Μουσική Κινηματογράφος Θέατρο Ντοκιμαντέρ Αφιερώματα Zωντανός Πλανήτης Συνεντεύξεις Tα spotsiτου Ως3
Κινηματογράφος
Θανάσης Βέγγος
Η Τελευταία Νανοχήνα
Θόδωρος Αγγελόπουλος
Tαξίδι στα Κύθηρα
Θόδωρος Αγγελόπουλος
Ο Θίασος
Παντελής Βούλγαρης
Tα πέτρινα χρόνια
Νίκος Κούδουρος
Ο Δράκος
Θανάσης Βέγγος - Η Τελευταία Νανοχήνα
Όλα είναι δρόμος... του Παντελή Βούλγαρη (1998
Διάρκεια 09:15 (Απόσπασμα)
Θανάσης Βέγγος (1927-2011)

Θανάσης Βέγγος

Όλα είναι δρόμος -  Η Τελευταία Νανοχήνα

«Επαναληπτική καραμπίνα! Στη Δράνα είναι, για χήνες! Λαθροκυνηγός της περιοχής! Τους τα 'χω μηνύσει: Μην μπλέξουν μαζί μου»!

Σε μία από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, την σπονδυλωτή ταινία «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, ο αξέχαστος Θανάσης Βέγγος πρωταγωνιστεί σε έναν από τους σπουδαιότερους δραματικούς ρόλους της καριέρας του, στη συγκλονιστική ιστορία «Η τελευταία νανόχηνα».
Μια ομάδα ορνιθολόγων πηγαίνει στο Δέλτα του Έβρου για να βρει, με τη βοήθεια ενός ηλικιωμένου θηροφύλακα, την τελευταία νανόχηνα που κατοικεί στο βιότοπο. Ένας λαθροκυνηγός τη σκοτώνει. Η σύγκρουση του θηροφύλακα (Θανάσης Βέγγος) με τον ασυνείδητο κυνηγό θα είναι δραματική...
Πρόκειται για μια συμβολική όσο και ρεαλιστική απεικόνιση μιας βαθιάς σύγκρουσης ανάμεσα σε δυο τύπους ανθρώπων, ανάμεσα σε δυο τύπους ηθικής, με φόντο ένα περιβάλλον υποβλητικό και ταυτόχρονα θανάσιμο. Ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης θέτει το θεμελιώδες ερώτημα πάνω στην αξία της ζωής: της ζωής του ανθρώπου και της ζωής του ζώου, τελευταίου μάρτυρα του είδους του.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Σενάριο: Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Παντελής Βούλγαρης
Εικονοληψία: Γιώργος Φρέντζος
Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης
Μοντάζ: Ντίνος Κατσουρίδης
Χρονιά Παραγωγής: 1998
Ηθοποιοί: Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Καταλειφός
Διάρκεια 09:10 (Απόσμασμα της ταινίας).


Θανάσης Βέγγος
Αφιέρωμα: Θανάσης Βέγγος

   

  Κινηματογράφος  
Θόδωρος Αγγελόπουλος - Tαξίδι στα Κύθηρα (1984)
Διάρκεια 03:08 (Απόσπασμα)
Θόδωρος Αγγελόπουλος (1935-2012)

Θόδωρος Αγγελόπουλος

Ταξίδι στα Κύθηρα

...Ο Αλέξανδρος (Giulio Brogi) είναι στην αναζήτηση ενός ηλικιωμένου ηθοποιού. Τον συναντά τελικά σε ένα οπωροπωλείο και η ταινία του μπορεί να αρχίσει. Ο Αλέξανδρος υποδέχεται τον πατέρα του, Σπύρο (Μάνος Κατράκης), πρώην κομμουνιστή που επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 32 χρόνια εξορίας στην ΕΣΣΔ χάρη στην αμνηστία που αποδόθηκε με την πτώση της δικτατορίας το 1974. Ο Σπύρος ξαναβρίσκει τη γυναίκα του, Κατερίνα (Δώρα Βολανάκη), το σπίτι του και κάποιους παλιούς συντρόφους. Έχοντας περάσει 32 χρόνια ονειρευόμενος την ημέρα της επιστροφής του, αδυνατεί να προσαρμοστεί στον τόπο καταγωγής του και να επικοινωνήσει με τους γύρω του. Μόνο η γυναίκα του τον καταλαβαίνει...

Συντελεστές
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος.
Συνεργασία στο σενάριο: Θανάσης Βαλτινός, Tonino Guerra
Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης
Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου
Σκηνικά: Μικές Καραπιπέρης
Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας
Μουσική: Ελένη Καραϊνδρου
Βοηθοί σκηνοθέτες: Τάκης Κατσέλης, Χάρης Παπαδόπουλος, Νίκος Σέκερης
Ήχος: Θανάσης Αρβανίτης, Ντίνος Κίττου, Νίκος Αχλάδης
Μιξάζ: Θανάσης Αρβανίτης
Βοηθός μοντέρ: Δημήτρης Βεϊνόγλου
Ηθοποιοί: Μάνος Κατράκης (γέρος), Μαίρη Χρονοπούλου (Βούλα), Δώρα Βολανάκη (γριά), Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Αντώνης), Giulio Brogi (Αλέξανδρος), Γιώργος Νέζος (Παναγιώτης), Αθηνόδωρος Προύσαλης (μοίραρχος), Μιχάλης Γιαννάτος (λιμενάρχης), Άκης Καρέγλης (Σπύρος), Βασίλης Τσάγκλος (πρόεδρος λιμενεργατών), Δέσποινα Γερουλάνου (γυναίκα του Αλέξανδρου).

Παραγωγή : Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ZDF, Channel Four,
RAI, ET-1
Διεύθυνση παραγωγής : Γιώργος Σαμιώτης, Παύλος Ξενάκης, Φοίβη
Σταυροπούλου, Βέρα Λυκουρέση

Διακρίσεις
Ταξίδι στα Κύθηρα, βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών (1984), κρατικά βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου, α΄ ανδρικού ρόλου, α' γυναικείου ρόλου,σκηνογραφίας, βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Ρίο ντε Τζανέιρο (1984).


Θόδωρος Αγγελόπουλος
Αφιέρωμα: Θόδωρος Αγγελόπουλος
   

  Κινηματογράφος  

Θόδωρος Αγγελόπουλος - Ο Θίασος (1975)

Διάρκεια 07:43 (Απόσπασμα)
Αφιέρωμα: Θόδωρος Αγγελόπουλος

Θόδωρος Αγγελόπουλος

Ο Θίασος

Ο Θίασος υπήρξε η τρίτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και κατατάσσεται στις σημαντικότερες δημιουργίες του. Εντάσσεται στην «τριλογία της Ιστορίας» του Αγγελόπουλου και αποτελεί το δεύτερο μέρος της που έπεται της ταινίας Μέρες του '36 και προηγείται των Κυνηγών.
Παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1975, όταν μπροστά στα ταμεία του Κρατικού παρουσιάσθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών σε όλη την ιστορία του Φεστιβάλ. Κατά την προβολή της, η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη με πολυάριθμους όρθιους θεατές που στο τέλος αποθέωσαν τον Αγγελόπουλο, ενώ η ταινία έλαβε συνολικά επτά βραβεία.
Η ταινία επρόκειτο να συμμετάσχει επισήμως στο φεστιβάλ των Κανών την ίδια χρονιά, όμως η τότε συντηρητική κυβέρνηση επιδίωξε και κατάφερε να αποτρέψει κάτι τέτοιο, καθώς η ταινία αφηγείται την σύγχρονη ελληνική ιστορία από αριστερή-μαρξιστική σκοπιά.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης
Μοντάζ: Τάκης Δαυλόπουλος, Γιώργος Τριανταφύλλου
Σκηνικά: Μικές Καραπιπέρης
Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης. (Ακορντεόν: Αντρέας Τσεκούρας. Τραγούδι: Ιωάννα Κιουρκτσόγλου, Νένα Μεντή, Δημήτρης Καμπερίδης, Κώστας Μεσσάρης. Επιλογή στα τραγούδια και στα κείμενα: Φώτος Λαμπρινός.).
Ήχος: Θανάσης Αρβανίτης
Ηθοποιοί: Εύα Κοταμανίδου (Ηλέκτρα), Αλίκη Γεωργούλη (Μητέρα), Στράτος Παχής (Πατέρας), Μαρία Βασιλείου (Χρυσόθεμη), Βαγγέλης Καζάν (Αίγισθος), Πέτρος Ζαρκάδης (Oρέστης), Κυριάκος Κατριβάνος (Πυλάδης), Γρηγόρης Ευαγγελάτος (Ποιητής), Γιάννης Φύριος (ακορντεονίστας), Νίνα Παπαζαφειροπούλου (γριά), Αλέξης Μπούμπης (γέρος), Θάνος Γραμμένος, Κώστας Στυλιάρης, Γιώργος Βερλής, Κώστας Μανδήλας, Γιώργος Τσιφός, Ιάκωβος Παϊρίδης, Τάκης Δουκάκος, Μαίρη Ανδροπούλου.
Παραγωγή: Γιώργος Παπαλιός
Διεύθυνση παραγωγής: Στέφανος Βλάχος
Χρονιά Παραγωγής: 1984

Διακρίσεις
1975. Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci) στο Φεστιβάλ των Καννών, Βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α' ανδρικού ρόλου (Βαγγέλης Καζάν), Α' γυναικείου ρόλου (Εύα Κοταμανίδου), Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. «Ειδικό βραβείο» στο Φεστιβάλ της Ταορμίνα,Βραβείο Interfilm στο Φόρουμ του Βερολίνου. Βραβείο εge d'Or (καλύτερη ταινία της χρονιάς), Βρυξέλλες. 1976. Βραβείο Figueira das Foss, Πορτογαλία. 1979. Βραβείο Β.F.I. καλύτερης ταινίας της χρονιάς, Λονδίνο? Μέγα Βραβείο των Τεχνών, Ιαπωνία. Βραβείο καλύτερης ταινίας της χρονιάς, Ιαπωνία. «Καλύτερη ταινία της δεκαετίας 1971-1980», από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Ιταλίας. «44η καλύτερη ταινία στην Ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου», από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.


   

  Κινηματογράφος  
Παντελής Βούλγαρης - Tα πέτρινα χρόνια (1985)
Διάρκεια 04:18 (Απόσπασμα)
 

Παντελής Βούλγαρης

Τα Πέτρινα Χρόνια

Τα Πέτρινα Χρόνια εξιστορούν την πορεία της μετα-εμφυλιακής Ελλάδας και περιγράφουν τις δυσκολίες της Ελληνικής Αριστεράς. Παίρνοντας ως αφορμή την προσωπική ιστορία δύο καταδιωγμένων νέων από την εξουσία, ο Βούλγαρης καταγράφει με παλμό την ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια των Πέτρινων Χρόνων (1954-1974) της Ελλάδας. Ο Μπάμπης (Δημήτρης Καταλειφός) και η Ελένη (Θέμις Μπαζάκα) γνωρίζονται το 1954 στη Θεσσαλία όπου παράνομα μοιράζουν προκηρύξεις. Ο Μπάμπης συλλαμβάνεται και φυλακίζεται ενώ η Ελένη καταφεύγει στην Αθήνα όπου κρύβεται μέχρι το 1966 σε διάφορα σπίτια ομοϊδεατών, όπως στο σπίτι της «καπελού» Κλειώ (Ειρήνη Ιγγλέση). Η Ελένη γνωρίζει τον Μπάμπη ελάχιστα, όμως ο έρωτας τους δυναμώνει μέσα από τις κακουχίες και ολοκληρώνεται όταν ο Μπάμπης αποφυλακίζεται. Η δικτατορία θα εμποδίσει τα όνειρά τους και η διεκδίκηση της ελευθερίας θα τους οδηγήσει στη φυλακή. Τα επόμενα 8 χρόνια η Ελένη θα μεγαλώσει το παιδί της σε ένα κελί και θα βλέπει τον Μπάμπη μέσα από τα κάγκελα που την χωρίζουν από το κελί του Μπάμπη. Οταν αποφυλακίζονται, η Ελένη συμβιώνει με τον άντρα που γνωρίζει μόνο 72 ώρες και γεύεται την ελευθερία που είναι όμως νοθευμένη με 10 χρόνια διώξεων και περιορισμού. Ο Παντελής Βούλγαρης εστιάζει περισσότερο στο ανθρώπινο συναίσθημα παρά σε ιστορικά γεγονότα. Οι ηθοποιοί μεταφέρουν στην οθόνη τα βιώματα μιας εποχής όπου υπήρχε μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις επιθυμίες και στην πραγματικότητα. Η Θέμις Μπαζάκα κέρδισε το βραβειο Α΄ Γυναικείου Ρόλου στο φεστιβάλ της Βενετίας για την καταπληκτική ερμηνεία της ως Ελένη Υφαντή. Καταλυτική είναι και η μουσική επένδυση η οποία στιγμάτισε τόσο την ταινία όσο και τον δημιουργό Σταμάτη Σπανουδάκη. Ο ήχος του κλαρίνου (Βασίλης Σαλέας) κορυφώνει την μελαγχολία των πρωταγωνιστών και σημαδεύει την συγκεκριμένη κοινωνικο-πολιτική Ελληνική πραγματικότητα. Ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του, μιλώντας για τη σημασία της μουσικής στις ταινίες του, τόνισε τη σύνδεσή της με την Ελλάδα και την ανθρώπινη ψυχή: 'Η Ελλάδα είναι μια χώρα που χρησιμοποιεί πολύ τη μουσική. Την ακούς από το διπλανό σπίτι, την ακούς από τον ταξιτζή που βάζει μουσική. Ερωτευτήκαμε με τη μουσική, αγωνιστήκαμε με τη μουσική, κυνηγηθήκαμε με τη μουσική.'

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Σενάριο: Παντελής Βούλγαρης
Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης
Ηθοποιοί: Φίλιππος Ιωνάς, Σόνια Χαλκιά, Νίκος Μπιρμπίλης, Μαρία Μαρτίκα, Κώστας Στεφανάκης, Θέμις Μπαζάκα, Θάνος Γραμμένος, Ηλίας Κατέβας, Ειρήνη Ιγγλέση, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Καταλειφός, Άρτο Απαρτιάν.
Χρονιά Παραγωγής: 1985   

  Κινηματογράφος  
Νίκος Κούνδουρος - Ο Δράκος (1956)
Διάρκεια 03:42 (Απόσπασμα)
 

Νίκος Κούδουρος

Ο Δράκος

Γυρίστηκε στην Ελλάδα και πρωτοεμφανίστηκε στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Όταν προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες το 1956 αντιμετώπισε εμπορική αποτυχία αλλά και επιθετικότητα μεγάλης μερίδας του τύπου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εφημερίδες της εποχής «Εστία» και «Αυγή», κατηγόρησαν την ταινία ως ανθελληνική ζητώντας την επέμβαση του εισαγγελέα. Ο Δράκος αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις σημαντικές ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου που συνδυάζει στοιχεία από τον ιταλικό νεορεαλισμό, τον γερμανικό εξπρεσιονισμό αλλά και το Φιλμ νουάρ. Ανάμεσα στα προτερήματα της ταινίας είναι και η μουσική επένδυση, έργο του Μάνου Χατζιδάκι.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος
Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Διευθυντής φωτογραφίας: Κώστας Θεοδωρίδης
Μοντάζ: Νίκος Κούνδουρος
Σκηνογράφοι: Τάσος Ζωγράφος, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
Ενδυματολόγος: Ντένη Βαχλιώτη
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Μακιγιάζ: Νίκος Βαρβέρης
Μουσική εκτέλεση: Ορχήστρα Λέανδρου - Δημήτρης Φάμπας, κιθάρα - Συγκρότημα λαϊκών τραγουδιών Μάνου Χατζιδάκι - Βασίλης Τσιτσάνης,
Μπουζούκι.
Ηθοποιοί: Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου,Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος, Στέφανος Στρατηγός, Ανέστης Βλάχος, Ανδρέας Ντούζος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Θόδωρος Ανδριακόπουλος, Μαρίκα Λεκάκη, Φρίξος, Νάσου, Κώστας Σταυρινουδάκης, Μανώλης Βλαχάκης, Ζιζή Βιοπούλου.
Κάση Τζάνετ, Ζαννίνο, Νίκος Τσαχιρίδης, Αλέκος Τζανετάκος, Γιάννης Λογύρης.
Κώστας Σπαγγόπουλος.
Χρονιά Παραγωγής: 1956

Διακρίσεις
Ειδική μνεία στο Βραβεύτηκε το 1960 στην 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της περιόδου 1955-1959 (ρετροσπεκτίβα).
Ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Βενετίας.


   


   

Copyright © Ως3
Aνάπτυξη & Yλοποίηση: Ως3 Π.Ο.Ε.Α.Μ.
Πρότυπη Οικολογική Εκδοτική Αγροτουριστική Μονάδα Ως3