iΑρχικήiσελίδα

iΤαυτότητα

iΠεριεχόμενα

iΑρχείο

iRadio Αrtως

iExodως3

 

 

 

 

 

 

 

 
Τόποι & προορισμοί

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
΄Ανοιξη σου 'ρχόμαστε...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΚΙΡΙΤΖΙΩΤΗΣ

¶νοιξη! Τίποτε δεν μας κρατάει πλέον στην Αθήνα. Το ταξίδι ούτως ή άλλως το έχουμε στο αίμα μας. Το να ταξιδέψουμε όμως με το νέο 4Χ4 του «ως3», το XTRAIL Columbia της Nissan, μας ανάγκασε να κάνουμε κλήρωση για το ποιοι από μας θα φύγουμε πρώτοι!
Μπαίνουμε στο XTRAIL και ξεκινάμε το γύρο της Ελλάδας. Βόρεια Πελοπόννησος, σύνορα νομού Κορινθίας... Όρη, βουνά, ποτάμια και κοιλάδες, φράγματα και δάση, διαδρομές και ιστορίες και πάνω από όλα μύθοι, μας θέλγουν για ανοιξιάτικες εκδρομές, διαρροές και διαδρομές. Περίπου 50 χλμ. νότια των Καλαβρύτων και ξεπερνώντας το ομώνυμο και φημισμένο σπήλαιο, το χιονοδρομικό σταθμό αλλά και τις γνωστές -τουριστικά- Δημητσάνα και Βυτίνα, η περιοχή της τεχνητής λίμνης του Λάδωνα παραμένει άγνωστη... ανεξερεύνητη.
Ο ποταμός Λάδωνας ο κυριότερος παραπόταμος του Αλφειού, πήρε το όνομά του από το Βοιωτικό Λάδωνα μετά το 1307 π.Χ. όταν στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Βοιωτοί. Ο Λάδωνας ποταμός, γιος του Ωκεανού και της Τηθύδας, συνευρεθεί με τη Γαία και γέννησε τη Μετώπη και τη Δάφνη. Την τελευταία αγάπησε -μάταια- ο θεός Απόλλωνας. Όταν κατάφερε να την κρατήσει στην αγκαλιά του, αυτή αρνήθηκε τον έρωτά του και επικαλούμενη τη βοήθεια της μητέρας της εξαφανίστηκε και στη θέση της εμφανίστηκε ένας χλοερός θάμνος. Εξ αυτού ο απαρηγόρητος θεός έκοψε κλαδί και διακόσμησε το κεφάλι του, παράλληλα το έκανε και ιερό φυτό του. Έκτοτε, η δάφνη έχει γίνει σύμβολο νίκης και επιδοκιμασίας.Το φράγμα του Λάδωνα αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του νομού. Η τεχνητή λίμνη που έχει δημιουργηθεί σε μια χαράδρα του βουνού Αφροδίσιου είναι μεγίστου μήκους 15 χιλιομέτρων, επιφάνειας 6.000 στρεμμάτων και τροφοδοτείται με τα νερά του Λάδωνα ο οποίος στο δρόμο του συναντά τους παραποτάμους Τράγο (Παναγίτσα) και Αροάνειο (Πλανητέρο). Στη τεχνητή λίμνη του Λάδωνα φθάνει κανείς από τα Τρόπαια ή από τη Δάφνη Αχαΐας μέσω μιας πολύ όμορφης διαδρομής και αφού φτάσει περνάει από τη «Λαδωνίδα» στις όχθες της λίμνης, που εκτός από ένα ποτό και ευχάριστη μουσική, μπορεί να απολαύσει κανείς ηρεμία, γαλήνη και τη θέα στα πρασινογάλαζα και ατάραχα νερά της λίμνης. Σημαντικό ρόλο έπαιξε στην περιοχή, «Της Κυράς το γεφύρι» που επέτρεπε το πέρασμα από τη μια όχθη της λίμνης στην άλλη. Χτίστηκε από την Αρχόντισσα της ¶κοβας, την Κυρά, τον 13ο αιώνα. Απ’ όταν κατασκευάστηκε το φράγμα και μετά, η γέφυρα της Κυράς σκεπάζεται, περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου κάτω από την επιφάνεια της λίμνης, γι' αυτό το λόγο η ΔΕΗ είχε εξασφαλίσει το πέρασμα ανθρώπων, ζώων και οχημάτων, με ένα πλωτό πορθμείο. Σήμερα ανάμεσα στην παλιά γέφυρα και στο πορθμείο υπάρχει μια σύγχρονη γέφυρα.Η περιοχή ταυ Φεvεoύ βρίσκεται στη νότια oρειvή περιοχή ταυ Ν. Κoριvθίας και πρόκειται για ορoπέδιo πoυ περικλείoυv oι oρειvoί όγκoι της Ζήρειας, τoυ Γερovτείoυ, τoυ Μαυρoβoυvίoυ, τoυ Σαϊτά, της Ντoυρvτoυβάvας και τoυ Χελμoύ, Συvoρεύει με τoυς voμoύς Αρκαδίας και Αχαΐας. Τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιoχής πoυ καθoρίζoυv τη μoίρα τoυ Φεvεoύ από τα αρχαία χρόvια ως σήμερα είvαι τo έvτovo αvάγλυφo και τα άφθovα vερά.
Το χαμηλότερo σημείo τoυ oρoπέδιoυ (υψόμετρo 709 μ.) υπήρξε κατά καιρoύς η λίμvη τoυ Φεvεoύ. Κατά περιόδoυς η λίμvη απoστραγγιζόταv σε τρεις καταβόθρες πoυ τρoφoδoτoύv τις πηγές τoυ Λάδωvα πoταμoύ και σε άλλες περιόδoυς oι καταβόθρες έκλειvαv και σχηματιζόταv πάλι λίμvη πoυ κάλυπτε έκταση έως 32 τετρ. χλμ. Μόvιμo αίτημα τωv κατoίκωv μετά τηv απελευθέρωση από τoυς Τoύρκoυς έως και τo τέλoς τoυ 19oυ αιώvα ήταv η απoξήραvσή της. Ο ποταμός πηγάζει σε μία εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, βορειοανατολικά της ομώνυμης με αυτόν τεχνητής λίμνης, στο δρόμο που οδηγεί στην Κλειτορία, και τη Λυκούρια. Καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Λάδωνας ο οποίος βρίσκεται στο νομό Ηλείας, αποτελεί έναν από τους δυο παραπόταμους του Πηνειού ποταμού. Ο άλλος είναι ο κυρίως Πηνειός (ο οποίος ονομάζεται και άνω Πηνειός). Φυσικά, εδώ μιλάμε για τον Λάδωνα της Αρκαδίας.Πολύ κοντά από τη πρωτεύουσα και οι δυο Πελοποννησιακές περιοχές... και δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη. Ένα μεταφορικό μέσο χρειάζεται και διάθεση να δεις και να μυρίσεις φύση... Ποτέ δεν είναι βαρετά εκεί... ποτέ δεν έχεις την εντύπωση ότι κάτι θα έπρεπε να είναι διαφορετικό. Το μόνο που μοιάζει να έχει σημασία είναι η διάθεση για εξερεύνηση ακόμα κι αν την περιοχή την έχεις ξαναεπισκεφτεί... ακόμη κι αν από το Μάιο συνήθως δεν έρχεται το καλοκαίρι, οφείλετε μια «πελοποννησιακή» εξόρμηση στον εαυτό σας... 

Η Θηρασιά
Ορεινή Κορινθία
Η Λεύκη
Ο Μόχλος
Στον Όλυμπο
Ο Σαραντάπηχος
Το Σκινοσέλι
Το Σουφλί
Οι Σπέτσες
Η Σύρος εκ των έσω
Ο Τριπόταμος
Στα Τζίντζινα
Η Λευκάδα του Τυρκουάζ
Γύθειο, η γη των θεών
Στον Παρνασσό
Η Μονεμβασιά
Η Δημητσάνα
Η Σίφνος
Tο Mεσολόγγι
Η Κομοτηνή
Η Αρναία
Προορισμοί εντός:
Λίμνη Κερκίνη, Χίος, Μακρινίτσα, Kορυσχάδες, Καλάβρυτα, Κέρκυρα
Καλοκαίρι στα άκρα:
Ηράκλεια, Θηρασιά,
Αμοργός, Δονούσα, Αστυπάλαια,
Τήλος, Νίσυρος

Θεσσαλονίκη
Φύσηξε ο βαρδάρης...

Ραψάνη:
Στη σκιά του Ολύμπου

Γκιώνα:
Ανάβαση στη κορυφή