Αρχικήισελίδα

Αφιερώματα

Ταιγεγονότα

Artως Radio

Exodως3

 

 

 

 

 

Αφιερώματα

 

 
Αφιερώματα
Ζapink: Έλληνες Σκιτσογράφοι

ΣΠΥΡΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
Μια παράλληλη περιπλάνηση στις σκιές των δρόμων
και στις πτυχές του εγκεφάλου

ΚΕΙΜΕΝO: SOLOUPΑμυδρό φως σε σκοτάδι, γενικά πλάνα, σκιές, ξαφνικές αναλαμπές, κάποια κοντινά πρόσωπα, άσπρες πινελιές η γυαλάδα του τρόμου στο δέρμα, φωτιές, βλέμματα... Όχι, όχι, λάθος. Ο Σπύρος Βερύκιος δεν περιγράφεται. Η δουλειά του τόσο εικαστική, τόσο εσωστρεφής, αλλά και τόσο αφηγηματική, δεν σηκώνουν πρόχειρες περιγραφές κι επιφανειακές ερμηνείες.
Θα ήταν απ' την αρχή λάθος μια τέτοια προσέγγιση. Μια μηχανική «αξιολόγηση» ενός έργου τόσο πολυεπίπεδου. Παρ' όλα αυτά, δεν θ' αντισταθώ στον πειρασμό να γράψω μια-δυο κουβέντες για την παρουσία του στα κόμικς και την δική μου εντύπωση ως αναγνώστη.
Αφορμή για το αφιέρωμα που διαβάζετε, στάθηκε η τελευταία ιστορία του «Καπέλο από νερό» που ειλικρινά μ' εντυπωσίασε. Αν θέλετε να δείτε για τι πράγμα μιλώ, θα την βρείτε δημοσιευμένη στη Βαβέλ στο τεύχος 218 ( Δεκέμβριος 2003). Μια θαυμάσια αφήγηση λουσμένη από ένα υδάτινο φως, στο χρώμα του σμαραγδιού ή καλύτερα, του σκουριασμένου χαλκού, στα βουνά των Ίνκας. Τόσο ιδιαίτερη και τόσο διαφορετική από τις παλαιότερες ιστορίες του. Ίσως μια νέα στροφή στις αναζητήσεις του Σπύρου; Θα δούμε...
Ο Βερύκιος πατάει γερά και με τα δυο του ποδάρια στη ζωγραφική. Όμως η φαντασία του, καμιά φορά δραπετεύει κι αρχίζει να τρέχει ανεξάντλητη στους ανορθόδοξους (για την εικαστική σοβαροφάνεια) δρόμους των κόμικς.Το 1986 μπαίνει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου και τελείωσε τις σπουδές του στη ζωγραφική και τις γραφικές τέχνες κοντά στον Δημήτρη Μυταρά και τον Γιώργο Παπαδάκη. Το 1991 συμμετείχε στην Bienalle νέων καλλιτεχνών Μεσογείου στην Βαλένθια.
Το 1995 παρακολούθησε στην ARTOON επιδοτούμενα σεμινάρια πάνω στο Κινούμενο Σχέδιο. Μια ενασχόληση που έχει και συνέχεια, μιας και το 1996 εργάστηκε στο Λονδίνο στο στούντιο «STARDUST PICTURES» για δυο ταινίες της Warner Bros "Space Jam" και "Fern Gully 2". Αργότερα, το 2001 σχεδίασε lay outs για τη σειρά κινουμένων σχεδίων του BBC "The Lampies" ενώ από το 2002 εργάζεται στην Αθήνα στο στούντιο Time Lapse pictures για την ταινία της Paramount "Rug rats Crossover Movie" .Όλα αυτά τα χρόνια και παράλληλα με τις άλλες καλλιτεχνικές και ...κομικσάδικες δραστηριότητές του, εργάζεται ως story boarder για διαφημιστικές εταιρίες. Επίσης έχει διδάξει ελεύθερο σχέδιο και ζωγραφική στο κολέγιο Αθηνών (1999- 2002) ενώ από το 1997 μέχρι σήμερα διδάσκει κόμικς και ζωγραφική στη σχολή σκίτσου Ορνεράκη.
Για τις εκθέσεις του, ποια να πρωτοπούμε. Το βιογραφικό του είναι γεμάτο από ατομικές και ομαδικές, σε γνωστούς χώρους και γκαλερί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ας έρθουμε όμως στα κόμικς. Οι φίλοι των παράξενων ιστοριών του, σίγουρα θα τον γνωρίζουν από τις σελίδες και τα φεστιβάλ της Βαβέλ. Μια συνεργασία που συνεχίζεται δημιουργικότατα από το 1995 κι έχει δώσει πανέμορφες εικόνες και ονειρικές, (για την ακρίβεια εφιαλτικές) αφηγήσεις, καθόλου ευκολοδιάβαστες για το πλατύ κοινό. Κόβω το κεφάλι μου (τέλος πάντων, λέμε τώρα...) ότι οι φίλοι της δουλειάς του είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που την αποστρέφονται, χωρίς αυτό φυσικά, να σημαίνει κάτι αρνητικό για την δύναμη, την αισθητική και την μεταδοτική αξία των ιστοριών του.«Παιχνίδια του μυαλού». Ιστορίες που ξεκινούν από μια εικόνα, μια αρχική κεντρική ιδέα και στη συνέχεια αφήνονται να οδηγηθούν, σχεδόν από μόνες τους, σε μια ψυχολογική και υποσυνείδητη( όχι κατ' ανάγκη συνειρμική) αναζήτηση. Μια παράλληλη περιπλάνηση στις σκιές των δρόμων και στις πτυχές του εγκεφάλου.
Απ' την πρώτη ματιά, οι εικόνες του είναι γροθιά στο στομάχι. Φιγούρες που κινούνται ανάμεσα στο ημίφως και το σκοτάδι, εξάρσεις φωτισμένων προσώπων, αιμάτινη ατμόσφαιρα, τρόμος, ξανά σκοτάδι ...Οι ιστορίες του βυθίζονται σε μια ιδιόμορφη ατμόσφαιρα ενός κλειστού, εσωστρεφούς κόσμου που ξεχειλίζει από αρχέγονους φόβους. Εικόνες που παραπέμπουν σε θρίλερ. Αφηγήσεις εφιαλτικής περιπλάνησης στα χνάρια ίσως του Κάφκα (όπως για παράδειγμα στις, ανατριχιαστικά καλοδουλεμένες σιλουέτες των κατσαριδόμορφων ανθρώπινων συνειδήσεων).Βλέποντας τα κόμικς του Σπύρου, θαρρείς ότι ξεχειλίζουν από βία. Κι όμως η βία, η εξωστρεφής, κοινωνική, καθημερινή βία, στην ουσία απουσιάζει. Η υποτιθέμενη «βία» πηγάζει βουβά από το βαθύτερο Εγώ του ανθρώπου. Παίρνει σχήμα και ορμή ως μια εγκεφαλική έκρηξη υποσυνείδητων ( ή ασυνείδητων ) συναισθημάτων ενάντια στη συνείδηση. Μια εφιαλτική επίθεση απωθημένων εικόνων που διεκδικούν βίαια τον χώρο τους στην «πραγματικότητα». (Φτού, γαμώτο! Τελικά δεν ξέφυγα απ' το αμάρτημα της περιγραφής...).
Χαρακτηριστικότερο ίσως αποτύπωμα της γραφής και της αφής των πινέλων του, είναι το βιβλίο του «Δεν θέλω να ξυπνήσω, δεν θέλω να ονειρεύομαι». Προσεγμένη και καλά επιμελημένη έκδοση που κυκλοφόρησε το 1999 από τις εκδόσεις «Βαβέλ». Πρόκειται για μια αυτοτελή ιστορία που παίζει ακριβώς πάνω στα επικίνδυνα όρια της συνείδησης, στα σύνορα του ονείρου με την πραγματικότητα... Όμως όχι. Σταματώ εδώ. Δεν θα ξαναπέσω πάλι στο ίδιο αμάρτημα. Τα βιβλία και τα κόμικς δεν περιγράφονται. Διαβάζονται.
Όποιος πάλι θέλει μια προσωπική επαφή με τον Βερύκιο, η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι: spyrosverykios@hotmail.com
Σπύρο, καλή συνέχεια στις περιπλανήσεις σου...


 

 

 

 

 

Σκιτσογράφοι
Αρκάς
Ιορδάνης Ανανιάδης
Τάσος Αναστασίου
Αρχέλαος
Τάσος Αποστολίδης
Αντώνης Βαβαγιάννης
Σπύρος Βερύκιος
Δημήτης Βιτάλης
Θεοδόσης Βρανάς
Σπύρος Δερβενιώτης
Μιχάλης Διαλυνάς
Λάζαρος Ζήκος
Πέτρος Ζερβός
Μαρία Ζογλοπίτου
Χρήστος Ζωϊδης
Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Καλαϊτζής
Καρκ
Μιχάλης Κουντούρης
Νίκος Κούτσης
Γιάννης Κουτσούρης
Κυρ
Ηλίας Κυριαζής
Κων
Βασίλης Λώλος
Ηλίας Μακρής
Μποστ
Παναγιώτης Μαραγκός
Νίκος Μαρουλάκης
Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Νίκος Μηλιώρης
Γιάννης Μητσομπόνος
Κώστας Μητρόπουλος
Γιώργος Μπότσος
Αλή Ντίνο 1
Αλή Ντίνο 2
΄Εφη Ξένου
Σπύρος Ορνεράκης
Ζήσης Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαδάκης
Αλέκος Παπαδάτος
Βαγγέλης Παυλίδης
Θανάσης Πέτρου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Φώτης Πεχλιβανίδης
Βλαντιμίρ Ραντιμπράτοβιτς
Στάθης
Tasmar
Τέτη Σώτου
Ηλίας Ταμπακέας
Γιώργος Tραγάκης
Γιώργος Τσούκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Βαγγέλης Χερουβείμ
Βασίλης Χριστοδούλου
Soloup
 
Ειδικά Αφιερώματα

Comicdom 

Δημήτρης Βανέλλης
Παυλίνα Καλλίδου
Koμικοϊστορίες
Γκιουνερί Ιτσογλου
Παραπέντε
Ομάδα "Υ"

Αστεινομία vs Haderer

 
Αrtως Radio
Το ραδιόφωνο του Ως3