Αρχικήισελίδα

Αφιερώματα

Ταιγεγονότα

Artως Radio

Exodως3

 

 

 

 

 

Αφιερώματα

 

 
Αφιερώματα
Ζapink: Έλληνες Σκιτσογράφοι

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ
Χωρίς Λόγια...

ΚΕΙΜΕΝO: SOLOUP

Σκιτσάκια χωρίς λόγια είναι οι περισσότερες γελοιογραφίες του Κουντούρη. Χωρίς λόγια αλλά με μπόλικο χιούμορ και σχολιασμό. Κι επειδή τα λόγια είναι φτώχια, ας αφήσουμε τα νούμερα να μιλήσουν: Ούτε σε έναν, ούτε σε δύο αλλά σε τρεις διεθνείς διαγωνισμούς διακρίθηκε φέτος ο Μιχάλης που αποφάσισε επιτέλους να δει τι γίνεται και... παραέξω. Τρεις διαγωνισμούς γελοιογραφίας κι έβγαλε το φτωχό μας πριγκιπάτο ασπροπρόσωπο. Γιατί- ως πριγκιπάτο-ξέρουμε πάντα να λέμε πολλά παχιά λόγια απ' τα παχουλά μας καναπεδάκια και να περιαυτολογούμε για την ανωτερότητα των δυνατοτήτων μας δυνατοτήτων μας.
Ένα απλό σερφαρισματάκι όμως να κάνετε στο διαδίκτυο και να διαβάσετε τις συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς γελοιογραφίας, θα βρείτε Άγγλους Γάλλους Πορτογάλους, Αλβανούς και Τούρκους, Ρουμάνους και Βραχμάνους κι από Ρωμιούς, ούτε έναν. Και σπάνια, αν υπάρξει έστω και μια συμμετοχή, σφάζουμε αρνί και στήνουμε και πανηγύρι. Όμως ιδού η Ρόδος, ιδού και τα τρίδυμα. Και ως γνήσιος Ροδίτης, ο Μιχάλης τα κατάφερε φέτος μια χαρά.Ο μίστερ Κουντούρης άρχισε να δουλεύει ως πολιτικός γελοιογράφος το 1985 στη ΒΡΑΔΥΝΗ. Από τότε πέρασε και σε άλλες δύο εφημερίδες, στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ (οπού δουλεύει και σήμερα εικονογραφώντας κείμενα στο Κυριακάτικο φύλλο) και στο ΒΗΜΑ όπου εργάστηκε για ένα μικρό διάστημα. Από το 1993 είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Επίσης έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με διάφορα περιοδικά όπως το ACTIVE και τις ΕΙΚΟΝΕΣ. Αλλά αυτό που τον κερδίζει ολοένα και πιο πολύ και ξεδιπλώνει με άνεση το ταλέντο και τα ευαίσθητα υδατοχρώματά του, είναι οι εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων. Μέχρι σήμερα έχει εικονογραφήσει παιδικές ιστορίες σημαντικών νεοελλήνων συγγραφέων όπως του Ε. Τριβυζά, του Χρ. Μπουλώτη και της Μ. Κριεζή. Θ' αναφερθώ ειδικά, σε τρία από αυτά τα βιβλία που έφτασαν στα χέρια μου, όλα από τις εκδόσεις «Μίνωας»: Το πολύ ευαίσθητο «Χρωματιστά Χριστούγεννα» (2001) σε κείμενο της γυναίκας του Μιχάλη, Αθηνάς Γκότση , (αφιερωμένο πολύ γλυκά στην Αλεξάνδρα την κόρη τους). Επίσης την «Ακρίδα με τα κόκκινα γοβάκια» (2001) σε κείμενο του Χρήστου Μπουλώτη το οποίο πείρε και το Βραβείο Εικονογράφησης του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Τέλος τον «Καλό μάγο Λελουμπλίν» (2002) ο οποίος «μετακομίζει στην Αθήνα» και μετατρέπει με τα μαγικά του, αυτήν την πόλη και τα σκουπίδια της σ' έναν ονειρεμένο τόπο παιχνιδιών. Μια πανέμορφη εικονογράφηση με πολύ δυνατό καδράρισμα, ευαίσθητα χρώματα και καλοσχεδιασμένες φιγούρες όπως αυτής του πρωταγωνιστή Λελουμπλίν.Οι γελοιογραφίες του απ' την άλλη, σιωπηλές , ασπρόμαυρες ή με διακριτική χρησιμοποίηση χρώματος, έχουν μιαν άλλη ποιότητα. Τόσο στο σχέδιο όσο και στη μετάδοση του κυρίαρχου μηνύματος. Ένας σχολιασμός μακριά απ' την τρέχουσα πολιτική, που κάνει τις ίδιες φιγούρες να «γράφουν» και να «ξαναγράφουν» στις σελίδες της εφημερίδας του, χωρίς να χάνουν κάτι από την αμεσότητα της βασικής ιδέας.
Αυτή η πιο κλασσική μορφή γελοιογραφίας, τις περισσότερες φορές χωρίς λόγια ( γνωστότερη ίσως ως cartoon), έχει βαθιές ρίζες και μεγάλη παράδοση διεθνώς. Μια ολόκληρη «παγκοσμιοποιημένη» κοινότητα σκιτσογράφων και αναγνωστών, μοιράζονται ανησυχίες και ιδέες, επικοινωνούν με αυτές.
Σκίτσα χωρίς λόγια, σκιτσογράφοι χωρίς σύνορα... Με τούτη τη γραφή και μέσα σε αυτό το διεθνοποιημένο κοινό, κατάφερε ο Κουντούρης να διακριθεί και να πάρει τα τρία φετινά του βραβειάκια.
Πρώτα στo festival EUROCARTOONALE 2003,στο Βέλγιο, κέρδισε το Ειδικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Θέμα του διαγωνισμού ήταν η «Ελευθερία».Πάλι στο Βέλγιο και χωρίς βύσμα ο μπαγάσας, πήρε το Πρώτο βραβείο (!) Golden Hat, στον διεθνή Διαγωνισμό γελοιογραφίας (cartoon) στο Knkke- Heist με θέμα την «Υγεία».
Τέλος, στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό EUROHUMOR στην Ιταλία με θέμα της την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μοιράστηκε την δεύτερη θέση μαζί με άλλους τρεις Ευρωπαίους καλλιτέχνες. (Αξιοσημείωτο σε αυτόν τον διαγωνισμό, είναι ότι άλλος ένας Έλληνας σκιτσογράφος που συμμετείχε, ο Αθανάσιος Εφθυμιάδης κέρδισε τιμητική διάκριση, ενώ εγώ, ως ο τρίτος έλληνας της πανευρωπαϊκής διοργάνωσης, κέρδισα δυο ζωηρούτσικα μπαλάκια του πινκ- πονκ...)Όπως πηγαίνει, αν ήταν ολυμπιακό αγώνισμα η γελοιογραφία, μπορεί και να τον βλέπαμε σε κανένα βάθρο. Να σήκωνε κανένα χρυσό, εδώ στην Αθήνα το 2004 και να έσκαγε απ' τη χαρά της καμιά Αγγελοπούλου.
Μιχάλη, άντε καλή συνέχεια και ...με τις υγείες σας. Να τα βλέπουν αυτά και μερικοί άλλοι τεμπέληδες της πιάτσας, να πιάσουν κανένα μολύβι, και να στείλουν τα ρουμπρικάκια τους σε κανέναν διεθνή διαγωνισμό. Και ...για όσους (τεμπέληδες) ενδιαφέρονται, διαγωνισμούς μπορείτε να βρείτε μπόλικους στο διαδίκτυο. Σερφάρετε, ρε, τι σας ζητάνε;


 

 

 

 

 

Σκιτσογράφοι
Αρκάς
Ιορδάνης Ανανιάδης
Τάσος Αναστασίου
Αρχέλαος
Τάσος Αποστολίδης
Αντώνης Βαβαγιάννης
Σπύρος Βερύκιος
Δημήτης Βιτάλης
Θεοδόσης Βρανάς
Σπύρος Δερβενιώτης
Μιχάλης Διαλυνάς
Λάζαρος Ζήκος
Πέτρος Ζερβός
Μαρία Ζογλοπίτου
Χρήστος Ζωϊδης
Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Καλαϊτζής
Καρκ
Μιχάλης Κουντούρης
Νίκος Κούτσης
Γιάννης Κουτσούρης
Κυρ
Ηλίας Κυριαζής
Κων
Βασίλης Λώλος
Ηλίας Μακρής
Μποστ
Παναγιώτης Μαραγκός
Νίκος Μαρουλάκης
Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Νίκος Μηλιώρης
Γιάννης Μητσομπόνος
Κώστας Μητρόπουλος
Γιώργος Μπότσος
Αλή Ντίνο 1
Αλή Ντίνο 2
΄Εφη Ξένου
Σπύρος Ορνεράκης
Ζήσης Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαδάκης
Αλέκος Παπαδάτος
Βαγγέλης Παυλίδης
Θανάσης Πέτρου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Φώτης Πεχλιβανίδης
Βλαντιμίρ Ραντιμπράτοβιτς
Στάθης
Tasmar
Τέτη Σώτου
Ηλίας Ταμπακέας
Γιώργος Tραγάκης
Γιώργος Τσούκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Βαγγέλης Χερουβείμ
Βασίλης Χριστοδούλου
Soloup
 
Ειδικά Αφιερώματα

Comicdom 

Δημήτρης Βανέλλης
Παυλίνα Καλλίδου
Koμικοϊστορίες
Γκιουνερί Ιτσογλου
Παραπέντε
Ομάδα "Υ"

Αστεινομία vs Haderer

 
Αrtως Radio
Το ραδιόφωνο του Ως3