iΑρχικήiσελίδα

iΤαυτότητα

iΠεριεχόμενα

iΑφιερώμαται

iΑrtως Radio

iΑrtως TV

iExodως3

Μετάδοση
300 θεατρικών παραστάσεων
από το Ελληνικό και Ξένο Δραματολόγιο

18 χρόνια με το Ως3

Το Ως3 παρουσιάζει:
Το Ως3 παρουσιάζει:

 
Ωστρική σκόνη  

ΩΣΤΡΙΚΗ ΣΚΟΝΗ

Όταν η Ωστρική σκόνη πέφτει στα ...Blogs

Το Θεάτρο στο Ραδιόφωνο των ...Blogs

...Μίκρυνε και η μοναξιά μου
για να τη χωρέσω κάτω από το δέρμα μου
 μαζί με μια μεγάλη αγάπη που τις ράβω μαζί προσεκτικά,
σφιχτά για να μην μου παραπονιούνται...

Δυο ξεχωριστά blogs μας κρατάνε ...συντροφιά με τις πολύ καλές και σπάνιες θεατρικές ραδιοφωνικές παραστάσεις που παρουσιάζουν εδώ και αρκετό καιρό.
Φτιαγμένα με μεράκι από ανθρώπους που αγαπάνε το καλό θέατρο και κόντρα στους δύσκολους καιρούς, συνεχίζουν με υπομονή και επιμονή να προσφέρουν την ψυχαγωγία ή αν θέλετε τον πολιτισμό που τόσο πολύ μας λείπει.

Καλώς ήρθατε, στον κόσμο του ραδιοφωνικού θεάτρου...
Κλείστε τα μάτια...


Radio-Theatre
(http://radio-theatre.blogspot.gr)

Ιστορικό: Το blog με την ονομασία «Radio-Theatre» δημιουργήθηκε από τον ΙΖΑ με πρώτη ανάρτηση το Σάββατο 21 Μαρτίου 2009 δυο αστυνομικά έργα, την  «Άγρια νύχτα» του Γιάννη Κανδύλα και «Ο δολοφόνος σκότωνε τα μεσάνυχτα» του Τζων Ντίξον Καρ.
Αργότερα, σε μια τυχαία συνάντηση σε κάποιο επαγγελματικό χώρο γνωρίζονται ο ΙΖΑ με τον Ρίθμη Σισίχου,  όταν ο α΄παραδίδει στον β΄μια εργασία σε CD και επειδή δεν είχε πρόχειρο φάκελλο το βάζει σε μια από τις χάρτινες θήκες της Ραδιοτηλεόρασης που είχε αρχίσει να δίνει τα πρώτα ραδιοθεατρικά. Ο  Ρίθμη Σισίχου ενθουσιάζεται μαθαίνοντας για το κοινό τους ενδιαφέρον και αρχίζει μια διαμάχη για το ποιος έχει το μεγαλύτερο αρχείο με προσωπικές εγγραφές από το ραδιόφωνο.
Εκείνη την εποχή ο nikolaskoul ο οποίος έχει ξεκινήσει γύρω στο 2007 να ανεβάζει μέρος του αρχείου του σε torrent, έχοντας στο μυαλό του να δημιουργήσει ένα blog ώστε να ανεβάσει τα ραδιοθεατρικά έργα που έχει έκανε μια γενική αναζήτηση, ώστε να δει αν υπάρχει ήδη κάποιο παρόμοιο blog για να μην ξεκινήσει ως ανταγωνιστής κάποιου άλλου με τα ίδια ενδιαφέροντα. Ανακαλύπτει το «Radio-Theatre» και ξεκινά ως επισκέπτης του blog. Δεν άργησε να έρθει και η πρόσκληση από τον ΙΖΑ για ενεργή συμμετοχή και συν-διαχείρηση του blog.
Παρόμοιος ήταν και ο τρόπος εισόδου στην ομάδα του estragon, ο οποίος αν τον ρωτήσεις που είναι ο τάδε δρόμος σου απαντά με βάσει το κοντινότερο θέατρο της περιοχής. Πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι είναι η πολύγλωσση κινητή βιβλιοθήκη της ομάδας έχοντας ταξινομήσει τις σχετικές γνώσεις του κατά τίτλο έργου, είδος έργου, κατά συγγραφέα, κατά σκηνοθέτη, κατά πρωταγωνιστές, κατά ... ότι φανταστεί κάποιος.
Μετά ήρθε κι ο Σείριος, με τις απίθανες συλλογές του, που κατέβασε αισθητά το μέσο όρο ηλικίας της ομάδας. Μάθαμε περισσότερα για το ίντερνετ, διαμορφώσαμε το blog και αποφασίσαμε να διαθέσουμε τις συλλογές μας μέσα από αναρτήσεις σε τακτική βάση.

Πράγματα που μας στενοχώρησαν
Ο  κ. Μέλιος ο οποίος έκανε τριάντα και πλέον χρόνια εγγραφές θεατρικών από το ραδιόφωνο έθεσε στην διάθεση μας όλο το αρχείο του στο οποίο υπήρχαν 500 περίπου έργα εκτός αυτών που ήδη είχαμε. Δυστυχώς το 99% των κασετών είχαν απομαγνητιστεί.  Κάποια στιγμή δημιουργήσαμε την σελίδα http://greek-theatrical-evenings.blogspot.gr/ ζητώντας από τους επισκέπτες να συμμετέχουν με διάφορους τρόπους πχ την εύρεση της υπόθεσης ενός από τα έργα κλπ. Η συμμετοχή ήταν σχεδόν μηδενική.
Κάποια στιγμή από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ κατέβηκαν οι τίτλοι των έργων με τους συντελεστές ....

Ευχάριστα
Ανακαλύψαμε εκατοντάδες φίλους του ραδιοφωνικού θεάτρου και του μπλογκ μας στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και φυσικά στην Κύπρο, στην κεντρική Ευρώπη, στη Νότια Αφρική και σε 150 ακόμα χώρες. Η προσπάθειά μας είχε μεγάλη ανταπόκριση και στην Ελλάδα και πολλοί φίλοι μάς εμπιστεύτηκαν συλλογές με παλιότερες και σπανιότερες από τις δικές μας ηχογραφήσεις(έχουμε σταθερά από το δεύτερο εξάμηνο της διαδικτυακής μας παρουσίας περί τις 20.000 επισκέψεις το μήνα).

-Επικοινωνία με πολλά σχολεία ανά την Ελλάδα για θεατρικά κείμενα ή αρχεία ήχου.
-Επικοινωνία με μαθητές θεατρικών σχολών.
Φίλος του blog βραζιλιάνος που μαθαίνει ελληνικά μέσω της ακρόασης των έργων.
-Η πολύ καλή προσπάθεια των "Ασώματο θέατρο" από το βήμα του "IMAGINISTES WEB RADIO" .
-Η ανάγνωση βιβλίου από το ραδιοφωνικό σταθμό δίκτυο FM 91,5 στην εκπομπή του Λευτέρη Μποτωνάκη.
-Η μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον του NikosPs.
-Η γνωριμία μας με τον "isobitis των Αθηνών",που αποτελεί πλέον συνοδοιπόρο μας.
-Η γνωριμία μας με τον Γ.Χ. από τη Θεσσαλονίκη.
-Κανένας από όλους εμάς και τους συνεργάτες μας δεν έχει κανένα όφελος πέρα από την ευχαρίστηση της προσφοράς και της συνακρόασης αυτού του, μεγάλου πια, θησαυρού που πρέπει με κάποιο τρόπο να διασωθεί και να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές.

Ευχή
-Tα περίπου 3500 αρχεία θεατρικών έργων να διατεθούν ίσως και δωρεάν.
-Αρχεία με ελεύθερη πρόσβαση στα κείμενα των ράδιο θεατρικών.

Ελάτε κι εσείς!
Αγαπάμε το ραδιοφωνικό θέατρο. Τα έργα που ανεβάζουμε τα έχουμε ακούσει ξανά και ξανά, τα ακούμε με τα παιδιά μας στο αυτοκίνητο και θέλουμε να τα γνωρίσετε κι εσείς.
Θα μας βρείτε στο http://radio-theatre.blogspot.gr/.
Καλώς ήρθατε, στον κόσμο του ραδιοφωνικού θεάτρου... Κλείστε τα μάτια...


Ιsobitis
(http://www.isobitis.com/theatro.html)

Του Νεκτάριου Παπαχρήστου

Το isobitis.com ξεκίνησε την εμφάνισή του πριν περίπου 3 χρόνια.
Διαθέτει 3 τομείς, στους οποίους και δραστηριοποιείται. Το θέατρο, το βιβλίο και η μουσική, είναι τα 3 χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας μας.
Είμαστε μια ομάδα από 4 - 5 άτομα, που εργαζόμαστε εθελοντικά και καλύπτουμε τις ανάγκες και τα έξοδα της ιστοσελίδας, χωρίς τη χρηματοδότηση κανενός. Φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε την ύπαρξη του isobitis.com με τους ίδιους όρους και αυτές τις αρχές.
Η ιδέα της δημιουργίας του isobitis.com γεννήθηκε απ' την ανάγκη μας αλλά και από τη σκέψη, πως είναι όμορφο να μοιράζεσαι υλικό και περιεχόμενο με άλλους ανθρώπους, που έχουν τις ίδιες σκέψεις, ανάγκες και αναζητήσεις.
Το πρώτο κομμάτι που αναπτύχθηκε ήταν η μουσική. Δημιουργήσαμε 2 ιντερνετικούς σταθμούς, με τραγούδια δικής μας επιλογής, που μας αρέσουν και έχουν κατά τη γνώμη μας  ποιότητα. Ο ένας σταθμός το Ταξίδι net, περιλαμβάνει ελληνικά τραγούδια, κυρίως απ' τις δεκαετίες του 60, 70 80 και κάποια πιο σύγχρονα. Ο δεύτερος σταθμός το tour world net, περιλαμβάνει τραγούδια των ίδιων δεκαετιών αλλά στο ξένο ρεπερτόριο και φυσικά απ' όλο τον κόσμο. Οι σταθμοί αυτοί παίζουν όλο το 24ωρο και δεν διαθέτουν καμιά και κανενός είδους διαφήμιση. Η ακρόαση των σταθμών, έχει ως μοναδικό στόχο την ψυχαγωγία και όχι την προώθηση κάποιου είδους μουσικής.
Το δεύτερο κομμάτι που αναπτύξαμε στην ιστοσελίδα μας, είναι το ραδιοφωνικό θέατρο. Μια προσπάθεια κυρίως  προσωπικών ηχογραφήσεων πάνω από 30 χρόνια, που κατά πλειονότητα δόθηκαν στην δημοσιότητα μέσα από τα κρατικά  ραδιοφωνικά μέσα, με ερμηνείες ογκόλιθων του ελληνικού θεάτρου και γνωρίζοντας πως αυτό το υλικό αποτελεί περιουσία ολόκληρου του ελληνικού λαού, θεωρήσαμε πως είναι άδικο να παραμένει φυλακισμένο στους σκληρούς μας δίσκους. Η ανταπόκριση του κοινού μιας μικρής ιστοσελίδας, όπως το isobitis.com είναι συγκινητική αλλά και ενισχυτική για την προσπάθειά μας. Υπάρχουν στο ιστοσέλιδο του θεάτρου http://www.isobitis.com/theatro.html πάνω από 1000 ραδιοφωνικά θεατρικά έργα, απ' την παγκόσμια λογοτεχνία, τα οποία είναι διαθέσιμα προς ακρόαση αλλά και προς λήψη στον οποιονδήποτε επισκέπτη, ελεύθερα και δωρεάν. Εσείς εκείνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε στη σελίδα μας, να δείτε και να επιλέξετε τα έργα που σας ενδιαφέρουν και να τα πάρετε στην κατοχή σας.
Το τρίτο και τελευταίο κομμάτι ενδιαφέροντος του isobitis.com είναι το ομιλούν βιβλίο (audio books). Η συλλογή μας ως τώρα στο κομμάτι αυτό, περιέχει 600 περίπου βιβλία και συνεχώς εμπλουτίζεται. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τα 4000 βιβλία συνολικά, απ' την ελληνική και την παγκόσμια βιβλιογραφία. Το ιστοσέλιδο των βιβλίων είναι το http://www.isobitis.com/audiobooks.html Και εδώ ισχύει το ίδιο με το θέατρο, ως προς την ελεύθερη ακρόαση και λήψη του υλικού. Σε τούτο το σημείο θεωρούμε πως πρέπει να κάνουμε μια σημαντική διευκρίνηση, σχετική με αυτή μας την προσπάθεια. Η προώθηση των ηχητικών βιβλίων δεν αντιστρατεύεται σε καμιά περίπτωση τον παραδοσιακό τρόπο ανάγνωσης. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης. Σκεφτείτε πόσες φορές θέλουμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο αλλά δεν μπορούμε, επειδή οδηγούμε, αθλούμαστε, πηγαίνουμε στη δουλειά ή ακόμη ακόμη έχουμε μια έλλειψη μιας αίσθησης, όπως της όρασης. Σκεφτείτε πως όλοι μας ακούσαμε παραμύθια στα παιδικά μας χρόνια και αυτό που μας γοήτευε πιο πολύ ήταν η ιστορία και το ότι κάποιος άλλος αναλάμβανε την ευθύνη του διαβάσματος. Το ομιλούν βιβλίο λοιπόν καλύπτει τέτοιου είδους ανάγκες  μας και όχι την αντικατάσταση της ανάγνωσης του βιβλίου με τον γνωστό τρόπο. Αυτό θέλουμε να είναι σαφές προς όλους τους αποδέκτες, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται στην προώθηση του βιβλίου.
Τέλος, προς όλους τους αναγνώστες, που διαθέτουν λογαριασμό facebook, μπορούν να βρουν την ομάδα του θεάτρου και του βιβλίου στην διεύθυνση https://www.facebook.com/groups/585000131542764/

Μπορείτε να βρείτε το isobitis.com στις διευθύνσεις:
Κεντρική σελίδα: http://www.isobitis.com
Θέατρο: http://www.isobitis.com/theatro.html
Audio books - Ομιλούν βιβλίο: http://www.isobitis.com/audiobooks.html

Πολλές ευχαριστίες στην ομάδα του www.os3.gr για την πρόταση και την πρόσκληση να παρουσιάσει την προσπάθειά μας.
Επίσης ευχαριστούμε όλους τους επισκέπτες που θα διαβάσουν αυτό το κείμενο.

Ο διαχειριστής του isobitis.com
Νεκτάριος Παπαχρήστος

Όταν η Ωστρική σκόνη πέφτει στα ...Blogs

 
Ιούλιος 2019
Editorial
Περιεχόμενα
Παράθυροiμεiθέα
του Γιώργου Ανδρέου
Διογένους Λέξεις
του Διογένη Δασκάλου
Ρεύμα...
του Σπύρου Ορνεράκη
Σκάντζα Βάρδια
του Μπάμπη Ξαρχάκου
Ζαπink
του Soloup
Ταξίδιiστοiχρόνο
του Νίκου Ζερβονικολάκη
Χώστρια
Ωστρικήiσκόνη
Συνεντεύξεις
Λόγιαiστοiχαρτί
Πολιτική
ΑποστολήιτουιΩς3
Βιβλίο
Τόπος
Ζωντανόςiπλανήτης
Μουσική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Εικαστικά
Χορός
Φωτογραφία

Αφιερώματα
Οι άνθρωποι που ήθελαν
να αλλάξουν τον κόσμο!