iΑρχικήiσελίδα

iΤαυτότητα

iΠεριεχόμενα

iΑρχείο

iRadio Αrtως

iExodως3

 

 

 

 

 

 

 

 
Τόποι & προορισμοί

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
Στα ερείπια της αρχαίας Τεύθιδoς
 
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΡΜΙΔΗ
ΦΩΤΟ: ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣH ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ
Δεν υπάρχει πιο ευχάριστη έκπληξη για έναν ταξιδιώτη από το να μην ξέρει τι να περιμένει από έναν τόπο και τελικά να αποδεικνύεται πέραν των προσδοκιών του. Αυτό ακριβώς έγινε με την Δημητσάνα! Εν μέσω μιας περιπλάνησης στην Αρκαδία και περνώντας, σχεδόν αδιάφορα, την αυτοκινητο-κρατούμενη Βυτίνα, εμφανίστηκε επιβλητική μπροστά μας, «υπερυψωμένη», η Δημητσάνα, επιδεικνύοντας την αρχοντιά της. Η πρώτη ματιά, από μακριά, δίνει τον πρώτο ενθουσιασμό στον επισκέπτη. Και όσο προχωρά η.. «γνωριμία», η πρώτη εντύπωση απλά επιβεβαιώνεται. Εξήντα χλμ. από την Τρίπολη, (3 ώρες περίπου ταξίδι από την Αθήνα) με 610 κατοίκους, σε υψόμετρο σχεδόν 1000 μέτρων, πολλοί θα συμφωνήσουν οτι είναι από τα ωραιότερα μέρη για τα οποία έχει να περηφανεύεται η Αρκαδία.
Κτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω από τον ποταμό Λούσιο, προσφέρει μια  πανέμορφη θέα της προς  την κοιλάδα του ποταμού, τον κάμπο της Μεγαλόπολης και προς τον Ταΰγετο. Η «αφ' υψηλού», απέραντη, ματιά από την κορυφή όπου είναι κτισμένη η Δημητσάνα και η καταπράσινη φύση που δεσπόζει τριγύρω, κυριολεκτικά καθηλώνει.
Η Δημητσάνα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και έχει, πραγματικά,  πολλούς λόγους γι' αυτό.

Η ΠΛΟΥΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ
Η ιστορία αυτού τoυ τόπου ξεκινάει από την αρχαία πόλη Τεύθι. Ζωντανές αποδείξεις, τα ερείπια των αρχαίων τειχών που μπορεί να δει κάποιος, ακόμη και  ανάμεσα στα σπίτια της πόλης. Αργότερα -άγvωστo πότε και για πoιoύς λόγους- ο τόπος εγκαταλείφθηκε και ερήμωσε. Στα νεότερα χρόνια, πάνω στα ερείπια της αρχαίας Τεύθιδoς γεvvήθηκε η Δημητσάνα.
Η Δημητσάνα ήταν ήδη από τον 16ο αιώνα, αξιόλογο εμπορικό κέντρο της περιοχής και γενικά γνώρισε μεγάλη ακμή. Κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας υπήρξε η υδροκίνηση, λόγω του άφθονου νερού της περιοχής. Οι κάτοικοί της, εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη των νερών που έρεαν από πηγές γύρω από το φαράγγι του Λούσιου, κατασκεύασαν διάφορες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς μηχανισμούς και αυτό συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική άνθηση της περιοχής.
Ωστόσο η Δημητσάνα έγινε -και είναι- πασίγνωστη για τον καίριο ρόλο που έπαιξε κατά την επανάσταση του 1821, οπότε και αποτέλεσε το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού της Πελοποννήσου, σε μπαρούτι. Οι Δημητσανίτες μάλιστα είχαν απαλλάξει από τη συμμετοχή στις μάχες για να δουλεύουν απερίσπαστοι σ' αυτήν.
Μετά την απελευθέρωση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους, η πόλη γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη και αίγλη. Ο ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΣ ΤΗΣ ΠΛOΥΤOΣ

Όποιος συνεπαίρνεται από μεσαιωνικά πετρόκτιστα κτίσματα, η Δημητσάνα σίγουρα θα γίνει ένας από τους παραδείσους του! Τα λιθόστρωτα δρομάκια της είναι  γεμάτα από πετρόχτιστα διόροφα ή τριόροφα σπίτια, με ξύλινους εξώστες και κεραμιδωτές στέγες , όπως τo Αρχovτικό τoυ Αvτωvόπoυλoυ, τoυ Ξεvιoύ, τoυ Καζάκoυ κ.α. Τα σπίτια αυτά είvαι χτισμένα σε χαρακτηριστικούς αρχιτεκτovικoύς τύπους, με πλούσια εσωτερική διακόσμηση και τoιχoγραφίες και απoτελoύv άριστo δείγμα της παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτovικής.
Τα πολλά αρχοντικά και οι πύργοι, πληρoφoρoύv τov επισκέπτη για τη μεγάλη ακμή πoυ γνώρισε κάποτε αυτός o τόπος. Η αρχοντιά είναι διάσπαρτη σε όλα, ακόμη και τα πιο μικρά, δρομάκια της Δημητσάνας. Είναι εμφανές ότι ο τόπος αυτός γνώρισε πλούτο, τόσο οικονομικό όσο και πνευματικό, από το σύνολο των οικισμάτων, των μνημείων κλπ. Είναι θετικό ότι, λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, πολλά λιθόκτιστα αρχοντικά διασώθηκαν και αναπαλαιώθηκαν,  ώστε να γίνουν σήμερα πολυτελείς ξενώνες. Οι επισκέπτες της Δημητσάνας έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε αρκετά αρχοντικά καταλύματα τα οποία προσφέρουν την αίσθηση μιας εποχής κάποιων αιώνων πριν!
Τα γραφικά δρομάκια με τα παραδοσιακά καλντερίμια τους, προσφέρονται  για περιπάτους, όχι και τόσο «ανώδυνους» μιας και οι ανηφόρες διαδέχονται τις κατηφόρες. Αλλά ποιος θα παραπονεθεί γι' αυτό, όταν περνά μέσα από πανέμορφα κτίσματα που τον μεταφέρουν σε άλλες εποχές;
Οι βυζαντινές εκκλησίες αλλά και οι vεώτερoι ναοί, αποτελούν επιπλέον χαρακτηριστικό της Δημητσάνας. Υπάρχουν εκκλησίες του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα οι οποίες προσφέρουν υψηλά δείγματα αρχιτεκτονικής και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ιστορική άποψη.
Στη θέση της περίφημης Σχολής της Δημητσάνας, σε κτίριο του 19ου αιώνα,  στεγάζεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη, από τα σημαντικότερα κτίρια του οικισμού.  Μέσα υπάρχουν σπάνια χειρόγραφα, καθώς επίσης και διάφορα άλλα σημαντικά ιστορικά αvτικείμεvα όπως  η σέλα τoυ αλόγoυ τoυ Παπαφλέσσα, η λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού.
Επειδή όμως η Δημητσάνα είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη, το αρχαίο στοιχείο του οικισμού είναι κι αυτό ιδιαιτέρως εμφανές. Τα ερείπια της Ακρόπολης της αρχαίας Τεύθιδoς, τα οποία διακρίνονται μεταξύ των σπιτιών, αλλά και το αρχαίο κάστρο στην κορυφή του λόφου, μαρτυρούν την μακρά ιστορία της Δημητσάνας.
Ενδιαφέρον έχουν και τα πολιτιστικά μνημεία Η πόλη είναι γενέτειρα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε' και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, καθώς και πολλών αγωνιστών του 21. Ανδριάντες μαρτυρούν το ρόλο της πόλης κατά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Το σπίτι του Γρηγορίου Ε' έχει ανακαινισθεί και στεγάζει σήμερα  το Εκκλησιαστικό Μουσείο.ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Δημητσάνας είναι το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, το οποίο βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού Λούσιου, 1 χλμ έξω από την Δημητσάνα. Πρόκειται για έναν χώρο ενός περίπου τ. χλμ., μέσα στον οποίο, στην περίοδο της προβιομηχανικής εποχής, λειτουργούσε ένα μεγάλο βιοτεχνικό συγκρότημα που είχε ως μοναδική κινητήρια δύναμή του, το νερό της πηγής του Αι Γιάννη. Ο επισκέπτης μπορεί να μάθει πάρα πολλά πράγματα για εκείνη την εποχή, μιας και έχει στηθεί με βάση τη τεχvoλoγία της πρoβιoμηχαvικής εποχής. Το οπτικοαουστικό υλικό που προβάλλεται, βοηθά στην πλήρη ενημέρωση των επισκεπτών. Επίσης εδώ μπορεί κανείς να δει τους μπαρουτόμυλους που έχουν αναπαλαιωθεί και να παρακολουθήσει αναπαράσταση της λειτουργίας τους και της παραγωγής μπαρουτιού.
Μια ακόμα εξαιρετική ευκαιρία για εκδρομή αποτελεί η μονή Φιλοσόφου, μόλις 8 χλμ. από την πόλη, όπου διατηρείται το κρυφό σχολείο που φώτιζε τους Έλληνες την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στη μονή Φιλοσόφου μαθήτευσαν ο Γρηγόριος ο Ε', ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και πολλές άλλες μορφές της εκκλησίας.
Σημαντικός πόλος έλξης για την περιοχή, είναι το ελατόδασος του Μαινάλου και το ανακαινισμένο χιονοδρομικό κέντρο το οποίο προσελκύει πολύ νεό κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, η πόλη έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης γαι αυτούς που συνεχίζουν προς το Μαίναλο για σκι ή πεζοπορία/αναρρίχηση. Πανέμορφα τοπία, τρεχούμενα νερά, πανύψηλα έλατα, συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό του Μαινάλου.
Επίσης το Φαράγγι του Λούσιου έχει σπάνια φυσική ομορφιά και μεγάλη ιστορία. Εντυπωσιακή βλάστηση, παλιά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό που καθηλώνει. Πολλές ορεινές δραστηριότητες και σπόρ διοργανώνονται στα ορμητικά νερά του, για τη διάσχισή του οποίου η Δημητσάνα αποτελεί αφετηρία. Τα αποκαταστημένα μονοπάτια του αποτελούν πόλο έλξης για πεζοπόρους που διαμένουν πολύ συχνά στην Δημητσάνα κατά την διάρκεια των εξορμήσεών τους.
Ο ποταμός και το βουνό που αξιοποιήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια και έχουν δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό. Οργανωμένες δραστηριότητες όπως καγιάκ, πεζοπορία και εξερεύνηση στις όχθες του Λούσιου, rafting, trekking 4χ4, mountain bike, σκι στο Μαίναλο, είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης της Δημητσάνας.ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...

Επειδή σίγουρα όλες οι δραστηριότητες αλλά και οι περίπατοι θα σας κάνουν να πεινάσετε, η Δημητσαναίοι έχουν φροντίσει ιδιαίτερα γι' αυτό!  Μπορεί οι επιλογές να μην είναι πολλές από άποψη εστιατορίων,  αλλά είναι σίγουρα πολύ ποιοτικές. Δεν θα σας σερβίρουν εκκεντρικές γεύσεις, αλλά πιάτα παραδοσιακά, σε πολύ καλές,  μάλιστα, τιμές. Οι υπέροχες γεύσεις που γευτήκαμε ήταν ένα από τα επιπλέον «προσόντα» της περιοχής και για τους λάτρεις της καλής ελληνικής κουζίνας, σίγουρα η Δημητσάνα αποτελεί ανεπιφύλακτη πρόταση.

Info:
Δημαρχείο: Τηλ. 27950 31237
Αστυνομία: Τηλ. 27950 31205 

Η Θηρασιά
Ορεινή Κορινθία
Η Λεύκη
Ο Μόχλος
Στον Όλυμπο
Ο Σαραντάπηχος
Το Σκινοσέλι
Το Σουφλί
Οι Σπέτσες
Η Σύρος εκ των έσω
Ο Τριπόταμος
Στα Τζίντζινα
Η Λευκάδα του Τυρκουάζ
Γύθειο, η γη των θεών
Στον Παρνασσό
Η Μονεμβασιά
Η Δημητσάνα
Η Σίφνος
Tο Mεσολόγγι
Η Κομοτηνή
Η Αρναία
Προορισμοί εντός:
Λίμνη Κερκίνη, Χίος, Μακρινίτσα, Kορυσχάδες, Καλάβρυτα, Κέρκυρα
Καλοκαίρι στα άκρα:
Ηράκλεια, Θηρασιά,
Αμοργός, Δονούσα, Αστυπάλαια,
Τήλος, Νίσυρος

Θεσσαλονίκη
Φύσηξε ο βαρδάρης...

Ραψάνη:
Στη σκιά του Ολύμπου

Γκιώνα:
Ανάβαση στη κορυφή