώνουμε κατά την διάρκεια του Con, το 2008 συνεργαστήκαμε με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και κάναμε μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά με θέμα τα κόμικς. Πέρυσι εντάξαμε κατά την διάρκεια του Con πάλι κάποια εργαστήρια για παιδιά. Φέτος θα δώσουμε περισσότερη ακόμα έμφαση σε αυτό και θα το πλαισιώσουμε σταδιακά και με άλλες δράσεις. Ίσως και με κάποιες εκδόσεις.
ΣΑΚ.: Για να γυρίσω πίσω στις αρμοδιότητες, εκτός από αυτό που είπε προηγουμένως ο Ηλίας, ότι έχουμε την επιμέλεια των κειμένων, εγώ είμαι ένας από τους δυο βασικούς υπεύθυνους της ροής του blog, αυτό που λέμε editor. Που καθορίζει ποιος γράφει, πότε και τι. Ποια μέρα, ποια ώρα και όλα αυτά, μαζί με τον Θωμά τον Παπαδημητρόπουλο. Επίσης είμαι υπεύθυνος για τα οικονομικά που, θεωρητικά θα έλεγε κανείς, είναι ο πιο αποτυχημένος τομέας μιας και δεν έχουμε ποτέ λεφτά. Αλλά με βάση τα έξοδα που έχουμε, θέλω να πιστεύω ότι το έργο μου είναι επιτυχημένο με όλα αυτά που έχουμε καταφέρει. Και επιπλέον, πάλι σε επίπεδο συνολικό αλλά κυρίως για το convention, υποτίθεται ότι παίζω και τον ρόλο του συντονιστή. Να θυμίζω δηλαδή στους άλλους τι έχουν να κάνουν, να φροντίζω να τις κάνουν με το καλό ή .με το ζόρι και να κυνηγάω ανθρώπους που βαριούνται και όλα αυτά τα πράγματα.
ΚΟΥΡ.: Εγώ τώρα πάλι, ασχολούμαι περισσότερο με τα τεχνικά κομμάτια της διοργάνωσης . Είμαι ο .κομπιουτεράς. Πέρα από το ότι έχω προγραμματίσει και έχω σχεδιάσει όλα τα site, (εγώ κάνω το web design, το web editing, το web programming), στο convention εγώ αναλαμβάνω τα γενικά. Δηλαδή να στηθεί ο χώρος της έκθεσης των καταστημάτων. Μιλάω με όλους τους συμμετέχοντες, κλείνω κάποιες από τις συμφωνίες, επίσης φροντίζω για τις διαφημίσεις του καταλόγου. Και γενικά, με ότι έχει να κάνει με τους ανθρώπους που θα έρθουν και θα «στήσουν» ή θα συμμετέχουν με κάποιο τρόπο στο Con. Προσπαθώ να έχω τον συντονισμό και την επιμέλεια σε αυτά.

Χρόνο με το χρόνο, φαντάζομαι ότι θα έχει όλο και πιο μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, έτσι;
ΤΣΕ:. Ναιαιαιαι!
ΣΑΚ.: Είναι μάλλον το μόνο πράγμα που πάει καλά χρόνο με το χρόνο.
ΚΑΤ.: Ναι. Από την πρώτη διοργάνωση μέχρι την τέταρτη, καταφέραμε σχεδόν να τριπλασιάσουμε τους επισκέπτες. Στην διοργάνωση του 2009 που ήταν και η τέταρτη κατά σειρά, είχαμε περισσότερους από 7000 επισκέπτες...
(ΚΟΥΡ.: Ζωή να 'χουνε!)
ΚΑΤ.: γεγονός που δείχνει μια δυναμική που θα το εκτιμούσαμε πολύ αν κάποια στιγμή αποτυπωνόταν και σε επίπεδο χορηγικής υποστήριξης.
ΤΣΕ.: Οικονομικής υποστήριξης.
ΚΑΤ.: Ειδικά από το κράτος που μέχρι σήμερα δεν μας έχει βοηθήσει...
(ΣΑΚ.: Το κράτος δεν μας αγαπάει!)
ΚΑΤ.: σε όλη αυτή την διαδικασία.

Φέτος θα υπάρχουν και κάποιες αλλαγές; Όπως αυτή με τα βραβεία.
ΤΣΕ:. Η βασική αλλαγή είναι ότι από φέτος θα είμαστε τριήμερο.
ΚΑΤ.: Από τις 2 μέρες που ήταν το Con, κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε πως θα λειτουργήσει φέτος με τις 3 ημέρες.
ΣΑΚ.: Αυτό δεν ήταν κάτι που το βγάλαμε από το κεφάλι μας. Το ακούσαμε και από τον κόσμο και από τη διοργάνωση και από τις εκδοτικές που πάντα μας έλεγαν πως, αν είχατε μια μέρα παραπάνω, και το πρόγραμμα θα ήταν απλωμένο καλύτερα και ο κόσμος πιο εύκολα θα το δει.
ΚΟΥΡ.: Εγώ να προσθέσω δυο πράγματα. Εκτός από το πολύ πετυχημένο κομμάτι ότι ο κόσμος έρχεται, και μάλιστα έρχεται και περισσότερος- πράγμα που μας αρέσει πάρα πολύ-, είναι πολύ σημαντικό και το κομμάτι που είπε η Λήδα. Αυτό της εκπαίδευσης. Το οποίο το ξεκινήσαμε σε εισαγωγικά όπως είπε, και το δουλεύουμε, -Δηλαδή κυρίως η Λήδα-, αλλά εγώ το θεωρώ κάτι το πολύ σημαντικό. Γιατί εκτός από το ότι έρχεται ο κόσμος, μπορεί να φέρει και μια αλλαγή στην Ελλάδα για τα κόμικς. Μια αλλαγή που θα φέρει παιδιά που και θα θέλουν να γίνουν καλλιτέχνες γενικά, αλλά και κόσμο που θα γουστάρει να διαβάζει κόμικς.
Το άλλο κομμάτι για τα awards, επειδή αυτά ξεκίνησαν μεταξύ μας σαν fan -να βγάλουμε τα βραβεία μας πριν ακόμα από το Con-, τώρα έχει εξελιχθεί σε κάτι η οποία ελληνική σκηνή τα παρακολουθεί. Είτε γιατί τα γουστάρουν, είτε για χαβαλέ, αποφασίσαμε φέτος να τους δώσουμε λίγο περισσότερο κύρος. Γι αυτό προσπαθούμε να συντάξουμε αυτήν την ακαδημία η οποία έχει μέχρι τώρα 35 μέλη αλλά είναι ακόμα ανοιχτή σε ανθρώπους που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Την κίνηση των ελληνικών κόμικς, τόσο μέσα από το portal όσο και από το Con, πως την βλέπετε;
ΚΑΤ.: Σίγουρα υπάρχει όγκος δημιουργίας, υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν. Η αγορά εκτιμούμε ότι είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.
ΤΣΕ.: Ναι αλλά μεγαλώνει σιγά σιγά. Απλά βλέπουμε πολλές εκδόσεις. Όχι μόνο από έλληνες δημιουργούς. Πολλά μεταφρασμένα κόμικς. Δεν ισχύει αυτό που ακούμε, ότι δηλαδή τα κόμικς είναι άγνωστα στην Ελλάδα και τέτοια. Ισχύει σε ένα βαθμό αλλά τα τελευταία χρόνια άμα κοιτάξεις γύρω σου βλέπεις και εκδόσεις και εκδηλώσεις και δημοσιεύματα στον Τύπο. Σταδιακά αλλάζει η εικόνα.
ΚΑΤ.: Μόνο που δεν ξέρω αν στην εγχώρια σκηνή είναι αντίστοιχη του ενδιαφέροντος που υπάρχει. Αν δηλαδή αυτή η έκρηξη της δημιουργικότητας αποτυπώνεται και σε επίπεδο πωλήσεων. Πιστεύω ότι περισσότερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι το παλεύουνε, που δημιουργούν. Πέρα από τις όποιες συνθήκες που είναι πολύ δύσκολες. Παρά το ότι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες και μετά ακολούθησαν.
ΤΣΕ.: Ακριβώς. Είναι όμως κάτι που χτίζεται.
ΚΟΥΡ.: Αυτό που έχω να τονίσω είναι ότι μια τέτοια έκρηξη για να μείνει και για να συνεχίζει να υπάρχει, πρέπει να υπάρχει επιμονή από τους ανθρώπους που δουλεύουν. Ένα παράδειγμα είναι το Con. Εμείς το δουλεύουμε κάθε χρόνο. Αν κάποια στιγμή αισθανθείς ότι, εντάξει, φτάσαμε εδώ, φέραμε κάποιο κόσμο και χαλαρώσεις, τότε όλο αυτό που έχεις δημιουργήσει, θα μείνει εκεί και θα πεθάνει. Ο σκοπός είναι με το που φτάνεις μετά από 5-6 χρόνια σε ένα επίπεδο, εκεί πρέπει να βρεις το κουράγιο να σπρώξεις κι άλλο. Εκεί ουσιαστικά θα κάνεις την διαφορά. Να προσπαθήσεις κι άλλο.
ΚΑΤ.: Είναι σημαντικό να πούμε ότι από την αρχή της δραστηριότητάς μας, η προσπάθειά μας παραμένει εθελοντική. Κανείς δεν πληρώνεται. Και αυτό είναι αν θέλεις και η μεγαλύτερη πρόκληση μιας. Δεν έχουμε κάποιο οικονομικό έρεισμα. Η πρόκληση είναι να καταφέρουμε να κρατήσουμε αμείωτη την δραστηριότητά μας για να προχωρήσουμε, παρ ότι δεν έχουμε κάποιο τέτοιο όφελος.
ΣΑΚ.: Όλη αυτή η δουλειά δεν είναι καθόλου λίγη. Από τη στιγμή που υπάρχει η εκδοτική, το site και το blog, υπάρχει το convension, τίποτα από αυτά δεν είναι λιγότερο από πολλές άλλες δουλειές. Όλοι είμαστε εργαζόμενοι, ξέρουμε τι σημαίνουν ωράρια, και θα την σύγκρινα με οποιαδήποτε άλλη δουλειά. Με το που τελειώνει το convention, τον Απρίλιο, χαλαρώνουμε λίγο. Πέφτει και ο ρυθμός του site το καλοκαίρι γιατί είμαστε κουρασμένοι. Η διαδικασία όμως ξαναρχίζει το Σεπτέμβριο για να φτάσουμε τον Απρίλη να έχουμε το Con. Δεν γίνεται αλλιώς. Και όσο πλησιάζει ο χρόνος, γίνεται foul time. Διαρκώς έχουμε να κάνουμε κάτι.

Από αυτά όμως που διαβάζουμε συνήθως από τους καλεσμένους σας, όλοι έχουν να λένε γι αυτό. Δηλαδή για τον εθελοντισμό και την αποδοτικότητα σας. Μάλλον τους φαίνεται παράξενο αυτό το πράγμα.
ΤΣΕ.: Αυτό είναι το κομμάτι που τους εντυπωσιάζει περισσότερο γιατί έχουν συνηθίσει διαφορετικά. Όλα τα μεγάλα φεστιβάλ που διοργανώνονται στο εξωτερικό, είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Οπότε έρχονται εδώ και βλέπουν κάτι το οποίο είναι επίσης «επαγγελματικό». Και τους κάνει μεγάλη εντύπωση που γίνεται εντελώς εθελοντικά. Σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του comicdom. Γιατί μπορεί εμείς οι τέσσερις να είμαστε ο πυρήνας
(ΣΑΚ.: Και απολαμβάνουμε την προβολή, τα φώτα της ...δημοσιότητας)
ΤΣΕ.: ναι, αλλά με τον καιρό έχουμε δημιουργήσει μια πολύ ωραία ομάδα με ανθρώπους που είναι πολύ αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Και γνώστες του αντικειμένου. Είμαστε αυτή τη στιγμή 16-17 άτομα τα οποία ο καθένας με τα ενδιαφέροντά του συνεισφέρει στην ομάδα. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση.
ΣΑΚ.: Αυτό είναι και εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη αξία. Έτσι το βλέπω. Με δεδομένο ότι στη πραγματικότητα η ανταμοιβή είναι μόνο ηθική. Οικονομική δεν υπάρχει. Αλλά και σε αυτό το επίπεδο, αυτό το βλέπουμε μόνο στο Con. Όλo τον υπόλοιπο χρόνο, αυτό που έχει αξία είναι το ότι συνεργαζόμαστε με κάποιους αξιόλογους ανθρώπους. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτά που κάνουμε αν δεν είχαμε πρώτα μεταξύ μας οι τέσσερεις, μια πολύ καλή σχέση. Και επιπλέον τη συνεργασία με όλους τους άλλους ανθρώπους που δουλεύουμε.

Παιδιά, σας ευχαριστούμε όλους πολύ. Καλή συνέχεια σε ότι άλλο μας ετοιμάζετε.


 

 

 

 

 

Σκιτσογράφοι
Αρκάς
Ιορδάνης Ανανιάδης
Τάσος Αναστασίου
Αρχέλαος
Τάσος Αποστολίδης
Αντώνης Βαβαγιάννης
Σπύρος Βερύκιος
Δημήτης Βιτάλης
Θεοδόσης Βρανάς
Σπύρος Δερβενιώτης
Μιχάλης Διαλυνάς
Λάζαρος Ζήκος
Πέτρος Ζερβός
Μαρία Ζογλοπίτου
Χρήστος Ζωϊδης
Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Καλαϊτζής
Καρκ
Μιχάλης Κουντούρης
Νίκος Κούτσης
Γιάννης Κουτσούρης
Κυρ
Ηλίας Κυριαζής
Κων
Βασίλης Λώλος
Ηλίας Μακρής
Μποστ
Παναγιώτης Μαραγκός
Νίκος Μαρουλάκης
Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Νίκος Μηλιώρης
Γιάννης Μητσομπόνος
Κώστας Μητρόπουλος
Γιώργος Μπότσος
Αλή Ντίνο 1
Αλή Ντίνο 2
΄Εφη Ξένου
Σπύρος Ορνεράκης
Ζήσης Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαδάκης
Αλέκος Παπαδάτος
Βαγγέλης Παυλίδης
Θανάσης Πέτρου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Φώτης Πεχλιβανίδης
Βλαντιμίρ Ραντιμπράτοβιτς
Στάθης
Tasmar
Τέτη Σώτου
Ηλίας Ταμπακέας
Γιώργος Tραγάκης
Γιώργος Τσούκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Βαγγέλης Χερουβείμ
Βασίλης Χριστοδούλου
Soloup
 
Ειδικά Αφιερώματα

Comicdom 

Δημήτρης Βανέλλης
Παυλίνα Καλλίδου
Koμικοϊστορίες
Γκιουνερί Ιτσογλου
Παραπέντε
Ομάδα "Υ"

Αστεινομία vs Haderer

 
Αrtως Radio
Το ραδιόφωνο του Ως3