Αρχικήισελίδα

Αφιερώματα

Ταιγεγονότα

Artως Radio

Exodως3

 

 

 

 

 

Αφιερώματα

 

 
Αφιερώματα
Ζapink: Έλληνες Σκιτσογράφοι

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΣΟΜΠΟΝΟΣ
Ένας ντέντεκτιβ στην ...Καλλιδρομίου

ΚΕΙΜΕΝO: SOLOUP

Τον ΦΙΛ ΠΩΤ, τον ήρωα του Μητσομπόνου, τον γνώρισα όπως οι περισσότεροι, μέσα από τις σελίδες του «9» όπου και δημοσιευόταν για περίπου πέντε χρόνια. Ένα στριπάκι ασπρόμαυρο που παραπέμπει άμεσα στη «νουάρ» ατμόσφαιρα άλλων γνωστών δημιουργών κόμικς (Pratt, Bernet, Munoz-Sampayo και όχι μόνο) αλλά και στον ιδεότυπο του λογοτεχνικού και κινηματογραφικού ντέντεκτιβ: καμπαρτίνα, μαύρα γυαλιά, καπέλο, τσιγάρο, ποτά και όλα τα γνωστά αξεσουάρ. Η αλήθεια είναι βέβαια (αναλογιζόμενος την εμπειρία μου ως αναγνώστης αλλά και από αυτά που άκουγα ή διάβαζα σε φόρουμ) ότι δεν είχε ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση. Αρκετοί θεωρούσαν το στριπάκι από βαρετό ως και ακατανόητο. Αυτό που έμαθα από την εμπειρία του Ζαπ-ink- το να πλησιάσω δηλαδή και να μελετήσω τη δουλειά τόσων πολλών σύγχρονων σκιτσογράφων- είναι πως κάθε δουλειά έχει τον λόγο της ύπαρξής της. Αναπαριστά τις «μυρουδιές» και τις «γεύσεις» του δημιουργού της. Πρέπει λοιπόν να έχεις υπομονή και διάθεση για να τις αισθανθείς. Ο κάθε δημιουργός έχει κατά νου, μια ολοκληρωμένη εικόνα των ηρώων που εμψυχώνει. Ιδέες που γίνονται εμμονές και στη συνέχεια υπάρξεις που διεκδικούν επίμονα την δική τους ολοκλήρωση. Κι αυτή η εικόνα δεν γίνεται εύκολα κατανοητή από τους αναγνώστες πριν την ολοκλήρωσή της.Στην περίπτωση του Μητσομπόνου, αυτό ισχύει και με το παραπάνω. Το να διαβάζεις με εβδομαδιαίες δώσεις ένα ποιητικά (αυτό)σαρκαστικό στριπάκι, μια εικόνα-εντύπωση μέσα σε ένα περιοδικό γεμάτο από χρώματα, ιστορίες, σχέδια και καρικατούρες, προσπερνιέται αναπόφευκτα ως «βαρετό»κι «ακατανόητο». Έπρεπε να έρθει η ολοκλήρωση του ΦΙΛ ΠΩΤ σε άλμπουμ, να βυθιστείς στην πανέμορφη ατμόσφαιρα του Μητσομπόνου, να διαβάσεις απανωτές τις ατάκες, ριπές τα στριπάκια, για να τον απολαύσεις. Αυτό το εξαιρετικό άλμπουμ, ο «ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΦΙΛ ΠΩΤ» από τις εκδόσεις Αίολος, είναι και η αφορμή για το πλησίασμα στη δουλειά του Μητσομπόνου με μια άλλη διάθεση.
Ο Παναγιώτης έφτασε στα κόμικς μέσα από εικαστικά χωράφια. Αρχικά σπούδασε γραφικές τέχνες στη σχολή Βακαλό και μετέπειτα ζωγραφική στην Academia di Belle Arti της Φλωρεντίας. Στην Ιταλία ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τα κόμικς.. Αναγνώστης περιοδικών όπως το "Frigidair", "Alter-Alter", "Corto Maltese" άλλα. και επισκέπτης σε εκθέσεις με την εμπειρία των πρωτότυπων σελίδων, μεγάλων δημιουργών των κόμικς. Εκεί γνώρισε κι αγάπησε την ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου και της «Νουαρ» κουλτούρας. Γυρίζοντας στην Ελλάδα, δίδαξε γραφιστική στη σχολή Βακαλό. Εργάστηκε επίσης ως εικονογράφος σε περιοδικά όπως το "Marie Clair", "Status", "Playboy", «Σινεμά», και ασχολήθηκε παράλληλα με τη ζωγραφική. Με αυτές του τις «δεξιότητες», τη ζωγραφική και τα σκίτσα δηλαδή, έχει... εκτεθεί σε αρκετές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Η τελευταία του έκθεση με παρουσίαση πρωτοτύπων του ΦΙΛ ΠΩΤ όπως και ζωγραφικά έργα επηρεασμένα από την ατμόσφαιρα του βιβλίου, έγινε το Μάρτιο στην γκαλερί Kalfayan. Η ίδια έκθεση μεταφέρεται κι εγκαινιάζεται στις 4 Μαΐου στην ομώνυμη γκαλερί στη Θεσσαλονίκη.Ο ΦΙΛ ΠΩΤ κατά τ άλλα, δεν είναι τόσο πρόσφατη υπόθεση. Μπορεί να βρήκε τον ζωτικό του χώρο στο περιοδικό «9» της Ελευθεροτυπίας αλλά είχε την δική του πολύχρονη διαδρομή, στους δαιδάλους του μυαλού του δημιουργού του. Κάπου μέσα στο1982, σε μια ιταλική έκδοση του «Τοτέμ», τον πετυχαίνει στο «δόξα πατρί» ο κεραυνός της έμπνευσης. Σε μια σειρά του SETBON με ήρωα κάποιον LAMAR να μπερδεύεται με τους «ερυθρούς Χμερ», αναφερόταν ο διαβόητος ΠΟΛ ΠΟΤ. Το Μητσομπονάκι που τότε (όπως γράφει και στην εισαγωγή του βιβλίου του απ όπου και οι πληροφορίες) έπινε πολύ, σκαρφίστηκε τον δικό του ήρωα ΦΙΛ ΠΟΤ, λογοπαίζοντας με τον «ΦΙΛο του ΠΟΤού». Η εμμονή του με αυτό το ...αλκοολούχο σκαρίφημα, έφτασε στην ολοκλήρωση της πρώτης κόμικ ιστορίας του το 1988 γραμμένο στα Ιταλικά. Η ίδια ιστορία ξανασχεδιασμένη, ασπρόμαυρη και μεταφρασμένη στα Ελληνικά, δημοσιεύτηκε το 1992 στο περιοδικό «ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ» του Θανάση Λάλα. Την ίδια χρονιά εμφανίζεται και δεύτερη ιστορία του Ποτ στο περιοδικό «Νέο Επίπεδο». Το 1996 αν-ορθογραφείται ως ΦΙΛ ΠΩΤ (με ωμέγα) και με μια μικρή σειρά από στριπάκια, αναζητεί την τύχη του στα διάφορα περιοδικά. Μια θέση που φυσικά βρήκε και στέριωσε μερικά χρόνια αργότερα, όπως προείπαμε , στο «9».

Η ολοκληρωμένη έκδοση σε τόμο των ιστοριών του ΦΙΛ ΠΩΤ- τα γνωστά στριπάκια με τα ράστερ αλλά και έγχρωμα, πολυσέλιδες ιστορίες και προσχέδια - είναι εξαιρετική. Θα τολμούσα να πω ότι είναι από τα καλύτερα κόμικς άλμπουμ που έχουν βγει τα τελευταία χρόνια από Έλληνα δημιουργό. Τα ...χειροποίητα σκίτσα του με εμφανείς τις αλληλοκαλύψεις και τις κοπιδιές των ράστερ (ο Μητσομπόνος δηλώνει ότι απεχθάνεται κομπιούτερ και σκληρούς δίσκους), προσθέτουν στην ατμόσφαιρα και τις περιπλανήσεις του ΦΙΛ στην πόλη, στις όμορφες καμπύλες και στα μπαρ. Οι σκιές και οι ασάφειες του σχεδίου παντρεμένες με τις σκιές του καπέλου, της νύχτας και των σκέψεων. Καπνός από τσιγάρα, κατά προτίμηση Καρέλια. Αναθυμιάσεις από τζιν και βότκες. «Ο ήρωας είναι το περιβάλλον του» σημειώνει εύστοχα ο Μητσομπόνος και αναρωτιέται τι συγγένειες μπορεί να έχει ο ίδιος με τον εγκεφαλικό του συγκάτοικο. Ένα «περιβάλλον» που, μεταξύ μας, έχει και κάτι από Καλλιδρομίου. Από αυτό που φαίνεται κι από αυτό που δεν φαίνεται. Κάπου εκεί πρέπει να τα πίνει ο ΦΙΛ. Εγώ δεν τον έχω δει.. Έχω συναντήσει όμως τον Μητσομπόνο. Βίοι παράλληλοι σε παρακείμενα καφέ.
Τώρα ο Φιλ νομίζω ότι γύρισε σελίδα. Μπορεί να βρήκε τον χάρτινο χώρο του αλλά συνεχίζει να σεργιανάει στην πόλη ελεύθερος, πολιορκημένος απ τις σκέψεις του. Τώρα νομίζω ο Παναγιώτης ξεπαίδεψε. Παναγιώτη, καλή συνέχεια...


 

 

 

 

 

Σκιτσογράφοι
Αρκάς
Ιορδάνης Ανανιάδης
Τάσος Αναστασίου
Αρχέλαος
Τάσος Αποστολίδης
Αντώνης Βαβαγιάννης
Σπύρος Βερύκιος
Δημήτης Βιτάλης
Θεοδόσης Βρανάς
Σπύρος Δερβενιώτης
Μιχάλης Διαλυνάς
Λάζαρος Ζήκος
Πέτρος Ζερβός
Μαρία Ζογλοπίτου
Χρήστος Ζωϊδης
Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Καλαϊτζής
Καρκ
Μιχάλης Κουντούρης
Νίκος Κούτσης
Γιάννης Κουτσούρης
Κυρ
Ηλίας Κυριαζής
Κων
Βασίλης Λώλος
Ηλίας Μακρής
Μποστ
Παναγιώτης Μαραγκός
Νίκος Μαρουλάκης
Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Νίκος Μηλιώρης
Γιάννης Μητσομπόνος
Κώστας Μητρόπουλος
Γιώργος Μπότσος
Αλή Ντίνο 1
Αλή Ντίνο 2
΄Εφη Ξένου
Σπύρος Ορνεράκης
Ζήσης Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαδάκης
Αλέκος Παπαδάτος
Βαγγέλης Παυλίδης
Θανάσης Πέτρου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Φώτης Πεχλιβανίδης
Βλαντιμίρ Ραντιμπράτοβιτς
Στάθης
Tasmar
Τέτη Σώτου
Ηλίας Ταμπακέας
Γιώργος Tραγάκης
Γιώργος Τσούκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Βαγγέλης Χερουβείμ
Βασίλης Χριστοδούλου
Soloup
 
Ειδικά Αφιερώματα

Comicdom 

Δημήτρης Βανέλλης
Παυλίνα Καλλίδου
Koμικοϊστορίες
Γκιουνερί Ιτσογλου
Παραπέντε
Ομάδα "Υ"

Αστεινομία vs Haderer

 
Αrtως Radio
Το ραδιόφωνο του Ως3