Αρχικήισελίδα

Αφιερώματα

Ταιγεγονότα

Artως Radio

Exodως3

 

 

 

 

 

Αφιερώματα

 

 
Αφιερώματα
Ζapink: Έλληνες Σκιτσογράφοι

ΚΩΝ

ΚΕΙΜΕΝO: SOLOUPΜε το ξεκίνημα του μπαγάσα του αιώνα στο μικρό μας πριγκιπάτο, επιτέλους κάτι φαίνεται να κινείται ματαιοδόξως αισιόδοξα στην ενηλικίωση των κόμικς. Παλαιοί, νεώτεροι και νεότατοι σκιτσογράφοι αναζητούν, ιχνηλατώντας δρόμους διαβατούς κι αδιάβατους, διαβασμένους κι αδιάβαστους, μια καινούργια ταυτότητα, μια καινούργια παρουσία στις σελίδες των κόμικς.
Νέα άλμπουμς, φανζίνς και e-περιοδικά, συζητήσεις και φορουμικά σφαξίματα, διαλογισμοί διαλεκτικοί -ενίοτε αδιάλλακτοι- ψαχουλεύουν πειραματιζόμενοι για καινούργιες αισθητικές και διεξόδους έκφρασης.
Κομμάτι αυτής της κινητικότητας του αιώνα και ο Κων. Ένας νέος, αυτοδίδακτος πεισματάρης δημιουργός, που κατέφτασε επαναπατρισμένος από την Αυστραλία.
Παιδί μεταναστών της Μελβούρνης, από την ωκεάνια πατρίδα του ακόμα, άρχισε ν ασχολείται με τα κόμικς. Ο Κων στην Αυστραλία, εκτός του ότι δούλευε σε κομικσάδικο για δύο χρόνια, άρχισε και τα πρώτα του σκιτσουλάκια εκεί, αυτοεκδίδοντας τα φανζινάκια «Clans» και «Bloodsport» (1996-1997).
Αφού τελείωσε τις σπουδές του στην Αγγλική Μεσαιωνική Ιστορία, επέστρεψε στη «Μαμά Ελλάς» να υπηρετήσει τα στρατά...
Το 2000 άρχισε να σκιτσάρει και Ελληνικά όπου άδραξε και τη πρώτη του διάκριση σε ένα διαγωνισμό σκιτσογραφίας της ΑΣΟΕΕ.
Το 2001 ζευγάρωσε τη διάκριση με μια νέα, στον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό κόμικς του «9» της Ελευθεροτυπίας.
Λίγο πριν, το Μάιο της ίδιας χρονιάς, εκδίδει (φωτοτυπικά) και διακινεί το κόμικς- φανζινάκι του με τον τίτλο: «Ιστορίες ατελείωτης ματαιοδοξίας». Μια ιστορία ατελείωτη που οδεύει σύντομα στο προαποφασισμένο... τέλος της, στο 10 τεύχος. Τέλος τουλάχιστον ενός πρώτου κύκλου.
Μέσα στη «Ματαιοδοξία» αποκτούν χάρτινη ζωή, επεισόδια από τις παράλληλες ιστορίες «Λούβρε ντε Μπάφ» και «Τζάζ και Μαρία» αλλά και άλλες ασπρόμαυρες αυτοτελείς ιστορίες.
Αργότερα μπλέκεται και με ένα άλλο ομαδικό φανζίν, το «Subart», όπου είναι και βασικό μέλος του μαζί με τον Τ. Παπαιωάννου, Η. Κυριαζή, Α. Παναγιωτόπουλο, και Β. Μπίμπα. Παράλληλα, δημοσιεύει κατά καιρούς κάποιες ιστορίες του στο «9» ενώ συνεργάζεται και με το περιοδικό «Γραφίστας».Μέσα στο 2004 «έμπλεξε» ευχάριστα και με μια νέα δραστηριότητα.Την εικονογράφηση της σειράς: «Έλληνες Κλασσικοί Εικονογραφημένοι» των εκδόσεων «Εύανδρος», σε κείμενα του Γιώργου Τσαγκρινού και Ευάγγελου Μπέξη. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει σε κόμικς προσαρμογές, η «Θεογονία» του Ησίοδου, η «Ηλιάδα» και η «Οδύσσεια» του Ομήρου, ενώ ετοιμάζεται και η σχετική με τις Θερμοπύλες ιστορία.
Η ...(σκιτσο)γραφή του Κων, αν και μεταπηδά εξελισσόμενος σε διαφορετικές αισθητικές και layout, είναι αρκετά χαρακτηριστική και αναγνωρίσιμη. Το ύφος του ποικίλει από ιστορία σε ιστορία, και από έντυπο σε έντυπο. Για παράδειγμα, αναφέρω το διαφορετικό στιλιζάρισμα στις σελίδες του στη «Ματαιοδοξία», συγκριτικά με το Subart ή την εικονογράφηση της σειράς των Ελλήνων κλασσικών.
Όμως, ο κύριος όγκος της μέχρι σήμερα δουλειάς του, (χαρακτηριστικότερα στη «Ματαιοδοξία» και ειδικότερα στο «Λουβρε ντε Μπάφ») ανακαλούν άμεσα στη μνήμη, το ύφος των αμερικάνικων Underground κόμιξ, ακόμα και αυτό του Crumb. Ο ίδιος ο Κων μάλιστα, αυτόπροσδιορίζεται ως underground δημιουργός. (Θυμάμαι τη διαφωνία μας στο φεστιβάλ της Βαβέλ του 2003, για την κυριολεξία του όρου και το κατά πόσο είναι «Αντεργκράουντ», «Αλτέρνατιβ» ή «Ιντιπέντεντ» κόμιξ, τα κόμικς που φτιάχνει ).
Οι επιρροές του -αν και ο ίδιος... underground-, είναι βέβαια πιο «altenrative», με αναφορές στους Tomine και Clowes, ενώ οι «φετιχιστικές» του προτιμήσεις αγγίζουν κλασσικές αξίες επιπέδου J. Kirby.
Για το άμεσο μέλλον, ο Κων έχει βάλει πολλά καλούδια στη σκάρα να ψήνονται. Για τα Χριστούγεννα, ετοιμάζει ένα αυτοβιογραφικό κόμικ άλμπουμ με ιστορίες από τη ζωή του. Αυτό το άλμπουμ θα είναι γύρω στις 80 σελίδες, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Giganto (βλέπε Subart) αλλά ο τίτλος του ακόμα αναζητείται.
Κάπου την ίδια περίοδο και σε μια αυτόνομη έκδοση 120 σελίδων (!) θα συγκατοικήσουν οι αυτόνομες ιστορίες της «Ματαιοδοξίας» από όλα τα τεύχη (1-10) ενώ τον Μάρτιο του 2005 σχεδιάζει να βγάλει σε αντίστοιχο τόμο και την βαμπιροιστορία «Τζαζ και Μαρία».
Τον μίστερ Κων μπορείτε να τον επικοινωνήσετε στο e-mail: mataiodoxia@hotmail.com και οι επίδοξοι φανζινάδες να πάρετε και καμία χρήσιμη συμβουλή για τις... ματαιοδοξίες σας.
Αγαπητέ Κων, κέφια φαίνεται ότι έχεις. Αυτό που μένει λοιπόν ως ευχή, καλή δουλειά στα πολυσέλιδα σχέδιά σου...


 

 

 

 

 

Σκιτσογράφοι
Αρκάς
Ιορδάνης Ανανιάδης
Τάσος Αναστασίου
Αρχέλαος
Τάσος Αποστολίδης
Αντώνης Βαβαγιάννης
Σπύρος Βερύκιος
Δημήτης Βιτάλης
Θεοδόσης Βρανάς
Σπύρος Δερβενιώτης
Μιχάλης Διαλυνάς
Λάζαρος Ζήκος
Πέτρος Ζερβός
Μαρία Ζογλοπίτου
Χρήστος Ζωϊδης
Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Καλαϊτζής
Καρκ
Μιχάλης Κουντούρης
Νίκος Κούτσης
Γιάννης Κουτσούρης
Κυρ
Ηλίας Κυριαζής
Κων
Βασίλης Λώλος
Ηλίας Μακρής
Μποστ
Παναγιώτης Μαραγκός
Νίκος Μαρουλάκης
Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Νίκος Μηλιώρης
Γιάννης Μητσομπόνος
Κώστας Μητρόπουλος
Γιώργος Μπότσος
Αλή Ντίνο 1
Αλή Ντίνο 2
΄Εφη Ξένου
Σπύρος Ορνεράκης
Ζήσης Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαδάκης
Αλέκος Παπαδάτος
Βαγγέλης Παυλίδης
Θανάσης Πέτρου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Φώτης Πεχλιβανίδης
Βλαντιμίρ Ραντιμπράτοβιτς
Στάθης
Tasmar
Τέτη Σώτου
Ηλίας Ταμπακέας
Γιώργος Tραγάκης
Γιώργος Τσούκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Βαγγέλης Χερουβείμ
Βασίλης Χριστοδούλου
Soloup
 
Ειδικά Αφιερώματα

Comicdom 

Δημήτρης Βανέλλης
Παυλίνα Καλλίδου
Koμικοϊστορίες
Γκιουνερί Ιτσογλου
Παραπέντε
Ομάδα "Υ"

Αστεινομία vs Haderer

 
Αrtως Radio
Το ραδιόφωνο του Ως3