Αρχικήισελίδα

Αφιερώματα

Ταιγεγονότα

Artως Radio

Exodως3

 

 

 

 

 

Αφιερώματα

 

 
Αφιερώματα
Ζapink: Έλληνες Σκιτσογράφοι

ΦΩΤΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ
Σκιτσο- τεστοστερόνες...

ΚΕΙΜΕΝO: SOLOUP

Μερικοί σκιτσογράφοι δείχνουν την αλήθεια γυμνή. Κάποιοι άλλοι, ξέρουν και να την σχεδιάζουν γυμνή. Ο Φώτης ανήκει στους δεύτερους.
Βέβαια, η δική του ηρωίδα δεν λέγεται «Αλήθεια» αλλά «Λούνα». Πριν όμως πούμε οτιδήποτε για τη «LUNA», ας δούμε πως έφτασε ο Πεχλιβανίδης σ' αυτή.
Ο Φώτης, από μικρός έδειχνε το ταλέντο του. Στο λύκειο για παράδειγμα, τον «τσίμπησε» ο μαθηματικός του και τον «έχωσε» να κάνει σκιτσάκια για την Μαθηματική εταιρία. Αργότερα τον συναντάμε στην πόλη του, να κάνει πολιτική γελοιογραφία για την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».
Ταυτόχρονα σχεδιάζει παιδικές εικονογραφήσεις για τις «Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις», τον «Παρατηρητή» και αλλού. Στην συνέχεια, προκύπτει μια σημαντική συνεργασία με το «Ποντίκι», τις «Ποντικολογίες». Ένα στριπάκι σε κείμενα του Τάσου Αποστολίδη. Και λέω σημαντική, γιατί δίνεται η αφορμή να κατέβει πρώτη φορά για ...«επαγγελματικούς λόγους» (που λένε) στην Αθήνα και να γνωρίσει από κοντά το «Παρα Πέντε» και την «Βαβέλ». Δαγκώνει, έτσι, τη λαμαρίνα με τα κόμικς και αρχίζει ν' ανακαλύπτει καινούργιους ορίζοντες έκφρασης. Το σκίτσο, την αφήγηση μέσα απ' το σκίτσο.
Φαντάρος, αντί να μετατεθεί στη Θεσσαλονίκη, βρίσκει τρόπο να κατεβεί στην Αθήνα και να ζήσει κάποια πράγματα από κοντά. Αρχίζει συνεργασία με την «Βαβέλ» ενώ σιγά- σιγά τον κερδίζει και η γραφιστική.
Χωρίς να έχει σπουδάσει και χωρίς να έχει ξανακάνει layout, ξεκινά ως γραφίστας στη «Πρωτοπορία», μια νεολαιίστικη, πολιτική εφημερίδα. Στη συνέχεια, με προτροπή του Σταύρου Κούλα, εργάζεται στο «Τηλέραμα» και περνά έτσι στο χώρο των περιοδικών. Γεγονός που θα σημαδέψει τόσο τη ζωή του Πεχλιβανίδη, όσο και τα περιοδικά που θα συνεργαστεί, πλουτίζοντάς τα με το ένστικτο και την αισθητική του.
Ακολουθώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα καριέρα στον σχεδιασμό περιοδικών, παρατά για λίγο τα κόμικς και γίνεται Art director σε πολλά από αυτά: «Μ2», «Madam Figaro», «Play Boy», «ΚΛΙΚ», «ΜΕΝ». Κάπου ανάμεσα σ' όλα , το 1992-1993, συνεργάζεται και στο ένθετο της Ελευθεροτυπίας «η ζωή είναι εδώ», στήνοντας κάθε εβδομάδα κι από ένα κόμικς. Αυτές τις ιστορίες, 12 χρόνια μετά, μπορεί να τις δούμε σύντομα και σε αυτόνομο άλμπουμ, πολύ πιθανόν από τις εκδόσεις «Λιβάνη».Κάποια στιγμή το 1999, αρχίζει να ...διδάσκει και κόμικς. Μια διαφορετική, δημιουργική εμπειρία, που συνεχίζει να την πραγματοποιεί στις σχολές ΑΚΤΟ, απ' ότι μαθαίνουμε με ιδιαίτερη επιτυχία.
Και να που φτάσαμε στη "LUNA".
Μετά από αρκετά χρόνια δουλειάς και κάμποσες αισθησιακές σελίδες κόμικς δημοσιευμένες στη «Βαβέλ» και αλλού, ο Πεχλιβανίδης αποφασίζει να κάνει ακόμα ένα βήμα, αποκαλύπτοντας τη «προκλητική» γραφή του, αλλά και τη θέση του στα κόμικς.
Η Λούνα εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2001 σε περιποιημένη έκδοση με χοντρό εξώφυλλο από τις εκδόσεις «Λιβάνης». Τα κείμενα του Φώτη Γεωργελέ και τα σκίτσα του Πεχλιβανίδη, χρειάστηκαν πάνω από 7 χρόνια δουλειάς για να ολοκληρωθούν. Μια ιστορία 61 καλοσχεδιασμένων σελίδων και σενάριο βυθισμένο στο κόσμο του modeling και το κίτρινο κόσμο της δημοσιογραφίας .
Ένας ρεπόρτερ, ο ΄Αρης Σάρτας, προσπαθώντας να αποκαλύψει τα βρώμικα κυκλώματα του κυριλέ υποκόσμου, μπλέκεται σε σκοτεινές περιπέτειες, στα ερωτικά δίχτυα και ...παρ' ολίγον στα καλλίγραμμα μπούτια μιας ξανθιάς καλλονής. Καλοσχηματισμένες μοντέλες, διαπλεκόμενα συμφέροντα, κυκλώματα, επώνυμοι βιτσιόζοι, χρήμα, όλα συνυπάρχουν σ' αυτό το άλμπουμ με πολύ αισθησιασμό και με πολλές στιγμές χωρίς... υπονοούμενα.
Αυτές ακριβώς οι «στιγμές» των απροκάλυπτα σεξουαλικών σκηνών, είναι και το πιπεράκι του βιβλίου. Κι εξαρτάται απ' το πως προτιμάτε την ...κουζίνα σας για να σας πω αν απλά θα σας αρέσει, αν θα σας ενθουσιάσει ή αν θα σας εξοργίσει. Εγώ προσωπικά, σ' αυτά τα σημεία θα προτιμούσα λιγότερη «γυμνή αλήθεια» και περισσότερο «υπονοούμενο». Το υπονοούμενο είναι το «αλατάκι» της τέχνης και για την «Λούνα», θα προτιμούσα περισσότερο αλάτι και λιγότερο πιπέρι. Είτε όμως πρόκειται για «πιπεράκι» είτε για «αλατάκι», μιλάμε για «γεύσεις», και άρα για ποσότητες ...υποκειμενικές. Και φαίνεται ότι η δοσολογία των δύο Φώτηδων, του Πεχλιβανίδη και του Γεωργελέ, προφανώς άρεσε στην Αμερική. Η «LUNA» μεταφράστηκε πρόσφατα στα Αγγλικά και κυκλοφορεί από την «Eros Comix» (Fantagraphics Books)-την αφορμή, άλλωστε και γι' αυτό το αφιέρωμα στο Πεχλιβανίδη. -Μια, πραγματικά μεγάλη επιτυχία για τα Ελληνικά μέτρα, που αποτελεί και την πρώτη ουσιαστικά, κυκλοφορία Ελληνικού κόμικς στο εξωτερικό-. Πόσο μάλλον, που αυτή η εκδοτική κίνηση γίνεται στην ιδιαίτερα σημαντική αγορά της Αμερικής. Άιντε... Ας ευχηθούμε, αυτή η δουλειά να βρει ανταπόκριση και να την δούμε τυπωμένη και στην πολύγλωσση Ευρώπη!Η γραμμή του Πεχλιβανίδη, παραπέμποντας άμεσα στην αισθητική του Milo Manara, είναι εντυπωσιακά άψογη κι ελεύθερη. Και είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, ότι αυτή η πληρότητα της γραμμής στην ανατομία, τα περιγράμματα, τις ισορροπίες, την προοπτική, προέρχονται από το χέρι ενός... αυτοδίδακτου.
Ο Φώτης βέβαια, δεν αφέθηκε απλά στο ταλέντο του. Ακολούθησε και ακολουθεί το ένστικτό του αλλά μέσα από πολύ αναζήτηση, μελέτη και δουλειά. Και απ' ότι δείχνουν οι μέχρι τώρα αναζητήσεις του, δεν χωράει αμφιβολία ότι βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Ίσως στο δρόμο της « LUNA2» σε ρόλο πιο... active-πολιτικοποιημένο, ενάντια σε έναν ελεγχόμενο κόσμο από τα media και τα... σκοτεινά κέντρα εξουσίας.
Ξανά «άιντε» λοιπόν. Καλή συνέχεια...


 

 

 

 

 

Σκιτσογράφοι
Αρκάς
Ιορδάνης Ανανιάδης
Τάσος Αναστασίου
Αρχέλαος
Τάσος Αποστολίδης
Αντώνης Βαβαγιάννης
Σπύρος Βερύκιος
Δημήτης Βιτάλης
Θεοδόσης Βρανάς
Σπύρος Δερβενιώτης
Μιχάλης Διαλυνάς
Λάζαρος Ζήκος
Πέτρος Ζερβός
Μαρία Ζογλοπίτου
Χρήστος Ζωϊδης
Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Καλαϊτζής
Καρκ
Μιχάλης Κουντούρης
Νίκος Κούτσης
Γιάννης Κουτσούρης
Κυρ
Ηλίας Κυριαζής
Κων
Βασίλης Λώλος
Ηλίας Μακρής
Μποστ
Παναγιώτης Μαραγκός
Νίκος Μαρουλάκης
Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Νίκος Μηλιώρης
Γιάννης Μητσομπόνος
Κώστας Μητρόπουλος
Γιώργος Μπότσος
Αλή Ντίνο 1
Αλή Ντίνο 2
΄Εφη Ξένου
Σπύρος Ορνεράκης
Ζήσης Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαδάκης
Αλέκος Παπαδάτος
Βαγγέλης Παυλίδης
Θανάσης Πέτρου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Φώτης Πεχλιβανίδης
Βλαντιμίρ Ραντιμπράτοβιτς
Στάθης
Tasmar
Τέτη Σώτου
Ηλίας Ταμπακέας
Γιώργος Tραγάκης
Γιώργος Τσούκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Βαγγέλης Χερουβείμ
Βασίλης Χριστοδούλου
Soloup
 
Ειδικά Αφιερώματα

Comicdom 

Δημήτρης Βανέλλης
Παυλίνα Καλλίδου
Koμικοϊστορίες
Γκιουνερί Ιτσογλου
Παραπέντε
Ομάδα "Υ"

Αστεινομία vs Haderer

 
Αrtως Radio
Το ραδιόφωνο του Ως3