Αρχικήισελίδα

Αφιερώματα

Ταιγεγονότα

Artως Radio

Exodως3

 

 

 

 

 

Αφιερώματα

 

 
Αφιερώματα
Ζapink: Έλληνες Σκιτσογράφοι

ΝΙΚΟΣ ΜΗΛΙΩΡΗΣ
΄Όταν φάνηκαν τα φτερά της...

ΚΕΙΜΕΝO: SOLOUPΜια νεραιδο-έκπληξη σας περιμένει από τις πρώτες μέρες του 2003 στα βιβλιοπωλεία. Είναι το νέο κόμικ- άλμπουμ του Νίκου Μηλιώρη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις FUTURA με τον αινιγματικό τίτλο: «ΟΤΑΝ ΦΑΝΗΚΑΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ» . Μια σύγχρονη αλλά και ονειρική ιστορία 64 σελίδων, μας μεταφέρει σε ένα άλλο σήμερα, σε μιαν άλλη Αθήνα. Οι ρυθμοί της πόλης, η καθημερινότητα, η «πεζή πραγματικότητα» των πολλών, δεν εμποδίζουν καθόλου κάποιες «διαφορετικές» υπάρξεις, κάποιες νεράιδες, να βρίσκονται ανάμεσά μας.
Η Αγγλιντάλλ, η ηρωίδα της ιστορίας, είναι μια νεράιδα 18 χρονών, γεννημένη από έναν κάκτο (κι όχι από λουλούδι όπως συνήθως οι υπόλοιπες νεράιδες της πόλης). Αυτό εξηγεί και το όνομά της που σημαίνει «άσχημη και βαρετή». Αλλά όποιος δεν βιάζεται, μπορεί μια μέρα να βρει ανάμεσα και στα πιο απειλητικά αγκάθια, ν' ανθίζει το πιο όμορφο λουλούδι.
Προς το τέλος του ασπρόμαυρου άλμπουμ η ιστορία κορυφώνεται με ένα πολύ εντυπωσιακό εξασέλιδο ξέσπασμα χρωμάτων και ονειρικών σκίτσων. Είναι η στιγμή που οι νεράιδες ενωμένες, αποφασίζουν ν' αναλάβουν δράση!
Ο Μηλιώρης, ενάντια στις μόδες και τα ρεύματα της εποχής, διεκδικεί τον δικό του χώρο, την δικιά του γλώσσα έκφρασης. Επιμένει σε μια μη αγοραία ευαισθησία, σε μια εκτός μόδας «παιδικότητα» κι ακολουθεί το ένστικτό του. Μιλάει ακόμα, γι αυτό που οι περισσότεροι ντρέπονται να ομολογήσουν, ή έχουν πια ξεχάσει. Ξεθάβει την ανάγκη όλων (είτε είσαι εσύ, είτε κάποιος υπουργός), για μια άλλη ζωή, πιο έγχρωμη και πιο ειλικρινή απ' αυτήν της γκρίζας κοινωνικής επιβίωσης.Ο Νίκος Μηλιώρης γεννήθηκε (όχι από κάκτο) το 1970. Παρά την εμμονή και την αγάπη του στα κόμικς, η παρουσία του είναι ιδιαίτερα διακριτική, ίσως όπως και αυτή των ηρώων του. Άρχισε να σκιτσάρει το 1991 και για κάποια χρόνια, χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Ιριδόθεος Πρά-ακ». Περιστασιακά έχει δημοσιεύσει δουλειά του σε διάφορα περιοδικά (Βαβέλ, Περίπλους, Cow, Futura κλπ) και συμμετείχε σε αρκετές εκθέσεις κόμικς. Το 1999 δημοσιεύεται το πρώτο του κόμικ- άλμπουμ «ΤΕΝΤΥΜΠΕΡ» και πάλι από τις εκδόσεις FUTURA. Επίσης ένα ταξίδι σ' ένα διαφορετικό σήμερα, όπου η υπεράσπιση κάτι «ασήμαντου» για τα μάτια των πολλών, ενός παιδικού αρκούδου, γίνεται στόχος, τρόπος και νόημα ζωής. Το «Τέντυμπερ» μάλιστα, είναι αφιερωμένο στην Μαρία Ηλέκτρα Ζογλοπίτου, ενώ κάτι απ' τα «φτεράκια» της, διακρίνουμε και στο «Όταν φάνηκαν τα φτερά της».
Το νέο αλμπουμάκι του Νίκου Μηλιώρη, διαθέτει μια σπάνια στις μέρες μας ευαισθησία.
Δυνατά του στοιχεία είναι το σενάριο, οι ιδέες και οι συμβολισμοί του. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον σκιτσογράφο, το «κονέ» του είναι: aglidall@hotmail.com


 

 

 

 

 

Σκιτσογράφοι
Αρκάς
Ιορδάνης Ανανιάδης
Τάσος Αναστασίου
Αρχέλαος
Τάσος Αποστολίδης
Αντώνης Βαβαγιάννης
Σπύρος Βερύκιος
Δημήτης Βιτάλης
Θεοδόσης Βρανάς
Σπύρος Δερβενιώτης
Μιχάλης Διαλυνάς
Λάζαρος Ζήκος
Πέτρος Ζερβός
Μαρία Ζογλοπίτου
Χρήστος Ζωϊδης
Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Καλαϊτζής
Καρκ
Μιχάλης Κουντούρης
Νίκος Κούτσης
Γιάννης Κουτσούρης
Κυρ
Ηλίας Κυριαζής
Κων
Βασίλης Λώλος
Ηλίας Μακρής
Μποστ
Παναγιώτης Μαραγκός
Νίκος Μαρουλάκης
Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Νίκος Μηλιώρης
Γιάννης Μητσομπόνος
Κώστας Μητρόπουλος
Γιώργος Μπότσος
Αλή Ντίνο 1
Αλή Ντίνο 2
΄Εφη Ξένου
Σπύρος Ορνεράκης
Ζήσης Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαδάκης
Αλέκος Παπαδάτος
Βαγγέλης Παυλίδης
Θανάσης Πέτρου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Φώτης Πεχλιβανίδης
Βλαντιμίρ Ραντιμπράτοβιτς
Στάθης
Tasmar
Τέτη Σώτου
Ηλίας Ταμπακέας
Γιώργος Tραγάκης
Γιώργος Τσούκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Βαγγέλης Χερουβείμ
Βασίλης Χριστοδούλου
Soloup
 
Ειδικά Αφιερώματα

Comicdom 

Δημήτρης Βανέλλης
Παυλίνα Καλλίδου
Koμικοϊστορίες
Γκιουνερί Ιτσογλου
Παραπέντε
Ομάδα "Υ"

Αστεινομία vs Haderer

 
Αrtως Radio
Το ραδιόφωνο του Ως3