Αρχικήισελίδα

Αφιερώματα

Ταιγεγονότα

Artως Radio

Exodως3

 

 

 

 

 

Αφιερώματα

 

 
Αφιερώματα
Ζapink: Έλληνες Σκιτσογράφοι

ΖΗΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ένας Πέρης απ' τη Χαλκίδα...

ΚΕΙΜΕΝO: SOLOUPΊσως οι περισσότεροι από εσάς, να μην γνωρίζετε ακόμη καλά, τη δουλειά του Ζήση Παπαγεωργίου. Αυτό βέβαια, δεν ισχύει για τους αναγνώστες του περιοδικού RAM, που σίγουρα έχουν αγαπήσει από καιρό, τα σκιτσάκια του Ζήση.
Ευκαιρία λοιπόν, μιας και αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του ZAP-ink, να ρίξουμε μια πρώτη ματιά στη δουλειά του και να πάρουμε μικρή…γεύση απ’ τα σκιτσάκια του. Και λέω «πρώτη», γιατί είμαι σίγουρος ότι θα συναντήσετε πολλές φορές μπροστά σας στο μέλλον, τις εικονογραφήσεις του.Ο Ζήσης Παπαγεωργίου λοιπόν, είναι ακόμα ένα εύγευστο ελληνικό φρούτο που δεν επιβεβαιώνει κανένα κανόνα σκιτσογραφικής φρουτολογίας, αποτελώντας άλλη μια λαμπρή εξαίρεση αυτοδίδακτου δημιουργού. Οι σπουδές του είναι τα μαθηματικά στο Α.Π.Θ και παλαιότερα, κάποια εξάμηνα γραφίστικης σε ΙΕΚ. Απ' το 1996 εργάζεται σταθερά σε γραφικές τέχνες στη Χαλκίδα, όπου και ζει με την οικογένειά του. (Στη Χαλκίδα ζει, όχι στις γραφικές τέχνες).
Μια απ' τις μακροβιότερες ασχολίες του και μάλλον άσχετη με το σχέδιο, είναι το ...ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ (με τρια ΝΤΑΝ παρακαλώ! { Με τόσα νταν ρε Ζήση, ούτε καμπάνα να ήσουνα [σημ: Χαχ αχ αχ... σαχλό ελληνικό χούμορ}] ). Καμία σχέση δηλαδή με κόμικς και τέτοια. Παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι σιγά-σιγά άρχισαν να τον κερδίζουν η εικονογράφηση, τα σκίτσα. και φυσικά εμείς, οι αναγνώστες του.
Αφού πέρασε «τούφα» στο στρατό, ζωγραφίζοντας ντουβάρια στρατοπέδων και πορτρέτα καραβανάδων, το ταλέντο του έμενε σκλαβωμένο στην ανωνυμία . Κάποια στιγμή και με τη προτροπή της γυναίκας του, μάζεψε κάποια σκίτσα για υπολογιστές και χτύπησε την πόρτα του Ram. Κάπως έτσι ξεκίνησε το 2001 η επιτυχημένη συνεργασία τους με κάποια κομπιουτερο-στριπάκια, έχοντας για ήρωα τον «Πέρη», ένα μικρό «αθώο» σκυλάκι με μακριά χαρακτηριστικά αφτιά.. Τίτλος της σειράς, ο καθόλου «αθώος»: «Βγες και ξαναμπές».
Ταυτόχρονα και για κανένα χρόνο, εμφανίζεται κάθε 15 ημέρες ακόμα ένα στριπάκι του, στην ηλεκτρονική στήλη του in.gr για το αυτοκίνητο. Το θέμα όπως είναι ευνόητο, τα αυτοκίνητα. Ξανά ήρωας ο Πέρης, ξανά ο υπονοούμενος τίτλος : «να σπρώξω».Τα Χριστούγεννα του 2001 πέφτει στο περιοδικό και η ιδέα για ένα εορταστικό CD με ψηφιακά παιχνίδια για παιδιά. Παρά τα σχετικά κενά του πρώτου CD, είχε σημαντική αποδοχή κι από τότε , το... πείραμα επαναλαμβάνεται συχνάκις με επιτυχία.
Τα σιντάκια έχουν πληθύνει, αποτελώντας σήμερα, μιαν αναμενόμενη μηνιαία έκπληξη, τόσο για τους αναγνώστες του περιοδικού , όσο και για τα παιδιά τους. Ήρωες της σειράς και πάλι ο Πέρης, αλλά και η Κάτια, που κατάφεραν με το κέφι τους, να αναδιαμορφώσουν και ν' ανανεώσουν -προς έκπληξη όλων- το κοινό του RAM.
Παιχνίδια με σκιτσάκια και flash animation για παιδιά προσχολικής ηλικίας (Ram kid, 2002) αλλά και για παιδιά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού (2003).
Κι έπεται συνέχεια μ' ευχάριστες εκπλήξεις... Υπομονή να 'χετε.
Ο Ζήσης εκτός των άλλων, συμμετείχε τα τελευταία χρόνια και στις εκθέσεις ερασιτεχνικής γελοιογραφίας του Λαφυστίου, λαμβάνοντας το 2002 και μια τιμητική διάκριση απ' το δήμο Λεβαδέων.
Επίσης, το 2003 πήρε δικαίως (λόγω ποιότητας της δουλειάς του) το πρώτο βραβείο, στον -κατά τα άλλα αμφιλεγόμενο ως προς τις πολιτικάντικες προθέσεις του- διαγωνισμό αντιπολεμικής γελοιογραφίας στη Θεσσαλονίκη.
Η γραμμή του Ζήση, ιδιαίτερα καθαρή, πλήρης κι εκφραστική, με καλόκαρδους μεγαλομάτηδες ήρωες στο ύφος των αμερικάνικων καρτουνίστικων σχεδίων, είναι ιδανική για παιδικά σκίτσα και στριπάκια. Αυτό δηλώνει και την αγάπη του δημιουργού τους για το συγκεκριμένο είδος και τη διάθεσή του ν' ασχοληθεί, όσο μπορεί περισσότερο, και με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Αλάνθαστος αυστηρός κριτής αλλά και συμβουλάτορας, είναι ο Παναγιώτης, ο γιος του, ο οποίος μετά τα πρώτα μπουσουλήματα, άρχισε να παίζει και με το ποντίκι του μπαμπά του και να δοκιμάζει σε... «Πανελλήνια πρώτη», τα παιχνίδια του Πέρη.
Αρκετά σύντομα, θα γίνει και μια ατομική έκθεση με τη δουλειά του στη Χαλκίδα. Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ θα είμαστε να σας τις πούμε. Ως τότε, μπορείτε να επισκεφθείτε και το προσωπικό site του Ζήση στη διεύθυνση: http://users.otenet.gr/~jpap2/
Ζήση, καλή συνέχεια...


 

 

 

 

 

Σκιτσογράφοι
Αρκάς
Ιορδάνης Ανανιάδης
Τάσος Αναστασίου
Αρχέλαος
Τάσος Αποστολίδης
Αντώνης Βαβαγιάννης
Σπύρος Βερύκιος
Δημήτης Βιτάλης
Θεοδόσης Βρανάς
Σπύρος Δερβενιώτης
Μιχάλης Διαλυνάς
Λάζαρος Ζήκος
Πέτρος Ζερβός
Μαρία Ζογλοπίτου
Χρήστος Ζωϊδης
Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Καλαϊτζής
Καρκ
Μιχάλης Κουντούρης
Νίκος Κούτσης
Γιάννης Κουτσούρης
Κυρ
Ηλίας Κυριαζής
Κων
Βασίλης Λώλος
Ηλίας Μακρής
Μποστ
Παναγιώτης Μαραγκός
Νίκος Μαρουλάκης
Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Νίκος Μηλιώρης
Γιάννης Μητσομπόνος
Κώστας Μητρόπουλος
Γιώργος Μπότσος
Αλή Ντίνο 1
Αλή Ντίνο 2
΄Εφη Ξένου
Σπύρος Ορνεράκης
Ζήσης Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαδάκης
Αλέκος Παπαδάτος
Βαγγέλης Παυλίδης
Θανάσης Πέτρου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Φώτης Πεχλιβανίδης
Βλαντιμίρ Ραντιμπράτοβιτς
Στάθης
Tasmar
Τέτη Σώτου
Ηλίας Ταμπακέας
Γιώργος Tραγάκης
Γιώργος Τσούκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Βαγγέλης Χερουβείμ
Βασίλης Χριστοδούλου
Soloup
 
Ειδικά Αφιερώματα

Comicdom 

Δημήτρης Βανέλλης
Παυλίνα Καλλίδου
Koμικοϊστορίες
Γκιουνερί Ιτσογλου
Παραπέντε
Ομάδα "Υ"

Αστεινομία vs Haderer

 
Αrtως Radio
Το ραδιόφωνο του Ως3