Αρχικήισελίδα

Αφιερώματα

Ταιγεγονότα

Artως Radio

Exodως3

 

 

 

 

 

Αφιερώματα

 

 
Αφιερώματα
Ζapink: Έλληνες Σκιτσογράφοι

ΗΛΙΑΣ ΤΑΜΠΑΚΕΑΣ
etc.... Όπως λέμε... Elias Tambakeas Cartoonist

ΚΕΙΜΕΝO: SOLOUPΟ Ταμπακέας είναι ο πρώτος σκιτσογράφος που γνώρισα. Τον γνώρισα μάλιστα, πριν τον γνωρίσω γιατί τον είχα επισκεφτεί ένα βράδυ στον ύπνο μου. Έτσι, κάπου το '89, το «όνειρο» έγινε και πραγματικότητα. Αφορμή ένα κόμικ ,από τα πρώτα που δημοσίευσα στη «Βαβέλ», αφιερωμένο σ' αυτόν. Ακολούθησε μια πολύχρονη στενή φιλία .(Την παρέα μας συμπλήρωνε και ο Πέτρος Ζερβός). Με τα χρόνια, ο Ηλίας έγινε κάτι μεταξύ φίλου, δασκάλου και μεγάλου αδελφού. Επιτρέψτε μου λοιπόν να του έχω ιδιαίτερη αδυναμία, κι ας μην βρισκόμαστε πια τόσο συχνά.. (Φυτρώνουν βλέπετε πάντα στη ζωή, οι αφορμές για κάποιες παρεξηγήσεις...)
Ο Ταμπακέας, είναι ο πιο πολυκαταφερτζής, ο πιο ρουμπρικάκιας, ο πιο σκιτσοπεδευτής Έλληνας σκιτσογράφος. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι πολλές ιδέες κάθεται και σκαρώνει. Μέσα στο σχεδιαστήριό του κι ανάμεσα σε άπειρα ντοσιέ αρχειάκια, ράφια ,κούτες και βιβλία, βάζει σε εφαρμογή τα σχέδιά του. Έχοντας τρομερά οργανωτικό πνεύμα, δεν τσιγκουνεύεται καθόλου τον χρόνο για να προετοιμάσει αυτό που σχεδιάζει, μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια .Έτσι, δεν είναι τυχαίο το ότι μέχρι σήμερα έχει οργανώσει με επιτυχία, πολλά εργαστήρια, παραστάσεις, εκθέσεις, διαλέξεις και...ένα μουσείο. Μάλιστα, ένα μουσείο. Το περίφημο.. «Μουσείο Σκίτσου» του δήμου Αθηναίων . Μια προσπάθεια που αγκάλιασαν όλοι οι σκιτσογράφοι και γελοιογράφοι, και όπου ο Ταμπακέας ως διευθυντής και οργανωτής, ολημερίς το έχτιζε... για να το γκρεμίζουν στη συνέχεια, τα «αξιοκρατικώς» βολεμένα ραπανάκια του δήμου και η αδιαφορία τους.Σπούδασε στο Λονδίνο και στο Λίβερπουλ Αρχιτεκτονική και το 1992 κέρδισε υποτροφία Fulbright για Computer Art (University of Minnesota). Είναι ο σκιτσογράφος που πρώτος ασχολήθηκε και πειραματίστηκε στην Ελλάδα (1988!) με υπολογιστές . Όταν όλοι οι άλλοι σκιτσάραμε πάνω σε βελανίδια, ο Ηλίας έκανε εικονογραφήσεις, κόμικς και κινουμενάκια στο computer.
Ο ETC έχει ασχοληθεί και με την ιστορία των Κόμικς στην Ελλάδα και στον Κόσμο. Έχει γράψει άρθρα, έχει συντάξει λήμματα σκιτσογράφων, έχει κερδίσει διαγωνισμούς γελοιογραφίας (Cartoon of the Week 1997) ...μέχρι και στο Ηρώδειο έφτασε η δημιουργική χάρη του.
Δίνει πολλές διεξόδους στα σκιτσάκια του. Κόμικς, γελοιογραφίες, γραφίστικες λύσεις, διαφήμιση, εικονογραφήσεις, κολλάζ και όλα αυτά χωρίς να δειλιάζει μπροστά σε πειραματισμούς .
Φυσικά, πιο γνωστές θα σας είναι οι καρικατούρες του. Θα τις έχετε δει κυρίως στη ΒΑΒΕΛ (ήταν και είναι πολύτιμος συνεργάτης του περιοδικού) και στο περιοδικό «9» της Ελευθεροτυπίας, όπου και δημοσιεύει ανελλιπώς το μονοσέλιδό του από το πρώτο κιόλας τεύχος.Το χιούμορ του είναι χαρακτηριστικό. Με επιρροές κατά τη γνώμη μου πιο πολύ Βρετανικές και Αμερικάνικες, (μια πρέζα χιούμορ από Cary Larson), έχει έναν προσωπικό τρόπο να «σφάζει με το μπαμπάκι». Αυτό το πιο «ψυχρό» στυλ, αν και δεν είναι τόσο οικείο στους «θερμόαιμους» Ελληναράδες, δεν αποτελεί εμπόδιο στο να υπάρχουν αρκετοί φανατικοί αναγνώστες του. (Στο καφέ που απολαμβάνω τα ροφήματά μου έχει πάντα μια γελοιογραφία του καρφιτσωμένη στο ταμπλό).
Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την μεταδοτικότητα, το σύστημα και την επιμέλεια που τον διακατέχει, δεν παραξενεύτηκα καθόλου όταν έμαθα ότι διδάσκει στη σχολή σκίτσου του Ορνεράκη. Διδάσκει εκεί από το 1997 και είναι ένας ρόλος που του πάει γάντι. Αν δεν με πιστεύετε, καλύτερα να ρωτήσετε κάποιον από τους μαθητές ή τις μαθήτριές του .Είμαι σίγουρος ότι τον λατρεύουν και ότι θα σκαρφίζεται ένα σωρό ωραία πράγματα για να τους βοηθήσει.
Αν θέλατε να πάρετε «μάτι» την δουλειά του από τον υπολογιστή σας, ρίξτε του ένα σερφαρισματάκι στη διεύθυνση: http://w4u.gr/~tabakeas/
Είναι απ' τις καλύτερες ελληνικές κομικσο-ιστοσελίδες και την συνιστώ ανεπιφύλακτα. Όσο για μένα, (αν μου το επιτρέψει κι ο ίδιος), θα πάω μια μέρα να μοιραστώ τη χαρά των μαθητών του. Να καθίσω στο «θρανίο» και ν' απολαύσω μια παράδοση του δάσκαλου και φίλου μου...


 

 

 

 

 

Σκιτσογράφοι
Αρκάς
Ιορδάνης Ανανιάδης
Τάσος Αναστασίου
Αρχέλαος
Τάσος Αποστολίδης
Αντώνης Βαβαγιάννης
Σπύρος Βερύκιος
Δημήτης Βιτάλης
Θεοδόσης Βρανάς
Σπύρος Δερβενιώτης
Μιχάλης Διαλυνάς
Λάζαρος Ζήκος
Πέτρος Ζερβός
Μαρία Ζογλοπίτου
Χρήστος Ζωϊδης
Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Καλαϊτζής
Καρκ
Μιχάλης Κουντούρης
Νίκος Κούτσης
Γιάννης Κουτσούρης
Κυρ
Ηλίας Κυριαζής
Κων
Βασίλης Λώλος
Ηλίας Μακρής
Μποστ
Παναγιώτης Μαραγκός
Νίκος Μαρουλάκης
Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Νίκος Μηλιώρης
Γιάννης Μητσομπόνος
Κώστας Μητρόπουλος
Γιώργος Μπότσος
Αλή Ντίνο 1
Αλή Ντίνο 2
΄Εφη Ξένου
Σπύρος Ορνεράκης
Ζήσης Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαδάκης
Αλέκος Παπαδάτος
Βαγγέλης Παυλίδης
Θανάσης Πέτρου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Φώτης Πεχλιβανίδης
Βλαντιμίρ Ραντιμπράτοβιτς
Στάθης
Tasmar
Τέτη Σώτου
Ηλίας Ταμπακέας
Γιώργος Tραγάκης
Γιώργος Τσούκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Βαγγέλης Χερουβείμ
Βασίλης Χριστοδούλου
Soloup
 
Ειδικά Αφιερώματα

Comicdom 

Δημήτρης Βανέλλης
Παυλίνα Καλλίδου
Koμικοϊστορίες
Γκιουνερί Ιτσογλου
Παραπέντε
Ομάδα "Υ"

Αστεινομία vs Haderer

 
Αrtως Radio
Το ραδιόφωνο του Ως3