Αρχικήισελίδα

Αφιερώματα

Ταιγεγονότα

Artως Radio

Exodως3

 

 

 

 

 

Αφιερώματα

 

 
Αφιερώματα
Ζapink: Έλληνες Σκιτσογράφοι

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΛΑΚΗΣ
Σκίτσα προς βρώσιν...

ΚΕΙΜΕΝO/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: SOLOUPΣκιτσογράφος με όνομα ζαρζαβατικού που διακατέχεται εκτός των άλλων από οικολογική ευαισθησία και σκιτσάρει-ενίοτε- φρουτάκια.. Ποιος είναι; Μα φυσικά, ο σκιτσογράφος του τίτλου. Ο Νίκος Μαρουλάκης.
Όλοι κάποια στιγμή έχετε δει και ξεφυλλίσει, ως παιδιά, ως νουνοί ή ως μπαμπαδομαμάδες, σκίτσα και βιβλιαράκια του Μαρουλάκη. Γιατί, εκτός από την γνωστότατη «Φρουτοπία», ο Νίκος έχει εικονογραφήσει άλλα 200 με 250 βιβλία για παιδιά.! Εικονογραφήσεις, γελοιογραφίες και κόμικς. Ας ξεφυλλίσουμε όμως τον Μαρουλάκη απ την αρχή... Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος! Κι εναλλακτικά, σφαλιάρα. Έτσι, η πρώτη του γελοιογραφία στα θρανία της Τρίτης Γυμνασίου στο Κερατσίνι, επιβραβεύτηκε και με μια πρώτη σφαλιάρα από τον φιλότεχνο καθηγητή. Οι επιβραβεύσεις στη ζωή του ακολούθησαν η μια την άλλη κι έτσι τελικά ο Μαρουλάκης κατέληξε σκιτσογράφος. Τα πρώτα του σκίτσα τα βρίσκουμε στις αρχές της δεκαετίας του 60 στον «Ταχυδρόμο», τις «Εικόνες» και σε άλλα έντυπα της εποχής...
Το 1967, χρονιά σημαδιακή για τα καλά κρασιά, ξεκινάει ένα δεκαπεντάχρονο ταξίδι στο εξωτερικό, Γαλλία, Βέλγιο και κυρίως Γερμανία, όπου και παραμένει ως το 1982. Μια ευρωπαϊκή δεκαπενταετία γεμάτη από δημοσιεύσεις σε έντυπα της αλλοδαπής ("STERN", "DIEZEIT", "PARDON", "SPONDAN" "FRANKFURTEN RUNDSCHAU" στη Γερμανία, "LOUI" στη Γαλλία, "SHE" στην Αγγλία) με σκίτσα τις περισσότερες φορές ασπρόμαυρα και χωρίς λόγια. Σκίτσα με σαρκαστικό χιούμορ για τη σύγχρονη ζωή, για τις πόλεις, την οικολογική καταστροφή.

Από το 1978, ξαναβρίσκει σιγά-σιγά τις επαφές του με την μαμά πατρίδα όπου εμφανίζονται και οι πρώτες εικονογραφήσεις του σε παιδικά βιβλία στις εκδόσεις «Καστανιώτης» και «Κέδρος». Στο «Κέδρο» μάλιστα βγαίνει και το πρώτο του βιβλίο με δικό του κείμενο. Τίτλος του: «Αυγουστίνο, Η φάλαινα θαύμα». Ακολουθούν συνεργασίες με πολλούς άλλους εκδοτικούς οίκους όπως «Πατάκης», «Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις», «Γνώση», «Δελφίνι», «Ελληνικά Γράμματα» αλλά και σχολικά βιβλία στο «Παιδαγωγικό Ινστιτούτο» και το «Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο».
Το 1983-84, μια ευτυχής συγκυρία φέρνει κυριολεκτικά καρπούς. Την «Φρουτοπία» με καλλιεργητές τον Ευγένιο Τριβιζά και το Νίκο Μαρουλάκη. Πρώτη έκδοση της σειράς (που αριθμεί μέχρι σήμερα 42 τεύχη κι ευελπιστούμε να τα δούμε 48) από τις «ΑΣΕ» και από το 1990 από τον «Πατάκη».
Ακολουθούν πολλές σημαντικές συνεργασίες στα «Σαΐνια» το '92, στο PlayBoy το '93 και στην «Καθημερινή», στο ένθετο «Ερευνητές» από το '97 μέχρι σήμερα.
Ξώφαλτσα, έχει καταπιαστεί και με σκίτσα για κινουμενάκια σε εφαρμογές CDROM και μικρά διαφημιστικά. Ένα CDROM ήταν για το «Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός- Ελληνική Μυθολογία» (Librocom, 2002),διάρκειας περίπου 1 ώρας και ένα άλλο «Η Περιπέτεια Μιας Λέξης» (Concenptum A.E) περίπου παρόμοιας διάρκειας.

Από το 2004, οι προσπάθειες του επικεντρώνονται στην ολοκλήρωσης μιας όμορφης κόμικς σειράς, την οποία στηρίζουν κι επιμελούνται οι εκδόσεις «ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ». Η σειρά έχει τον γενικό τίτλο «ΤΕΤΡΑΠΕΡΑΤΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ-ΦΟΒΕΡΟΙ ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΙ» .Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τα 4 πρώτα βιβλιαράκια: «ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΣ», «ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΣ», «ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ» και «ΚΟΛΟΜΒΟΣ» ενώ άμεσα έπονται ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» και ο «ΚΟΡΤΕΖ». Πανέμορφα κόμικς αλμπουμάκια, με εμφανή την αναζήτηση και τη διασταύρωση στοιχείων από βιβλιογραφία αλλά και την ευτράπελη, πολύ ευχάριστη παρωδία αυτών των διάσημων βίων. Σύντομα ετοιμαστείτε ν' απολαύσουμε από τις ίδιες εκδόσεις και τις «Κλανιές» του Μαρουλάκη, αλλά αυτό είναι μια άλλη περίεργη ιστορία...
Οι τρελαμένες φιγούρες των ηρώων, οι σκιτσομπαρόκ πολυάνθρωπες και πολύχρωμες συνθέσεις του, τα χειροποίητα «ντεγκραντέ» των εκολίνων, συνθέτουν έναν αναγνωρίσιμο μικρόκοσμο χρωματισμένων σελίδων που ζει, ονειρεύεται και σκιτσάρει βυθισμένος, απ’ ότι βλέπω, και ο ίδιος ο δημιουργός τους. Ένα παραμυθένιο και ταυτόχρονα -αν μιλήσουμε για τα κόμικς της σειράς-, σατυρο-παρακμιακό σύμπαν με ιδιαίτερο χιούμορ και περισσή ευαισθησία. Σκίτσα παιδικά που δεν διστάζουν κάποιες φορές να μιλούν παιχνιδιάρικα τη γλώσσα των μεγάλων και να κλίνουν συνένοχα το μάτι στους μικρούς τους φίλους. Παιδικό χιούμορ χωρίς αντισηπτικό.

Για πέστα μας τα κι εσύ, Νίκο, Κύριε Μαρουλάκη. Πως ξεκίνησες να κάνεις σκίτσα;
Ξεκίνησα να σχεδιάζω γελοιογραφίες εντυπωσιασμένος από την ικανότητα και το ταλέντο ενός συμμαθητή και φίλου μου να σχεδιάζει σε χρόνο μηδέν, καταπληκτικά, γελοιογραφικά ανθρωπάκια. Αυτό είναι, σκέφτηκα. Σκιτσογράφος θα γίνω.

Πως βλέπεις την εικονογράφηση και τη γελοιογραφία στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα υπήρχαν πάντα καλοί γελοιογράφοι όπως και εικονογράφοι παιδικών βιβλίων. Τα πράγματα όμως ήταν και είναι πολύ δύσκολα λόγω του μικρού αγοραστικού κοινού σε σχέση με την Ευρώπη. Οπότε οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλές εδώ.

Τι σ' αρέσει περισσότερο στη γελοιογραφία και στα κόμικς, με τα οποία καταπιάνεσαι;
Στη γελοιογραφία, αυτό που μ' αρέσει είναι ότι όλη η δημιουργία ανήκει σε ένα άτομο. Στον σκιτσογράφο δηλαδή. Και η ιδέα και το σκίτσο. Στα κόμικς πολλές φορές, υπάρχουν δύο δημιουργοί (σενάριο - εικόνες). Μερικές συνεργασίες αυτού του είδους έχουν καταπληκτικά αποτελέσματα, αν και είμαι της γνώμης ότι καλύτερα είναι, ένας κομιξάς να τα κάνει και τα δύο. Και στα δυο είδη πάντως, μ' αρέσει το απεριόριστο ξεφάντωμα της φαντασίας.

Ποια η σχέση σου με το κείμενο είτε στην εικονογράφηση είτε στα κόμικς; Στις δουλειές σου διακρίνω μια προτίμηση στα δικά σου σενάρια;
Έχω συνεργαστεί με πολλούς συγγραφείς και σε παιδικά βιβλία και σε κόμικς. Οι καλύτερες όμως συνεργασίες που έχω κάνει, είναι αυτές με τον εαυτό μου. Τα σκίτσα μου έχουν ανάγκη τα κείμενά μου. Αυτό άλλωστε μου το έχουν ψιθυρίσει πολλές φορές τα ανθρωπάκια μου στο αυτί...

 


 

 

 

 

 

Σκιτσογράφοι
Αρκάς
Ιορδάνης Ανανιάδης
Τάσος Αναστασίου
Αρχέλαος
Τάσος Αποστολίδης
Αντώνης Βαβαγιάννης
Σπύρος Βερύκιος
Δημήτης Βιτάλης
Θεοδόσης Βρανάς
Σπύρος Δερβενιώτης
Μιχάλης Διαλυνάς
Λάζαρος Ζήκος
Πέτρος Ζερβός
Μαρία Ζογλοπίτου
Χρήστος Ζωϊδης
Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Καλαϊτζής
Καρκ
Μιχάλης Κουντούρης
Νίκος Κούτσης
Γιάννης Κουτσούρης
Κυρ
Ηλίας Κυριαζής
Κων
Βασίλης Λώλος
Ηλίας Μακρής
Μποστ
Παναγιώτης Μαραγκός
Νίκος Μαρουλάκης
Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Νίκος Μηλιώρης
Γιάννης Μητσομπόνος
Κώστας Μητρόπουλος
Γιώργος Μπότσος
Αλή Ντίνο 1
Αλή Ντίνο 2
΄Εφη Ξένου
Σπύρος Ορνεράκης
Ζήσης Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαδάκης
Αλέκος Παπαδάτος
Βαγγέλης Παυλίδης
Θανάσης Πέτρου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Φώτης Πεχλιβανίδης
Βλαντιμίρ Ραντιμπράτοβιτς
Στάθης
Tasmar
Τέτη Σώτου
Ηλίας Ταμπακέας
Γιώργος Tραγάκης
Γιώργος Τσούκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Βαγγέλης Χερουβείμ
Βασίλης Χριστοδούλου
Soloup
 
Ειδικά Αφιερώματα

Comicdom 

Δημήτρης Βανέλλης
Παυλίνα Καλλίδου
Koμικοϊστορίες
Γκιουνερί Ιτσογλου
Παραπέντε
Ομάδα "Υ"

Αστεινομία vs Haderer

 
Αrtως Radio
Το ραδιόφωνο του Ως3