Αρχικήισελίδα

Αφιερώματα

Ταιγεγονότα

Artως Radio

Exodως3

 

 

 

 

 

Αφιερώματα

 

 
Αφιερώματα
Ζapink: Έλληνες Σκιτσογράφοι

ΣΠΥΡΟΣ ΟΡΝΕΡΑΚΗΣ
Ο άνθρωπος σχολή...

ΚΕΙΜΕΝO: SOLOUPΠως λέμε «ο άνθρωπος λάστιχο»; Κάπως έτσι λοιπόν... «ο άνθρωπος σχολή».Ο Σπύρος Ορνεράκης είναι κυριολεκτικά ...άνθρωπος- σχολή με δύο έννοιες: Πρώτον, διότι ως γνωστόν, είναι ο δημιουργός της "Σχολής Ορνεράκη", της πιο οργανωμένης σχολής σκίτσου στην Ελλάδα. (Το ZAP-INK έχει παρουσιάσει εκτενέστερα τη σχολή, σε παλαιότερο τεύχος). Δεύτερον, διότι με τις προσωπογραφίες του και την καθαρή του γραμμή, έφτιαξε ...«σχολή», ένα ολόκληρο ρεύμα προσωπογράφων στις Ελληνικές εφημερίδες. Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Ο Σπύρος Ορνεράκης επαληθεύοντας την κατάληξη «-ακης», γεννήθηκε στα Χανιά. Σε ηλικία 18 χρονών φτάνει στην Αθήνα, όπου και σπουδάζει στο Α.Τ.Ι. σκηνογραφία και διακόσμηση. Το άτι της σκιτσογραφίας, το καβάλησε το 1971 όταν άρχισε την συνεργασία του με το περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ». Από τότε δεν τον χάσαμε από τα μάτια μας, ούτε οι εφημερίδες από τις σελίδες τους. Δίνει σκίτσα στα «ΝΕΑ» όπου συνεχίζει να εργάζεται μέχρι σήμερα, αλλά και σε πολλές άλλες εφημερίδες. Συνεργάστηκε κατά περιόδους με το «ΒΗΜΑ», τη «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», τη «ΠΡΩΙΝΗ», τη «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», τις «ΕΙΔΗΣΕΙΣ», τα «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΝΕΑ» και αλλού.Το 1974, την εποχή του δημοψηφίσματος, οι αφίσες του ενάντια στην επιστροφή του βασιλιά, κάνουν πάταγο. Γίνονται λάβαρα ενός ολόκληρου κινήματος, «σήμα κατατεθέν» ενός μεγάλου κεφαλαίου την νεότερης ελληνικής ιστορίας. Το γνωστό σας παιδάκι που κάνει (ανυπόγραφα) το πιπί του στην βασιλική κορόνα, είναι φυσικά του Σπύρου. Από τότε, σε οποιαδήποτε αναθέρμανση του ζητήματος, βλέπουμε ξανά και ξανά, το παιδάκι ν' ανακουφίζει την βασιλική του ακράτεια στις σελίδες των εφημερίδων.
Το 1975, καταγράφει για τον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» τις δίκες της Χούντας και την ίδια χρονιά, παίρνει το δεύτερο βραβείο στην παγκόσμια έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.Το 1991, τα «ΝΕΑ» του αναθέτουν την κάλυψη μιας άλλης δίκης, της περίφημης «δίκης Κοσκωτά». Ένα σκιτσογραφικό ρεπορτάζ, μια διαφορετική απεικόνιση των γεγονότων . Εντάσεις, βλέμματα, στάσεις, χειρονομίες... Τη γλώσσα του σώματος που δεν κατέγραψαν ή προσπέρασαν βιαστικά οι κάμερες και τα κείμενα των δημοσιογράφων, αποτυπώθηκαν- με την παρατηρητικότητα και την ευαισθησία του Σπύρου- στο χαρτί και στις σελίδες των «Νέων». Το σύνολο αυτών των ...ντοκουμέντων, κυκλοφόρησαν το 1992 σε μια προσεγμένη έκδοση με τον τίτλο: «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ "ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΚΗΣ"» από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ . Αξιοπρόσεκτο αποτύπωμα του βιβλίου(όπως άλλωστε της δίκης και της εποχής αυτής), είναι μεταξύ άλλων, το σκίτσο της τραγικής κατάρρευσης του Κουτσόγιωργα στο κάθισμά του. Όλα αυτά τα χρόνια, οι εφημερίδες δεν μονοπώλησαν την δημιουργικότητα του Ορνεράκη.Συνεργάζεται με πολλά ειδικά περιοδικά και περιοδικά ποικίλης ύλης (το ΩΣ3 άμα λάχει) , κάνει εξώφυλλα και εικονογραφήσεις σε παιδικά βιβλία , μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιητικές συλλογές, εικονογραφήσεις στον ΟΕΣΒ κλπ. Επίσης ασχολείται με το θέατρο και την τηλεόραση ως σκηνογράφος και σκιτσογράφος. Αποκορύφωμα ίσως, αυτής της επιτυχημένης συνεργασίας με την τηλεόραση, είναι τα περίφημα «Παιχνίδια χωρίς σύνορα». Για τουλάχιστον τρεις χρονιές, ο Σπύρος Ορνεράκης γίνεται η ψυχή των παιχνιδιών, τόσο σε σκηνικά όσο και σε ιδέες.
Εκτός από την πολιτική γελοιογραφία που υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια με χιούμορ και πολιτική οξυδέρκεια , το μεγάλο του «ατού», είναι η άριστη σχεδιαστική του ικανότητα, και το ταλέντο του στις προσωπογραφίες. Φιγούρες με κλειστά , πολλές φορές αφαιρετικά περιγράμματα, σίγουρο κι απέριττο σχέδιο με τονισμό των γραμμών κυρίως γύρω από τα πρόσωπα, δίνει στα ρεαλιστικά σκίτσα ή στις καρικατούρες του ένα ιδιαίτερο, προσωπικό και αναγνωρίσιμο στυλ.

Πιστεύω μάλιστα, ότι με αυτό ακριβώς το ιδιαίτερο ύφος στις προσωπογραφίες, επηρέασε άμεσα και δημιουργικά την νεώτερη γενιά των προσωπογράφων σχεδιαστών, τόσο ως καλλιτέχνης, όσο και ως δάσκαλος στην ομώνυμη σχολή του.
Στη σχολή, που τα τελευταία χρόνια αφιερώνεται ολοένα και πιο πολύ, κι έχει φτιάξει γύρω του, εκτός από ένα φυτώριο νέων σκιτσογράφων, κι ένα δημιουργικό πυρήνα επώνυμων σχεδιαστών - δασκάλων.
Για όσους θέλετε να μάθετε κατιτί παραπάνω για τον δάσκαλο Ορνεράκη, σημειώνω εδώ, την ιστοσελίδα της σχολής του: www.ornerakis.gr


 

 

 

 

 

Σκιτσογράφοι
Αρκάς
Ιορδάνης Ανανιάδης
Τάσος Αναστασίου
Αρχέλαος
Τάσος Αποστολίδης
Αντώνης Βαβαγιάννης
Σπύρος Βερύκιος
Δημήτης Βιτάλης
Θεοδόσης Βρανάς
Σπύρος Δερβενιώτης
Μιχάλης Διαλυνάς
Λάζαρος Ζήκος
Πέτρος Ζερβός
Μαρία Ζογλοπίτου
Χρήστος Ζωϊδης
Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Καλαϊτζής
Καρκ
Μιχάλης Κουντούρης
Νίκος Κούτσης
Γιάννης Κουτσούρης
Κυρ
Ηλίας Κυριαζής
Κων
Βασίλης Λώλος
Ηλίας Μακρής
Μποστ
Παναγιώτης Μαραγκός
Νίκος Μαρουλάκης
Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Νίκος Μηλιώρης
Γιάννης Μητσομπόνος
Κώστας Μητρόπουλος
Γιώργος Μπότσος
Αλή Ντίνο 1
Αλή Ντίνο 2
΄Εφη Ξένου
Σπύρος Ορνεράκης
Ζήσης Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαδάκης
Αλέκος Παπαδάτος
Βαγγέλης Παυλίδης
Θανάσης Πέτρου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Φώτης Πεχλιβανίδης
Βλαντιμίρ Ραντιμπράτοβιτς
Στάθης
Tasmar
Τέτη Σώτου
Ηλίας Ταμπακέας
Γιώργος Tραγάκης
Γιώργος Τσούκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Βαγγέλης Χερουβείμ
Βασίλης Χριστοδούλου
Soloup
 
Ειδικά Αφιερώματα

Comicdom 

Δημήτρης Βανέλλης
Παυλίνα Καλλίδου
Koμικοϊστορίες
Γκιουνερί Ιτσογλου
Παραπέντε
Ομάδα "Υ"

Αστεινομία vs Haderer

 
Αrtως Radio
Το ραδιόφωνο του Ως3