Αρχικήισελίδα

Αφιερώματα

Ταιγεγονότα

Artως Radio

Exodως3

 

 

 

 

 

Αφιερώματα

 

 
Αφιερώματα
Ζapink: Eιδικά Αφιερώματα

ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΞΑΝΑ!

ΚΕΙΜΕΝΟ: SOLOUP

Δεν είναι σίριαλ, δεν είναι παιχνίδι, δεν είναι του ρολογιού οι δείκτες, δεν είναι έκφραση αποφυγής-την τελευταία στιγμή- από μια καταστροφή. Είναι το γνωστό, θρυλικό (για τους αναγνώστες του μια δεκαετία πριν) περιοδικό: «ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ.... Χιούμορ και κόμικς για μεγάλους». Εγώ, αν και «γέννημα-θρέμμα» της «ΒΑΒΕΛ», του άλλου σημαντικού και πολυχρονεμένου περιοδικού κόμικς στην Ελλάδα, δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου γι' αυτήν την είδηση. Το «Παραπέντε» επανακυκλοφορεί. Το «Παραπέντε» ξανά στα περίπτερα!
Με περισσότερα σκίτσα και λιγότερα λόγια, με κόμικς επικεντρωμένα περισσότερο στο χιούμορ και τις ανατροπές του αστείου, ενός αστείου όμως που ταυτόχρονα θέλει να είναι κριτικό και καυστικό, το περιοδικό και ο εκδότης του Γιώργος Μπαζίνας αναζητούν ξανά μια καινούργια ταυτότητα στον χώρο των κόμικς. Τον δικό τους χώρο, το δικό τους κοινό. Και ίσως αλλά και μακάρι, αυτό πια να είναι εφικτό. Σε μια εποχή όπου τα κόμικς ξαναμπαίνουν δημιουργικά στο «παιχνίδι» και οι προτιμήσεις ενός ολοένα μεγαλύτερου κοινού εξειδικεύονται (ήδη κυκλοφορούν δυναμικά και συνυπάρχουν η «Βαβέλ», το «9» της Ελευθεροτυπίας και η «Γαλέρα» ενώ υπάρχουν και εκδόσεις με ειδίκευση στα «φανταστικά», «υπερηρωικά», «εναλλακτικά» κ.λ.π. κόμικς), ένα περιοδικό με χιουμοριστικά κόμικς για ενήλικες είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτο. Δύσκολη η αγορά των κόμικς. Και οι εμπλεκόμενοι (εκδότες, σκιτσογράφοι, ακόμα και το κοινό) το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Το αισιόδοξα παράλογο όμως σε τούτη την υπόθεση, είναι ότι όλοι συνεχίζουν ξεροκέφαλα να τα δίνουν όλα γι' αυτήν την τόσο ιδιαίτερη τέχνη. Μια. ασχολία με τόσα «υλικοτεχνικά» και βιοποριστικά ρίσκα.
Το ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ λοιπόν ξαναβγήκε. Με όλη του την ιστορία στ' αμπάρια αλλά και με διάθεση ανανέωσης, στις σελίδες του. Στην αισθητική του, στις συνεργασίες του στον παλμό της εποχής. Στο πρώτο του τεύχος λοιπόν, μπορείτε να συναντήσετε:
Πρώτες γνωριμίες με φρέσκο αίμα: OMOND και YOANN στο PARISSTRASS-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΕΡΙΟΠΗΣ, ένα καυστικό σατιρικό κόμικς για τη δημοσιογραφία-κλειδαρότρυπα.Ο DUVEAU παρουσιάζει το τρισδιάστατου στιλ κόμικς του ΠΡΙΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΩΛΗΝΑΡΙΟ ΑΝΑΡΩΤΗΣΟΥ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.Ο ARTHUR DE PINS με τον πιο γλυκοσχεδιαστικό τρόπο και εντελώς προσωπικό στυλ, καταπιάνεται με ΜΙΚΡΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ.
Ο LEMORTHE αναφέρεται στην ΠΑΣΧΟΥΣΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, ο LE BORGNE έχει ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ και οι BELOM/SIRVENT ανησυχούν οικολογικώς. Ο JOE ORLANDO καταγράφει τον ΚΑΝΟΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ.
Ο PICHON βαθμολογεί τη ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.Χυμώδης παρουσία η GIOVANNA CASOTTO, καυτή Ιταλίδα σχεδιάστρια με αισθησιακές ανησυχίες στο οργιώδες ΠΑΡΤΥ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ.Οι βετεράνοι των κόμικς, βραβευμένοι και αγαπημένοι από παλιά, όπως ο οργισμένος WOLINSKI που μιλά για το σήμερα με την πιο πικρή ειρωνεία. Ο εξαιρετικός ΒΙΝΕΤ κάνει ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, και οι THA & BIGART δηλώνουν παρόντες με το σουρεαλιστικό τους ABSURDUSDELIRIUM.
Ακόμη, μια ξεχωριστή παρουσία, μια MADPARODY, αυτές οι καταπληκτικές παρωδίες ταινιών και τηλεοπτικών σειρών του σατιρικού αμερικανικού περιοδικού: Σ' αυτό το τεύχος ο δόκτορας HOUSE της γνωστής τηλεοπτικής σειράς έχει την τιμητική του, σε σκίτσα του MORT DRUCKER και κείμενα του ARNIE KOGEN.Το ελληνικό κόμικς εκπροσωπείται από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΑΛΗ και τον NOVA του. Έναν αγαπημένο σχεδιαστή που, (με εξαίρεση τον Αρκά), χαρακτήρισε όσο κανένας άλλος τις σελίδες του περιοδικού. Άλλοι παλιοί συνοδοιπόροι του, ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΤΑΛΗΣ που σ' αυτό το τεύχος μαυροχιουμορίζει με τον ΚΑΝΝΙΒΑΛΙΣΜΟ του, και ο ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ πού κι αυτός είχε κάνει τα πρώτα του βήματα στο «Παραπέντε».
Ακόμη: IT'SCOMEDY, σελίδες γεμάτες από σκιτσάκια και χιουμοριστικά κείμενα για περιπτώσεις επείγουσας χιουμοριστικής βοήθειας και Η ΜΥΓΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ, σχόλια πάνω στην επικαιρότητα, κακά, εμπαθή, σαρκαστικά και εντελώς αναξιόπιστα.
Το ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ, μηνιαίο περιοδικό σαρκασμού και κόμικς, κυκλοφορεί κάθε τελευταία Πέμπτη του μήνα στην εξευτελιστικά προσιτή τιμή των 4.90 ευρώ. Δώρο μαζί με το περιοδικό, πολλά πλατιά χαμόγελα. Καλή επιτυχία!


 

 

 

 

 

Σκιτσογράφοι
Αρκάς
Ιορδάνης Ανανιάδης
Τάσος Αναστασίου
Αρχέλαος
Τάσος Αποστολίδης
Αντώνης Βαβαγιάννης
Σπύρος Βερύκιος
Δημήτης Βιτάλης
Θεοδόσης Βρανάς
Σπύρος Δερβενιώτης
Μιχάλης Διαλυνάς
Λάζαρος Ζήκος
Πέτρος Ζερβός
Μαρία Ζογλοπίτου
Χρήστος Ζωϊδης
Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Καλαϊτζής
Καρκ
Μιχάλης Κουντούρης
Νίκος Κούτσης
Γιάννης Κουτσούρης
Κυρ
Ηλίας Κυριαζής
Κων
Βασίλης Λώλος
Ηλίας Μακρής
Μποστ
Παναγιώτης Μαραγκός
Νίκος Μαρουλάκης
Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Νίκος Μηλιώρης
Γιάννης Μητσομπόνος
Κώστας Μητρόπουλος
Γιώργος Μπότσος
Αλή Ντίνο 1
Αλή Ντίνο 2
΄Εφη Ξένου
Σπύρος Ορνεράκης
Ζήσης Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαδάκης
Αλέκος Παπαδάτος
Βαγγέλης Παυλίδης
Θανάσης Πέτρου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Φώτης Πεχλιβανίδης
Βλαντιμίρ Ραντιμπράτοβιτς
Στάθης
Tasmar
Τέτη Σώτου
Ηλίας Ταμπακέας
Γιώργος Tραγάκης
Γιώργος Τσούκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Βαγγέλης Χερουβείμ
Βασίλης Χριστοδούλου
Soloup
 
Ειδικά Αφιερώματα

Comicdom 

Δημήτρης Βανέλλης
Παυλίνα Καλλίδου
Koμικοϊστορίες
Γκιουνερί Ιτσογλου
Παραπέντε
Ομάδα "Υ"

Αστεινομία vs Haderer

 
Αrtως Radio
Το ραδιόφωνο του Ως3