Αρχικήισελίδα

Αφιερώματα

Ταιγεγονότα

Artως Radio

Exodως3

 

 

 

 

 

Αφιερώματα

 

 
Αφιερώματα
Ζapink: Έλληνες Σκιτσογράφοι

ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ
Αυτός, αυτά και τα ...μυστήρια...

ΚΕΙΜΕΝO: SOLOUPΑπό D.J. κτηνοτρόφο με δίπλωμα σκηνογράφου και μάνα Ρέιβερ, τι θα περιμένατε να διαβάσετε; Μα φυσικά, κόμικς. Σεσημασμένος «δημιουργός» κομικογραφηγημάτων, ο D.J. Spiros, ο μεσιέ Δερβενιώτης, κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσά σας και σκαρώνει γελοιογραφίες και κόμικς.
Ανήκει σ' έναν ολίγον τι Brutal τύπο σκιτσογράφου με φαινομενική «απάθεια», «αταίριαστο» χιούμορ και αρκετές δώσεις αυτοσαρκασμού. Στις κοινωνικές συνευρέσεις (εκθέσεις κόμικς, πάρτι, δεξιώσεις, συνέδρια, χοροεσπερίδες, ημερίδες, εφημερίδες) πάντα ετοιμόλογος, βρίσκει μια καλή σαχλαμάρα να σου πει. Κάποιο ξενέρωτο ανέκδοτο, κάποια σεξοδιαστροφική μπήχτη, καμιά πατάτα. Δεν αποφεύγει τις κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας, αν και καθόλου παράξενο, τον αποφεύγουν αυτά. Παρά τα φαινόμενα και την ..φήμη του, είναι από καλή πάστα ανθρώπου,(αν και δεν τρώγεται), με πραγματικό ενδιαφέρον για οτιδήποτε κινείται γύρω από τα κόμικς και από το 1987 που άρχισε να σκιτσομαχεί, παραμένει επίμονα παρόν με την δουλειά του, ενάντια στις δυσκολίες των ημερών.
Μπούλης ακόμα, 17 χρονών, στην δευτέρα Λυκείου με τερηδόνα στα μάγουλα και σπυράκια στ' αυτιά, άρχισε ο μπαγάσας να δημοσιεύει σκίτσα του στο ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ. Από εκείνη την εποχή, θυμάμαι και την δουλειά του στο «CINE 7» όταν μετέφερε το «κουρδιστό πορτοκάλι» σε ασπρόμαυρο σκίτσο. Γύρω στο '90, άρχισε να δίνει κόμικς και στην ΒΑΒΕΛ. Στα χρόνια που ακολούθησαν, τα σκιτσάκια του εμφανίστηκαν σε περιοδικά όλων των αντιλήψεων, των εμμονών και πεποιθήσεων: "CINEMA" , "HAIRSTYLE", "MOTOSPORT" κλπ. Επίσης έκανε εικονογραφήσεις βιβλίων, πολύ πετυχημένες κάρτες-γελοιογραφίες, και σκίτσα για διαφημίσεις. Δούλεψε και σε αρκετές εφημερίδες όπως στην «ΠΡΩΤΗ», «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ» του Μήτση, «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Σήμερα ψαρεύει θαυμάστριες από το "METRORAMA", την «ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ» (πρακτορείο που δίνει τα σκίτσα του σε εφημερίδες της περιφέρειας ) και φυσικά το «9».
Εκτός των άλλων, έχει στο ενεργητικό του και τον «ΦΑΝΟΥΡΗ ΑΠΛΑ» . Μια σειρά τεσσάρων κόμικς-άλμπουμ με ήρωα τον ομώνυμο καραφλό ντετέκτιβ που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «ΜΑΜΟΥΘ». Μια δουλειά που μοιράστηκε την χαρά και τους μπελάδες της δημιουργίας με τους γραφοσεναριάκιδες Δημήτρη Βανέλλη και Δημήτρη Καλαϊτζή.
Όπως καταλαβαίνετε, ο τύπος δεν είναι τυχαίος. Είναι μεγάλος παίχτης. Με τέτοια εμπειρία, παίζει επιδέξια, οτιδήποτε εύπλαστο πέσει στα χέρια του. Και το παίζει επίμονα και με περισσή ευλυγισία, μέχρι να χύσει το μυελό της τέχνης του στο χαρτί. Παίζει τα πάντα: Μαρκαδοράκια, πενάκια, υδατοχρώματα, ποντίκια, ντιτζιτάιζερς...Τα χρησιμοποιεί για να καυτηριάσει με το χιούμορ του, τις καθημερινές συμπεριφορές των συνανθρώπων του. Να σπάσει πλάκα με τα παράλογα, με τ' απωθημένα, με τα αταίριαστα μυστήρια της ανθρώπινης ψυχής. Ουαί κι αλίμονο στα φιλαράκια του!
Αυτό κάνει και στους «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΥΣ», την τελευταία του δουλειά, που την προτείναμε κιόλας στο προηγούμενο ΩΣ3.
Είναι μια συλλογή από ασπρόμαυρα comic-strip δημοσιευμένα στην εφημερίδα «ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ». Γυναίκες και άντρες αντιμέτωποι μεταξύ τους αλλά και καθένας αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό. Αφέλεια, υποκρισία, ερωτικές ανασφάλειες κι εγωισμοί, οτιδήποτε φυτρώνει στους σκοτεινούς κήπους του μυαλού μας, υπογραμμίζεται με τα αστεία και το πενάκι του Δερβενιώτη. Οι «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» κι ο Δερβενιώτης με λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ενίοτε και με τα πόδια . Καλύτερα να τον διαβάσετε παρά να τον συναντήσετε. Συμβουλή: Αν τον συναντήσετε, αλλάξτε λεωφορείο, τρόλεϊ, βαγόνι ή πεζοδρόμιο...


 

 

 

 

 

Σκιτσογράφοι
Αρκάς
Ιορδάνης Ανανιάδης
Τάσος Αναστασίου
Αρχέλαος
Τάσος Αποστολίδης
Αντώνης Βαβαγιάννης
Σπύρος Βερύκιος
Δημήτης Βιτάλης
Θεοδόσης Βρανάς
Σπύρος Δερβενιώτης
Μιχάλης Διαλυνάς
Λάζαρος Ζήκος
Πέτρος Ζερβός
Μαρία Ζογλοπίτου
Χρήστος Ζωϊδης
Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Καλαϊτζής
Καρκ
Μιχάλης Κουντούρης
Νίκος Κούτσης
Γιάννης Κουτσούρης
Κυρ
Ηλίας Κυριαζής
Κων
Βασίλης Λώλος
Ηλίας Μακρής
Μποστ
Παναγιώτης Μαραγκός
Νίκος Μαρουλάκης
Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Νίκος Μηλιώρης
Γιάννης Μητσομπόνος
Κώστας Μητρόπουλος
Γιώργος Μπότσος
Αλή Ντίνο 1
Αλή Ντίνο 2
΄Εφη Ξένου
Σπύρος Ορνεράκης
Ζήσης Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαδάκης
Αλέκος Παπαδάτος
Βαγγέλης Παυλίδης
Θανάσης Πέτρου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Φώτης Πεχλιβανίδης
Βλαντιμίρ Ραντιμπράτοβιτς
Στάθης
Tasmar
Τέτη Σώτου
Ηλίας Ταμπακέας
Γιώργος Tραγάκης
Γιώργος Τσούκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Βαγγέλης Χερουβείμ
Βασίλης Χριστοδούλου
Soloup
 
Ειδικά Αφιερώματα

Comicdom 

Δημήτρης Βανέλλης
Παυλίνα Καλλίδου
Koμικοϊστορίες
Γκιουνερί Ιτσογλου
Παραπέντε
Ομάδα "Υ"

Αστεινομία vs Haderer

 
Αrtως Radio
Το ραδιόφωνο του Ως3