Αρχικήισελίδα

Αφιερώματα

Ταιγεγονότα

Artως Radio

Exodως3

 

 

 

 

 

Αφιερώματα

 

 
Αφιερώματα
Ζapink: Eιδικά Αφιερώματα

ΟΜΑΔΑ "Υ"
Έλληνες ...υπερήρωες;

ΚΕΙΜΕΝO: SOLOUPΥπερήρωες στην πάλαι ποτέ ψωροκώσταινα; Αντέχει κάτι τέτοιο το φτωχό μας πριγκιπάτο; Θα μου πείτε γιατί όχι. Ειδικά μετά τη νίκη της Εθνικής Ελλάδος στην Πορτογαλία και τα κατορθώματα των Ελλήνων Ολυμπιονικών το καλοκαίρι, τα πάντα είναι δυνατά. Στα κόμικς πάντως -λίγο προφητικά-, οι Έλληνες χάρτινοι υπερήρωες είχαν ήδη εμφανιστεί από την άνοιξη του 2004.
Ομάδα «Υ». Μια φιλόδοξη προσπάθεια που οφείλει την υλοποίησή της στις εκδόσεις «Ψυχής τα Λαμπυρίσματα» και που βαδίζει αισιόδοξα στο τρίτο της άλμπουμ. Η νέα σειρά κόμικς με τον τίτλο «Ύψιλον» καταπιάνεται ουσιαστικά για πρώτη φορά στα λημέρια μας, με την κόμικ-παράδοση των ηπερηρώων. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η πρωτοτυπία της σειράς αλλά και το ρίσκο της.
Τρεις νέοι άνθρωποι σε κάποια «ανύποπτη» στιγμή του σωτήριου έτους 1996, αποφάσισαν να βάλουν μπροστά ένα μεγαλόπνοο παιχνίδι. Ο Βασίλης Χειλάς στο σενάριο, ο Θάνος Κόλλιας στο σχέδιο και ο Γιάννης Αλέρτας στο χρωμάτισμα, ξεκίνησαν να στήσουν την πρώτη Ελληνική χάρτινη υπερομάδα. Μια χρονιά, που αν αναλογιστούμε τον βύθουλα που κυριαρχούσε εκείνες τις ημέρες στα κόμικς, οι μόνοι πραγματικοί υπερήρωες ήταν αυτοί που αυτο-καταστροφικά αυτο-προσδιορίζονταν ως «δημιουργοί κόμικς» και προσπαθούσαν ξυπόλητοι να σκιτσάρουν χάρτινα ανθρωπάκια. Και μόνο η απόφαση λοιπόν, αποτελούσε αναμφίβολα, μια υπερηρωική πράξη.
Η περιπέτεια της δημιουργίας πέρασε από μύρια κύματα, για να βρει τελικά το τυπογραφικό της μελάνι οκτώ χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2004.Τεύχος πρώτο- Ομάδα «Υψίλιον». Ο Κυανόλευκος, η Πυθία, το Υγρόν Πυρ η Ήβη και ο Πάνας, ο Δαίμων και η Κίρκη, υπερήρωες αλλά όχι υπεράνθρωποι, ξεκινούν σε μια εποχή σύγχυσης ιδεών και ιδανικών να φτιάξουν έναν καινούργιο μύθο, φτιαγμένοι κι αυτοί από τα μοντέρνα υλικά της σύγχρονης κοινωνίας. Πολυεθνικές, συμφέροντα, ΜΜΕ, πολιτική και το κακό συναπάντημα μπλέκονται παντού, ακόμα και πίσω από αυτήν την ίδια υπερ-ομάδα. Η δράση της πρώτης, εισαγωγικής ιστορίας, εξελίσσεται στην λογική των υπερηρωικών δανείων, προσομοιώσεων και προσαρμογών. Όλα κινούνται υπερηρωικώς «ομαλά» μέχρι και τον βαθμό της .πολιτικής παρεξήγησης. Και δικαιολογημένα ίσως, αν απομονώσουμε κάποια κείμενα όπως. «ο καθένας από εμάς συμβολίζει και από μια πτυχή του δυναμισμού που διακρίνει τη φυλή μας, τη φλόγα που καίει μέσα μας και μας οδηγεί σε επιτεύγματα ανεπανάληπτα», ή «προσέχετε εσείς που επιβουλεύεστε το μέλλον της χώρας μου γιατί θα με βρείτε μπροστά σας! Το λέω εγώ, ο Κυανόλευκος».Ή ακόμα περισσότερο αν δούμε τον σημ(αι)ολογικό σχεδιασμό του γαλανόλευκου ήρωα με το σταυρό κυριολεκτικά στο. «δόξα πατρί». Η ανατροπή στο πρώτο άλμπουμ αργεί να έρθει, μόλις στην τρίτη σελίδα πριν το τέλος. Και αυτή η λεπτομέρεια έκανε ν' ανάψουν διάφορα καντήλια στο διαδίκτυο (στο forum του comicart.gr και αλλού) εναντίον της ομάδας «Υ» και των δημιουργών τους. Μέρη της ιστορίας είχαν ήδη προ-δημοσιευτεί σε ιστοσελίδα, και ο χλευασμός έπεσε σύννεφο στο νέο φρούτο που εμφανίστηκε απρόσκλητα στην κομικσόπιατσα. Νέοι, άγνωστοι δημιουργοί, χωρίς «πλάτες» και προστάτες. Εύκολος μεζές για τους παροικούντες της ελληνικής αυτάρεσκης σκιτσο-παράγκας. Σχόλια άλλοτε δικαιολογημένα και κριτικά, άλλοτε χολιασμένα και αδικαιολόγητα. Το καλό πάντως είναι ότι με αφορμή το «Υ» άρχισε μια καινούργια κουβέντα για τους κόμικς υπερήρωες. Και από τη κουβέντα και το διάλογο, σίγουρα βγαίνει κάτι νέο. Ήδη φαίνεται η θεματική επιρροή- έστω και ...αποδομητικά- σε έλληνες δημιουργούς όπως στους σκιτσογράφους του Subart, στο Δερβενιώτη και τη μάνα Ρέιβερ, στον γράφοντα με τον «Κάμεραμαν» και σε άλλους.Η προσπάθεια των Χειλά, Κόλλια και Αλέρτα αποτελεί σήμερα μια αξιόλογη κίνηση στα Ελληνικά κόμικς. Μια πρωτοποριακή συνεργασία «εργαστηρίου» όπου άλλος γράφει, άλλος σχεδιάζει και άλλος χρωματίζει, σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στη χώρα του «όλα μόνος μου». Κάποια εμφανή προβλήματα - αμηχανία στο στήσιμο των διαλόγων, υπερβολή στη κίνηση του σεναρίου και σχεδιαστική σκληρότητα κυρίως στο πρώτο τεύχος- όσο δεν απουσιάζει η αυτοκριτική, με τη δουλειά στην εξέλιξη των τευχών μπορούν ν' αμβλυνθούν.
Όμως το ακροβατικό της υπόθεσης κρύβεται αλλού. Οι δημιουργοί του «Ύψιλον» αν και λάτρεις της υπερηρωικής κόμικς κουλτούρας, σίγουρα δεν ίπτανται στους ιδεοτυπικούς αιθέρες του σούπερμαν (ή καλύτερα, του captain America και των fantastic four). Άλλωστε έχουν ήδη δήξει απομυθοποιητική διάθεση. Μια επαναπροσέγγιση του σύμπαντος των υπερηρώων και μια προσγείωση στην ελληνική πραγματικότητα.. Κατά την ταπεινή μου γνώμη όμως, ο πειραματισμός και ο πειρασμός να μπερδέψουν στα πόδια της ομάδας «Υ» πολιτικές και ιδεολογικές παραμέτρους, εκτός από επικίνδυνες- στις απλοποιήσεις ή στις υπερβολές της- μπορεί να αποδειχθούν και ολέθριες για το ίδιο το εγχείρημα των τριών δημιουργών. Μάλλον βαραίνουν παρά βοηθούν την εξέλιξη της μυθοπλασίας και θέλει ιδιαίτερη προσοχή και μαεστρία στο πώς θα τις χειριστούν στην εξέλιξη της υπερηρωικής ομάδας. Παιδιά προσοχή και καλή συνέχεια.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά του «Ύψιλον» αλλά και για απ' ευθείας παραγγελία των άλμπουμ του Κυανόλευκου και της παρέας του, μπορείτε ν' απευθυνθείτε στις εκδόσεις «Ψυχής τα Λαμπυρίσματα» στο τηλ. 210 9012.700 ή να περάσετε μια ηλεκτρονική βόλτα από τη διεύθυνση www.soultwinkles.gr  


 

 

 

 

 

Σκιτσογράφοι
Αρκάς
Ιορδάνης Ανανιάδης
Τάσος Αναστασίου
Αρχέλαος
Τάσος Αποστολίδης
Αντώνης Βαβαγιάννης
Σπύρος Βερύκιος
Δημήτης Βιτάλης
Θεοδόσης Βρανάς
Σπύρος Δερβενιώτης
Μιχάλης Διαλυνάς
Λάζαρος Ζήκος
Πέτρος Ζερβός
Μαρία Ζογλοπίτου
Χρήστος Ζωϊδης
Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Καλαϊτζής
Καρκ
Μιχάλης Κουντούρης
Νίκος Κούτσης
Γιάννης Κουτσούρης
Κυρ
Ηλίας Κυριαζής
Κων
Βασίλης Λώλος
Ηλίας Μακρής
Μποστ
Παναγιώτης Μαραγκός
Νίκος Μαρουλάκης
Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Νίκος Μηλιώρης
Γιάννης Μητσομπόνος
Κώστας Μητρόπουλος
Γιώργος Μπότσος
Αλή Ντίνο 1
Αλή Ντίνο 2
΄Εφη Ξένου
Σπύρος Ορνεράκης
Ζήσης Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαδάκης
Αλέκος Παπαδάτος
Βαγγέλης Παυλίδης
Θανάσης Πέτρου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Φώτης Πεχλιβανίδης
Βλαντιμίρ Ραντιμπράτοβιτς
Στάθης
Tasmar
Τέτη Σώτου
Ηλίας Ταμπακέας
Γιώργος Tραγάκης
Γιώργος Τσούκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Βαγγέλης Χερουβείμ
Βασίλης Χριστοδούλου
Soloup
 
Ειδικά Αφιερώματα

Comicdom 

Δημήτρης Βανέλλης
Παυλίνα Καλλίδου
Koμικοϊστορίες
Γκιουνερί Ιτσογλου
Παραπέντε
Ομάδα "Υ"

Αστεινομία vs Haderer

 
Αrtως Radio
Το ραδιόφωνο του Ως3