iΑρχικήiσελίδα

iΤαυτότητα

iΠεριεχόμενα

iΑρχείο

iRadio Αrtως

iExodως3

 

 

 

 

 

 

 

 
Τόποι & προορισμοί

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ
Η ζεστή Κοιλάδα...


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΠΑΜΠΗΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΑΝΗ ΞΑΡΧΑΚΟΥΉ εμείς είμαστε πολύ μικροί ή η φύση πολύ μεγάλη...

Βάλια Κάλντα.
Εκεί που η Πίνδος δέχεται στην αγκαλιά της τη Δυτική Μακεδονία.
Εκεί που στα βλάχικα χωριά Βοβούσα, Περιβόλι και Αβδέλλα κατοικούν ακόμη αυθεντικοί Έλληνες!
Φιλόξενοι, ανοιχτόκαρδοι, ήρεμοι και χαμογελαστοί...

Ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου
Πιο γνωστός με τη βλάχικη ονομασία τους «Βάλια Κάλντα», που σημαίνει Ζεστή Κοιλάδα. Μια μεγάλη δασωμένη κοιλάδα, που περιβάλλεται από τις κορυφές του ορεινού συγκροτήματος Λύγκος, με υψηλότερη κορυφή το Αυγό (2.177 μ.). Άλλες κορυφές είναι η κορυφογραμμή Μαυροβούνι - Φλέγκα-Αυτιά, το βουνό της Μηλιάς με 2.160 μ.). Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την διαβίωση μιας τεράστιας ποικιλίας ειδών απ' το ζωικό και φυτικό βασίλειο. Αρκούδες, ζαρκάδια και αγριόγιδες, δρυοκολάπτες, γύπες και βασιλαετοί, σαλαμάνδρες και βουνοτρίτωνες, ζουν στα πυκνά και εκτεταμένα δάση Μαύρης και Λευκόδερμης Πεύκης καθώς και Οξιάς.


Περιβόλι

Στο Περιβόλι
Περίπου τρεις ώρες από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται ο τελευταίος μας σταθμός Το Περιβόλι. Το χωριό είναι σκαρφαλωμένο στις δασωμένες πλαγιές της Πίνδου σε ύψος 1.300μ. και είναι ένα από τα βλαχοχώρια της βόρειας Πίνδου που αδειάζουν το χειμώνα. Οι σκληρές κλιματικές συνθήκες έχουν οδηγήσει τους Περιβολιώτες να ζουν το μισό χρόνο στο θεσσαλικό κάμπο, μετακινώντας κάθε φορά και τα κοπάδια τους. Το καλοκαίρι ξαναζωντανεύει από τους παραθεριστές. Στη κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται η ταβέρνα-ξενώνας του Δημήτριου Ίττη. Μας περίμενε ειδοποιημένος από τον Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης. Το απαραίτητο Τσιπουράκι με μεζεδάκι για το καλώς ήρθατε και κατόπιν ο σχεδιασμός της εξερεύνησής μας την επόμενη μέρα στη Βάλια Κάλντα.


Αρκουδόρεμα

Στο Αρκουδόρεμα
Μόλις χάραξε, φορτωθήκαμε τα σακίδιά μας και ξεκινήσαμε τη περιπλάνησή μας. Πρώτος μας σταθμός οι «Καταρράκτες» στο Αρκουδόρεμα, στη καρδιά της Ζεστής Κοιλάδας. Ο Αώος κατεβάζει αυτή την εποχή λίγα νερά (Σεπτέμβριος). Ακολουθώντας το μονοπάτι, ψάχνοντας τα ίχνη της αρκούδας, περάσαμε από τα γκριζόκορμα μαυρόπευκα, που κυριαρχούν στα φτωχά, όξινα οφιολιθικά πετρώματα, και από τα πανύψηλα σπάνια κοκκινόπευκα στο ρέμα της Σαλατούρας, με προορισμό τις δύο λίμνες στην κορυφή της Φλέγκας. Αρκούδες δεν συναντήσαμε, είδαμε όμως αρκετές φορές τα ίχνη τους. Χρησιμοποιούν τη κοιλάδα ως πέρασμα από το Ζαγόρι προς τα βουνά των Γρεβενών και αντίστροφα.
Τριγύρω μας τεράστιες οξιές μας προστάτευαν από τον ήλιο. Προσπεράσαμε ένα γιγάντιο νεκρωμένο ρόμπολο, πραγματικό έργο τέχνης. Το μονοπάτι ανηφόριζε απότομα προς τις λίμνες και βάλαμε τα δυνατά μας για να προλάβουμε να γυρίσουμε πριν νυχτώσει. Η διαδρομή μέσα από το δρυμό είναι δύσκολη, καθώς η πυκνή βλάστηση κάνει τα μονοπάτια σε αρκετά σημεία απροσπέλαστα. Η σήμανση στα μονοπάτια δεν είναι καλή και όποιος δεν είναι έμπειρος ή δεν έχει μαζί του οδηγό μπορεί εύκολα να χαθεί.


Οι λίμνες της Φλέγκας

Οι δύο δράκοι
Σύμφωνα με την παράδοση, οι δύο αντικρινές κορφές, το Αβγό και η Φλέγκα, είχαν η καθεμιά από ένα δράκο. Οι δράκοι αυτοί ήταν αδέλφια και ζούσαν μονιασμένοι, ώσπου μια μέρα, εκεί που πήγαιναν για κυνήγι, αντάμωσαν μια πεντάμορφη κόρη και την αγάπησαν! Η έχθρα μπήκε ανάμεσά τους. Σαν μαγεμένοι όρμησαν ξοπίσω της να την προφτάσουν, ενώ εκείνη έτρεχε έντρομη κατά τη Φλέγκα για να γλυτώσει. Και έκλαιγε, έκλαιγε και σκόνταφτε... και από τα δάκρυά της μαζεύτηκε νερό και έγιναν οι λίμνες της Φλέγκας. Οι δύο δράκοι, στο μεταξύ, δε σταματούσαν να μαλώνουν. Πετούσαν λιθάρια ο ένας από τη Φλέγκα, ρόμπολα ο άλλος από το Αβγό. Θυμωμένη η μάνα τους με όσα γίνονταν, βγήκε σαν αφρισμένο ρέμα από τη γη, όπου ζούσε κρυμμένη. Έτσι γεννήθηκε η Βάλια Κάλντα!


Μερακόνα

Στη κορυφή της Φλέγκας
Συναντήσαμε τις λίμνες στα 1.950μ. Από δω πηγάζει ο Αώος μέσα από μερικές μεγάλες ανάβρες που, αφού πρώτα γεμίσουν τις δύο λίμνες, ξεχύνονται με ορμή στις απόκρημνες πλαγιές για να συναντήσουν το Αρκουδόρεμα χαμηλά κάτω στη χαράδρα. Γι' αυτές τις δύο λίμνες, ο θρύλος θέλει κάποιες νεράιδες να ζουν στα νερά τους. Το νερό αυτή την εποχή είναι λιγοστό. Αυτό όμως που μας ξάφνιασε δεν ήταν το λίγο νερό στις λίμνες αλλά η συνάντηση που είχαμε εκεί με έναν βοσκό και το κοπάδι του. Μένει όλο το καλοκαίρι σε ένα πρόχειρο κατάλυμα. Χαρήκαμε όλοι μας. Αυτός, που αντάλλαξε μερικές ανθρώπινες κουβέντες μετά από καιρό, κι εμείς που μας δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουμε τις ενδιαφέρουσες ιστορίες του για τον τόπο.Η κορυφή της Φλέγκας φαινόταν κοντινή και εύκολη. Δεν ήταν όμως. Οι ντόπιοι αποκαλούν την περιοχή αυτή «Μερακόνα». Το μέρος με τα ακόνια δηλαδή, θέλοντας να αποδώσουν την τραχύτητα του τοπίου και τη σκληρότητα της πέτρας. Με τα τέσσερα, ανάμεσα από τις χοντρές και κοφτερές πέτρες, σκαρφαλώσαμε στη κορυφή, στα 2.159μ. Αποζημιωθήκαμε! Από τη μια μεριά οι λίμνες τις Φλέγκας και από την άλλη η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου. Γύρω μας οι κορυφές: Μαυροβούνι, Αυτιά, Μπάλτσες και Λύγκος. Θέλαμε να καθίσουμε κι' άλλο για να χορτάσουμε αυτό το μεγαλείο... ήταν όμως αργά και σε λίγο θα νύχτωνε. Ευτυχώς ήρθε το φως της πανσελήνου με τα αστέρια να τρεμοσβήνουν και το σύννεφο που μας ακολουθούσε να αστράφτει σαν χιόνι. Η απόλυτη νυχτερινή ομορφιά. Από την άκρα σιγή του αλπικού τοπίου, στο γοητευτικό θρόισμα των φύλλων, με την πανσέληνο οδηγό, σε όλη τη διαδρομή.
Φεύγοντας το επόμενο πρωί από το Περιβόλι, ένας αετός με απλωμένα τα φτερά του μας ξεπροβόδισε φιλικά, όπως και η Βάλια Κάλντα που αφήναμε πίσω μας...


Προς τα Κόκκινα Πεύκα

Ορειβατικές και άλλες διαδρομές
Ο Δρυμός της Βάλια Κάλντα είναι από τους καλύτερους προορισμούς στη χώρα μας για όσους θελήσουν να ξεφύγουν από τη καθημερινότητα. Απαράμιλλη ομορφιά, απόλυτη ησυχία και με πολλές διαδρομές για ορειβάτες ή περιπατητές, προσφέρεται για λίγες μέρες ξεκούρασης. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διαδρομές χρειάζεται προσοχή όμως γιατί όλα τα μονοπάτια δεν έχουν καλή σήμανση και το χειμώνα πολλά από αυτά είναι επικίνδυνα. Το πιο σοφό είναι όσοι το τολμήσουν να διασχίσουν τα μονοπάτια, να έχουν μαζί τους έμπειρους οδηγούς που μπορούν να τους βρουν  στη Βοβούσα ή στο Περιβόλι. Προσοχή: Aπαραίτητες οι αλύσιδες για όλο το χειμώνα. 


Βοβούσα

Καταφύγιο Βοβούσας - Πυρήνας Δρυμού Βάλια Κάλντα
Η διαδρομή του είναι τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε6 σηματοδοτημένη με τετράγωνη πινακίδα λευκού χρώματος που στο εσωτερικό της έχει κίτρινο ρόμβο, σε μαύρο τριγωνικό πλαίσιο, με τον κωδικό Ε6. Αποτελεί το κύριο μονοπάτι που διασχίζει το Δρυμό. Το κομμάτι από τη Βοβούσα έως τη Μηλιά έχει μήκος 23 χλμ, διέρχεται από υψόμετρα 1000 μ. στην αρχή, 1700 μ. στο μέσον και 1140 μ. στο τέλος. Η πορεία διαρκεί 12 ώρες. Από το «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ» μέχρι και τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού η πορεία διαρκεί 4 ώρες.


Αρκουδόρεμα

Συνάντηση Αώου και Αρκουδορέματος (Σμιξώματα) - Φράγμα πηγών Αώου
Το μονοπάτι P5 αρχίζει από το σημείο που ενώνεται ο ποταμός Αώος με το Αρκουδόρεμα στα δυτικά όρια του Δρυμού. Έχει μήκος 12 χλμ και οι υψομετρικές διακυμάνσεις κυμαίνονται από 1000 έως 1350 μέτρα και καταλήγει σε 4 ώρες συνολικά στο φράγμα «πηγών Αώου». Δια μέσω αυτού του μονοπατιού (ημιονική οδός) επικοινωνούσε παλιότερα η Βοβούσα με το Μέτσοβο.


Η στάνη στη Φλέγκα

Λίμνη Μετσόβου - Ορειβατικό Καταφύγιο Μαυροβουνίου -
Φλέγκα - Ε6 - Αρκουδόρεμα - Καταφύγιο Βοβούσας

Το μονοπάτι αρχίζει από τον δασόδρομο που οδηγεί στο καταφύγιο Μαυροβουνίου. Ο δασόδρομος ξεκινάει από τον περιφερειακό δρόμο της λίμνης Πηγών Αώου. Από την αρχή του δασόδρομου μέχρι το καταφύγιο η πορεία διαρκεί 1 ώρα. Από εκεί ακολουθούμε την σήμανση Ρ1 φτάνοντας στην κορυφή της Φλέγκας σε 1,5 ώρες πορείας. Κατεβαίνουμε στις λίμνες της Φλέγκας και από εκεί ακολουθούμε ανηφορική και δυτική κατεύθυνση έως το μονοπάτι Ρ6 που κατεβαίνει στο Αρκουδόρεμα. Από εκεί ακολουθούμε το μονοπάτι Ε6 σε δυτική κατεύθυνση και φτάνουνε στην περιοχή Σμιξώματα (συνάντηση Αώου - Αρκουδορέματος) σε 4 ώρες. Περνώντας τον ποταμό ακολουθούμε τον δασόδρομο έχοντας στα δεξιά μας το ποτάμι και μετά από μισή ώρα φτάνουνε στο καταφύγιο.


Αρκουδόρεμα

Μηλιά - Σαλατούρα Μηλιάς - Φλέγγα - Ε6 - Αρκουδόρεμα - Καταφύγιο Βοβούσας
Από τη Μηλιά το μονοπάτι ανηφορίζει ακολουθώντας την πορεία του διεθνούς μονοπατιού Ε6 έως το διάσελο «Σαλατούρα» όπου και η νοτιοανατολική είσοδος του Δρυμού. Από εκεί κατευθύνεται νοτιοδυτικά προς το Μαυροβούνι ακολουθώντας τη σήμανση Ρ7, περνά δυτικά από την κορυφή «Τρία σύνορα» και ακολουθεί δυτική πλέον κατεύθυνση διασχίζοντας όλο το Μαυροβούνι έως ότου συναντήσει το μονοπάτι Ρ1 περάσει την κορυφή Φλέγκα (2159 μ.) και καταλήξει στην κορυφή Αυτιά (2081μ). Η διαδρομή έχει μήκος 15 χλμ, περνά από τον πυρήνα του Δρυμού και μέχρι την κορυφή διαρκεί περίπου 5 ώρες. Λίγο πριν την κορυφή Αυτιά ακολουθώντας βορινή κατηφορική κατεύθυνση φτάνουμε στο Αρκουδόρεμα και ακολουθούμε την πιο πάνω διαδρομή.


Στη διαδρομή από τη Βοβούσα

Βοβούσα - Αυγό
Το μονοπάτι ξεκινά από τη Βοβούσα, ακολουθεί ανηφορική ανατολική πορεία έως τη βρύση Τόσκα από όπου κατευθύνεται νότια έως την κορυφή Αυγό όπου βρίσκεται το εγκαταλειμένο πυροφυλάκιο. Έχει μήκος 6 χλμ και διάρκεια 3,5 ωρών περίπου. Η αφετηρία βρίσκεται στα 1000 μ. και το τέρμα (κορυφή Αυγό) στα 2177 μ. Η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη.


Καταφύγιο Βοβούσας

Καταφύγιο - Βοβούσα - Δίστρατο - Βασιλίτσα
Η διαδρομή αρχίζει από το καταφύγιο Βοβούσας ακολουθεί για 45 λεπτά τον δρόμο έως το χωριό όπου αρχίζει η σηματοδότηση του μονοπατιού με τετράγωνη κόκκινη πινακίδα σε κίτρινο πλαίσιο. Από εκεί ακολουθεί για 1500 μέτρα τον χωματόδρομο προς Περιβόλι όπου τον εγκαταλείπει και ακολουθεί αριστερά δασικό δρόμο για 2.500 μ. περίπου. Ακολουθώντας την σηματοδότηση Ε6 κατεβαίνεις μέχρι το ρέμα Καταρράκτης. Ο δασόδρομος που συναντάμε μετά το ρέμα περνάει από τη θέση «Παλιομονάστηρο» και καταλήγει σε αδιέξοδο. Πεντακόσια μέτρα πριν το αδιέξοδο στρίβεις αριστερά σε μονοπάτι που σε οδηγεί στο ρέμα «Στάθη», και μετά το ρέμα ακολουθείς το μονοπάτι που σε οδηγεί στο Δίστρατο. Μετά το Δίστρατο ακολουθώντας τη σηματοδότηση φτάνεις Βασιλίτσα σε τρείς ώρες. Η διαδρομή διαρκεί 8 ώρες και πρέπει να ακολουθείς τη σηματοδότηση για να μην μπερδευτείς σε διακλαδωμένους δασόδρομους.


Χάρτης Περιοχής

΄Αλλες Διαδρομές
Καταφύγιο Βοβούσας - Μόρφα - Κουκουρούντζος - Γυφτόκαμπος (8 ώρες)
Καταφύγιο Βοβούσας - Μόρφα - Λάϊστα (5ώρες)
Οι παραπάνω διαδρομές δεν είναι σηματοδοτημένες και γίνονται με συνοδεία οδηγού.

Χρήσιμες πληροφορίες:
Διεύθυνση Δασών: Τηλ. 24620 22419, 22349
Δασαρχείο Γρεβενών: Τηλ.24620 22419
Αστυνομική Διεύθυνση Γρεβενών: Τηλ.24620 22508, 80672
Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας: Τηλ.24620 28001, 84100
Χιονοδρομικός Σύλλογος: Τηλ.24620 28602, 81208
Αλπική Ζώνη: Ιωάννινα Τηλ.26510 2214, Βασιλίτσα Τηλ.26550 24822
Καταφύγιο Βάλια Κάλντα: Βοβούσα Ζαγορίου Ιωαννίνων Τηλ.2656 022200
Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης: Τηλ.2310 278.288

Eυχαριστούμε το Δασαρχείο Γρεβενών και τον Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης για τις χρήσιμες και πολύτιμες συμβουλές τους, καθώς και τους φίλους μας από το Περιβόλι για τη φιλοξενία τους. 

Η Θηρασιά
Ορεινή Κορινθία
Η Λεύκη
Ο Μόχλος
Στον Όλυμπο
Ο Σαραντάπηχος
Το Σκινοσέλι
Το Σουφλί
Οι Σπέτσες
Η Σύρος εκ των έσω
Ο Τριπόταμος
Στα Τζίντζινα
Η Λευκάδα του Τυρκουάζ
Γύθειο, η γη των θεών
Στον Παρνασσό
Η Μονεμβασιά
Η Δημητσάνα
Η Σίφνος
Tο Mεσολόγγι
Η Κομοτηνή
Η Αρναία
Προορισμοί εντός:
Λίμνη Κερκίνη, Χίος, Μακρινίτσα, Kορυσχάδες, Καλάβρυτα, Κέρκυρα
Καλοκαίρι στα άκρα:
Ηράκλεια, Θηρασιά,
Αμοργός, Δονούσα, Αστυπάλαια,
Τήλος, Νίσυρος

Θεσσαλονίκη
Φύσηξε ο βαρδάρης...

Ραψάνη:
Στη σκιά του Ολύμπου

Γκιώνα:
Ανάβαση στη κορυφή