iΑρχικήiσελίδα

iΤαυτότητα

iΠεριεχόμενα

iΑρχείο

iRadio Αrtως

iExodως3

 

 

 

 

 

 

 

 
Τόποι & προορισμοί

ΓΥΘΕΙΟ Η ΓΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η γη των θεών, δεν είναι πέρασμα, είναι προορισμός.
Αυτό φαίνεται να σκέφτηκε ο Δημήτρης Πετροπουλάκης και η γυναίκα του Γιώτα, όταν αποφάσισαν να ονομάσουν «γη θεών» το πατρογονικό του Πύργο, στη Ράχη που μετέτρεψαν σε παραδοσιακό ξενώνα. Γη θεών στο Γύθειο.
Συγκεκριμένα, σε ένα μικρό λόφο 3,5 χιλιόμετρα πριν από το Γύθειο. Στην τελευταία στροφή, και ενώ τίποτα δε σε έχει προειδοποιήσει για την ύπαρξη ζώσας ύπαρξης, φανερώνεται σα μαγική εικόνα, ένα συγκρότημα από έναν κύριο εστιακό χώρο, ο πύργος, φτιαγμένος με μανιάτικη πέτρα και τρία τέσσερα μικρότερα οικήματα.
Η Γιώτα, είναι παιδική μου φίλη. Ασχολείται με βιολογικές καλλιέργειες, με μεράκι πρωτομάθητου και συνέπεια επαγγελματία. Βοηθάει κι ο Δημήτρης (σ.σ. γεωπόνος). Όταν έμαθα για τον ξενώνα, ήμουν σίγουρη πως θα είναι ωραία. Έκανα λάθος. Είναι ο παράδεισος. Ένα μειονέκτημα έχει. Μπορεί να σας αρέσει τόσο, που να μη δείτε την παραθαλάσσια πόλη του Γυθείου.Τα δωμάτια, κανένα ίδιο με το άλλο, είναι καταπληκτικά. Τα έπιπλα, έχουν έρθει από την Ιταλία (αδυναμίες γαρ, ο Δημήτρης έχει σπουδάσει εκεί). Τα κρεβάτια με εντυπωσιακά κεφαλάρια, σε άλλα δωμάτια ένα γραμμόφωνο, σε άλλα μια εντυπωσιακή πολυθρόνα, πάντα μια λεπτομέρεια που κάνει το καθένα μοναδικό. Και στους τοίχους, χρώματα παντού. Αντιφατικά. Πράσινο της όψιμης χλόης με βιολετί του δειλινού, μπλε του κοβάλτιου με ψημένο πορτοκαλί, νεοκλασικό σταχτόγκριζο με κίτρινο του κάδμιου, και, σε σημεία, στο μπογιατισμένο σοβά αφήνεται με φροντίδα να διαφανεί η ψημένη μανιάτικη πέτρα, σαν καπριτσιόζα γυναίκα που έχει επίτηδες ακάλυπτο τον ένα της ώμο...Όταν κοιμήθηκα σιγουρεύτηκα πως είμαι στη γη των θεών. Η έμφαση, είναι φανερό, δόθηκε στα φιλικά προς τον άνθρωπο υλικά. Αφράτα ασπρόρουχα, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, παπλώματα, αλλά και τα στρώματα και τα επιστρώματα, 100% βαμβακερά, όλα είναι Coco-mαt και στο μοντέρνο μπάνιο σε περιμένει ένα σετάκι ταξιδιού με φυτικά προϊόντα του Κορρέ. Η αϋπνία φοβάται, δεν μένει σ΄αυτόν τον πύργο...Το πρωί με ξύπνησε η φωνή της Γιώτας απέξω, μιλούσε στο τηλέφωνο. Ενημέρωνε την αδελφή της να δει το οδοιπορικό στη Net, έδειχνε τη μαμά τους, τη Χρυσούλα που παρασκεύαζε χειροποίητο σαπούνι ελιάς. Ρωτήστε, μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρασκευή κι εσείς...
Έξω η χλόη αφήνει πράσινα μουρμουρητά που χαϊδεύουν τα πόδια σου καθώς προχωράς προς το κεντρικό κτήριο όπου σερβίρεται το πρωινό. Το χώμα σε αυτή την περιοχή έχει καλλιεργηθεί με αγάπη.
Α, και να φάτε οπωσδήποτε. Μαγειρεύουν και οι δύο. Στον ξυλόφουρνο στην αυλή. Τα περισσότερα από τα αγαθά του καθημερινού πρωινού και του φαγητού, τα λαχανικά και τα φρούτα, το λάδι, οι ελιές και τα κρέατα καλλιεργούνται και φροντίζονται με βιολογικό τρόπο στο αγρόκτημα της οικογένειας Πετροπουλάκη. Έχει απ; όλα: σπιτικά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, τραβηχτές μανιάτικες πίτες, ροφήματα του βουνού, μελισσόχορτο, χορτάρι της Παναγιάς, μέντα, βάλσαμο, θυμάρι, ρίγανη. Το πλούσιο τραπέζι θα προσφέρει καγιανά, λουκάνικο καπνιστό, χοιρινό παστό, κόκορα χωριάτικο, χειροποίητα ζυμαρικά, χορτόπιτες και ζυμωτό ψωμί στο από τα χέρια της κυρά Χρυσούλας.
Παντού φαίνεται το ενδιαφέρον δύο νέων, μοντέρνων, φιλόξενων ανθρώπων, που βλέπουν τους επισκέπτες τους ως φιλοξενούμενους . Info: www.pyrgospetropoulaki.comΚατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορείτε να παρακολουθήσετε: Ζύμωμα και φούρνισμα ψωμιού σε παραδοσιακό φούρνο, παρασκευή πράσινου σαπουνιού από ελαιόλαδα, παρασκευή μαρμελάδας, σάλτσες και γλυκά του κουταλιού, περίοδος συγκομιδής της ελιάς Νοέμβριο - Μάρτιο, παρασκευή βρώσιμων ελιών. Αν οι δραστηριότητες αυτές σας αφήνουν αδιάφορους, μπορείτε να απολαύσετε τη γύρω περιοχή.
Το Γύθειο είναι ιστορική πόλη που βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο κοντά στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα, αριστερά του μυχού του λακωνικού κόλπου. Η νότια άκρη της πόλης του Γυθείου ενώνεται χερσαία με ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι.
Σύμφωνα με έναν αρχαίο θρύλο το Γύθειο ιδρύθηκε από τον Ηρακλή και τον Απόλλωνα. Σύμφωνα με τον γεωγράφο του 2ου αιώνα μ.Χ Παυσανία, ο ομηρικός Πάρης, πέρασε σε αυτό την πρώτη του νύχτα με την Ελένη, ύστερα από την αρπαγή της. Πολλά ερείπια από την ρωμαϊκή εποχή διασώζονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ διασώζονται στην παλιά πόλη αρχαίο θέατρο, στο δε λόφο πίσω από την πόλη τα ερείπια ενός ιερού του Διονύσου σχηματίσθηκε για πρώτη φορά το 1835, με έδρα το Γύθειο (Μαραθονήσι). Είχε σφραγίδα κυκλική με έμβλημα μια εικόνα που αναπαριστούσε την έριδα μεταξύ του Ηρακλή και του Απόλλωνα για τον τρίποδα. Η σύγχρονη πόλη, υψώνεται αμφιθεατρικά πάνω από τον λιμένα.Οι γύρω παραλίες της Σελινίτσας και του Μαυροβουνίου, με τις θαυμάσιες αμμουδιές, προσφέρονται για σέρφινγκ και άλλα θαλάσσια σπορ. Σ' όλες τους, έχουν απονεμηθεί «γαλάζιες σημαίες». Στο Μαυροβούνι στη Σελινίτσα, αλλά και σε άλλες παραλίες του Δήμου Γυθείου χελώνες καρέτα - καρέτα έρχονται πάντα στην ίδια παραλία να γεννήσουν - απόδειξη τουριστικής υποδομής που δεν αντιστρατεύεται το περιβάλλον.
Εκτός από τις παραλιακές περιοχές του Δήμου Γυθείου μπορείτε να χαρείτε περιοχές με φυσικές ομορφιές ενταγμένες στο δίκτυο «Φύση 2000 GR Όρος Ταΰγετος» όπως: Κρήνη, Σκαμνάκι, Πολυάραβος, Λυγερέας, Δροσοπηγή και μοναδικά μνημεία μανιάτικης αρχιτεκτονικής (Πυργόσπιτα - εκκλησίες κλπ.) σε όλα τα χωριά του Δήμου: Καρυούπολη, Κονάκια, Πολυάραβος, Χωσιάρι, Μαυροβούνι, Αγερανός, Σκουτάρι, Καρβελά, Μυρσίνη, Δροσοπηγή, Αιγιές, Σκαμνάκι, Λυγερέας κλπ.
Στο Δήμο Γυθείου βρίσκονται οι παρακάτω 6 παραδοσιακοί οικισμοί
Γύθειο ολόκληρος ο οικισμός, Αγερανός, Αστέριον (τα Σολά),
Καρυούπολις, Καυκί, Πολυάραβος.

Στο Γύθειο, το Μαυροβούνι, το Σκουτάρι και το Βαθύ, λειτουργούν μεγάλες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, διαμερίσματα και ξενώνες, οργανωμένα μεγάλα κάμπινγκ. Να πάτε!

Ξενοδοχείο Πύργος Πετροπουλάκη Γη Θεών
ΤΗΛ. 2733300633 

Η Θηρασιά
Ορεινή Κορινθία
Η Λεύκη
Ο Μόχλος
Στον Όλυμπο
Ο Σαραντάπηχος
Το Σκινοσέλι
Το Σουφλί
Οι Σπέτσες
Η Σύρος εκ των έσω
Ο Τριπόταμος
Στα Τζίντζινα
Η Λευκάδα του Τυρκουάζ
Γύθειο, η γη των θεών
Στον Παρνασσό
Η Μονεμβασιά
Η Δημητσάνα
Η Σίφνος
Tο Mεσολόγγι
Η Κομοτηνή
Η Αρναία
Προορισμοί εντός:
Λίμνη Κερκίνη, Χίος, Μακρινίτσα, Kορυσχάδες, Καλάβρυτα, Κέρκυρα
Καλοκαίρι στα άκρα:
Ηράκλεια, Θηρασιά,
Αμοργός, Δονούσα, Αστυπάλαια,
Τήλος, Νίσυρος

Θεσσαλονίκη
Φύσηξε ο βαρδάρης...

Ραψάνη:
Στη σκιά του Ολύμπου

Γκιώνα:
Ανάβαση στη κορυφή