Μουσική Κινηματογράφος Θέατρο Ντοκιμαντέρ Αφιερώματα Zωντανός Πλανήτης Συνεντεύξεις Tα spotsiτου Ως3
Θέατρο
Κάρολος Κουν
Το Θέατρο Τέχνης
I.N.D.A.
Teatro Greco di Siracusa
Δημήτρης Χορν
Tα Καθημερινά του καθημερινού
 

Κάρολος Κουν
Το Θέατρο Τέχνης

 
Διάρκεια 09:41 (Απόσπασμα)
Κάρολος Κουν (1908-1987)

Κάρολος Κουν
Αφιέρωμα: Κάρολος Κουν

   

  Θέατρο  
 

I.N.D.A
Teatro Greco di Siracusa

 
Διάρκεια 01:07 (Trailer)
 

I.N.D.A.

I.N.D.A
Teatro Greco di Siracusa


Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος (Inda), μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα, από το 1914 αναβιώνει την παράδοση της κλασικής μουσικής στο Ελληνικό Θέατρο των Συρακουσών και προωθεί μέσω της εργασίας της λαϊκής και της επιστημονικής έρευνας, τα θεμέλια της Ελληνορωμαϊκής σκέψης. Μόνο οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι διέκοψαν την πορεία του ιδρύματος, η οποία δεν έπαψε ποτέ να αλλάζει μέσα στο χρόνο.
Το 1913 ξεκίνησε η πορεία του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος Συρακουσών (Inda), όταν ο κόντε Μάριο Τομάζο Γκαργκάλο οραματίστηκε και ίδρυσε την πρώτη Επιτροπή για τη Στήριξη του Αρχαίου Δράματος για να ζωντανέψει το αρχαίο θέατρο Συρακουσών, που εγκαινιάστηκε ξανά μετά από αιώνες σιωπής, στις 16 Απριλίου του 1914 με την τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου - εικοσιτέσσερα χρόνια πριν την πρώτη παράσταση στην Επίδαυρο με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με πρωταγωνίστριες την Κατίνα Παξινού και την Ελένη Παπαδάκη. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος παρουσίασε στις Συρακούσες τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη το 1925, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τις παραστάσεις αρχαίας ελληνικής κωμωδίας στο σύγχρονο κόσμο, όμως η προτίμηση του παραμένει πάντα στην τραγωδία. «Αγαμέμνων», «Χοηφόροι» του Αισχύλου, «Οιδίπους Τύραννος» και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Μήδεια» και «Βάκχες» του Ευριπίδη είναι οι τραγωδίες που κατέχουν την πρώτη θέση στην προτίμηση του INDA ενώ παράλληλα γίνονται παραστάσεις με λιγότερο γνωστά έργα όπως την «Άλκηστη», την «Ελένη» και τον «Ίωνα» του Ευριπίδη

 
I.N.D.A
XLIX Ciclo di Rappresentazioni Classiche

 
Διάρκεια 04:06(Trailer)

Στις παραστάσεις συμμετέχουν διακεκριμένοι μεταφραστές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι. Στη διάρκεια της υπερενεννηντακονταετούς ιστορίας του το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος Συρακουσών (INDA) δεν έχει σταματήσει να δραστηριοποιείται για την προώθηση της θεατρικής πολιτιστικής κληρονομιάς ενσωματώνοντας διαφορετικές προσεγγίσεις και εμπειρίες, κάτω από την κορωνίδα του Αρχαιοελληνικού Θεάτρου. Το Αρχαίο Θέατρο των Συρακουσών μετατρέπεται, έτσι, όχι απλά σε έναν θεατρικό χώρο, αλλά ταυτόχρονα σε μία «Αγορά» - ένα χώρο παραστάσεων αλλά και ανταλλαγής ιδεών και αισθητικών προσεγγίσεων.

Διάσημα ονόματα, τόσο από την Ιταλία όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου: Από τον Πιερ Πάολο Παζολίνι, τον Σαλβατόρε Κουσίμοντο, τον Κριστόφ Τζανούσι, έως τον Λούκα Ρονκόνι και τον Πέτερ Στάιν. Σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Βιτόριο Γκάσμαν, η Βαλέρια Μορικόνι, η Ελιζαμπέτα Πότσι, η Μανταλένα Γκρίπα, αλλά και η μοναδική δική μας Ειρήνη Παπά έχουν μαγέψει το κοινό των Συρακουσών με τις αξιομνημόνευτες ερμηνείες ή σκηνοθεσίες τους. Και είναι στο θέατρο της Ειρήνης Παπά, το Σχολείον που θα αντιγυρίσουν το κάλεσμα οι καλλιτέχνες και οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος Συρακουσών αυτό το μήνα.

Τον Ιούλιο του 2010, το Inda ήρθε  στην Αθήνα, στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά στην οδό Πειραιώς 52, με τις παραστάσεις: «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, «Αίαντα» του Σοφοκλή, «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, καθώς και με Έκθεση Ντοκουμέντων από την 100ετή Ιστορία του Ινστιτούτου.   

  Θέατρο  
 

Δημήτρης Χορν
Τα Καθημερινά του Καθημερινού

 
Διάρκεια 03:58
Δημήτρης Χορν (1921-1998)

Δημήτρης Χορν
Αφιέρωμα: Δημήτρης Χορν

   


   

Copyright © Ως3
Aνάπτυξη & Yλοποίηση: Ως3 Π.Ο.Ε.Α.Μ.
Πρότυπη Οικολογική Εκδοτική Αγροτουριστική Μονάδα Ως3