Αρχικήισελίδα

Αφιερώματα

Ταιγεγονότα

Artως Radio

Exodως3

 

 

 

 

 

Αφιερώματα

 

 
Αφιερώματα
Ζapink: Eιδικά Αφιερώματα

MIKΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ KOMIKΣΤΟΡΙΕΣ...

ΚΕΙΜΕΝΑ/ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: SOLOUP

EΝΑΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Μικρή αλλά θαυματουργή. Υπάρχει παντού και πάντα, μέσα σε όλους και σ' όλα, μια άγνωστη... «διάσταση» στην ανθρώπινη εμμονή. Πέρα από τα προβλεπτά και τις συμβάσεις. Στα κόμικς, στην Ελλάδα, αυτή η εμμονή, η αγάπη και η θέληση για άρθρωση εναλλακτικού λόγου, έχει βρει τα τελευταία χρόνια τη δική της πραγματικότητα σε διάφορους μικρούς εκδοτικούς «οίκους» που ξεπροβάλουν τζογάροντας περισσότερο στα χαρτζιλίκια και στα «υστερήματα» της τσέπης, παρά σε μια ορθολογική καλοσχεδιασμένη. επένδυση. Όνομα και πράμα αυτής της διάστασης, η «Ένατη διάσταση», καρπός τρέλας και θέλησης λίγων ανθρώπων με αγάπη για τα κόμικς. Μικρές εκδόσεις, συνήθως σε ασπρόμαυρο, αλλά ένα τεράστιο πάτημα, ένα βήμα, για να τυπώσουν τις δουλειές τους πολλοί νέοι δημιουργοί.

Η Ένατη Διάσταση είναι μια «νέα» εκδοτική εταιρία... με παρελθόν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά, το Νοέμβριο του 1999, στη Θεσσαλονίκη, ως μια ομάδα νέων δημιουργών κόμικς αλλά και φίλων της ένατης τέχνης που ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την προώθηση της δουλειάς του σε ένα, όσο το δυνατό, ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Κεντρικός πυρήνας αυτής της προσπάθειας ήταν οι: Πάνος Κρητικός, (γνωστός μας και ως μέλος της ομάδας «ikonotopia» του πανεπιστημίου Αιγαίου), Νίκος Δαλαμπύρας και Παύλος Γενίτσαρης. Οι δραστηριότητες τους περιλάμβαναν την έκδοση fanzines (κυρίως την «Ανόργανη Ύλη») και albums με πρωτότυπα κόμικς, τη διοργάνωση πολλών εκθέσεων, τη συνεργασία με ανεξάρτητους δημιουργούς, ομάδες, περιοδικά και πολλά άλλα. Μετά από μια ολιγόχρονη διακοπή, το 2005 η Ένατη Διάσταση επέστρεψε ως εκδοτική εταιρία. Στόχος της πιο συνειδητά πλέον, αυτό που ήδη περιγράψαμε. Το να δοθεί δηλαδή η ευκαιρία σε νέους (και όχι μόνο) Έλληνες δημιουργούς κόμικς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε αυτόνομες και καλαίσθητες εκδόσεις. Κόμικς που πλουτίζουν χρόνο με τον χρόνο, την ήδη αρκετά δραστήρια ελληνική παραγωγή. Έτσι, ως ελάχιστη συμβολή σε αυτήν την εξαιρετική προσπάθεια, αποφασίσαμε αυτό το μικρό αφιέρωμα σε ένα ...zapink δημιουργών και άλμπουμ. Μια μικρή περιήγηση προτάσεων με φρέσκιες δουλειές μέσα από τις σελίδες της «Ένατης Διάστασης». Κι ελπίζουμε με πρώτη ευκαιρία να επιστρέψουμε παρουσιάζοντας αναλυτικότερα κάποιους από αυτούς τους τίτλους:

ΠΟΡΤΕΣ
του Δημήτρη Βιτάλη

Ας κάνουμε την αρχή με την δουλειά ενός.. βετεράνου και ταλαντούχου δημιουργού. Τις «Πόρτες» του Δημήτρη Βιτάλη. Ο Βιτάλης ονειρεύεται κόσμους και κόμικς εδώ και δύο δεκαετίες. Ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες κόμικς στην Ελλάδα, ο αρτιότερος σχεδιαστής της γενιάς του και δημιουργός αγαπημένων σειρών, όπως οι Πόρτες, Νόβα, και Τερέζα, ο Δημήτρης Βιτάλης αποτελεί ταυτόχρονα κι ένα εκδοτικό παράδοξο. Με εξαίρεση το άλμπουμ Στηβ, το Χαρούμενο Κάθαρμα (μια διασκευή κειμένων του Νίκου Τσιφόρου σε σενάριο του Νίκου Πλατή, το 1996), δεν υπήρχε μέχρι τώρα ούτε μια συλλογική έκδοση των πολυάριθμων, δημοσιευμένων σε διάφορα έντυπα ανά τα χρόνια, ιστοριών αυτού του μοναδικού δημιουργού. Έτσι, μέσω της «Ένατης Διάστασης» έχουμε για πρώτη φορά συγκεντρωμένη την δουλειά από την σειρά αυτή του Δημήτρη που βρήκε στα χρόνια που πέρασαν και μέσα από τις σελίδες κυρίως του «Παραπέντε» αλλά και του «9», αρκετούς θαυμαστές και φανατικούς αναγνώστες. Το άλμπουμ ΠΟΡΤΕΣ περιλαμβάνει 64 έγχρωμες σελίδες και κοστίζει 12 ευρώ.

CHARLOTTE, ΖΕΣΤΟΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΠΙΔΑΚΕΣ
του Χρήστου Σταμπουλή

H Charlotte είναι μια κεφαλοκυνηγός με attitude που σκοτώνει. Σέξι και θανάσιμη, άριστη γνώστης της τέχνης του σπαθιού και των πολεμικών τεχνών και με γλώσσα που σπάει κόκαλα, αντιμετωπίζει ορδές μαυροφορεμένων οπλοφόρων. Ο Χρήστος Σταμπουλής υπογράφει την πρώτη. μεγάλου μήκους δουλειά του και δημιουργεί ένα κόμικς άλμπουμ που υπόσχεται άφθονη δράση και ακόμα περισσότερο χιούμορ. Υιοθετώντας τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής σκηνής και ατενίζοντας τη μακρινή Ιαπωνία, κλείνει το μάτι στους φίλους των ταινιών του Tarantino και συνθέτει ένα μπαλέτο χορογραφημένης βίας που χρωματίζεται από ζεστούς χαρούμενους πίδακες.Το άλμπουμ Charlotte: Ζεστοί Χαρούμενοι Πίδακες, περιέχει ογδόντα υπέροχα σχεδιασμένες σελίδες και θα το βρείτε στην τιμή των 8,00 ευρώ.

Ο ΚΥΡ-ΚΟΝΓΚ ΚΑΙ AΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ...
του Τάσου Ζαφειριάδη

Αφού δημιούργησε το «καλύτερο κόμικς στον κόσμο» υπογράφοντας τις Περιπέτειες των Σπιφ και Σπαφ (futura, 2005), o Τάσος Ζαφειριάδης επιστρέφει με ένα αλλόκοτο συνονθύλευμα ιστοριών απευθυνόμενος σε ένα, απροσδιόριστων ενδιαφερόντων αναγνωστικό κοινό, που θα ενδιαφέρονταν να διαβάσει ένα απροσδιορίστων στόχων και προσδοκιών κόμικς άλμπουμ. Ο Κυρ-Κονγκ και Άλλες Ιστορίες (με τον ύποπτο υπότιτλο «Το άλμπουμ στο οποίο βασίστηκε μια ταινία») απαρτίζεται από 64 σελίδες με παλιές και νέες ιστορίες που δημιουργεί ο Τάσος Ζαφειριάδης και υπογράφει ο Taz. Θα το βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα κόμικς και επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην τιμή των 6,00 ευρώ. Δεν θα σας ωφελήσει σε τίποτε αλλά καλό θα ήταν να διαβάσετε.

Ο ΓΙΑΠΩΝΑΣ, Δευτερονόμιον
του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου

Άλλο ένα άλμπουμ ενός καταξιωμένου δημιουργού. Επιστρέφοντας μάλιστα ως ...σίκουελ με έναν ήδη γνωστό ήρωα, τον Γιάπωνα. Ο ιερός πόλεμος έχει αρχίσει! Σε μια μελλοντική Αθήνα, ο Γιάπωνας πρωτοστατεί σε αυτόν τον ιερό πόλεμο, χτίζοντας την ηρεμία και τη σιωπή του με σοφία, κολυμπώντας στη γνώση και την ποίηση, ελέγχοντας με σιγουριά τις τιτάνειου μεγέθους εκρήξεις της οργής του. Οκτώ χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου Γιάπωνα (από τις εκδόσεις futura) ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος του ξαναδίνει σάρκα και οστά στο Δευτερονόμιον. Στόχος του αυτή τη φορά είναι το μίσος, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός που γεννά η οργανωμένη θρησκεία. Με λιτή, σχεδόν, συμβολική αφήγηση, εντυπωσιακά και βίαια ξεσπάσματα και έντονα ποιητική διάθεση, ο Παπαμιχαλόπουλος δημιουργεί όμορφες εικαστικά εικόνες μιας άσχημης πραγματικότητας. Πρόκειται για ένα παράξενο κόμικ επιστημονικής φαντασίας για αναγνώστες που αναζητούν κάτι διαφορετικό. Το άλμπουμ Ο Γιάπωνας: Δευτερονόμιονκυκλοφορεί σε μια όμορφη έκδοση 128 σελίδων στην τιμή των 10,00 ευρώ.

ΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΑΝΟΥΠΟΛΕΩΝ
του Πέτρου Χριστούλια

Στους δρόμους των «Mελανουπόλεων», ο χρόνος σταματά με το απλό γύρισμα ενός διακόπτη πίσω από ένα παλιό ρολόι. Η τελειότητα αποτυπώνεται στο πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας όταν ο ήλιος το φωτίζει υπό γωνία 47ο. Ο ωκεανός ξεβράζει αντικείμενα τέχνης και μια παρέα αναλαμβάνει να σταματήσει τη διαμάχη δύο επιβλητικών πύργων. Στους δρόμους των «Μελανουπόλεων» η καθημερινότητα αποκτά μια παραμυθένια διάσταση.
Ο Πέτρος Χριστούλιας αφήνει για λίγο τα κόμικς (αυτή την περίοδο σχεδιάζει τη σειρά IntraMuros, για το περιοδικό 9, σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη) και δημιουργεί μια συλλογή από παραμύθια για μεγάλα παιδιά ή, αν προτιμάτε, παραμυθένιες ιστορίες για μεγάλους. Με λιτό γράψιμο και ταξιδιάρικη διάθεση, δημιουργεί όμορφες εικόνες από σινική μελάνη που βυθίζουν τον αναγνώστη σε μια ονειρική πραγματικότητα. Οι «Μελανουπόλεις» κυκλοφορούν σε μια καλαίσθητη έκδοση 48 σελίδων, η οποία διατίθεται στην τιμή των 5,00 ευρώ.

NEIGHBORHOOD
του Zaro

Συντετριμμένη από τη δολοφονία του πατέρα της, η Άντζι αναζητά εκδίκηση. Και τη δυνατότητα αυτή της την προσφέρει ο ντετέκτιβ Ρέϊνς, ένας οικογενειακός φίλος με σκοτεινές γνωριμίες και ακόμη πιο σκοτεινό παρελθόν. Και έτσι ξεκινά το ταξίδι στη «Γειτονιά», όπου οι αναμνήσεις πονούν και οι σκιές σκοτώνουν. Ο Zaro κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον χώρο τον κόμικς με μια σκοτεινή όσο και μακάβρια ιστορία, που κρύβει περισσότερα απ' όσα διαφαίνονται με την πρώτη ματιά. Με «σκληρή» γραμμή και έντονο, μαύρο μελάνι, σκιαγραφεί μια «αμαρτωλή πόλη» σε μια οικεία αλλά διεστραμμένη πραγματικότητα. To Neighborhoodκυκλοφορεί σε μια έκδοση 48 σελίδων στην τιμή των 5,00 ευρώ.

 
BATMAN
Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

ΚΕΙΜΕΝΟ: SOLOUP

Οι εκδόσεις Anubis πρέπει να ομολογήσω ότι μας έχουν καλομάθει. Μας έχουν καλομάθει γενικώς. Όχι μόνο τους φανατικούς φίλους των υπερηρωικών κόμικς στους οποίους φαντάζομαι ότι στοχεύουν και ως κοινό, αλλά και γενικότερα τους λάτρεις των κόμικς. Και αυτό, μέσα από μια σειρά καλαίσθητων εκδόσεων comics και graphic novels, σταθμών στην ιστορία του είδους και με ιδιαίτερο ειδικό βάρος όπως  το «V for Vendetta» των Allan Moore και David Lloyd ( το έχουμε ήδη παρουσιάσει από αυτή τη στήλη), το  «The Sandaman: Αιώνιες νύχτες» του Gaiman και πλήθος σχεδιαστών, αλλά και το «Lovecraft»,  τα «Λιοντάρια της Βαγδάτης» και τόσα άλλα.
Κορωνίδα βέβαια όλων, δύο τίτλοι που κυριολεκτικά άλλαξαν την ιστορία των κόμικς. Το «Batman: Ο σκοτεινός ιππότης επιστρέφει» (The dark knight returns) του Frank Miller και το οποίο, όπως καταλάβατε και με κοτζάμ τίτλο παραπάνω ,σας παρουσιάζουμε σήμερα και το «Watchmen» των Allan Moore και Dave Gibbons που ελπίζουμε ότι θα σας το παρουσιάσουμε ξεχωριστά, σύντομα.
Στην εκδοχή του Miller για τον Batman, συναντούμε για πρώτη φορά σε αυτό το graphic novel, μια νέα ματιά για τον συγκεκριμένο ήρωα αλλά και τους υπερήρωες γενικότερα, από αυτήν που μας είχαν συνηθίσει μέχρι τότε οι δημιουργοί του. Έναν επανασχεδιασμό, μια αναμόρφωση του μύθου του υπερήρωα από ένα αψεγάδιαστο τύπο με όλα του τα κλισέ και τις συμβάσεις του κόσμου του, σε έναν νευρωτικό και κυνικό, «συνταξιούχο» Batman. Έναν υπερήρωα άλλων εποχών που όμως δεν μπορεί ν' αντισταθεί στην «βαρύτητα» και την φθορά της κοινής ανθρώπινης ύπαρξης και του αμείλικτου χρόνου.Έχοντας αποσυρθεί μετά τον θάνατο του πιστού του Robin για αρκετά χρόνια, η έξαρση της εγκληματικότητας με υποκινητή όπως πάντα τον Joker αλλά και οι νέες συνθήκες που επικρατούν στην αγαπημένη του Gotham City, τον αναγκάζουν να πάρει θέση και να αναλάβει, αυτή τη φορά ως κύκνειο άσμα, ξανά δράση. Έναν αγώνα ενάντια στους «κακούς εγκληματίες» της πόλη αλλά και την νέα, εχθρική γι' αυτόν αστυνομία. Και πάνω απ' όλους και απ' όλα, έναν αγώνα ενάντια στους δικούς του δαίμονες κι εμμονές, σε μια προσπάθεια να επαληθεύσει τον ίδιο του τον εαυτό. Την εικόνα του ως φρουρού της τάξης. Όπως τον περιέγραφε και ο ίδιος ο Miller, ο Batman ήταν «η δύναμη ενάντια στο κακό, ένας δικαστής, σαφώς ανώτερος από τους κοινούς ανθρώπους, που δεν διστάζει να κρίνει και να τιμωρήσει ο ίδιος τους εγκληματίες, και να διορθώσει τα πράγματα». (Miller στο Comics Journal το 1985, από το «Κόμικς ή κόμιξ;» εκδόσεις Terzo books)
Ο «σκοτεινός ιππότης» όπως είπαμε, ήταν σταθμός κι επανάσταση για τα κόμικς και την ευρύτερη αποδοχή τους ως Graphic novel, παράλληλα και σχεδόν ταυτόχρονα με άλλα δύο ορόσημα της ένατης τέχνης: την ίδια χρονιά (1986) με το  Watchmen αλλά και με το Maus του Spiegelman το 1987.
Η σειρά αποτελείται από τέσσερα τεύχη και ολοκληρώθηκε με την συνεργασία των Klaus Janson και Lynn Varley. Στο συγκεκριμένο σκληρόδετο τόμο της ελληνικής έκδοσης υπάρχουν και τα τέσσερα αυτά κεφάλαια (1. Ο σκοτεινός ιππότης επιστρέφει, 2 ο σκοτεινός ιππότης θριαμβεύει, 3. κυνηγώντας το σκοτεινό ιππότη, 4. Η πτώση του σκοτεινού ιππότη)  παρουσιάζοντας την δουλειά του Miller ολοκληρωμένη. Επίσης η έκδοση της Anubis περιέχει μια εισαγωγή του Miller, και σε παράρτημα στο τέλος του βιβλίου, τα τέσσερα εξώφυλλα όπως και το αρχικό σενάριο με προσχέδια του δημιουργού. Ένα εξαιρετικό graphic novel, πραγματικό σταθμό στην παγκόσμια ιστορία του είδους, πλέον και στην ελληνική γλώσσα σε μετάφραση του Χρήστου Τσέλιου.


 

 

 

 

 

Σκιτσογράφοι
Αρκάς
Ιορδάνης Ανανιάδης
Τάσος Αναστασίου
Αρχέλαος
Τάσος Αποστολίδης
Αντώνης Βαβαγιάννης
Σπύρος Βερύκιος
Δημήτης Βιτάλης
Θεοδόσης Βρανάς
Σπύρος Δερβενιώτης
Μιχάλης Διαλυνάς
Λάζαρος Ζήκος
Πέτρος Ζερβός
Μαρία Ζογλοπίτου
Χρήστος Ζωϊδης
Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Καλαϊτζής
Καρκ
Μιχάλης Κουντούρης
Νίκος Κούτσης
Γιάννης Κουτσούρης
Κυρ
Ηλίας Κυριαζής
Κων
Βασίλης Λώλος
Ηλίας Μακρής
Μποστ
Παναγιώτης Μαραγκός
Νίκος Μαρουλάκης
Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Νίκος Μηλιώρης
Γιάννης Μητσομπόνος
Κώστας Μητρόπουλος
Γιώργος Μπότσος
Αλή Ντίνο 1
Αλή Ντίνο 2
΄Εφη Ξένου
Σπύρος Ορνεράκης
Ζήσης Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαδάκης
Αλέκος Παπαδάτος
Βαγγέλης Παυλίδης
Θανάσης Πέτρου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Φώτης Πεχλιβανίδης
Βλαντιμίρ Ραντιμπράτοβιτς
Στάθης
Tasmar
Τέτη Σώτου
Ηλίας Ταμπακέας
Γιώργος Tραγάκης
Γιώργος Τσούκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Βαγγέλης Χερουβείμ
Βασίλης Χριστοδούλου
Soloup
 
Ειδικά Αφιερώματα

Comicdom 

Δημήτρης Βανέλλης
Παυλίνα Καλλίδου
Koμικοϊστορίες
Γκιουνερί Ιτσογλου
Παραπέντε
Ομάδα "Υ"

Αστεινομία vs Haderer

 
Αrtως Radio
Το ραδιόφωνο του Ως3