iΑρχικήiσελίδα

iΤαυτότητα

iΠεριεχόμενα

iΑρχείο

iRadio Αrtως

iExodως3

 

 

 

 

 

 

 

 
Τόποι & προορισμοί

ΣΥΡΑ
ΕΚ ΤΩΝ ...ΕΣΩ

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΑΤΑΣΑ ΞΑΡΧΑΚΟΥ

Σύρος. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Έχει πληθυσμό περίπου 25 χιλιάδες κατοίκους. Από το λιμάνι οι δυο λόφοι στέκουν επιβλητικοί. Ο λόφος των καθολικών και ο λόφος των ορθοδόξων. Μια υπέροχη σύμπραξη βουτηγμένη στο μπλε και το γαλάζιο του Αιγαίου. Η Άνω Σύρος, η γραφική αυτή πολιτειούλα είναι απλωμένη στον κεντρικό και υψηλότερο λόφο του νησιού. Χαμηλά η Ερμούπολη. Μια πολυσήμαντη παρουσία στο Αιγαίο. Δημιουργήθηκε μέσα στις φλόγες της επανάστασης του 1821 από πρόσφυγες που ήρθαν από τη Χίο, τα Ψαρά, την Κυδωνία, την Ιονία και αργότερα από τη Κάσσο αλλά και άλλα μέρη της επαναστατημένης Ελλάδας. Το νησί έχει όμορφες παραλίες, οργανωμένες πλαζ αλλά παραλίες που μπορείς σε αυτές κανείς να απολαύσει την θάλασσα μέσα στην απόλυτη ησυχία. Επίσης είναι πασίγνωστα τα τοπικά προιόντα με πρώτα το Συριανό Λουκούμι όπου τη τέχνη παρασκευής του την έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Mικρά Aσία και τη Xίο από το 1822, και τις γνωστές χαλβαδόπιτες. Στη Σύρο υπάρχει ένωση αγροτικών συνεταιρισμών που λειτουργεί εργοστάσιο για την παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. Tο πιο γνωστό προϊόν είναι το τυρί Σαν Mιχάλη. Αλλά και το συριανό μέλι είναι μοναδικής νοστιμιάς και παράγεται με παραδοσιακό τρόπο. Τέλος τα τελευταία χρόνια παράγεται το Συριανό λικέρ «Το πιοτό της γιαγιάς» με βάση βύσσινο και κονιάκ.

ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ
Η Ερμούπολη είναι μια πόλη -από τις ελάχιστες, αν όχι και μοναδική στον ελληνικό χώρο- που έχει διασώσει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο τον νεοκλασικό οικιστικό της πλούτο, εμφανή τα ίχνη της βιομηχανικής ιστορίας της και έναν ολόκληρο κόσμο, τεχνίτες, εργάτες, στελέχη, φορέα ενός πλούσιου τεχνικού πολιτισμού. Έχει επίσης το προνόμιο να διαθέτει ένα μοναδικό, για τα ελληνικά δεδομένα, τεκμηριωτικό υλικό, το πλούσιο Iστορικό Aρχείο της πόλης. Σαν πρωτεύουσα του Νομού Κυκλάδων, έχει πολλές δημόσιες υπηρεσίες, Διευθύνσεις και Τμήματα (Δικαστήρια, Νομαρχία, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Πυροσβεστική, Επιμελητήριο, Τελωνείο, ΔΟΥ, Δ/σεις Γεωργίας, Δασών, Εκπαίδευσης, Πολεοδομίας, Αλιείας, Εμπορίου κ.λ.π.) Η έκταση του δήμου είναι 3750 στρέμματα και ο πληθυσμός 13.000 κάτοικοι.Η κοινωνική ζωή, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα νησιά, παραμένει ζωντανή και κατά την περίοδο του χειμώνα. Δεκάδες πολιτιστικοί, επαγγελματικοί, αθλητικοί, καλλιτεχνικοί, φιλανθρωπικοί και άλλοι Σύλλογοι, δημιουργούν ενδιαφέροντα στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού. Θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και συγκεντρώσεις, αθλητικές συναντήσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής, είναι μερικά από τα στοιχεία της κοινωνικής ζωής της Σύρου. Επίσης στην Ερμούπολη βρίσκεται και το γνωστό Καζίνο.

ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ
Ο Δήμος της Άνω Σύρου, από τους αρχαιότερους στην Ελλάδα και με πληθυσμό περίπου 1700 κατοίκους, αποτελείται από τους οικισμούς: Άνω Σύρος, Πισκοπειό, Αληθινή, Μάλια, Κίνι, Αγιο Δημήτριο, Φοινικιά, Μύτακα, Παπούρι, Χαλανδριανή, Πλατύ Βουνί και Άη Μιχάλη. Μέσα στον μεσαιωνικά οικισμό της Άνω Σύρου, δεν κυκλοφορούν οχήματα, αφού τα σοκάκια έχουν πλάτος λιγότερο από δύο μέτρα και παντού υπάρχουν σκαλιά.

Η απόσταση από το λιμάνι, μέχρι την κεντρική είσοδο της πόλης είναι 3500 μέτρα και ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι ασφαλτοστρωμένος. Οι είσοδοι παλαιότερα ήταν εφτά, αλλά σήμερα έχουν μείνει τρεις. Στην Άνω Σύρο, δεν υπάρχει κεντρική πλατεία και σημείο αναφοράς είναι ο κεντρικότερος δρόμος της, η «Πιάτσα». Από το λόφο της Άνω Σύρου μπορεί να δει κανείς και να καταλάβει γιατί η Σύρος εξελίχθηκε σε διοικητικό, εμπορικό, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο των Κυκλάδων. Η Απάνω Μεριά γραφική και ήρεμη με μονοπάτια που οδηγούν μέσα από ένα εκπληκτικό τοπίο με βράχια, σπηλιές, γεφυράκια στις παρθένες - άβατες παραλίες του νησιού. Η Άνω Σύρος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του μεγάλου συνθέτη μας Μάρκου Βαμβακάρη. Το σπίτι που έζησε έχει μετατραπεί σε μουσείο.
Τα λόγια του χαρακτηριστικά: «Ολος ο κόσμος της Σύρου μ' αγαπούσε πολύ, διότι κι εγώ ήμουν Συριανός και το είχαν καμάρι οι Συριανοί. Κάθε καλοκαιράκι με περίμεναν να πάω στη Σύρα να παίξω και να γλεντήσει όλη η Σύρα μαζί μου. Το 1937 πήρα μαζί μου τον Μπάτη, τον αδερφό μου τον μικρό και τον πιανίστα Ροβερτάκη και πήγα για πρώτη φορά στη Σύρο, είκοσι χρόνια αφ' ότου έφυγα από το νησί.»

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Οι κάτοικοί της Ερμούπολης ιδιαίτερα φιλόξενοι και ανοιχτόκαρδοι δέχονται με περηφάνια τα εγκωμιαστικά σχόλια των επισκεπτών. Από την άλλη είναι έτοιμοι να σου μιλήσουν για τα καθημερινά τους προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Έχει δύναμη η Ερμούπολη και οι κάτοικοι κάνουν ξεκάθαρο πως δεν περιμένουν να «ζήσουν» από τον Τουρισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που οι «παλιοί» κάτοικοι αρνούνται να αφήσουν το νησί να εξελιχθεί ως στέκι των νέων όπου η νυχτερινή διασκέδαση να κρατά έως το πρωί. Αυτό το ανακαλύπτει κανείς πολύ εύκολα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν νυχτερινά κέντρα, ειδικά στις πολυσύχναστες παραλίες, και τα μπαρ κλείνουν πολύ νωρίς. Αποτέλεσμα: Πολλοί οι δυσαρεστημένοι επιχειρηματίες που προσπαθούν μεν αλλά δύσκολο να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των δημόσιων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Η εφαρμογή του νόμου πάντως στο νησί είναι σχεδόν αμείλικτη. Να πούμε εδώ πως οι επισκέπτες γρήγορα ανακαλύπτουν την μεγάλη αστυνομική δύναμη του νησιού και πολλές φορές, σύμφωνα με τους κατοίκους, οι νόμοι εφαρμόζονται με .«υπερβολικό» ζήλο.
Επίσης η Ερμούπολη έχει να αντιμετωπίσει το κυκλοφορικό «πρόβλημα» καθώς τα αυτοκίνητα είναι πάρα πολλά και οι δρόμοι δεν έχουν την υποδομή ώστε να εξυπηρετήσουν τον αριθμό τους. Απασχολεί έντονα τους κατοίκους το κτήριο της ΔΕΗ και την κωλυσιεργία του Δήμου για να αλλάξει τοποθεσία το παλιό εργοστάσιο της διότι βρίσκεται κοντά σε σχολικές εγκαταστάσεις αλλά και να αναβαθμιστεί η μονάδα.Στο νησί υπάρχει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι σχολές όμως είναι ελάχιστες και τα τελευταία 5 χρόνια περιμένουν να «εμπλουτιστεί» με περισσότερες και πιο εξειδικευμένες σχολές.
Στο θέμα της Υγείας ενώ η Σύρος στέκει σε περίοπτη θέση καθώς το Νοσοκομείο απασχολεί μια εξαιρετική ομάδα γιατρών, πολλά είναι τα χειρουργεία που αναγκαστικά μεταφέρονται στην Αθήνα. Στα πολιτιστικά δρώμενα είναι αναπτυγμένη και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά θα προτιμούσαμε να βλέπουμε τις πολιτιστικές αίθουσες και τις εκκλησίες ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ανοιχτές για το κοινό όλη μέρα, και όχι για λίγες ώρες. Η Αγορά της είναι ένα θέμα που απασχολεί τους κατοίκους. Πολλοί είναι αυτοί (κυρίως οι επιχειρηματίες) που θέλουν να μετατρέψουν το κεντρικό δρόμο της Αγοράς σε κλειστή Δημοτική Αγορά, και άλλοι θα ήθελαν να την δουν εκτός κέντρου.
Και στην Άνω Σύρο τα προβλήματα είναι αρκετά. Πολιτιστικά προσπαθεί μια ομάδα ανθρώπων να την στηρίξει αλλά πέρα από αυτό έχει περισσότερα προβλήματα απ' ότι ο Δήμος Ερμούπολης. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι πως δεν έχει πόρους, -λειτουργούσε Λατομείο μέχρι πρόσφατα το οποίο έκλεισε ζημιώνοντας τους κατοίκους- δεν έχει σημαντικά έσοδα με αποτέλεσμα  ενώ υπάρχει η διάθεση, δεν υπάρχουν τα μέσα. Χαρακτηριστικό είναι πως όταν ένα από τα σπίτια θα χρειαστεί να επισκευαστεί και ενώ τα υλικά μπορεί να κοστίσουν ελάχιστα, τα μεταφορικά και οι εργασίες θα κοστίσουν τα διπλάσια (η μεταφορά γίνετε με ...ζώα). Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που οι κάτοικοι δυσκολεύονται να συντηρήσουν τις οικίες του με αποτέλεσμα σιγά σιγά να εγκαταλείπουν και τις προσπάθειες αλλά κάποιες φορές και τα σπίτια τους. 

Η Θηρασιά
Ορεινή Κορινθία
Η Λεύκη
Ο Μόχλος
Στον Όλυμπο
Ο Σαραντάπηχος
Το Σκινοσέλι
Το Σουφλί
Οι Σπέτσες
Η Σύρος εκ των έσω
Ο Τριπόταμος
Στα Τζίντζινα
Η Λευκάδα του Τυρκουάζ
Γύθειο, η γη των θεών
Στον Παρνασσό
Η Μονεμβασιά
Η Δημητσάνα
Η Σίφνος
Tο Mεσολόγγι
Η Κομοτηνή
Η Αρναία
Προορισμοί εντός:
Λίμνη Κερκίνη, Χίος, Μακρινίτσα, Kορυσχάδες, Καλάβρυτα, Κέρκυρα
Καλοκαίρι στα άκρα:
Ηράκλεια, Θηρασιά,
Αμοργός, Δονούσα, Αστυπάλαια,
Τήλος, Νίσυρος

Θεσσαλονίκη
Φύσηξε ο βαρδάρης...

Ραψάνη:
Στη σκιά του Ολύμπου

Γκιώνα:
Ανάβαση στη κορυφή